Πώς να προσθέσετε αποθετήρια τρίτων και RPM στο Fedora

Η χρήση του Fedora σημαίνει αποδοχή ότι το λογισμικό τρίτων στο Linux που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση δεν θα συμπεριληφθεί ποτέ από προεπιλογή. Αυτό είναι άβολο, αλλά όχι το τέλος του κόσμου. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν μερικές εξαιρετικές υπηρεσίες και πόροι εκεί έξω για να βοηθήσουν τους χρήστες να προσθέσουν αποθετήρια τρίτων και RPM στο Fedora για να αποκτήσουν αυτό που χρειάζονται.

Η πρώτη υπηρεσία που θα εξετάσουμε είναι η Fedora Copr. Copr είναι μια νέα τεχνολογία, αλλά από τότε που κυκλοφόρησε, οι χρήστες στρέφονται σε αυτήν για να βρουν λογισμικό που δεν περιλαμβάνεται συνήθως στο Fedora. Το σύστημα Copr μπορεί να θεωρηθεί ως το σύστημα «PPA» του Fedora ή η έκδοση Redhat της υπηρεσίας Open SUSE Build. Ο λόγος? Οι χρήστες και οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να κάνουν χρήση του Copr και να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα αποθετήρια λογισμικού για να διανέμουν εύκολα λογισμικό στους χρήστες του Fedora.

Αυτός είναι μακράν ο καλύτερος πόρος για λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό. Ένα τερματικό είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, καθώς το Copr περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με τον διαχειριστή πακέτων DNF (ένα πρόγραμμα τερματικού).

Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε το Steam. Το Steam είναι ιδιόκτητο λογισμικό και ως εκ τούτου, η Redhat (οι άνθρωποι πίσω από το Fedora) αρνούνται να το στείλουν στα αποθετήρια λογισμικού τους. Ένας καλός τρόπος για να το διορθώσετε γρήγορα, είναι να το αποκτήσετε στο Copr. Αναζητήστε και βρείτε το Steam μέσω της γραμμής αναζήτησης.

  Πόσα Χρειάζομαι Κάθε μήνα;

Επιλέξτε ένα αποτέλεσμα που φαίνεται χρήσιμο. Σημειώστε ότι υπάρχουν πολλά διπλότυπα repos Copr για το Steam. Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε, είναι να διαβάσετε κάθε σελίδα και να καθορίσετε ποια είναι η πιο ενεργή. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιο ενεργό repo Copr για το Steam είναι: alunux / linux-steam-integration

Μεταβείτε στη σελίδα και διαβάστε τις οδηγίες. Οι συντηρητές repo είναι συνήθως αρκετά ευγενικοί για να σας πουν ακριβώς τι πρέπει να γνωρίζετε. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποθετήριο ατμού Alunux απαιτεί, πρώτα να ενεργοποιήσετε το repo negative17:

sudo u -c 'dnf config-manager --add-repo=https://negativo17.org/repos/fedora-steam.repo'

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το ίδιο το αποθετήριο Copr.

su -c 'dnf copr enable alunux/linux-steam-integration'

Στη συνέχεια, απλώς εγκαταστήστε το Steam όπως οποιοδήποτε άλλο λογισμικό στο Fedora. Αυτό είναι δυνατό με δύο τρόπους. Το πρώτο από τα οποία περιλαμβάνει την αναζήτηση του λογισμικού Gnome για το “Steam” και το κλικ στο κουμπί εγκατάστασης. Εναλλακτικά:

sudo dnf install steam

Μπορεί επίσης να θέλετε ενσωμάτωση Steam Linux:

su -c 'dnf install linux-steam-integration'

RPMFusion

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε σοβαρά τις πηγές λογισμικού του Fedora είναι να ενεργοποιήσετε το RPMFusion. Αυτή είναι μια πολύ γνωστή υπηρεσία που ειδικεύεται στην προσθήκη λογισμικού τρίτων (σκεφτείτε τα ιδιόκτητα προγράμματα οδήγησης της Nvidia και άλλα μη δωρεάν εργαλεία όπως το Skype, το Discord κ.λπ.).

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την Αναγνώριση ήχου στο iPhone

Εάν δεν θέλετε να μπλέξετε με το Copr (ή δεν μπορείτε να βρείτε κάτι εκεί), ένας καλός τρόπος είναι να το προσθέσετε στο σύστημά σας. Το καλύτερο από όλα, το RPM Fusion υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι πάντα ενημερωμένο. Όταν εμφανιστεί μια νέα έκδοση του Fedora, το RPM Fusion θα συνεργαστεί με αυτό. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Η τρέχουσα έκδοση του Fedora από τη στιγμή που γράφει αυτό είναι 26. Εάν θα το διαβάσετε στο μέλλον, πηγαίνετε εδώ για να κατεβάσετε τα μη δωρεάν πακέτα.

Για την έκδοση 26, ανοίξτε ένα τερματικό και:

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-26.noarch.rpm -y

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αυτού του πακέτου, μεταβείτε στο λογισμικό Gnome. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει πολύ περισσότερο διαθέσιμο λογισμικό. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε:

dnf search programname

RPM Pbone

Ένας άλλος καλός πόρος RPM είναι RPM Pbone. Είναι μια μηχανή αναζήτησης που αναζητά στο διαδίκτυο (με τη βοήθεια όρων αναζήτησης) πακέτα RPM. Αυτός είναι ένας αρκετά απλός ιστότοπος. Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι άλλες διανομές Linux χρησιμοποιούν τη μορφή πακέτου Redhat RPM και ως εκ τούτου, μπορεί να βρείτε πακέτα από OpenSUSE, CentOS κ.λπ.

Δεδομένου ότι αυτές οι μορφές πακέτων είναι παρόμοιες, δεν θα είναι δύσκολο να εγκαταστήσετε ένα πακέτο OpenSUSE στο Fedora.

Pkgs.org και την υπηρεσία OpenSUSE Build

Εκτός από το RPM Pbone, υπάρχουν και άλλα αποθετήρια RPM. Κυρίως, Pkgs.org και την υπηρεσία SUSE Build. Ως χρήστες του Fedora, το Pkgs.org είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Αναζητά ενεργά σε πολλές διανομές Linux (συμπεριλαμβανομένου του Fedora) για RPM και άλλα πακέτα.

  Πώς να κρύψετε ένα μήνυμα σε ένα νήμα iMessage

Γιατί θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Pkgs.org; Λοιπόν, εάν είστε σε μια νέα έκδοση του Fedora, ορισμένα προγράμματα που περιλαμβάνονται σε προηγούμενες εκδόσεις ενδέχεται να μην υπάρχουν. Αυτός ο ιστότοπος θα σας επιτρέψει να το αποκτήσετε. Επιπλέον, πραγματοποιεί αναζήτηση σε πολλά διαφορετικά μέρη για το λογισμικό που χρειάζεστε, επομένως με αυτήν τη μία υπηρεσία και μόνο αναζητάτε πολλές τοποθεσίες.

Ο δεύτερος πόρος είναι το OBS. Το OBS είναι κυρίως για χρήστες SUSE, αλλά λειτουργεί καλά με το Fedora. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Το OBS υποστηρίζει Suse που χρησιμοποιεί αρχεία RPM. Το Fedora χρησιμοποιεί επίσης RPM, ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν τα Suse RPM στη ρύθμιση του Fedora (αν και δεν συνιστάται).
Επειδή το Fedora και το Suse μοιράζονται μια μορφή πακέτου, το Fedora υποστηρίζεται συνήθως με συνέπεια στο OBS. Κατά την αναζήτηση προγραμμάτων στον ιστότοπο, οι χρήστες θα δουν ένα κουμπί λήψης Fedora.

Χρησιμοποιήστε το OBS εδώ.

συμπέρασμα

Το Fedora είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται πάντα στην αιχμή στον κόσμο του Linux. Πολλές νέες τεχνολογίες ξεκινούν στη Fedoraland πριν μετακομίσουν αλλού. Τούτου λεχθέντος, είναι διαβόητοι για την απαγόρευση του “μη ελεύθερου λογισμικού”. Για τους υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού, αυτό είναι καλό. Ωστόσο, αν είστε γενικός χρήστης που θέλει να εγκαταστήσει εύκολα το Discord, θα περάσετε άσχημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιους πόρους μπορούν να απευθυνθούν οι χρήστες του Fedora για λογισμικό τρίτων.