Πώς να προσθέσετε πληροφορίες συστήματος στην επιφάνεια εργασίας Linux

Το Conky είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης συστήματος για την επιφάνεια εργασίας Linux. Με αυτό, οι χρήστες μπορούν να δουν τα πάντα, από τη χρήση της μνήμης RAM, τη χρήση της CPU, τη χρήση του δίσκου και πολλά άλλα απευθείας στην επιφάνεια εργασίας. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε να λειτουργεί στο σύστημά σας.

Σημείωση: Το Conky δεν λειτουργεί σε περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας Linux που χρησιμοποιούν το Wayland.

Εγκατάσταση του Conky σε Linux

Το Conky είναι ένα απίστευτο εργαλείο που μπορούν να εγκαταστήσουν οι χρήστες για να εμφανίζουν πληροφορίες συστήματος απευθείας στην επιφάνεια εργασίας. Το Conky υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, και ως εκ τούτου, υποστηρίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία λειτουργικών συστημάτων Linux.

Προτού μπορέσουμε να εξετάσουμε τον τρόπο χρήσης του Conky για την εμφάνιση πληροφοριών στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Για να εγκαταστήσετε το Conky σε Linux, ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Linux.

Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού αναζητώντας το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

  8 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση του Linux Mint 19

Ubuntu

Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Conky στο Ubuntu, χρησιμοποιήστε την εντολή apt install και εγκαταστήστε το πακέτο “conky”.

sudo apt install conky

Αφού γράψετε την παραπάνω εντολή, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας, γράψτε τον κωδικό πρόσβασής σας στη γραμμή εντολών του τερματικού και πατήστε Enter. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Y στο πληκτρολόγιο για να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε το Conky στο Ubuntu.

Debian

Εάν χρησιμοποιείτε το Debian, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Conky στο σύστημά σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή εγκατάστασης apt-get. Λάβετε υπόψη σας, καθώς το Debian αργεί να ενημερώσει, αυτή η έκδοση του Conky ενδέχεται να είναι ξεπερασμένη.

sudo apt-get install conky

Μόλις γράψετε στην παραπάνω εντολή στο τερματικό, το Debian θα ζητήσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας, γράψτε τον κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Enter για να συνεχίσετε.

Αφού πατήσετε το πλήκτρο Enter, το Debian θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε το Conky αφού πατήσετε το Y στο πληκτρολόγιο αφού πατήσετε το πλήκτρο Enter. Κάντε το για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στο σύστημά σας Debian.

Arch Linux

Η εφαρμογή Conky μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα Arch Linux με την εντολή pacman. Χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή, εγκαταστήστε την εφαρμογή στο σύστημά σας.

sudo pacman -S conky

Με την εγγραφή της παραπάνω εντολής σε ένα τερματικό, το Arch Linux θα ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας, γράψτε τον κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Y για να συνεχίσετε την εγκατάσταση του Conky.

  Πώς να ακούσετε τη μουσική συλλογή σας Plex στην επιφάνεια εργασίας Linux

Μαλακό καπέλλο

Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το Conky στο Fedora Linux, θα πρέπει να το κάνετε με την παρακάτω εντολή dnf.

sudo dnf install conky

Αφού γράψετε την παραπάνω εντολή στο παράθυρο του τερματικού, το Fedora θα ζητήσει κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας, γράψτε τον κωδικό πρόσβασής σας στο μήνυμα. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Y για να εγκαταστήσετε το Conky στο σύστημά σας.

OpenSUSE

Θέλετε να βάλετε τον Conky να εργάζεται στο OpenSUSE Linux; Θα μπορείτε να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή εγκατάστασης με φερμουάρ.

sudo zypper install conky

Αφού γράψετε στην παραπάνω εντολή, το OpenSUSE θα ζητήσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, γράψτε τον κωδικό πρόσβασής σας. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Y για να συνεχίσετε την εγκατάσταση του Conky.

Τρέχοντας Conky

Η γραμμή εντολών εκτελεί το Conky, αλλά δεν είναι ένα τερματικό εργαλείο. Αντίθετα, εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας οποιασδήποτε διεπαφής επιφάνειας εργασίας Linux. Για να λειτουργήσει, κάντε τα εξής.

Αρχικά, πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Alt + F2 στο πληκτρολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει η γραμμή εκκίνησης εντολών της επιφάνειας εργασίας σας. Σε αυτήν τη γραμμή, πληκτρολογήστε “conky”. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο.

  Τα 4 καλύτερα συστήματα αρχείων SSD στο Linux

Όταν πατήσετε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο, θα εκτελέσετε την εντολή. Με την εκκίνηση αυτής της εντολής, το Conky θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας σας. Εάν θέλετε να κλείσετε το Conky, κάντε τα εξής.

Πατήστε Alt + F2 στο πληκτρολόγιο για να ανοίξετε ξανά τη γραμμή εκκίνησης εντολών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή “killall conky” για να κλείσετε το παράθυρο Conky στην επιφάνεια εργασίας σας. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε αυτήν την εντολή σε ένα παράθυρο τερματικού.

Τρέχοντας το Conky κατά την εκκίνηση

Για να εκτελέσετε την εφαρμογή Conky κατά την εκκίνηση, πρέπει να δημιουργήσετε μια καταχώρηση επιφάνειας εργασίας στον φάκελο αυτόματης εκκίνησης. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή αφής για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο.

touch ~/.config/autostart/conky.desktop

Αφού δημιουργήσετε το νέο αρχείο, ανοίξτε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή.

nano -w ~/.config/autostart/conky.desktop

Μέσα στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano, επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα στο πλαίσιο κειμένου.

[Desktop Entry]
Όνομα=Conky
GenericName=οθόνη φόντου
Exec=conky &
Terminal=false
Τύπος=Εφαρμογή
Εικονίδιο=conky
Κατηγορίες=Σύστημα;
StartupNotify=ψευδές
Ονομα[en_US]=conky

Αφού επικολλήσετε τον κώδικα, πατήστε Ctrl + O στο πληκτρολόγιο για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας. Μετά από αυτό, κλείστε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano πατώντας Ctrl + X στο πληκτρολόγιο. Από εδώ και στο εξής, όταν κάνετε εκκίνηση, θα βλέπετε το Conky στην επιφάνεια εργασίας!