Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή μετάδοσης Bittorrent σε Linux

Η λήψη torrent στον επιτραπέζιο υπολογιστή Linux είναι χρήσιμη σε λίγο, αλλά όσοι θέλουν να κατεβάσουν πολύ περισσότερα δεδομένα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν ένα απομακρυσμένο σύστημα torrent σε έναν διακομιστή. Σε αυτό το σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε στη ρύθμιση ενός απομακρυσμένου συστήματος με το Transmission, καθώς είναι το πιο εύκολο στη ρύθμιση. Ο πελάτης Transmission BitTorrent είναι αρκετά δημοφιλής σε επιτραπέζιους υπολογιστές Linux και συχνά έρχεται προεγκατεστημένο. Ωστόσο, καθώς εστιάζουμε σε διακομιστές Linux και όχι σε προσωπικούς υπολογιστές, το λογισμικό Μετάδοσης δεν περιλαμβάνεται και θα πρέπει να ρυθμιστεί χειροκίνητα.

Εγκαταστήστε το Transmission BitTorrent

Σημείωση: αυτό το σεμινάριο εστιάζει κυρίως σε λειτουργικά συστήματα διακομιστή. Ωστόσο, είναι δυνατή η χρήση του τηλεχειριστηρίου μετάδοσης και σε επιτραπέζια λειτουργικά συστήματα Linux. Μη διστάσετε να ακολουθήσετε καθώς οι οδηγίες είναι παρόμοιες (αν όχι ίδιες).

Διακομιστής Ubuntu

sudo apt install transmission-cli transmission-common transmission-daemon

Διακομιστής Debian

sudo apt-get transmission-cli transmission-common transmission-daemon

Διακομιστής Linux RedHat Enterprise 6 και 7/CentOS 6 και 7

yum install https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-6.noarch.rpm

yum -y update

yum -y install transmission transmission-daemon

ή

yum install https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-7.noarch.rpm 

subscription-manager repos --enable "rhel-*-optional-rpms" --enable "rhel-*-extras-rpms"

yum -y update

yum -y install transmission transmission-daemon

Άλλα λειτουργικά συστήματα διακομιστή Linux

Οι περισσότερες διανομές Linux (συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών) θα έχουν τα σωστά πακέτα μετάδοσης που απαιτούνται για την εκτέλεση ενός διακομιστή torrent. Για να τα εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και αναζητήστε “transmission”, “transmission-daemon”, κ.λπ. Επιπλέον, ελέγξτε τις σελίδες Wiki του λειτουργικού σας συστήματος για οποιαδήποτε καθοδήγηση σχετικά με τη λειτουργία ενός διακομιστή torrent με Μετάδοση.

  Πώς να παίξετε το Elite Dangerous στο Linux

Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να ελέγξετε το επίσημη ιστοσελίδα ώστε το λογισμικό να μάθει πώς να εγκαταστήσει το λογισμικό σε περίπτωση που το λειτουργικό σας σύστημα δεν το υποστηρίζει επίσημα.

Ρύθμιση παραμέτρων μετάδοσης BitTorrent

Η εγκατάσταση του Transmission σε διακομιστή Ubuntu ή Debian θα πρέπει να ενεργοποιήσει αυτόματα τις υπηρεσίες systemd και να τις εκκινήσει. Χρησιμοποιείτε Rhel ή CentOS; Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τις υπηρεσίες με μη αυτόματο τρόπο. Ανοίξτε ένα κέλυφος τερματικού και αποκτήστε πρόσβαση root κάνοντας είσοδο μέσω Su ή χρησιμοποιώντας sudo.

su

Στη συνέχεια, εκτελέστε τις παρακάτω εντολές.

Rhel 6/CentOS 6

service transmission-daemon start

Σταματήστε τον δαίμονα ανά πάσα στιγμή με:

service transmission-daemon stop

Rhel 7/CentOS 7

systemctl enable transmission-daemon

systemctl start transmission-daemon

Stop Transmission Daemon με systemctl stop.

systemctl stop transmission-daemon

Τώρα που εκτελείται η υπηρεσία, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης είναι κρίσιμης σημασίας, διότι αφήνοντάς τον με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στο δίκτυο μπορεί να έχει πρόσβαση στη διεπαφή χρήστη μετάδοσης.

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας την εντολή systemctl ή service για να σταματήσετε το Transmission Daemon. ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΗΜΑ! Εάν το κάνετε, η Transmission θα αρνηθεί να αποθηκεύσει τυχόν αλλαγές που κάνετε.

sudo systemctl stop transmission-daemon

ή

sudo service transmission-daemon stop

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές, επεξεργαστείτε το αρχείο ρυθμίσεων με το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano.

sudo nano /var/lib/transmission-daemon/info/settings.json

Βρείτε “rpc-password”: και αλλάξτε το κείμενο σε εισαγωγικά δίπλα του στον επιθυμητό κωδικό πρόσβασης.

  Πώς να φτιάξετε μια μονάδα USB των Windows σε Linux με το WoeUSB

Είναι επίσης καλή ιδέα να αλλάξετε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη από μετάδοση σε κάτι άλλο. Βρείτε το όνομα χρήστη rpc και αλλάξτε το “transmission” σε άλλο όνομα χρήστη. Φροντίστε να μην σβήσετε τα εισαγωγικά.

Τέλος, χρησιμοποιήστε το εργαλείο usermod για να προσθέσετε τον χρήστη σας στην ομάδα Transmission. Είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό, ώστε να είναι προσβάσιμα από τον χρήστη σας όλα τα αρχεία που έχουν ληφθεί με το Transmission. Επιπλέον, είναι ασφαλέστερο να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή, επειδή το να τρέχετε πράγματα ως root είναι κακή ιδέα και θα πρέπει να το αποφεύγετε όπου είναι δυνατόν.

Προσθέστε τον χρήστη σας στην ομάδα με την ακόλουθη εντολή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει το “κάτοχος” στο προεπιλεγμένο όνομα χρήστη στο διακομιστή.

sudo usermod -a -G debian-transmission owner

Λευκή λίστα

Η μετάδοση έχει πλέον ρυθμιστεί σωστά. Όταν εκκινηθεί, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω του ιστού. Δυστυχώς, εάν οποιοσδήποτε χρήστης στο LAN προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση, θα λάβει ένα σφάλμα 403. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα ασφαλείας rpc-whitelist. Απενεργοποιεί την πρόσβαση στην υπηρεσία εάν δεν αναφέρονται συγκεκριμένες διευθύνσεις IP. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι χρήστες συνήθως το απενεργοποιούν. Σε αυτόν τον οδηγό, δεν θα απενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα rpc-whitelist, καθώς είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Αντίθετα, θα δημιουργήσουμε μια λίστα επιτρεπόμενων, ώστε κάθε χρήστης που είναι συνδεδεμένος στο LAN να έχει πρόσβαση στη Μετάδοση.

  Πώς να παίξετε 7 ημέρες για να πεθάνετε στο Linux

Για να επεξεργαστείτε τη λίστα επιτρεπόμενων, ανοίξτε το αρχείο ρυθμίσεων Transmission Daemon.

sudo nano /var/lib/transmission-daemon/info/settings.json

Κάντε κύλιση προς τα κάτω και αναζητήστε “rpc-whitelist”.

Μετά το 127.0.0.1 προσθέστε:

,192.168.*.*"

Όταν όλα είναι γραμμένα, η λίστα επιτρεπόμενων θα πρέπει να μοιάζει με το παρακάτω παράδειγμα.

"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.*.*",

Λίστα των μπλοκαρισμένων

Πολλοί άνθρωποι που κατεβάζουν αρχεία torrent online χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως λίστα μπλοκ. Λίστες όπως αυτές δεν επιτρέπουν τη σύνδεση κακόβουλων διευθύνσεων IP (όπως διευθύνσεις γνωστών ιών/κακόβουλων προγραμμάτων κ.λπ.) μέσω torrent. Για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη μαύρη λίστα, ανοίξτε το αρχείο ρυθμίσεων και βρείτε το “blocklist-url”:.

Αλλάξτε τη διεύθυνση https://www.example.com/blocklist στα εισαγωγικά σε έναν σύνδεσμο προς μια πραγματική λίστα αποκλεισμού. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι τροποποιήσεις στην εφαρμογή Transmission, χρησιμοποιήστε τις εντολές systemctl ή υπηρεσίας για να ξεκινήσετε ξανά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

sudo systemctl start transmission-daemon

ή

service transmission-daemon start

Χρήση Μετάδοσης

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι έτοιμο για χρήση! Για να ξεκινήσετε τη λήψη, ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης και εισαγάγετε την ακόλουθη διεύθυνση IP σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Εφόσον ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο με το Transmission και τον διακομιστή, όλα θα πρέπει να λειτουργούν!

https://server-ip-or-hostname:9091