Πώς να προστατέψετε μέρη ενός εγγράφου Word από την επεξεργασία

Εάν συνεργάζεστε σε ένα έγγραφο με πολλά άλλα άτομα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υποβληθεί σε επεξεργασία το περιεχόμενο που θέλατε να παραμείνει ανέγγιχτο. Προστατέψτε τον εαυτό σας από ανθρώπινο λάθος προστατεύοντας συγκεκριμένα τμήματα ενός εγγράφου του Word από την επεξεργασία.

Προστασία συγκεκριμένου περιεχομένου σε ένα έγγραφο του Word

Έτσι, ετοιμάζεστε να στείλετε το έγγραφο του Word, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ορισμένα μέρη του εγγράφου παραμένουν ανέγγιχτα. Αντί να το αφήσετε στην εμπιστοσύνη, μπορείτε να επωφεληθείτε από μια δυνατότητα που επιτρέπει τη δημιουργία συγκεκριμένων τμημάτων του περιεχομένου σας μόνο για ανάγνωση, καθιστώντας τα μη επεξεργάσιμα.

Πρώτα, προχωρήστε και ανοίξτε το έγγραφο του Word για προστασία και μεταβείτε στην καρτέλα “Επισκόπηση”.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Περιορισμός επεξεργασίας”.

Το παράθυρο “Περιορισμός επεξεργασίας” θα εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά του Word. Εδώ, επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου “Να επιτρέπεται μόνο αυτός ο τύπος επεξεργασίας στο έγγραφο”.

  Καλύτερη φιλοξενία WordPress σε 2024 (Μάρτιος)

Μόλις επιλέξετε, θα παρατηρήσετε ότι το αναπτυσσόμενο μενού από κάτω γίνεται επιλέξιμο. Βεβαιωθείτε ότι έχει επιλεγεί από το μενού “Καμία αλλαγή (μόνο για ανάγνωση)”. Θα παρατηρήσετε επίσης μια νέα επιλογή “Εξαιρέσεις”, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτήν αργότερα.

Τώρα, θα πρέπει να επιλέξετε τα μέρη του εγγράφου για τα οποία θέλετε να επιτρέπεται η επεξεργασία. Όποια μέρη δεν επιλέξετε θα καταλήξουν ως μόνο για ανάγνωση. Προχωρήστε και επιλέξτε το κείμενο κάνοντας κλικ και σύροντας το ποντίκι σας κατά μήκος του κειμένου. Εάν έχετε συγκεκριμένο περιεχόμενο σε δύο ξεχωριστές ενότητες που θέλετε να διατηρήσετε ανοιχτό για επεξεργασία, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl ενώ κάνετε κλικ και σύρετε για να το προσθέσετε στην επιλογή σας.

Μόλις επιλεγεί το κείμενο, επιστρέψτε στο παράθυρο “Περιορισμός επεξεργασίας” και επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου “Όλοι” στην ενότητα “Εξαιρέσεις”. Αυτό επιτρέπει σε όλους όσους λαμβάνουν το έγγραφο να επεξεργαστούν το περιεχόμενο που επιλέξατε. Εάν βρίσκεστε σε δίκτυο εταιρείας και θέλετε να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα άτομα να μπορούν να επεξεργάζονται το περιεχόμενο, επιλέξτε “Περισσότεροι χρήστες” και εισαγάγετε τα ονόματα των χρηστών (σημειώστε ότι αυτό απαιτεί πρόσβαση σε έναν κεντρικό κατάλογο χρηστών δικτύου).

  Πώς να αλλάξετε ένα λογότυπο σχεδίου στο Microsoft Planner

Τέλος, στην ενότητα “Έναρξη επιβολής”, κάντε κλικ στο “Ναι, Έναρξη επιβολής προστασίας”.

Θα εμφανιστεί το παράθυρο «Έναρξη επιβολής προστασίας», προειδοποιώντας σας ότι το έγγραφο δεν είναι κρυπτογραφημένο και επομένως είναι επιρρεπές σε κακόβουλους χρήστες. Θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης. Προχωρήστε και κάντε το και, στη συνέχεια, επιλέξτε “OK”. Εάν επιλέξατε συγκεκριμένα άτομα για τα οποία θα επιτρέπεται η επεξεργασία, θα επιλέγατε την επιλογή “Έλεγχος ταυτότητας χρήστη”.

Το Word τώρα τονίζει, καθώς και σε αγκύλες, το επιλεγμένο κείμενο. Αυτό είναι ένα αναγνωριστικό για τους χρήστες ότι αυτές είναι οι επεξεργάσιμες ενότητες.

  Πώς να αποθηκεύσετε ένα φύλλο Excel ως PDF

Στο δεξί τμήμα του παραθύρου, θα παρατηρήσετε επίσης μια νέα επιλογή που σας επιτρέπει να μεταπηδάτε από επεξεργάσιμη ενότητα σε επεξεργάσιμη ενότητα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο «Εύρεση επόμενης περιοχής που μπορώ να επεξεργαστώ».

Η επιλογή “Εμφάνιση όλων των περιοχών που μπορώ να επεξεργαστώ” επισημαίνει τις επεξεργάσιμες ενότητες, όπως υποδηλώνει το όνομα. Εάν θέλετε να αφαιρέσετε τις επισημάνσεις από το κείμενο, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στην επιλογή “Επισήμανση των περιοχών που μπορώ να επεξεργαστώ”.

Για να καταργήσετε τους περιορισμούς προστασίας στο έγγραφο, κάντε κλικ στο «Διακοπή προστασίας» στο κάτω μέρος του παραθύρου «Περιορισμός επεξεργασίας».

Τώρα μπορείτε να στείλετε με ασφάλεια το έγγραφο για συνεργασία χωρίς να ανησυχείτε για την επεξεργασία ορισμένων τμημάτων που διαφορετικά θα παραμείνουν ανέγγιχτα.