Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή Resilio Sync σε Linux

Θέλετε έναν εύκολο και χωρίς προβλήματα τρόπο συγχρονισμού μεταξύ Mac, Windows, Linux, Android και άλλων πλατφορμών; Ρίξτε μια ματιά στο Resilio Sync! Είναι ένα εργαλείο συγχρονισμού που δημιουργήθηκε από μερικούς από τους ανθρώπους πίσω από το bittorrent. Χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο bittorrent για τη μεταφορά αρχείων μέσω του δικτύου και του Διαδικτύου γενικότερα. Δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε έναν διακομιστή Resilio Sync σε Linux.

Προσθήκη αποθετηρίου λογισμικού

Πριν εγκαταστήσετε το λογισμικό στο σύστημα, το Resilio Sync διαθέτει ένα αποθετήριο λογισμικού που πρέπει να προστεθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λογισμικό τρίτων κατασκευαστών και οι διανομές Linux δεν το διαθέτουν, πιθανώς επειδή το Resilio Sync είναι κλειστού κώδικα και οι διανομές Linux δεν έχουν την άδεια διανομής του λογισμικού.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού τρίτων στο σύστημά σας.

Βασισμένο στο Debian/Ubuntu

Παρόλο που το αποθετήριο λογισμικού φαίνεται πολύ Debian, θα λειτουργεί σε όλες τις διανομές Linux που βασίζονται σε Debian και Ubuntu. Ως έχει, δεν υπάρχει αξιόπιστος (και επίσημος) PPA για τους χρήστες του Ubuntu. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα πρέπει να γίνει. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και επικολλήστε αυτήν τη μεγάλη γραμμή μέσα. ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Εάν αυτή η γραμμή είναι συντομευμένη ή σε απόσταση με οποιονδήποτε τρόπο, η επεξεργασία δεν θα λειτουργήσει σωστά.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Linux

Αυτή η γραμμή εντολών θα επεξεργαστεί αυτόματα το αρχείο λογισμικού βασικών πηγών. Δεν χρειάζεται να επεξεργαστείτε τίποτα με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

echo "deb https://linux-packages.resilio.com/resilio-sync/deb resilio-sync non-free" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/resilio-sync.list

Αφού η πηγή λογισμικού είναι στο σύστημα, θα πρέπει να πιάσετε το υπογεγραμμένο κλειδί GPG. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ο διαχειριστής πακέτων ΔΕΝ θα εγκαταστήσει ανυπόγραφο λογισμικό:

wget -qO - https://linux-packages.resilio.com/resilio-sync/key.asc | sudo apt-key add -

Τέλος, εκτελέστε μια ενημέρωση για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές.

Ενημερωμένη έκδοση με βάση το Ubuntu: sudo apt

Ενημέρωση με βάση το Debian:sudo apt-get

Με βάση το Redhat

Οι διανομές Linux που βασίζονται στο Redhat, όπως αυτές που βασίζονται στο Debian, δεν αποστέλλουν το λογισμικό συγχρονισμού Resilio από προεπιλογή, και επομένως οι χρήστες πρέπει να προσθέσουν έναν διακομιστή λογισμικού τρίτου μέρους στο σύστημά τους πριν λάβουν το λογισμικό.

Δείτε πώς να το κάνετε για Linux που βασίζονται στο Redhat. Αρχικά, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και αποκτήστε πρόσβαση root:

sudo -s

Με πρόσβαση root, δημιουργήστε ένα νέο αρχείο διαμόρφωσης repo.

sudo nano /etc/yum.repos.d/resilio-sync.repo

Στη συνέχεια, επικολλήστε τα ακόλουθα μέσα στο αρχείο:

[resilio-sync]
name=Resilio Sync
baseurl=https://linux-packages.resilio.com/resilio-sync/rpm/$basearch
enabled=1
gpgcheck=1

Αφού δημιουργήσετε το νέο αρχείο repo, προσθέστε το δημόσια υπογεγραμμένο κλειδί GPG. Τα συστήματα που βασίζονται στο Redhat συχνά αρνούνται να εγκαταστήσουν λογισμικό χωρίς αυτό το βήμα, καθώς είναι θέμα ασφάλειας.

rpm --import https://linux-packages.resilio.com/resilio-sync/key.asc

Εγκατάσταση

Τα αποθετήρια λογισμικού προστίθενται στο σύστημα. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να εγκαταστήσετε το λογισμικό. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το Arch Linux, μια διανομή Linux που βασίζεται σε Debian/Ubuntu ή Redhat, αντί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, θα χρειαστεί να κατεβάσετε το γενικό δυαδικό πακέτο για το εργαλείο Resilio Syncing.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα Arrongin στο Linux

Σημείωση: εάν ακολουθείτε αυτό το άρθρο και χρησιμοποιείτε το γενικό δυαδικό, οι οδηγίες είναι πιθανότατα οι ίδιες.

Βασισμένο στο Ubuntu (Mint/Elementary και άλλα παράγωγα)

sudo apt install resilio-sync

Βασισμένο στο Debian (Bunsen Labs και άλλα Linux που βασίζονται στο Debian)

sudo apt-get install resilio-sync

Βασισμένο στο Redhat (Fedora/CentOS/Rhel κ.λπ.)

sudo dnf install resilio-sync

ή

sudo yum install resilio-sync

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux το έχουν εύκολα. Όπως τα περισσότερα λογισμικά, το λογισμικό Resilio Syncing είναι άμεσα διαθέσιμο στο αποθετήριο χρηστών του Arch Linux. Δεν είστε σίγουροι πώς να εγκαταστήσετε πακέτα AUR; Επισκεφτείτε το σεμινάριο μας και μάθετε τα πάντα για αυτό!

Για να αποκτήσετε το πακέτο Resilio Sync, κατεβάστε το στιγμιότυπο ή κατευθύνετε απευθείας τον αγαπημένο σας βοηθό AUR σε αυτό το πακέτο εδώ.

Διαμόρφωση

Το λογισμικό είναι εγκατεστημένο. Τώρα είναι ώρα να το ρυθμίσετε.

Systemd

Οι περισσότερες σύγχρονες διανομές Linux χρησιμοποιούν systemd (μείον παλαιότερες εκδόσεις του Debian). Λόγω αυτού του συστήματος έναρξης, η ενεργοποίηση και η εκκίνηση της υπηρεσίας συγχρονισμού απέχει δύο εντολές. Αρχικά, για να ενεργοποιήσετε το σύστημα συγχρονισμού, εκτελέστε αυτήν την εντολή:

systemctl --user enable resilio-sync

Το Systemctl enable θα επιτρέψει στο εργαλείο συγχρονισμού να ξεκινά αυτόματα κατά την εκκίνηση, υπό την προϋπόθεση ότι κάνετε επανεκκίνηση. Ωστόσο, εάν δεν σας ενδιαφέρει να κάνετε επανεκκίνηση του συστήματος, ήρθε η ώρα να εκτελέσετε την εντολή έναρξης. Αυτή η εντολή θα ξεκινήσει άμεσα το εργαλείο συγχρονισμού για χρήση.

systemctl --user start  resilio-sync

Παλαιότερες εκδόσεις του Debian:

sudo service resilio-sync start

Συγχρονισμός

Το εργαλείο συγχρονισμού δεν είναι πρόγραμμα GTK. Αντίθετα, το εργαλείο βασίζεται στον ιστό. Για να διαμορφώσετε τη ρύθμιση συγχρονισμού, ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης και μεταβείτε σε αυτόν τον ιστότοπο: https://localhost:8888/gui/

  Πώς να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση πυρήνα Linux στο Ubuntu

Στον ιστότοπο, το Resilio Sync ζητά από τον χρήστη να δημιουργήσει νέο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Κάντε το και χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

Η επόμενη σελίδα απαιτεί από τον χρήστη να δώσει ένα όνομα για τη συσκευή συγχρονισμού. Αυτό θα βλέπουν οι άλλοι χρήστες στο δίκτυο όταν το χρησιμοποιείτε. Εισαγάγετε το όνομα του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα: ubuntu-PC, ή κάτι παρόμοιο.

Αφού συμπληρωθούν αυτές οι πληροφορίες, θα μεταφερθείτε στη διεπαφή χρήστη συγχρονισμού.

Για να ξεκινήσετε έναν συγχρονισμό, πατήστε το σύμβολο + στη διεπαφή χρήστη και κάντε κλικ στο “τυπικός φάκελος”.

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησης αρχείων για να πλοηγηθείτε στο φάκελο όπου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο συγχρονισμός.

Διαμορφώστε τις επιλογές συγχρονισμού, όπως “μόνο για ανάγνωση” ή “ανάγνωση και εγγραφή”.

Με τη ρύθμιση της άδειας, κάντε κλικ στο “κλειδί”. Αντιγράψτε αυτό το κλειδί και στείλτε το σε άλλους χρήστες για να το προσθέσετε στον συγχρονισμό σας. Εναλλακτικά, σαρώστε τον κωδικό QR στο κινητό.

Σημείωση: Για να προσθέσετε έναν συγχρονισμό μέσω ενός κλειδιού, κάντε κλικ στο + και, στη συνέχεια, επιλέξτε «εισαγωγή συνδέσμου ή κλειδιού».

Ο Resilio έχει υποστήριξη για Windows, Μακ, Android.