Πώς να ρυθμίσετε ένα αρχείο Swap σε Linux

Το Swap είναι ένα ουσιαστικό μέρος του Linux και πώς διαχειρίζεται τα προγράμματα. Με αυτό, οι χρήστες Linux μπορούν να αναστείλουν τη μνήμη RAM, ακόμη και να εκχωρήσουν επιπλέον μνήμη για προγράμματα που θα χρησιμοποιούν όταν εξαντληθεί η φυσική RAM. Αρκεί να πούμε ότι όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν swap. Στις παραδοσιακές διανομές Linux, δημιουργείται ένα αποκλειστικό διαμέρισμα ειδικά για τη χρήση του swap. Έτσι έχουν πάει τα πράγματα εδώ και πολύ καιρό. Το 2017, ωστόσο, έχουν μπει στη μόδα τα αρχεία ανταλλαγής. Για παράδειγμα: πρόσφατα το Ubuntu απέκλεισε τις κατατμήσεις swap για ένα αρχείο swap και άλλα είναι πιθανό να κάνουν το ίδιο στο μέλλον. Ο λόγος? Ευκολία. Είναι ένα διαμέρισμα λιγότερο που πρέπει να ρυθμίσετε κατά την εγκατάσταση. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί γρηγορότερα. Επιπλέον, ένα αρχείο swap μπορεί να αυξηθεί χωρίς να γίνει εκ νέου κατάτμηση ολόκληρου του σκληρού δίσκου και μπορεί να απενεργοποιηθεί γρήγορα χωρίς μεγάλη φασαρία. Δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε ένα αρχείο SWAP σε Linux.

Σημείωση: το αρχείο swap μπορεί να ρυθμιστεί σε οποιαδήποτε διανομή Linux. Εγκαταστήστε πρώτα τη διανομή Linux χωρίς διαμέρισμα ανταλλαγής! Λάβετε υπόψη ότι αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται εγκατάσταση με ένα παραδοσιακό, εύκολο πρόγραμμα εγκατάστασης.

Συχνά, για να λάβετε μια εγκατάσταση «χωρίς ανταλλαγή», απαιτείται μια «προσαρμοσμένη εγκατάσταση». Αυτό σημαίνει διαμέριση με το χέρι, συμπεριλαμβανομένων: ρύθμισης κατατμήσεων και σημείων προσάρτησης και (αν είναι UEFI) το διαμέρισμα εκκίνησης.

  Πώς να παίξετε παιχνίδια Nintendo Wii και GameCube σε Linux

Για παράδειγμα: στο πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu, για να λάβετε μια προσαρμοσμένη εγκατάσταση, επιλέξτε το πλαίσιο “κάτι άλλο”. Σε άλλες διανομές Linux, αυτό μπορεί να είναι “προσαρμοσμένη διάταξη” ή κάτι παρόμοιο.

Εάν χρησιμοποιείτε το σύστημα αρχείων BtrFS , μην ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό. Το BtrFS δεν έχει καμία απολύτως υποστήριξη για αρχεία ανταλλαγής.

Ρύθμιση ανταλλαγής

Η δημιουργία ενός αρχείου ανταλλαγής περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αρχείου με το DD. Θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με το εργαλείο DD. Λάβετε υπόψη ότι το αρχείο swap θα πρέπει να είναι ίδιο με το μέγεθος της φυσικής μνήμης ram. Εισαγάγετε αυτήν τη σειρά εντολών ακριβώς όπως εμφανίζεται. Ο χρήστης πρέπει να εισαγάγει τα πάντα σε αυτή τη μεγάλη πρόταση ταυτόχρονα και να την εκτελέσει σαν να είναι μία εντολή.

Εάν γίνει με επιτυχία, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε έναν αριθμό (σε GB) και να τον μετατρέψετε σε megabyte. Δεν απαιτούνται μαθηματικά.

Σημείωση: Εάν διαθέτετε περισσότερα από 4 GB μνήμης RAM, κάντε το αρχείο swap στη μισή μνήμη ram.

echo 'enter gigabytes:';read gigabytes;calculated=$((1024 * $gigabytes))

Ο υπολογισμός του αρχείου ανταλλαγής είναι έτοιμος. Το τερματικό αποθήκευσε τον υπολογισμό εντός του $calculated. Τώρα ας το πάρουμε και ας το συνδέσουμε στο DD. Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία δημιουργίας αρχείων ανταλλαγής απαιτεί λίγο χρόνο και δεν θα υπάρχει οθόνη φόρτωσης. Όταν το τερματικό το επιτρέπει, πληκτρολογήστε την επόμενη εντολή.

sudo dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1M count=$υπολογίστηκε

Στη συνέχεια, αλλάξτε τα δικαιώματα για το αρχείο ανταλλαγής στο /. Αυτό είναι απαραίτητο, επειδή το σύστημα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στο αρχείο. Χωρίς αυτό, η ανταλλαγή δεν θα λειτουργήσει σωστά.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Calligra Words στο Linux

αποκτήστε ένα κέλυφος ρίζας με: sudo -s

chmod 600 /swapfile

Με τα δικαιώματα διορθωμένα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε την εντολή Mkswap. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορεί να πάρει ένα διαμέρισμα ή ένα αρχείο και να το μετατρέψει σε χώρο ανταλλαγής.

mkswap /swapfile

Τα δικαιώματα έχουν πλέον οριστεί και όλα είναι έτοιμα. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να πείτε στο Linux να ενεργοποιήσει το swap. Αυτό γίνεται με την εντολή swapon.

swapon /swapfile

Καθώς ο χρήστης εισάγει τις 4 παραπάνω εντολές, ένα αρχείο swap θα πρέπει να είναι έτοιμο και να εκτελείται. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς το σύστημα πρέπει να γνωρίζει κατά την εκκίνηση τι είναι το swap και πού βρίσκεται. Αυτό γίνεται με την επεξεργασία του αρχείου /etc/fstab (καρτέλα συστήματος αρχείων).

Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα σχόλιο στο τέλος του αρχείου. Αυτό γίνεται για την επισήμανση της καρτέλας του συστήματος αρχείων, έτσι ώστε η μελλοντική επεξεργασία να είναι ευκολότερη (επειδή ο χρήστης μπορεί εύκολα να δει την ετικέτα σχολίου και να γνωρίζει τι είναι τι).

echo "# Swap file" >> /etc/fstab

Στη συνέχεια, προσθέστε μια γραμμή κάτω από το σχόλιο που καθορίζει πού βρίσκεται το αρχείο ανταλλαγής στο σύστημα, πώς πρέπει να το χειρίζεται το σύστημα κ.λπ.

echo "/swapfile none swap defaults 0 0" >> /etc/fstab

Αφού γίνουν αυτές οι δύο επεξεργασίες, επανεκκινήστε το σύστημα. Από τώρα και στο εξής, όταν αυτό το μηχάνημα Linux φορτώσει, θα έχει ένα αρχείο ανταλλαγής για χρήση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το DNSCrypt για να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία DNS στο Linux

Απενεργοποίηση του αρχείου ανταλλαγής

Σε αντίθεση με ένα διαμέρισμα ανταλλαγής, οι χρήστες μπορούν εύκολα να απενεργοποιήσουν το αρχείο και να ελευθερώσουν πολύ εύκολα χώρο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται να αναδιαμεριστεί τίποτα. Αντίθετα, η μόνιμη απενεργοποίηση της εναλλαγής είναι μια γρήγορη διαδικασία 3 βημάτων.

Ξεκινήστε ανοίγοντας ένα τερματικό και εισάγοντας την ακόλουθη εντολή:

sudo nano /etc/fstab

Στη συνέχεια, αναζητήστε οτιδήποτε σχετίζεται με την ανταλλαγή (όπως το σχόλιο που ενημερώνει τον χρήστη ότι πρόκειται για καταχώρηση ανταλλαγής) και διαγράψτε τα πάντα. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις αλλαγές στο αρχείο πατώντας

Ctrl + O.

Με τις επεξεργασίες αποθηκευμένες, απενεργοποιήστε την εναλλαγή.

sudo swapoff -a

Εισαγάγετε τον κατάλογο του ριζικού συστήματος αρχείων.

cd /

Διαγράψτε το ίδιο το αρχείο ανταλλαγής.

sudo rm swapfile

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή. Κατά την επανεκκίνηση, το αρχείο ανταλλαγής έχει εξαφανιστεί τελείως και είναι απενεργοποιημένο.

συμπέρασμα

Το Swap είναι χρήσιμο, γιατί δίνει επιπλέον έξοδα για προγράμματα όταν εξαντλείται η μνήμη. Αν και δεν αναφέρεται αρκετά, τα αρχεία ανταλλαγής έχουν κάποια πραγματικά οφέλη. Με αυτό, η εναλλαγή μπορεί εύκολα να γίνει και να απενεργοποιηθεί χωρίς επαναδιαμερισμό. Επιπλέον, το μέγεθος του μπορεί να αλλάξει εν κινήσει, όπως απαιτείται. Ας ελπίσουμε ότι, με αυτό το σεμινάριο, οι χρήστες Linux που δεν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση ενός αρχείου swap αντί ενός αποκλειστικού διαμερίσματος ανταλλαγής.