Πώς να προσθέσετε εξαιρέσεις στο Windows Defender στα Windows 10

Το Windows Defender, ενσωματωμένο στα Windows 10, εκτελείται στο παρασκήνιο και σαρώνει τα αρχεία σας για κακόβουλο λογισμικό. Για να βελτιώσετε την απόδοση για εργασίες όπως η μεταγλώττιση κώδικα ή η εκτέλεση εικονικών μηχανών, μπορείτε να προσθέσετε μια εξαίρεση και το Windows Defender δεν θα σαρώσει ποτέ αυτά τα αρχεία.

Οι εξαιρέσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν εάν αντιμετωπίζετε ψευδώς θετικά στοιχεία όπου το Windows Defender επισημαίνει τα νόμιμα αρχεία ως κακόβουλο λογισμικό.

Προειδοποίηση: Προσέξτε τι αποκλείετε. Το Windows Defender δεν θα σαρώσει τα εξαιρούμενα αρχεία και τους καταλόγους σας για κακόβουλο λογισμικό. Δεν θα θέλατε να εξαιρέσετε τα πάντα στο φάκελο “Λήψεις”, για παράδειγμα!

Αρχικά, πρέπει να εκκινήσουμε την Ασφάλεια των Windows για να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις. Ανοίξτε το μενού Έναρξη και πληκτρολογήστε “Windows Security”. Στη συνέχεια, επιλέξτε την εφαρμογή “Windows Security”.

  Πώς να συνδέσετε μια συντόμευση πληκτρολογίου σε μια κίνηση ολίσθησης στα Windows 10

Στην Ασφάλεια των Windows, μεταβείτε στην ενότητα “Προστασία από ιούς και απειλές”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Διαχείριση ρυθμίσεων».

Στις «Ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές», κάντε κύλιση προς τα κάτω στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στην «Προσθήκη ή κατάργηση εξαιρέσεων».

Στη σελίδα Εξαιρέσεις, μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε αρχεία που θέλετε να εξαιρέσετε από τις σαρώσεις του Windows Defender. Για να προσθέσετε μια εξαίρεση, κάντε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη εξαίρεσης” δίπλα στο μεγάλο σύμβολο συν (+).

Θα εμφανιστεί ένα μικρό μενού που σας επιτρέπει να ορίσετε την εξαίρεση ανά Αρχείο, Φάκελο, Τύπο αρχείου ή Διεργασία.

Αυτό που θα επιλέξετε εξαρτάται από το είδος του αποκλεισμού που προσπαθείτε να κάνετε. Να τι κάνει κάθε επιλογή.

Αρχείο: Εάν το επιλέξετε, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στον υπολογιστή σας για να επιλέξετε ένα μεμονωμένο αρχείο που θα εξαιρεθεί από μελλοντικές σαρώσεις. Επιλέξτε το αρχείο που θέλετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Άνοιγμα».
Φάκελος: Όπως και η επιλογή Αρχείο, αυτό θα σας επιτρέψει να περιηγηθείτε στον υπολογιστή σας για έναν συγκεκριμένο φάκελο προς εξαίρεση από τις σαρώσεις. Τα περιεχόμενα και οι υποφάκελοι του φακέλου θα εξαιρεθούν επίσης.
Τύπος αρχείου: Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο που σας ζητά να εισαγάγετε μια επέκταση αρχείου (π.χ. “.MID”) που αντιπροσωπεύει τον τύπο αρχείου που θέλετε να εξαιρέσετε. Όλα τα αρχεία αυτού του τύπου θα εξαιρεθούν από μελλοντικές σαρώσεις. Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή ενδέχεται να αποκλείσετε κατά λάθος μια μεγάλη κατηγορία δυνητικά επικίνδυνων αρχείων, όπως αρχεία PDF ή DOC.
Διαδικασία: Ένα αναδυόμενο παράθυρο θα σας ζητήσει να εισαγάγετε το όνομα μιας διεργασίας (ένα πρόγραμμα που εκτελείται, π.χ. “explorer.exe”) για εξαίρεση από τις σαρώσεις. Εάν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές συνεχίζει να επισημαίνεται από το Defender, μπορείτε να το εισαγάγετε εδώ.

  Πώς να τροποποιήσετε το αρχείο Hosts στα Windows 10

Επιλέξτε μία από αυτές τις επιλογές και κάντε τις απαραίτητες επιλογές στο αναδυόμενο παράθυρο διαλόγου που ακολουθεί.

Μόλις προσθέσετε μια εξαίρεση, θα εμφανιστεί σε μια λίστα στη σελίδα Εξαιρέσεις.

Εάν θέλετε να καταργήσετε μια εξαίρεση που έχετε ήδη ορίσει, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το στοιχείο μέχρι να εμφανιστεί το βέλος σε καράτια που δείχνει προς τα κάτω και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Κατάργηση” που εμφανίζεται.

Όταν τελειώσετε, κλείστε την Ασφάλεια των Windows και οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευτούν. Την επόμενη φορά που το σύστημά σας θα κάνει σάρωση Defender, τα στοιχεία που προσθέσατε στη λίστα εξαιρέσεων δεν θα προκαλούν πλέον προβλήματα.

  Πώς να βρείτε το κουμπί ύπνου στα Windows 10