Πώς να προσθέσετε συνομιλία στο Facebook Messenger σε Linux με Pidgin IM

Πριν από πολύ καιρό, το Facebook χρησιμοποιούσε XMPP για τη συνομιλία τους. Αυτό το πρωτόκολλο έκανε πολύ εύκολη τη σύνδεση προφίλ χρηστών σε πελάτες συνομιλίας (ειδικά σε Linux). Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης εγκατέλειψε το παλιό πρωτόκολλο συνομιλίας για τη δική της λύση. Ως αποτέλεσμα, οι παλιοί τρόποι σύνδεσης για τη σύνδεση της συνομιλίας του Facebook Messenger έσπασαν σε εξωτερικούς πελάτες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες έπρεπε να βρουν νέες προσθήκες για να ενσωματώσουν λογαριασμούς Facebook Messenger με πελάτες συνομιλίας. Ένα τέτοιο πρόσθετο είναι το Purple-facebook. Είναι μια αντικατάσταση της παλιάς ενσωμάτωσης συνομιλίας του Facebook Messenger και λειτουργεί πολύ καλά με το νέο σύστημα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς να εγκαταστήσετε αυτό το πρόσθετο στην πλατφόρμα Linux, καθώς και πώς να το χρησιμοποιήσετε στο Pidgin (και σε άλλους πελάτες συνομιλίας που υποστηρίζουν προσθήκες Pidgin στο Linux).

Εγκαταστήστε το Purple-facebook

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εγκατάστασης της προσθήκης Purple-Facebook στην πλατφόρμα Linux. Η κατασκευή του από την πηγή είναι αρκετά δύσκολη επειδή οι οδηγίες δεν είναι πολύ σαφείς. Το πρόσθετο έχει αρκετή υποστήριξη στην κοινότητα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα δυαδικά προγράμματα εγκατάστασης. Επιλέξτε ένα λειτουργικό σύστημα παρακάτω και ακολουθήστε τα βήματα εγκατάστασης.

Ubuntu

Το Ubuntu διαθέτει πολλά διαφορετικά δυαδικά πακέτα με δυνατότητα εγκατάστασης για την προσθήκη Purple Facebook, χάρη στην υπηρεσία δημιουργίας OpenSUSE. Για να το εγκαταστήσετε, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο wget. Σε αυτές τις οδηγίες, καλύπτουμε το πρόσθετο 17.10. Θα πρέπει να λειτουργεί με το Ubuntu 18.04+. Χρησιμοποιώντας 16.04; Ελέγξτε αυτόν τον σύνδεσμο για λήψεις σε άλλες εκδόσεις του Ubuntu.

wget https://downloadcontent.opensuse.org/repositories/home:/jgeboski/xUbuntu_17.10/amd64/purple-facebook_20180323~ef6ae47~9ff9acf9fa14~145_amd64.deb

Όταν έχετε το πιο πρόσφατο πακέτο Deb, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στον κατάλογο ~/Downloads. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο dpkg, εγκαταστήστε το πρόσθετο.

sudo dpkg -i purple-facebook_*.deb

Αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσει το πρόσθετο. Εάν υπάρχει πρόβλημα επίλυσης εξαρτήσεων, εκτελέστε το apt install -f. Αυτό θα διορθώσει τυχόν προβλήματα.

sudo apt install -f

Εναλλακτικά, εγκαταστήστε με το κέντρο λογισμικού του Ubuntu ανοίγοντας τη διαχείριση αρχείων, κάντε διπλό κλικ στο πακέτο του Debian και κάνοντας κλικ στο κουμπί «εγκατάσταση».

  Πώς να ρυθμίσετε το Regolith Linux 1.6

Απεγκαταστήστε την προσθήκη με:

sudo apt remove purple-facebook

Debian

Οι οδηγίες για το Ubuntu μοιάζουν πολύ με το Debian και η δημιουργία του πρόσθετου από την πηγή είναι πολύ συγκεχυμένη για τη διανομή του Debian Linux. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συσκευασμένη έκδοση της προσθήκης στις επίσημες πηγές λογισμικού. Ευτυχώς, στο Suse OBS, υπάρχουν πακέτα για διάφορες εκδόσεις του Debian. Σε αυτό το σεμινάριο, θα καλύψουμε τη διαδικασία εγκατάστασης για το Debian Stable (9.4 Stretch), καθώς είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Αρχικά, χρησιμοποιήστε το εργαλείο wget για να κατεβάσετε το πακέτο Purple Facebook.

wget https://downloadcontent.opensuse.org/repositories/home:/jgeboski/Debian_9.0/amd64/purple-facebook_20180323~ef6ae47~9ff9acf9fa14~145_amd64.deb

Από εδώ, μπορείτε να ανοίξετε το πακέτο Deb με το πρόγραμμα εγκατάστασης του πακέτου Gdebi, να κάνετε κλικ στο “εγκατάσταση” και να το θέσετε σε λειτουργία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το τερματικό και το CD στο φάκελο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

Χρησιμοποιήστε την εντολή dpkg για να πείτε στο Debian ότι πρέπει να εγκαταστήσει το πακέτο προσθήκης.

sudo dpkg -i purple-facebook_*.deb

Εάν δείτε ένα σφάλμα στο τερματικό που λέει “σφάλμα” ή κάτι τέτοιο, εκτελέστε το apt install -f για να διορθώσετε τα προβλήματα.

sudo apt install -f

Θέλετε να απεγκαταστήσετε την προσθήκη; Δοκιμάστε αυτήν την εντολή.

sudo apt remove purple-facebook

Arch Linux

Η προσθήκη Purple Facebook περιλαμβάνεται στα επίσημα αποθετήρια λογισμικού Arch Linux. Βεβαιωθείτε ότι η ενότητα Κοινότητα είναι ενεργοποιημένη στο αρχείο pacman.conf. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το Pacman για να το εγκαταστήσετε.

sudo pacman -S purple-facebook

Οι χρήστες του Arch μπορούν να καταργήσουν την προσθήκη με:

sudo pacman -R purple-facebook

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install purple-facebook

Καταργήστε την προσθήκη από το Fedora χρησιμοποιώντας την αφαίρεση DNF.

sudo dnf remove purple-facebook

OpenSUSE

Νωρίτερα σε αυτό το σεμινάριο, μιλήσαμε για τη χρήση του OBS για την εγκατάσταση του Purple-Facebook στο Debian και στο Ubuntu. Στην ενότητα Suse, το OBS είναι και πάλι σχετικό. Εκτός από αυτήν τη φορά, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το wget για να κατεβάσετε τίποτα. Για να εγκαταστήσετε την προσθήκη Purple-Facebook σε οποιαδήποτε τρέχουσα έκδοση του OpenSUSE, ακολουθήστε τον σύνδεσμο προς τη σελίδα λήψηςκαι κάντε κλικ στο «1 Κάντε κλικ στην Εγκατάσταση». Από εκεί, η YaST θα πρέπει να φροντίσει για τα υπόλοιπα!

  Πώς να αρχειοθετήσετε ή να διαγράψετε μια ομάδα Facebook

Δημιουργία από την πηγή

Εάν ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτό το πρόσθετο είναι να δημιουργήσετε τον πηγαίο κώδικα, θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες, για να μάθετε ποιες εξαρτήσεις απαιτούνται για την εγκατάσταση. Ο κώδικας για το πρόσθετο βρίσκεται στο Github.

Χρήση του Purple-facebook με το Pidgin

Η προσθήκη PurpleFacebook λειτουργεί πολύ καλά με το εργαλείο συνομιλίας Pidgin. Για να το χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη έκδοση του Pidgin IM (απλώς αναζητήστε το “pidgin” στο λειτουργικό σύστημα Linux της επιλογής σας και εγκαταστήστε το, εάν δεν είναι ήδη εκεί.) Όταν το πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί σωστά, ανοίξτε κάντε κλικ στο «Λογαριασμοί» και μετά στο «Διαχείριση λογαριασμών».

  Πώς να ρυθμίσετε τον συγχρονισμό ώρας δικτύου σε Linux

Στην περιοχή διαχείρισης λογαριασμών, κάντε κλικ στην «Προσθήκη λογαριασμού». Αυτό θα εμφανίσει ένα παράθυρο “προσθήκη λογαριασμών”, με πολλές επιλογές. Αναζητήστε το “πρωτόκολλο” και κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού. Βρείτε και επιλέξτε την επιλογή “Facebook” για να εμφανιστούν οι επιλογές σύνδεσης.

Η προτροπή σύνδεσης στο Facebook ζητά από τον χρήστη «όνομα χρήστη» και κωδικό πρόσβασης. Για να βρείτε το όνομα χρήστη σας στο FB, μεταβείτε στο προφίλ σας στο Facebook και αντιγράψτε τη διεύθυνση URL. Για παράδειγμα, εάν η διεύθυνση URL μου είναι: https://facebook.com/derrik.d.4, θα εισαγάγα το “derrik.d.4” ως όνομα χρήστη. Αφού βάλετε έναν χρήστη, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook.

Σημείωση: εάν θέλετε να προσθέσετε ένα ψευδώνυμο ώστε το Pidgin να εμφανίζει το πραγματικό σας όνομα στη συνομιλία και όχι το όνομα χρήστη σας, πληκτρολογήστε το όνομά σας στην ενότητα “ψευδώνυμο”.

Όταν το Purple Facebook είναι σωστά συνδεδεμένο, οι φίλοι σας στο FB θα εμφανίζονται στη λίστα φίλων του Pidgin. Θα μπορείτε να συνομιλείτε μαζί τους απευθείας από την επιφάνεια εργασίας του Linux.