Πώς να προστατέψετε και να αποκαταστήσετε την ελαιοφοβική επίστρωση του smartphone σας

Το smartphone και άλλες συσκευές αφής έχουν ένα στρώμα που ονομάζεται «ελαιοφοβική επίστρωση». Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά προσπαθείτε να το προστατέψετε, φθείρεται με τον καιρό. Ευτυχώς, μπορείτε να το επαναφέρετε και να κάνετε την οθόνη αφής να αισθάνεται ξανά σαν καινούργια.

Τι είναι μια ελαιοφοβική επίστρωση;

Όταν ξετυλίγετε για πρώτη φορά ένα νέο smartphone, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα είναι το πόσο νέα και λαμπερή φαίνεται η οθόνη. Αυτό έχει εκπληκτικά μικρή σχέση με την έλλειψη γρατσουνιών και περισσότερο με το φρέσκο ​​παλτό της ελαιοφοβικής επεξεργασίας πάνω του.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινάτε να χρησιμοποιείτε το smartphone σας, αυτή η επίστρωση αρχίζει να φθείρεται. Η χρήση ενός προστατευτικού οθόνης είναι ο μόνος τρόπος για να το προστατέψετε πραγματικά. Και αν εφαρμόσετε ένα γυάλινο προστατευτικό οθόνης, πιθανότατα θα έχει επίσης ελαιοφοβική επίστρωση.

Η επίστρωση δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση της συσκευής σας, αλλά και την αίσθηση της. Τα δάχτυλά σας γλιστρούν πάνω σε μια ολοκαίνουργια οθόνη με ευκολία και η τριβή είναι ελάχιστη για να σας επιβραδύνει. Είναι επίσης εύκολο να καθαρίσετε τα δακτυλικά αποτυπώματα και να λιπάνετε την οθόνη με ένα μαντηλάκι.

Καθώς η επίστρωση φθείρεται, τα δακτυλικά αποτυπώματα τείνουν να κρέμονται περισσότερο και απαιτούν πιο ενδελεχή καθαρισμό. Λάδι ή νερό που παλιότερα σχηματιζόταν σε μικρότερα σταγονίδια τώρα κάθεται στην οθόνη και λερώνει.

Για να το δοκιμάσετε, απλώς βάλτε μια σταγόνα νερό στην οθόνη. Αν κολλήσει και συγκρατηθεί σε μια σφαίρα, η ελαιοφοβική επίστρωση κάνει τη δουλειά της. Ωστόσο, εάν το νερό εξαπλωθεί και κινηθεί γύρω από την οθόνη σε μια μεγάλη σταγόνα, θα ξέρετε ότι η ακτή έχει φθαρεί.

  Πώς λειτουργεί η διαδραστική αφήγηση ιστορίας στο Netflix

Η ελαιοφοβική επίστρωση δεν είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της συσκευής σας. Το τηλέφωνό σας θα λειτουργεί μια χαρά χωρίς αυτό και η οθόνη σας δεν είναι πιο πιθανό να γρατσουνιστεί ή να σπάσει. Απλώς δεν θα φαίνεται ούτε θα αισθάνεται τόσο ωραίο.

Εάν η συσκευή σας είναι ενός ή δύο ετών, μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι η ελαιοφοβική επίστρωση έχει εξαφανιστεί εντελώς. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, τόσο πιο γρήγορα φθείρεται.

Προστασία της ελαιοφοβικής επικάλυψης

Ενώ αυτή η ελαιοαπωθητική επίστρωση φθείρεται κατά τη συνήθη χρήση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε. Το πιο προφανές πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην χρησιμοποιείτε ποτέ λειαντικό καθαριστικό ή απορρυπαντικό στην οθόνη αφής.

Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε, τα ακόλουθα:

Windex ή άλλα καθαριστικά τζαμιών
Λευκαντικό ή άλλα καθαριστικά με βάση τη χλωρίνη
Απορρυπαντικά, όπως σκόνη πλυσίματος ή υγρό πιάτων
Κρέμα καθαρισμού
Κοπτικά μέσα, όπως το T-Cut, ή άλλα γυαλιστικά

Τα λειαντικά καθαριστικά αφαιρούν εντελώς την ελαιοφοβική επίστρωση. Μερικοί μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν ζημιά στην οθόνη ή να την αφήσουν λωρίδα ή θολή. Ευτυχώς, υπάρχουν ασφαλείς τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε το smartphone σας και άλλες συσκευές με οθόνη αφής.

Αρχικά, πάντα να ξεκινάτε σκουπίζοντας τη συσκευή σας με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Βρέξτε το με νερό και αφαιρέστε τυχόν ορατή βρωμιά και βρωμιά. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα βακτήρια και άλλα μοχθηρά προσκολλώνται στη βρωμιά.

Για να απολυμάνετε το smartphone σας, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα καθαρισμού με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60 τοις εκατό αιθανόλη ή 70 τοις εκατό ισοπροπανόλη. Η Apple συνιστά να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια 70 τοις εκατό ισοπροπυλικής αλκοόλης για να καθαρίζετε iPhone, iPad και άλλες συσκευές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού. Μπορείτε να εφαρμόσετε τις ίδιες οδηγίες σε σύγχρονα τηλέφωνα Android από παρόμοια υλικά.

  Πώς να έχετε πάντα την οθόνη στο iPhone X

Λάβετε υπόψη ότι ο καθαρισμός της οθόνης με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό φθοράς της ελαιοφοβικής επίστρωσης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να απολυμάνετε το τηλέφωνο ή το tablet σας με αυτόν τον τρόπο, επειδή πιθανότατα το αγγίζετε εκατοντάδες φορές την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κρατάτε το τηλέφωνό σας στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια των κλήσεων.

Εάν θέλετε να επαναφέρετε την οθόνη αφής σε μια σαν καινούργια κατάσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα aftermarket για να το κάνετε.

Αποκατάσταση της ελαιοφοβικής επίστρωσης

Εάν εφαρμόσατε ένα γυάλινο προστατευτικό οθόνης στη συσκευή σας, μπορείτε απλώς να το αντικαταστήσετε για να κάνετε τη συσκευή σας να αισθάνεται ξανά καινούργια. Αυτός είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να επαναφέρετε τη συσκευή σας στην παλιά της δόξα. Θα το βοηθήσει να διατηρήσει και την αξία μεταπώλησής του.

Για όσους δεν το σκέφτηκαν πριν, μπορείτε να αγοράσετε ένα κιτ ελαιοφοβικής επίστρωσης aftermarket (όπως το Fusso από την Crystal Armor) και εφαρμόστε το ξανά μόνοι σας. Αυτά τα κιτ κοστίζουν περίπου $10 ή $20 για μία μόνο θεραπεία, κάτι που είναι καλό για μία συσκευή.

Λάβετε υπόψη ότι οι οδηγίες ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα με το προϊόν. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του προϊόντος.

Γενικά, η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Ακολουθεί μια περίληψη του τρόπου με τον οποίο το iFixit περιγράφει τη διαδικασία αποκατάσταση της ελαιοφοβικής επικάλυψης:

Καθαρίστε την οθόνη με ισοπροπυλική αλκοόλη μέχρι να απαλλαγεί από λίπη και άλλες ακαθαρσίες.
Αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί πλήρως, ώστε η οθόνη να στεγνώσει τελείως.
Τοποθετήστε μια τσάντα με φερμουάρ πάνω από το δάχτυλό σας (θα τη χρησιμοποιήσετε ως μάκτρο).
Εφαρμόστε 10 έως 15 σταγόνες της υγρής ελαιοφοβικής επίστρωσης στην οθόνη.
Απλώστε αμέσως το υγρό πάνω από την οθόνη με το καλυμμένο με πλαστικό δάχτυλό σας. (Στεγνώνει γρήγορα, οπότε γρήγορα!)
Αφήστε την επίστρωση να σκληρύνει για οκτώ έως 12 ώρες (ιδανικά, όλη τη νύχτα). Σκουπίστε τυχόν υπερβολικά υπολείμματα με ένα μαλακό πανί.
Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όπως χρειάζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες στο προϊόν.

  Τρόπος αλλαγής πεζών-κεφαλαίων κειμένου στο PowerPoint

Όσο περισσότερο επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, τόσο πιο παχιά θα είναι η επίστρωση και, επομένως, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει. Αν και η επίστρωση φαίνεται να στεγνώνει γρήγορα, πρέπει να την αφήσετε ανέγγιχτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες, ωστόσο, υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο λάθους. Η συσκευή σας θα φαίνεται και θα αισθάνεται ξανά λαμπερή και νέα. Μπορεί ακόμη και να «γεμίσετε» κάποιες επιφανειακές γρατσουνιές, ώστε να είναι λιγότερο αισθητές.

Η Apple και άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων συμφωνούν ότι τα απολυμαντικά μαντηλάκια *δεν* θα διασπάσουν μια ελαιοφοβική επίστρωση οθόνης. Έτσι, ανανεώσαμε τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής ή εκ νέου εφαρμογής του: https://t.co/NqqaedRDOP pic.twitter.com/RWR9OvAIBy

— iFixit (@iFixit) 18 Μαρτίου 2020

Oil Be Back

Και πάλι, να θυμάστε ότι η πρόσφατα αποκατεστημένη ελαιοφοβική επίστρωση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είναι επίσης απίθανο μια επίστρωση τρίτου κατασκευαστή να διαρκέσει αρκετά όσο αυτή που εφαρμόζεται στο εργοστάσιο. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι παρόμοια όσον αφορά την εμφάνιση και την αίσθηση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ελαιοφοβική θεραπεία σε όλες τις γυάλινες οθόνες αφής, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ρολογιών, των tablet και ορισμένων ιχνηλατών φυσικής κατάστασης.

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη διαδρομή προστασίας οθόνης για την επόμενη συσκευή σας, είναι χρήσιμο να σημειώσετε το Gorilla Glass στα περισσότερα νέα τηλέφωνα είναι πιο σκληρό από πολλά κοινά μέταλλα.