Πώς να προγραμματίσετε εντολές συστήματος με το Cron στο Linux

Μπορείτε να προγραμματίσετε εντολές συστήματος με το Cron στο Linux. Τι είναι το Cron; Είναι μια υπηρεσία παρασκηνίου που, όταν ρυθμιστεί, μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή, σενάριο ή πρόγραμμα σε ένα χρονοδιάγραμμα. Το καλύτερο από όλα, είναι πλήρως προσαρμόσιμο.

Το Cron είναι πολύ χρήσιμο, αλλά η σύνταξη εντολών είναι απίστευτα μπερδεμένη, ειδικά για τον μέσο χρήστη. Για αυτόν τον λόγο, θα καλύψουμε πώς να κατανοήσετε εύκολα το Cron και είναι η σύνταξη εντολών, έτσι ώστε να μπορείτε να προγραμματίζετε εντολές συστήματος στον υπολογιστή σας Linux αυτόματα!

Εγκαταστήστε το Cronie

Ως επί το πλείστον, το Cron είναι προεγκατεστημένο και ρυθμισμένο σε πολλές διανομές Linux. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το Cron είναι κεντρικό σε πολλούς αυτοματισμούς γραμμής εντολών στον κλάδο του Linux SysAdmin.

Ακόμα κι αν το Cron έχει ρυθμιστεί στις περισσότερες διανομές, αυτό δεν σημαίνει ότι το έχει κάθε λειτουργικό σύστημα Linux που υπάρχει. Επομένως, πριν μιλήσουμε για το πώς να χρησιμοποιήσετε το Cron, είναι επιτακτική ανάγκη να το εγκαταστήσετε στο λειτουργικό σας σύστημα.

Σε αυτήν την ενότητα, θα επικεντρωθούμε στην εγκατάσταση του Cronie, ενός εργαλείου που βρίσκεται από προεπιλογή σε πολλές διανομές του Redhat Linux. Ο λόγος? Έχει τυπική λειτουργικότητα για το Cron και τα πακέτα βρίσκονται στα αποθετήρια λογισμικού των περισσότερων διανομών Linux.

  4 καλύτερες εφαρμογές ανάγνωσης ροών RSS για Linux

Για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να εγκαταστήσετε το πακέτο Cronie, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εισαγάγετε την παρακάτω εντολή. Εάν δεν συμβεί τίποτα, το σύστημά σας δεν έχει τρόπο να προγραμματίσει εντολές συστήματος και θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Cronie.

Crontab —h

Ubuntu/Debian

Το Ubuntu και το Debian δεν υποστηρίζουν το Cronie. Ωστόσο, αυτές οι διανομές Linux έρχονται συχνά ρυθμισμένες με το Cron out of the box. Εάν για κάποιο λόγο το σύστημά σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το Crontab, συμβουλευτείτε τις σελίδες wiki του Debian ή του Ubuntu για βοήθεια.

Arch Linux

Το Arch Linux είναι μια διανομή Linux do-it-yourself και οι χρήστες αναμένεται να εγκαταστήσουν κάθε πακέτο στο σύστημά τους και να το ρυθμίσουν οι ίδιοι. Ως αποτέλεσμα, πολλοί χρήστες αμελούν να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να προγραμματίζουν εντολές συστήματος με το Cron. Ευτυχώς, η εφαρμογή Cronie βρίσκεται στο αποθετήριο λογισμικού “Arch Linux Core”. Για να αποκτήσετε το Cronie, εισαγάγετε την εντολή Pacman παρακάτω.

sudo pacman -S cronie

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα σταθμού εργασίας, επομένως είναι πολύ καλές οι πιθανότητες να μπορείτε ήδη να αλληλεπιδράτε με το Cron και το Crontab. Ωστόσο, εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε, το Cronie εγκαθίσταται εύκολα με το εργαλείο συσκευασίας DNF.

sudo dnf install cronie -y

OpenSUSE

Το OpenSUSE Leap (η κυκλοφορία του SUSE που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες) είναι ένα λειτουργικό σύστημα σταθμού εργασίας, όπως το Fedora, επομένως, το Cron θα πρέπει να έχει ήδη ρυθμιστεί. Ωστόσο, εάν δεν είναι, εγκαταστήστε το Cronie με την ακόλουθη εντολή Zypper.

sudo zypper install cronie

Γενικό Linux

Σε μια σκοτεινή διανομή Linux που δεν έχει σύστημα Cron; Ευτυχώς για εσάς, το Cronie είναι ανοιχτού κώδικα και οι οδηγίες κατασκευής είναι πολύ απλές. Για να μάθετε περισσότερα, μεταβείτε στο αυτή η σελίδα.

  Πώς να βρείτε ιούς μέσω της γραμμής εντολών στο Linux

Προγραμματίστε εντολές συστήματος με το Cron

Ο προγραμματισμός εντολών συστήματος με το Cron απαιτεί το “Crontab”. Το “Crontab” είναι ένα αρχείο που διατηρεί τις λειτουργίες σας και τις μεταβιβάζει στον δαίμονα Cron για εκτέλεση.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Crontab στο σύστημά σας, ξεκινήστε ένα τερματικό και εκτελέστε την παρακάτω εντολή. Φροντίστε να συμπεριλάβετε τη γραμμή EDITOR=nano, διαφορετικά θα σας δοθεί ένας πολύ πιο απαιτητικός επεξεργαστής, αντί για κάτι εύκολο όπως το Nano.

EDITOR=nano crontab -e

Μετά την εκτέλεση της εντολής, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου θα ανοίξει σε ένα νέο κενό αρχείο. Αυτό το κενό αρχείο είναι όπου πηγαίνουν οι εντολές σας.

Στο Cron, ο προγραμματισμός είναι σχετικά περίπλοκος. Περνάει με λεπτά, ώρες, ημέρες, μήνες και καθημερινές. Ωστόσο, δεν θα εξετάσουμε πώς να γράψουμε ένα πρόγραμμα Cron με μη αυτόματο τρόπο. Αντι αυτου, θα σας οδηγήσουμε στον ιστότοπο του Crontabgeneratorκαθώς κάνει τα πράγματα πολύ πιο άνετα.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του προφίλ σας στο Geary Mail στο Linux

Μόλις φτάσετε στη γεννήτρια, χρησιμοποιήστε τα πλαίσια ελέγχου για να επιλέξετε ένα χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια, όταν είστε ικανοποιημένοι με το χρονοδιάγραμμα, μετακινηθείτε προς τα κάτω στο πλαίσιο “Εντολή για εκτέλεση”.

Στο πλαίσιο “Εντολή για εκτέλεση”, γράψτε τις εντολές τερματικού που θέλετε να εκτελούνται αυτόματα ο υπολογιστής ή ο διακομιστής σας Linux. Λάβετε υπόψη ότι οι “εντολές” δεν περιορίζονται σε εντολές Linux όπως “apt update”, “ping” κ.λπ. Μπορεί να είναι οτιδήποτε! Όσο η εντολή σας λειτουργεί στο τερματικό, θα λειτουργεί και στο Cron!

Ολοκληρώσατε τη συμπλήρωση της εντολής σας στο πλαίσιο “Εντολή για εκτέλεση”; Κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί «Δημιουργία γραμμής Crontab» για να εμφανίσετε μια γραμμή κειμένου. Στη συνέχεια, επισημάνετε το κείμενο στη σελίδα εξόδου και επιστρέψτε στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Crontab.

Πατήστε Ctrl + Shift + V για να επικολλήσετε τον κώδικα στο Nano. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το με Ctrl + O. Μόλις αποθηκευτεί το αρχείο Crontab, η σκληρή δουλειά έχει ολοκληρωθεί. Βγείτε από το πρόγραμμα επεξεργασίας με Ctrl + X.

Σημείωση: όσοι δεν χρησιμοποιούν το Cronie μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσουν το crontab -e μετά την επεξεργασία για να διασφαλίσουν ότι το νέο αρχείο θα τεθεί σε ισχύ.

Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία, η υπηρεσία παρασκηνίου Cron θα λάβει γνώση και θα την εκτελέσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίσατε!