Πώς να προσδιορίσετε τον τρέχοντα λογαριασμό χρήστη στο Linux

Αν το Linux σημαίνει κάτι, σημαίνει επιλογή. Μπορείτε να επιτύχετε ακόμη και μια απλή εργασία, όπως η αναγνώριση του τρέχοντος χρήστη με πολλούς τρόπους. Αυτό το σεμινάριο θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις πιο γρήγορες και εύκολες μεθόδους.

Γιατί θα πρέπει να βρείτε την ταυτότητα του τρέχοντος χρήστη; Σε πολλές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης του υπολογιστή είναι ο μόνος χρήστης και, χωρίς να γίνει πολύ υπαρξιακός, πιθανότατα γνωρίζουν τον εαυτό τους. Ίσως, αλλά είναι επίσης σύνηθες οι άνθρωποι να δημιουργούν πρόσθετους λογαριασμούς χρηστών για να επιτρέψουν στα μέλη της οικογένειας να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή. Και, εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα απομακρυσμένο κέλυφος σε έναν διακομιστή κάπου, μπορεί να χρειαστείτε μια γρήγορη υπενθύμιση του ονόματος χρήστη με το οποίο είστε συνδεδεμένοι. Εάν δείτε μια συνδεδεμένη συνεδρία χωρίς κανέναν να παρευρίσκεται, πώς αναγνωρίζετε τον τρέχοντα χρήστη από τη γραμμή εντολών;

Ας δοκιμάσουμε πρώτα την πιο εύκολη επιλογή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δούμε τη γραμμή εντολών. Από προεπιλογή, οι διανομές Linux έχουν το όνομα χρήστη στη γραμμή εντολών. Απλός. Δεν χρειάστηκε καν να πληκτρολογήσουμε τίποτα.

Εάν ο χρήστης έχει αλλάξει την προτροπή του σε κάποια άλλη μορφή, πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Η εντολή who θα μας δώσει τις πληροφορίες που αναζητούμε.

who

Η έξοδος από το ποιος σας δίνει το όνομα του τρέχοντος χρήστη, το τερματικό στο οποίο είναι συνδεδεμένο, την ημερομηνία και την ώρα κατά την οποία συνδέθηκε. Εάν πρόκειται για απομακρυσμένη περίοδο λειτουργίας, μας λέει επίσης από πού είναι συνδεδεμένοι.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ιστότοπου WordPress σε Linux

Συγκριτικά, η εντολή whoami παρέχει μια πολύ εύστοχη απάντηση:

whoami

Μπορείτε να λάβετε την ίδια μονολεκτική απάντηση επαναλαμβάνοντας τη μεταβλητή περιβάλλοντος $USER στην οθόνη.

echo $USER

Η εντολή με ένα γράμμα w απαιτεί λιγότερη πληκτρολόγηση και παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

w

Η εντολή w μας παρέχει το όνομα χρήστη που είναι αυτό που θέλαμε και ένα μπόνους σύνολο δεδομένων για αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι εάν υπάρχουν πολλοί χρήστες συνδεδεμένοι στο σύστημα Linux, η εντολή w θα τους παραθέσει όλους. Θα πρέπει να ξέρετε σε ποιο τερματικό είχε συνδεθεί ο χρήστης που σας ενδιαφέρει. Εάν έχουν συνδεθεί απευθείας στον ίδιο τον υπολογιστή Linux, αυτό θα είναι pts/o, οπότε αναζητήστε :0 στην έξοδο από το w .

Η εντολή w παρέχει τον χρόνο εκκίνησης, το χρόνο λειτουργίας και τη μέση φόρτωση για τα προηγούμενα πέντε, δέκα και δεκαπέντε λεπτά και τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τον τρέχοντα χρήστη.

ΧΡΗΣΤΗΣ: Το όνομα χρήστη.
TTY: Ο τύπος του τερματικού στο οποίο είναι συνδεδεμένοι. Αυτό θα είναι συνήθως ένα pts (ψευδο-τηλετύπος). :0 σημαίνει το φυσικό πληκτρολόγιο και την οθόνη που είναι συνδεδεμένα σε αυτόν τον υπολογιστή.
FROM: Το όνομα του απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή εάν πρόκειται για απομακρυσμένη σύνδεση.
[email protected]: Η ώρα κατά την οποία ο χρήστης συνδέθηκε.
ΑΔΡΑΝΤΟ: Ώρα αδράνειας. Αυτό δείχνει ?xdm? στο στιγμιότυπο οθόνης επειδή εκτελούμε ένα πρόγραμμα προβολής X-windows, το οποίο δεν παρέχει αυτές τις πληροφορίες.
JCPU: Κοινός χρόνος CPU, αυτός είναι ο χρόνος CPU που χρησιμοποιείται από όλες τις διεργασίες που έχουν προσαρτηθεί σε αυτό το tty. Με άλλα λόγια, ο συνολικός χρόνος CPU αυτού του χρήστη σε αυτήν την συνδεδεμένη περίοδο λειτουργίας.
PCPU: Χρόνος CPU διεργασίας, αυτός είναι ο χρόνος CPU που χρησιμοποιείται από την τρέχουσα διαδικασία. Η τρέχουσα διαδικασία ονομάζεται στη στήλη WHAT.
ΤΙ: Η γραμμή εντολών της τρέχουσας διαδικασίας αυτού του χρήστη.

  Πώς να εγκαταστήσετε τη δοκιμαστική έκδοση Softmaker Office 2019 σε Linux

Τώρα που γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός ο χρήστης, μπορούμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν. Η εντολή id είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Πληκτρολογήστε id, ένα κενό, το όνομα του χρήστη και πατήστε enter.

id dave

Αυτό μας δίνει το αναγνωριστικό χρήστη (uid), το αναγνωριστικό ομάδας (gid) και τις ομάδες στις οποίες είναι μέλη. Μια λιγότερο ακατάστατη εμφάνιση των ομάδων μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την εντολή ομάδες.

groups dave

Μια ωραία περίληψη παρέχεται από την εντολή δακτύλου. Χρησιμοποιήστε το apt-get για να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο στο σύστημά σας εάν χρησιμοποιείτε Ubuntu ή άλλη διανομή που βασίζεται στο Debian. Σε άλλες διανομές Linux, χρησιμοποιήστε αντί αυτού το εργαλείο διαχείρισης πακέτων της διανομής σας Linux.

sudo apt-get install finger

Αφού εγκαταστήσετε το δάχτυλο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εμφανίσετε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω χρήστη.

  Πώς να παίξετε βίντεο από το τερματικό στο Linux με το Mplayer

δάχτυλο ντέιβ

Στα περισσότερα συστήματα Linux, ορισμένα από αυτά τα πεδία θα είναι κενά. Το γραφείο, το πλήρες όνομα και οι αριθμοί τηλεφώνου δεν συμπληρώνονται από προεπιλογή. Το πεδίο “Χωρίς σχέδιο” αναφέρεται σε ένα παλιό σχήμα όπου μπορούσατε να παρέχετε μερικές σημειώσεις για όποιον ενδιαφέρεται, για το τι εργάζεστε ή σχεδιάζετε να κάνετε. Εάν επεξεργαστείτε το αρχείο .plan στον αρχικό σας φάκελο, τα περιεχόμενα αυτού του αρχείου προστίθενται στην έξοδο από το δάχτυλο .

Για να αποκαλύψετε γρήγορα το όνομα του συνδεδεμένου χρήστη από την επιφάνεια εργασίας του GNOME που χρησιμοποιείται στο Ubuntu και σε πολλές άλλες διανομές Linux, κάντε κλικ στο μενού συστήματος στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας. Η κάτω καταχώριση στο αναπτυσσόμενο μενού είναι το όνομα χρήστη. Άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας Linux θα πρέπει να εμφανίζουν το όνομα χρήστη σας σε ένα παρόμοιο εύκολο στην εύρεση μενού.

Ήταν εύκολο, μόνο ένα κλικ. Αλλά πού είναι η διασκέδαση σε αυτό;

Δεν μπορείς να νιώθεις ψηφιακός ντετέκτιβ με τον ίδιο τρόπο όπως όταν χρησιμοποιείς το κέλυφος Bash.