Πώς να προσθέσετε στη λίστα επιτρεπόμενων εφαρμογών στην SmartScreen στα Windows 10

Η SmartScreen στα Windows 10 είναι μια δυνατότητα ασφαλείας που σας εμποδίζει να εκτελείτε μη υπογεγραμμένες εφαρμογές και επιτρέπει στις εφαρμογές να κάνουν αλλαγές στο σύστημά σας χωρίς τη ρητή άδειά σας. Διασφαλίζει ότι οι τελικοί χρήστες δεν εκτελούν κακόβουλες εφαρμογές και καταλήγουν να μολύνουν τα συστήματά τους. Ωστόσο, είναι αρκετά εύκολο να παρακάμψετε, επομένως η προστασία, όσο υπάρχει, είναι περιορισμένη. Ένα μειονέκτημα που έχει το SmartScreen είναι ότι δεν θυμάται ποιες εφαρμογές έχει επιλέξει να τρέξει ένας χρήστης. Πρέπει να εισάγετε μη αυτόματα τις εφαρμογές στη λίστα επιτρεπόμενων στην SmartScreen για να σταματήσετε να βλέπετε το μήνυμα κάθε φορά που τις εκτελείτε.

Εφαρμογές στη λίστα επιτρεπόμενων στην SmartScreen

Για να μπορέσετε να προσθέσετε στη λίστα επιτρεπόμενων μια εφαρμογή στο SmartScreen, πρέπει να εκτελέσετε την εφαρμογή τουλάχιστον μία φορά. Όταν το κάνετε, το SmartScreen θα το μπλοκάρει προβλέψιμα. Θα δείτε το ακόλουθο μήνυμα στην οθόνη σας. Κάντε κλικ στο «Μάθετε περισσότερα» και κάντε κλικ στο κουμπί «Εκτέλεση ούτως ή άλλως».

  Πώς να διορθώσετε την επιλογή Bluetooth που λείπει στα Windows 10

Μόλις το κάνετε αυτό, επιστρέψτε στον φάκελο με το EXE της εφαρμογής μέσα. Κάντε δεξί κλικ στο EXE και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος.

Στο παράθυρο Ιδιότητες, μεταβείτε στην καρτέλα Γενικά. Στο κάτω μέρος, θα δείτε μια ενότητα Ασφάλεια που λέει, “Το αρχείο προήλθε από άλλον υπολογιστή και μπορεί να αποκλειστεί για να βοηθήσει στην προστασία αυτού του υπολογιστή”. Δίπλα του υπάρχει ένα κουτί που ονομάζεται “Ξεκλείδωμα”. Ελέγξτε το και παραχωρήστε άδεια διαχειριστή για την εκτέλεση της αλλαγής.

Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε. Την επόμενη φορά που θα εκτελέσετε αυτήν την εφαρμογή, θα μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ και να την εκτελέσετε χωρίς να σταματήσετε από την SmartScreen των Windows.

  Πώς να δείτε πόση μνήμη RAM υπάρχει στον υπολογιστή σας (και την ταχύτητά της)

Για να αποκλείσετε ξανά μια εφαρμογή, απλώς επιστρέψτε στο ίδιο παράθυρο Ιδιότητες και καταργήστε την επιλογή της επιλογής Κατάργηση αποκλεισμού. Και πάλι, θα πρέπει να επαληθεύσετε την αλλαγή με τον χρήστη διαχειριστή.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό. Για παράδειγμα, εάν εκτελείτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή ή αν ανοίξετε το μητρώο των Windows, η SmartScreen σας ρωτά εάν θέλετε να επιτρέψετε σε αυτές τις εφαρμογές να κάνουν αλλαγές στο σύστημά σας. Δεν μπορείτε να το παρακάμψετε, εκτός και αν περιορίσετε δραστικά το τι σας προστατεύει η SmartScreen, κάτι που δεν είναι καλή ιδέα.

  Πώς να εισαγάγετε έναν παλιό λογαριασμό email στο Gmail

Η SmartScreen των Windows 10 είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό, ωστόσο θα μπορούσε να γίνει με λίγη βελτίωση. Το macOS έχει παρόμοια δυνατότητα, ωστόσο, όταν ένας χρήστης το παρακάμπτει για να εκτελέσει μια εφαρμογή, θυμάται την προτίμηση του χρήστη και δεν αποκλείει ξανά την εφαρμογή την επόμενη φορά που θα εκτελεστεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που η SmartScreen στα Windows 10 δεν μπορεί να είναι τόσο έξυπνη, αν και είναι ασφαλές να πούμε ότι αν η Microsoft εφάρμοζε μια τέτοια αλλαγή, θα έσπασε ένα πάρα πολλά πράγματα στη διαδικασία. Είναι επίσης πιθανό οι διαδικασίες της προσθήκης στη λίστα επιτρεπόμενων μιας εφαρμογής να μην είναι τόσο απλές όσο θα έπρεπε, ώστε να προστατεύονται οι χρήστες.