Πώς να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας του KDE

Από όλα τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Linux, το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE Plasma είναι το πιο ευπρόσδεκτο για προσαρμογή. Λίγοι άλλοι επιτραπέζιοι υπολογιστές Linux πλησιάζουν και δίνουν στους χρήστες τον τεράστιο αριθμό επιλογών που κάνει το KDE. Ωστόσο, αν και το KDE είναι γνωστό για τις πολλές επιλογές του, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι (ειδικά οι αρχάριοι) χάνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή το KDE δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη και τείνει να συσσωρεύει επιλογές πάνω από επιλογές. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας του KDE, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους νέους χρήστες.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Γραφικά στοιχεία πλάσματος

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε όταν θέλετε να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας του KDE είναι τα γραφικά στοιχεία πλάσματος. Αυτές είναι μικρές “εφαρμογές” που μπορούν να προσθέσουν οι χρήστες στην επιφάνεια εργασίας, καθώς και στους πίνακες. Για να ξεκινήσετε με τα γραφικά στοιχεία, πρώτα βεβαιωθείτε ότι “τα γραφικά στοιχεία είναι ξεκλειδωμένα”. Για να ξεκλειδώσετε γραφικά στοιχεία, κάντε κλικ στο μενού χάμπουργκερ στην επάνω αριστερή γωνία της επιφάνειας εργασίας. Μέσα στο μενού χάμπουργκερ, κάντε κλικ στο «Ξεκλείδωμα γραφικών στοιχείων».

  Πώς να επεξεργαστείτε τις αναρτήσεις στο WeChat

Από εδώ, κάντε κλικ στο εικονίδιο “+ Προσθήκη γραφικών στοιχείων” για να εμφανιστεί το μενού γραφικών στοιχείων.

Από προεπιλογή, η επιφάνεια εργασίας Plasma έχει αρκετά γραφικά στοιχεία για να παίξετε. Πράγματα όπως ρολόγια, αυτοκόλλητες σημειώσεις κ.λπ., Μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε γραφικό στοιχείο και να το σύρετε στην επιφάνεια εργασίας Plasma. Εναλλακτικά, σύρετε ένα γραφικό στοιχείο στον πίνακα. Τα γραφικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μέρος.

Λήψη νέων γραφικών στοιχείων

Εκτός από τα γραφικά στοιχεία στο σύστημά σας, μπορείτε να κάνετε λήψη νέων. Κάντε κλικ στο κουμπί “Λήψη νέων γραφικών στοιχείων” για λήψη νέων γραφικών στοιχείων. Αυτό ανοίγει το κατάστημα γραφικών στοιχείων όπου είναι διαθέσιμα νέα γραφικά στοιχεία για εγκατάσταση.

Χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης για να αναζητήσετε γραφικά στοιχεία. Εναλλακτικά, κάντε κλικ σε μία από τις επιλογές “παραγγελίας” για να ταξινομήσετε τα γραφικά στοιχεία κατά “νεότερο”, “αξιολογήσεις”, “περισσότερες λήψεις” κ.λπ.

Εγκαταστήστε ένα νέο γραφικό στοιχείο κάνοντας κλικ στο “Εγκατάσταση”.

Θέματα διαχείρισης παραθύρων

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το KDE είναι ότι οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν την εμφάνιση του διαχειριστή παραθύρων ανεξάρτητα. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες είναι ελεύθεροι να έχουν ένα πάνελ Plasma μονόπλευρη εμφάνιση και διακοσμητικά παραθύρων που φαίνονται πολύ διαφορετικά.

Το Plasma έχει μερικά προεγκατεστημένα θέματα για να διαλέξετε. Διαμορφώστε τα θέματα για τη διαχείριση παραθύρων KWin ανοίγοντας την εφαρμογή εκκίνησης και πληκτρολογώντας «διακοσμήσεις παραθύρων». Οι διακοσμήσεις παραθύρων εμφανίζονται δύο φορές στο μενού, οπότε φροντίστε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο που έχει την περιγραφή “Τίτλοι παραθύρων εμφάνισης και αίσθησης”.

  Πώς το Mac θα αλλάξει από την Intel στα δικά του τσιπ ARM ​​της Apple

Με την εκκίνηση του εικονιδίου διακοσμήσεις παραθύρων ανοίγει ένα μενού με προεγκατεστημένα θέματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Επιλέξτε ένα από τα θέματα στο μενού για να εφαρμόσετε ένα θέμα διαχείρισης παραθύρων.

Λήψη νέων θεμάτων διαχείρισης παραθύρων

Δεν είστε ικανοποιημένοι με τα θέματα για τον διαχειριστή παραθύρων; Μην ανησυχείτε, είναι πολύ εύκολο να κατεβάσετε νέα θέματα! Κάντε κλικ στο κουμπί “Λήψη νέων διακοσμήσεων” για να αναζητήσετε θέματα. Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο αναζήτησης ή ταξινομήστε κατά βαθμολογίες στο πλάι. Εγκαταστήστε θέματα κάνοντας κλικ στο κουμπί “εγκατάσταση”.

Θέματα εικονιδίων

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το Linux είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσαρμογής του. Ο μοναδικός καλύτερος τρόπος είναι με ένα θέμα εικονιδίων. Στην επιφάνεια εργασίας Plasma, η αλλαγή θεμάτων εικονιδίων είναι πολύ εύκολη. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε το μενού της εφαρμογής και πληκτρολογήστε “εικονίδια”. Αυτό θα εμφανίσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “εικονίδια”.

Ως συνήθως, υπάρχουν μερικά θέματα εικονιδίων προεγκατεστημένα για να διαλέξετε. Για να μεταβείτε σε οποιοδήποτε από αυτά, κάντε κλικ σε ένα στο μενού και μετά στο κουμπί “Εφαρμογή”.

Λήψη νέων θεμάτων εικονιδίων

Οι χρήστες Plasma μπορούν εύκολα να πραγματοποιήσουν λήψη νέων θεμάτων εικονιδίων για την επιφάνεια εργασίας Plasma. Μέσα στο μενού επιλογέα εικονιδίων, κάντε κλικ στο κουμπί “λήψη νέου θέματος”. Αυτό θα εμφανίσει το πρόγραμμα περιήγησης καταστήματος KDE. Από εδώ, χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης (ή τα κουμπιά ταξινόμησης στο πλάι) για να βρείτε θέματα. Εγκαταστήστε τα με το κουμπί εγκατάστασης.

  Ομαδοποιήστε όλα τα μηνύματα στα εισερχόμενά σας από αποστολέα και αποκλείστε τους ανιχνευτές email

Κοίτα και νιώσε

Το τελευταίο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να προσαρμόσετε στο KDE Plasma είναι η “εμφάνιση και αίσθηση”. Είναι ένας όρος που έχει επινοήσει το KDE Desktop για να περιγράψει την εμφάνιση ολόκληρης της επιφάνειας εργασίας και ό,τι περιέχεται σε αυτήν. Αυτό σημαίνει διαχείριση παραθύρων, χώρο εργασίας, θέμα πίνακα και άλλες μικρές τροποποιήσεις. Για να προσαρμόσετε την εμφάνιση και την αίσθηση της επιφάνειας εργασίας του KDE, μεταβείτε στο πρόγραμμα περιήγησης της εφαρμογής και αναζητήστε “ρυθμίσεις συστήματος”.

Μόλις μεταβείτε στις ρυθμίσεις συστήματος, κάντε κλικ στα «θέματα χώρου εργασίας» και, στη συνέχεια, αναζητήστε το μενού «Εμφάνιση και αίσθηση».

Μέσα στο μενού εμφάνισης και αίσθησης, υπάρχουν μερικά θέματα για να διαλέξετε. Για να αλλάξετε την εμφάνιση και την αίσθηση της επιφάνειας εργασίας, απλώς κάντε κλικ σε ένα θέμα στο μενού και θα εφαρμοστεί αμέσως.

Αποκτήστε νέα θέματα εμφάνισης και αίσθησης

Όπως όλα τα άλλα στη λίστα, υπάρχει η επιλογή λήψης. Κάντε κλικ στο κουμπί “λήψη νέας εμφάνισης” για να αναζητήσετε νέα θέματα προς εγκατάσταση.

συμπέρασμα

Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζει το Linux είναι η ελευθερία να πάρεις τον έλεγχο. Κανένα άλλο κύριο λειτουργικό σύστημα υπολογιστή δεν επιτρέπει στους χρήστες του να το προσαρμόζουν, να το ξεσκίζουν και να το κάνουν βιολί όπως το Linux. Λόγω αυτής της ελευθερίας, τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως το KDE Plasma επιτρέπεται να λάμπουν και να δείχνουν την αξία τους.