Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή DLNA σε Linux

Το Linux προσφέρει πολλούς διαφορετικούς τρόπους παράδοσης πολυμέσων μέσω του δικτύου. Για όσους διαθέτουν φανταχτερό υλικό διακομιστή, υπάρχει το Plex και το Emby. Είναι επίσης δυνατή η κοινή χρήση αρχείων πολυμέσων μέσω κοινόχρηστων στοιχείων NFS ή διακομιστή Samba. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο υλικό, αλλά θέλετε να παραδώσετε πολυμέσα σε πολλές συσκευές στο δίκτυό σας, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος: το Mediatomb. Είναι ένας διακομιστής DLNA που χρησιμοποιεί την καθολική τεχνολογία plug-n-play που υποστηρίζουν τόσες πολλές συσκευές, για την παράδοση πολυμέσων μέσω δικτύου. Το λογισμικό διακομιστή Mediatomb είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει και να εγκατασταθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε διανομή Linux. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Mediatomb για να ρυθμίσετε έναν διακομιστή DLNA σε Linux.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκαταστήστε το Mediatomb

Ubuntu

sudo apt install mediatomb

Debian

sudo apt-get install mediatomb

Arch Linux

Για να εγκαταστήσετε το Media Tomb στο Arch Linux, μεταβείτε πρώτα στο AUR και κατεβάστε το στιγμιότυπο για την κατασκευή του πακέτου. Όταν το αρχείο βρίσκεται στο φάκελο “Λήψεις”, ανοίξτε ένα τερματικό και εξαγάγετε το.

cd ~/Downloads
tar xvzf mediatomb.tar.gz

Όταν τα αρχεία προέλευσης για το Mediatomb έχουν αφαιρεθεί από το mediatomb.tar.gz, το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε την εντολή CD για να μεταβείτε στον φάκελο που έχει εξαχθεί.

cd mediatomb

Χρησιμοποιήστε την εντολή makepkg για να δημιουργήσετε ένα πακέτο. Λάβετε υπόψη ότι το πακέτο μπορεί να αποτύχει να κατασκευαστεί εάν δεν έχετε εγκαταστήσει όλες τις εξαρτήσεις στο σύστημά σας. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις εξαρτήσεις, δώστε προσοχή σε αυτά που λέει ο διαχειριστής πακέτων Pacman ότι δεν υπάρχουν στο σύστημα. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε λήψη αυτών των εξαρτήσεων από το AUR.

  Πώς να επεξεργαστείτε υπότιτλους σε ταινίες σε Linux με το Aegisub

Όταν ικανοποιηθούν όλες οι εξαρτήσεις στο Arch, το πακέτο Mediatomb είναι έτοιμο για μεταγλώττιση.

makepkg

Αφήστε τον διαχειριστή πακέτων να περάσει και να δημιουργήσει το λογισμικό. Όταν ολοκληρωθεί, θα φτύσει ένα πακέτο tar.xz. Εγκαταστήστε το στο σύστημα με τον διαχειριστή πακέτων Arch Linux.

sudo pacman -U mediatomb.tar.xz

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install mediatomb

OpenSUSE

Ένας εύκολος τρόπος για να αποκτήσετε γρήγορα το λογισμικό Mediatomb DLNA στο σύστημα είναι να το εγκαταστήσετε μέσω της υπηρεσίας δημιουργίας OpenSUSE. Αυτό το πακέτο διακομιστή DLNA υποστηρίζεται για OpenSUSE Leap 42.3, Leap 42.2 και OpenSUSE Tumbleweed.

Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό, μεταβείτε στη σελίδα λήψης, κάντε κλικ στην έκδοση του SUSE που διαθέτετε και μετά το κουμπί «1-κλικ εγκατάσταση». Θα εμφανίσει το εργαλείο εγκατάστασης λογισμικού YaST και θα εγκαταστήσει το Mediatomb στο σύστημά σας!

Άλλα Linux

Το Mediatomb είναι πολύ γνωστό λογισμικό. Ως αποτέλεσμα, είναι σε πολλές διαφορετικές διανομές Linux. Ωστόσο, λόγω του πόσα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Linux υπάρχουν, δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα πάντα. Εάν το αγαπημένο σας λειτουργικό σύστημα δεν διαθέτει δυαδικό αρχείο με δυνατότητα εγκατάστασης, ίσως χρειαστεί να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα και να δημιουργήσετε μόνοι σας το λογισμικό διακομιστή. Για να το κάνετε αυτό, επισκεφτείτε τον ιστότοπο προγραμματιστή, πιάσε τον πηγαίο κώδικα και ακολουθήστε τις οδηγίες!

  Τρόπος χρήσης και μαζικής χρήσης σε Linux για να προγραμματίσετε εντολές

Ρύθμιση Mediatomb

Το λογισμικό διακομιστή είναι εγκατεστημένο, αλλά πριν το χρησιμοποιήσετε πρέπει να ενεργοποιήσετε μερικά πράγματα. Ανοίξτε ένα τερματικό και αποκτήστε πρόσβαση root χρησιμοποιώντας: sudo -s. Στο τερματικό, επεξεργαστείτε το αρχείο διαμόρφωσης Mediatomb.

nano /etc/mediatomb/config.xml

Μέσα στο nano, αναζητήστε το ui enabled=”no” και αλλάξτε το σε ui enabled=”yes”. Στη συνέχεια, πατήστε Ctrl + O για να το αποθηκεύσετε.

Αφού επεξεργαστείτε το αρχείο διαμόρφωσης για να ενεργοποιήσετε τη διεπαφή ιστού, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τον διακομιστή.

systemctl enable mediatomb
systemctl start mediatomb

Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσετε πολυμέσα στον διακομιστή σας. Κάντε αυτό ανοίγοντας μια νέα καρτέλα στο πρόγραμμα περιήγησής σας και μεταβείτε στη διεύθυνση: https://localhost:50500. Λάβετε υπόψη σας, localhost μόνο τοπικά. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον διακομιστή μέσω του δικτύου, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να βρείτε τη διεύθυνση IP του. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε αυτήν την εντολή:

ip addr show | grep "inet 192.168"

Η χρήση της εντολής ip addr show σε συνδυασμό με το grep θα φιλτράρει όλες τις περιττές πληροφορίες και θα εμφανίσει απλώς την τοπική IP για τον υπολογιστή. Αντιγράψτε το 192.168.1.XXX και εισαγάγετε το στη διεύθυνση URL του προγράμματος περιήγησης ιστού. Για παράδειγμα:

192.168.1.132:50500


Από εδώ, κάντε κλικ στο «Σύστημα αρχείων», μετά στο «Κατάλογος υπολογιστή» και βρείτε τα αρχεία πολυμέσων σας στον υπολογιστή για προσθήκη. Κάντε κλικ στο σύμβολο + για να προσθέσετε τα αρχεία πολυμέσων. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία όπως απαιτείται για να προσθέσετε όλα τα μέσα στο Mediatomb σας.

  Πώς να ακούσετε ραδιόφωνο στην επιφάνεια εργασίας Linux με το Gradio

Χρήση Mediatomb

Δεδομένου ότι το Mediatomb είναι ένας διακομιστής πολυμέσων με υποστήριξη DLNA, η πρόσβαση σε αρχεία σε άλλες συσκευές από αυτόν είναι πολύ εύκολη. Σε Linux (λειτουργεί επίσης σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουν VLC), ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε σε αυτά τα αρχεία είναι με το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων VLC. Κατεβάστε και εγκαταστήστε τοκαι, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες για πρόσβαση στα μέσα από το Mediatomb σας.

Μέσα στο VLC, κάντε κλικ στο κουμπί της λίστας αναπαραγωγής για να μεταφέρετε το VLC σε λειτουργία λίστας αναπαραγωγής. Μόλις μπείτε στη λειτουργία λίστας αναπαραγωγής, αναζητήστε την ενότητα “Τοπικό δίκτυο”. Κάτω από αυτήν την ενότητα υπάρχουν μερικές επιλογές. Κάντε κλικ στο “Universal Plug’n’Play”. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστεί ο διακομιστής Mediatomb στο πρόγραμμα περιήγησης της λίστας αναπαραγωγής ως φάκελος. Κάντε κλικ στο φάκελο και περιηγηθείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στα πολυμέσα σας. Ξεκινήστε την αναπαραγωγή κάνοντας διπλό κλικ στο μεμονωμένο αρχείο πολυμέσων.

Σημείωση: θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον διακομιστή Mediatomb σας σε άλλες πλατφόρμες και συσκευές; Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της συσκευής σας για «υποστήριξη DLNA». Οι συσκευές που το υποστηρίζουν περιλαμβάνουν πολλές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, αποκωδικοποιητές κ.λπ.