Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT στο τερματικό Linux

Αφήνοντας τη δημοτικότητα των NFT και το μετασύμπαν στη σκόνη, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως το νέο τσιτάτο στον κόσμο της τεχνολογίας. Το ChatGPT και οι εναλλακτικές του ανθίζουν στο διαδίκτυο, βοηθώντας τους χρήστες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες με ευκολία. Νωρίτερα, δημοσιεύσαμε οδηγούς για το πώς να ξεκινήσετε με τη δημιουργία του δικού σας chatbot τύπου ChatGPT, χρησιμοποιώντας το Bing AI σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης και πολλά άλλα. Τι γίνεται, όμως, αν είστε χρήστης Linux και θέλετε να φέρετε τα πνεύματα αυτού του chatbot AI στο σύστημά σας; Λοιπόν, εδώ είναι που το ShellGPT μπαίνει στην εικόνα. Φέρνει τη δύναμη του ChatGPT απευθείας στο τερματικό Linux. Το ShellGPT παρέχει απαντήσεις, έξυπνες προτάσεις και γράφει εντολές και κώδικα για εσάς, βοηθώντας σας να πλοηγηθείτε αποτελεσματικά στη γραμμή εντολών. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να εγκαταστήσετε το εργαλείο γραμμής εντολών ShellGPT και να χρησιμοποιήσετε ένα bot AI τύπου ChatGPT στη γραμμή εντολών του Linux.

Εκτέλεση του ChatGPT σε τερματικό Linux (2023)

Τι είναι το ShellGPT για Linux;

Ευγενική προσφορά εικόνας: Farkhod Sadykov (Github)

Αναπτύχθηκε από τον Farkhod Sadykov (μαζί με δύο άλλους συνεργάτες, τον Eric και τον Loïc Coyle), το ShellGPT είναι μια έκδοση γραμμής εντολών του ChatGPT που επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το chatbot AI στο τερματικό Linux τους. Βασίζεται στο μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT του OpenAI (διαβάστε περισσότερα για το νέο μοντέλο GPT-4 του OpenAI εδώ).

Το ShellGPT μπορεί να παρέχει έξυπνες προτάσεις και συστάσεις και μπορεί ακόμη και να εκτελέσει εντολές φλοιού με βάση την εισαγωγή κειμένου σας. Επίσης μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις σας και γίνεται πιο ακριβές με την πάροδο του χρόνου. Με αυτό το εργαλείο ChatGPT ενσωματωμένο στη γραμμή εντολών, οι χρήστες δεν χρειάζεται να πληκτρολογούν μεγάλες εντολές ή να θυμούνται περίπλοκες εντολές τερματικού Linux. Μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο, ενώ ελαχιστοποιούν τα λάθη, κάνοντας το ChatGPT να κάνει κάποια από την ταπεινή δουλειά τους για αυτούς.

Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του ChatGPT σε Linux CLI

Ακολουθούν ορισμένες από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσετε για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το ShellGPT στο σύστημά σας Linux. Αυτά δεν είναι πολύ περίπλοκα εργαλεία και μπορούν να εγκατασταθούν με μερικές απλές εντολές.

Εγκαταστήστε την Python

Η Python είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και, όπως πολλά άλλα εργαλεία και βιβλιοθήκες Linux, το ShellGPT (έκδοση γραμμής εντολών του ChatGPT) είναι επίσης χτισμένο σε Python. Στην πραγματικότητα, το ChatGPT κατασκευάζεται επίσης χρησιμοποιώντας Python μαζί με άλλες γλώσσες. Γενικά, η Python είναι προεγκατεστημένη στις περισσότερες τελευταίες διανομές Linux. Έτσι πρώτα, ελέγξτε την έκδοση python που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας Linux με αυτήν την εντολή:

  Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi σε Linux

python3 – έκδοση

Εάν η παραπάνω εντολή εξάγει τυχόν σφάλματα, σημαίνει ότι η python δεν είναι εγκατεστημένη ή η καταργημένη python2.7 είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό μας για το πώς να εγκαταστήσετε το python στο Linux.

Εγκαταστήστε το Pip Package Manager

Το Pip είναι ένας διαχειριστής πακέτων πολλαπλών πλατφορμών για την Python. Βοηθά στη διαχείριση διαφόρων πακέτων και βιβλιοθηκών Python που απαιτούνται για τη μεταφορά του ChatGPT στο Linux. Μπορείτε να εγκαταστήσετε, να αναβαθμίσετε και να απεγκαταστήσετε τα απαιτούμενα πακέτα χρησιμοποιώντας μία μόνο εντολή. Γενικά έρχεται προεγκατεστημένο με Python στις περισσότερες διανομές Linux, αλλά αν δεν είναι εγκατεστημένο, μπορείτε να το εγκαταστήσετε με αυτήν την εντολή:

sudo apt-get -y εγκατάσταση python3-pip

Μόλις εγκατασταθεί, μπορείτε να ελέγξετε την έκδοση Pip που είναι εγκατεστημένη στο Linux με την ακόλουθη εντολή:

pip3 – έκδοση

Εγκαταστήστε το Venv Module

Αυτή η ενότητα δεν είναι απαραίτητη για το ShellGPT ή το ChatGPT, αλλά σας συνιστούμε να το εγκαταστήσετε για να δημιουργήσετε ένα απομονωμένο εικονικό περιβάλλον στο Linux για να αποτρέψετε οποιαδήποτε σύγκρουση με άλλες βιβλιοθήκες. Η εγκατάσταση οποιασδήποτε βιβλιοθήκης ή πακέτου θα εγκαταστήσει πολλές εξαρτήσεις φόντου που μπορεί να επηρεάσουν άλλες βιβλιοθήκες. Για να δημιουργήσετε ένα εικονικό περιβάλλον για ένα έργο, χρειάζεστε τη λειτουργική μονάδα “venv”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή:

sudo apt εγκατάσταση python3-venv

Ρυθμίστε το ShellGPT για χρήση του ChatGPT στο τερματικό Linux

Έχουμε χωρίσει τις οδηγίες για την εγκατάσταση του ShellGPT στον υπολογιστή σας Linux σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες για να σας διευκολύνουμε να καταλάβετε. Ας ξεκινήσουμε με τη ρύθμιση του περιβάλλοντος, ακολουθώντας τη λήψη του κλειδιού OpenAI API και την εγκατάσταση του chatbot στο Terminal.

Ρυθμίστε το Περιβάλλον

Τώρα που έχετε καλύψει τις εξαρτήσεις, ας δημιουργήσουμε το περιβάλλον για πρόσβαση στο ChatGPT από το τερματικό σας Linux με τα ακόλουθα βήματα:

1. Αρχικά, ανοίξτε το τερματικό από το μενού της εφαρμογής ή χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου “Ctrl + Alt + T”.

2. Τώρα, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή για να δημιουργήσετε έναν νέο κατάλογο και να διατηρήσετε όλα τα αρχεία οργανωμένα.

mkdir <όνομα_καταλόγου σας>

Για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει έναν νέο κατάλογο με το όνομα “commandline-chatgpt” με την παρακάτω εντολή:

mkdir commandline-chatgpt

3. Στη συνέχεια, μεταβείτε στον νέο κατάλογο που μόλις δημιουργήσατε με την εντολή “change directory”:

cd <όνομα_νέου_καταλόγου>

Στο παρακάτω παράδειγμα, έχουμε μεταφερθεί στον κατάλογο commandline-chatgpt, όπου θα δημιουργήσουμε το περιβάλλον για να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT στο τερματικό Linux:

cd commandline-chatgpt

4. Τώρα, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή για να δημιουργήσετε ένα εικονικό περιβάλλον με τη λειτουργική μονάδα venv. Χρησιμοποιήσαμε το όνομα “chatgpt_cli” για το εικονικό μας περιβάλλον.

python3 -m venv

Για παράδειγμα: python3 -m venv chatgpt_cli

5. Το εικονικό περιβάλλον που μόλις δημιουργήσατε θα απενεργοποιηθεί από προεπιλογή. Για να ενεργοποιήσετε το περιβάλλον, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

πηγή /bin/activate

Μόλις εκτελέσετε την παραπάνω εντολή, το prompt του κελύφους θα εμφανίζει τώρα το όνομα του εικονικού περιβάλλοντος σε αγκύλες, όπως αυτό:

(<όνομα_εικονικού_περιβάλλοντος>)<όνομα_χρήστη>@<όνομα_συστήματος>

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, το προεπιλεγμένο κέλυφος Linux άλλαξε σε (chatgpt_cli) [email protected] κατά την εκτέλεση των παραπάνω εντολών.

Αποκτήστε το κλειδί OpenAI API σας

Για να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες του ChatGPT στο Linux, θα χρειαστείτε ένα κλειδί OpenAI API. Επί του παρόντος, το OpenAI προσφέρει πιστώσεις $5 για δοκιμαστική χρήση. Μόλις εξαντλήσετε τις πιστώσεις, πρέπει να πληρώσετε για πρόσβαση στο API. Τούτου λεχθέντος, ορίστε πώς μπορείτε να λάβετε ένα κλειδί OpenAI API για αυτήν τη γραμμή εντολών ChatGPT chatbot:

  Πώς να χωρίσετε αρχεία PDF από το τερματικό Linux χρησιμοποιώντας PDFtk

1. Μεταβείτε στον ιστότοπο του OpenAI (επίσκεψη) και δημιουργήστε έναν νέο λογαριασμό OpenAI. Εάν έχετε ήδη λογαριασμό, απλώς συνδεθείτε και προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

2. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε “Προβολή κλειδιών API” από το αναπτυσσόμενο μενού.

3. Εδώ, θα δείτε όλα τα κλειδιά API που δημιουργήθηκαν προηγουμένως, εάν υπάρχουν. Για να δημιουργήσετε ένα νέο κλειδί API, κάντε κλικ στο κουμπί «Δημιουργία νέου μυστικού κλειδιού».

4. Θα ανοίξει ένα νέο αναδυόμενο πλαίσιο με το κλειδί API σας. Μην κοινοποιείτε αυτό το κλειδί API με κανέναν και μην το κοινοποιείτε δημόσια. Αντιγράψτε το κλειδί API σας σε ένα ασφαλές αρχείο ή τοποθεσία, καθώς μπορείτε να το δείτε μόνο μία φορά. Δεν θα μπορείτε να αντιγράψετε το κλειδί API αφού κάνετε κλικ στο “OK” εδώ.

5. Τώρα, δημιουργήστε μια μεταβλητή περιβάλλοντος για αυτό το κλειδί API με την παρακάτω εντολή. Στο Linux, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεταβλητή περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας την εντολή “export”. Αντικαταστήστε το σύμβολο κράτησης θέσης με το πραγματικό κλειδί API που δημιουργήσατε για να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT στο τερματικό Linux.

εξαγωγή OPENAI_API_KEY=

6. Επαληθεύστε τη μεταβλητή περιβάλλοντος αναφέροντάς την με την εντολή env:

env

7. Αυτή η μεταβλητή αποθηκεύεται μόνο προσωρινά για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας. Για να αποθηκεύσετε μόνιμα το κλειδί API, ανοίξτε το αρχείο .bashrc στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου της επιλογής σας και προσθέστε τη μεταβλητή στο τέλος του αρχείου.

εξαγωγή OPENAI_API_KEY=

8. Αποθηκεύστε το αρχείο και βγείτε από το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου αφού προσθέσετε το κλειδί OpenAI API. Τώρα, εκτελέστε αυτήν την εντολή για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές:

πηγή .bashrc

9. Τέλος, επαληθεύστε τις αλλαγές με την εντολή env:

env

Εγκαταστήστε το ShellGPT για να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT

Αφού ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του περιβάλλοντος, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της έκδοσης γραμμής εντολών του ChatGPT στο Linux. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε το ShellGPT στον υπολογιστή σας:

pip3 install shell-gpt –user

ShellGPT: Σύνταξη & Επιλογές

Τώρα που έχετε εγκαταστήσει το ShellGPT, πρέπει να είστε πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσετε για διάφορες εργασίες. Αλλά πριν από αυτό, ας δούμε τη σύνταξη και μερικές επιλογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τις εξόδους μας ενδιαφέρουσες. Η χρήση του ShellGPT για πολλαπλές εργασίες είναι εύκολη, χάρη στην απλή σύνταξη:

sgpt

Μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το chatbot ShellGPT (sgpt) είναι:

OptionDescription–temperatureΑλλάζει την τυχαιότητα της εξόδου–top-probabilityLimits μόνο στα υψηλότερα πιθανά tokens ή λέξεις–chatΧρησιμοποιείται για μια συνομιλία με ένα μοναδικό όνομα–shellΧρησιμοποιείται για τη λήψη εντολών φλοιού ως έξοδο–executeΕκτελεί τις εντολές που λαμβάνονται ως έξοδο από –shell option– codeΧρησιμοποιείται για τη λήψη κώδικα ως έξοδο

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT στο τερματικό Linux (Παραδείγματα)

1. Χρησιμοποιήστε το ShellGPT για ερωτήματα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ShellGPT ως μηχανή αναζήτησης για οποιοδήποτε είδος ερωτήματος. Δεδομένου ότι είναι ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνετε αποτελέσματα με πιο ανθρώπινες απαντήσεις και όχι με μια σειρά από ταξινομημένες ιστοσελίδες όπως οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης. Η σύνταξη για να χρησιμοποιήσετε το ShellGPT για να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας είναι:

  Τα 5 καλύτερα NVMe SSD για χρήση με Linux (Έκδοση 2021)

sgpt “

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να γνωρίζετε τη μάζα του ήλιου, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sgpt “μάζα του ήλιου”

Βλέπετε ένα ωραίο κινούμενο σχέδιο στο Terminal ενώ το ShellGPT προσπαθεί να λάβει μια απάντηση. Η απάντηση που λάβαμε επισημαίνεται από κάτω. Μπορεί να λάβετε παρόμοια απάντηση ανάλογα με τον τρόπο εκπαίδευσης του μοντέλου:

Η μάζα του Ήλιου είναι περίπου 1,989 x 10^30 κιλά.

2. Λειτουργία Chatbot ChatGPT

Εάν είχατε χρησιμοποιήσει το ChatGPT για συνομιλία, πρέπει να έχετε νιώσει ότι οι απαντήσεις δεν είναι λιγότερες από ανθρώπινες. Τώρα με τη βοήθεια του ShellGPT, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT απευθείας από το τερματικό σας Linux. Απλώς χρησιμοποιήστε την επιλογή –chat ακολουθούμενη από ένα μοναδικό όνομα συνεδρίας και μια προτροπή.

sgpt –συνομιλία

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ζητήσετε από το ChatGPT να σας πει ένα αστείο, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sgpt – αστείο συνομιλίας «μπορείς να μου πεις ένα αστείο;»

Μόλις εκτελέσετε την παραπάνω εντολή, θα λάβετε ως έξοδο το ακόλουθο αποτέλεσμα:

Sure, here's one:

Why couldn't the bicycle stand up by itself?

Because it was two-tired!

3. Δημιουργία κώδικα

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο ChatGPT που βασίζεται σε CLI για να λύσετε προβλήματα κωδικοποίησης ή να δημιουργήσετε αποσπάσματα κώδικα. Απλώς χρησιμοποιήστε τη σημαία –code για να δημιουργήσετε κώδικα για την προτροπή σας, όπως φαίνεται εδώ:

sgpt –κωδικός “

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να λύσετε το κλασικό πρόβλημα Fizz Buzz χρησιμοποιώντας python, χρησιμοποιήστε αυτήν την προτροπή:

sgpt –κωδικός “Επίλυση κλασικού προβλήματος buzz buzz χρησιμοποιώντας Python”

Το ChatGPT θα σας δώσει γρήγορα ένα αποτέλεσμα, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να επικολλήσετε στον επεξεργαστή κώδικα και να το δοκιμάσετε:

for i in range(1, 101):
    if i % 3 == 0 and i % 5 == 0:
        print("FizzBuzz")
    elif i % 3 == 0:
        print("Fizz")
    elif i % 5 == 0:
        print("Buzz")
    else:
        print(i)

4. Δημιουργήστε εντολές κελύφους

Ενώ το Terminal μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την εκτέλεση σύνθετων εντολών και την αυτοματοποίηση εργασιών, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο για τους αρχάριους χρήστες να θυμούνται τη σύνταξη και τις επιλογές διαφόρων Εντολές Linux. Με το ChatGPT στη γραμμή εντολών σας, μπορείτε όχι μόνο να λάβετε τη σύνταξη μιας εντολής Linux αλλά και να λάβετε την ακριβή εντολή με τις παραμέτρους και τις επιλογές που απαιτούνται. Απλώς χρησιμοποιήστε τη σημαία –shell ως:

sgpt –shell “

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να ορίσετε το δικαίωμα μόνο για ανάγνωση για όλα τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο, χρησιμοποιήστε την εντολή:

sgpt –shell “Κάντε όλα τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο μόνο για ανάγνωση”

Όπως αναμενόταν, το ChatGPT παραδίδει και επιστρέφει αυτό ως έξοδο:

chmod -R aw .

Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε τη σημαία –execute και –shell μαζί, μπορείτε ακόμη και να εκτελέσετε την εντολή φλοιού που δημιουργήθηκε απευθείας. Όσο για το παραπάνω παράδειγμα, η σύνταξη έχει ως εξής:

sgpt –shell –execute “να κάνει όλα τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο μόνο για ανάγνωση”

Θα λάβετε την ακόλουθη έξοδο:

chmod -R a-w .
Execute shell command? [y/N]: y

Χρήση ChatGPT στη γραμμή εντολών Linux

Οπότε ναι, το ShellGPT φέρνει τη δύναμη του ChatGPT απευθείας στο τερματικό σας Linux. Όχι μόνο διευκολύνει την εργασία με τη γραμμή εντολών τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους χρήστες, αλλά σας προσφέρει και πρόσθετες λειτουργίες. Και όπως αναφέραμε παραπάνω, γίνεται πιο χρήσιμο με την πάροδο του χρόνου καθώς έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει από τους χρήστες. Αλλά θυμηθείτε να μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες ή δεδομένα, ειδικά αποκλειστικό κώδικα από την εταιρεία σας, με οποιοδήποτε είδος μοντέλου AI. Τούτου λεχθέντος, ενημερώστε μας τη γνώμη σας για αυτό το εργαλείο γραμμής εντολών AI στα παρακάτω σχόλια.