Πώς να ρυθμίσετε έναν σκληρό δίσκο για την εγκατάσταση των Windows 10

Όταν αγοράζετε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή που συνοδεύεται από Windows 10 ή οποιαδήποτε άλλη έκδοση των Windows είναι προεγκατεστημένη, πολύ περισσότερο χρειάζεται να ρυθμίσετε ένα μέρος από την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Για ένα, ο σκληρός δίσκος ή ο SSD του συστήματος έχει ρυθμιστεί. Αυτό είναι κάτι που συνήθως πρέπει να κάνετε μόνο μία φορά. Μπορείτε να κάνετε μια νέα εγκατάσταση των Windows ξανά και ξανά και δεν θα χρειαστεί ποτέ να ρυθμίσετε ξανά τον σκληρό δίσκο, εκτός και αν αλλάξετε κατά λάθος ή σκόπιμα τα διαμερίσματα. Εάν το έχετε κάνει αυτό, θα πρέπει να ρυθμίσετε ξανά τον σκληρό δίσκο για να εγκαταστήσετε τα Windows 10. Δείτε πώς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ρυθμίσετε έναν σκληρό δίσκο για την εγκατάσταση των Windows 10, ωστόσο, υποθέτουμε ότι έχετε έναν σκληρό δίσκο χωρίς εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα και προσπαθείτε να εγκαταστήσετε τα Windows. Ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε τα Windows, αυτές οι μέθοδοι θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μέσα για τα Windows. Έχοντας αυτό υπόψη, υπάρχουν δύο τρόποι για να ρυθμίσετε έναν σκληρό δίσκο.

Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μια διανομή Linux, ανατρέξτε στον οδηγό μας για την κατάτμηση ενός σκληρού δίσκου σε Linux.

Εγκατάσταση δίσκου

Πριν από μερικά χρόνια, πριν αναπτυχθούν τα Windows 10 και τα Windows 7 ήταν η δημοφιλής έκδοση των Windows, το λειτουργικό σύστημα εγκαταστάθηκε μέσω ενός δίσκου εγκατάστασης, δηλαδή ενός CD. Εάν τυχαίνει να έχετε ένα από αυτά τα CD και το σύστημά σας διαθέτει μονάδα DVD ή CD, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και θα ρυθμίσει τον σκληρό δίσκο για εσάς ως μέρος της εγκατάστασης.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll που λείπει κατά την αναβάθμιση των Windows 10

Φυσικά, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη λήψη και ακόμα κι αν έχετε έναν από αυτούς τους παλιούς δίσκους, ενδέχεται να μην λειτουργούν πλέον ή το σύστημά σας μπορεί να μην έχει μονάδα οπτικού δίσκου. Εάν συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε τη δεύτερη μέθοδο.

Windows 10 USB Disk & Diskpart

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μέσα εγκατάστασης για τα Windows 10. Είναι αρκετά εύκολο, αλλά θα χρειαστείτε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή που λειτουργεί για να το κάνετε αυτό. Κατεβάστε το Εργαλείο δημιουργίας πολυμέσων από τον ιστότοπο της Microsoftκαι χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε έναν δίσκο USB για να εγκαταστήσετε τα Windows 10 σε διαφορετικό σύστημα.

Συνδέστε το USB στον φορητό υπολογιστή σας και κάντε κλικ στην επιλογή «Επισκευή αυτού του υπολογιστή» όταν το δείτε. Στην οθόνη επιλογών επισκευής, θα δείτε μια επιλογή για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών. Επιλέξτε το.

Μόλις βρεθείτε στη γραμμή εντολών, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή.

diskpart

Αυτό θα ανοίξει το βοηθητικό πρόγραμμα Diskpart. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε το πλήκτρο Enter.

list disk

Αυτό θα εμφανίσει όλους τους δίσκους στον σκληρό σας δίσκο. Πιθανότατα θα δείτε μια πολύ μικρή μονάδα δίσκου με μέγεθος μόνο μερικά MB και μια μεγάλη μονάδα δίσκου. Μπορεί να δείτε περισσότερες από μία μεγάλες ή περισσότερες από μία μικρές μονάδες δίσκου. Εάν το κάνετε, μην ανησυχείτε για αυτό. Βεβαιωθείτε ότι κάθε μονάδα δίσκου, ειδικά αυτή που είναι η μεγαλύτερη και που θέλετε να ρυθμίσετε, αναφέρεται ο χώρος της στη στήλη «Δωρεάν». Εάν δεν εμφανίζεται χώρος για τη μονάδα δίσκου στη στήλη Δωρεάν, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή.

Clean

Εκτελέστε ξανά την παρακάτω εντολή.

list disk.

Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε προσεκτικά τη λίστα των δίσκων και να σημειώσετε τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα. Ξεκινήστε με τη μεγαλύτερη μονάδα δίσκου. Ας υποθέσουμε ότι η μονάδα δίσκου έχει τον αριθμό 0. Εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή.

select drive 0

Εάν η μονάδα δίσκου σας έχει διαφορετικό αριθμό, αντικαταστήστε το 0 στην παραπάνω εντολή με αυτόν τον αριθμό. Αυτό θα επιλέξει τη μονάδα δίσκου και όλες οι εντολές που εκτελείτε θα εκτελεστούν σε αυτήν. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή, αλλά αντικαταστήστε το X με το μέγεθος του δίσκου που αναφέρθηκε όταν εκτελέσατε την εντολή δίσκου λίστας. Μην ανησυχείτε για το μέγεθος σε MB ή GB. Χρειάζεται μόνο να συμπεριλάβετε την αριθμητική τιμή του μεγέθους του δίσκου και όχι τις μονάδες στις οποίες μετράται.

  Πώς να αντιστοιχίσετε μια συσκευή ήχου σε μια εφαρμογή στα Windows 10

Σύνταξη

create partition primary size=X

Παράδειγμα

create partition primary size=465

Αυτό θα μετατρέψει ολόκληρο τον δίσκο σε πρωτεύον διαμέρισμα. Μπορεί, λογικά να είναι πολύ μεγάλο, αλλά μόλις εγκαταστήσετε τα Windows 10 ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα, μπορείτε να συρρικνώσετε το διαμέρισμα και να δημιουργήσετε ένα δεύτερο. Σχεδόν όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ένα βοηθητικό πρόγραμμα διαχείρισης δίσκων το οποίο διαθέτει γραφική διεπαφή χρήστη και είναι πολύ πιο εύκολο για τους τελικούς χρήστες να εργαστούν με αυτό από τη γραμμή εντολών και το βοηθητικό πρόγραμμα Diskpart.

Τώρα που ο δίσκος έχει χωριστεί, πρέπει να δημιουργήσετε τόμους και να διαμορφώσετε το δίσκο. Εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή.

list partition

Αυτό θα εμφανίσει όλα τα διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα στον τρέχοντα δίσκο. Προσδιορίστε ποιο είναι το μεγαλύτερο και, στη συνέχεια, επιλέξτε το με την ακόλουθη εντολή. Αντικαταστήστε το 0 με τον αριθμό του διαμερίσματος που θέλετε να επιλέξετε.

select partition 0

Τώρα που επιλέξατε το διαμέρισμα, ήρθε η ώρα να το μορφοποιήσετε. Θα κάνουμε μια γρήγορη διαμόρφωση και θα διαμορφώσουμε τη μονάδα δίσκου στο σύστημα NTFS.

format fs=ntfs quick

Αυτό θα δημιουργήσει τόμους και θα πρέπει να τους εκχωρηθεί αυτόματα ένα γράμμα. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να δείτε τους τόμους.

list volumes

Εάν δεν έχει εκχωρηθεί γράμμα στους τόμους, μπορείτε να το αντιστοιχίσετε με την ακόλουθη εντολή. Πρώτα επιλέξτε την ένταση.

select volume 0

Στη συνέχεια, αντιστοιχίστε το γράμμα.

assign letter=C

Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε ένα γράμμα που χρησιμοποιείται ήδη. Επαναλάβετε για όλους τους μη εκχωρημένους τόμους. Τώρα πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή για να ορίσετε το διαμέρισμα ως ενεργό.

active

Αυτό είναι όλο. Μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο της γραμμής εντολών και να εγκαταστήσετε τα Windows από το USB.

  Πώς να προσθέσετε μια εικόνα φόντου στη γραμμή εργασιών στα Windows 10

Άλλα εργαλεία

Το Diskpart μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για χρήστες που δεν έχουν πειράξει ποτέ τη γραμμή εντολών. Εάν αισθάνεστε άβολα να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να βρείτε άλλα εργαλεία που σας επιτρέπουν να εγγράψετε μια εφαρμογή σε USB. Η πρόσβαση στην εφαρμογή είναι δυνατή συνδέοντας απλώς το USB στο σύστημά σας. Θα φορτώσει ακόμα κι αν δεν έχετε εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα και έχετε ένα γραφικό περιβάλλον για να κάνετε όλα όσα μόλις κάνατε με το diskpart. Οι εφαρμογές μπορεί να είναι ή να μην είναι δωρεάν. Αναζητήστε ένα εργαλείο κατάτμησης και βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις κριτικές προτού το χρησιμοποιήσετε.