Πώς να περιορίσετε τη χρήση της CPU μιας διαδικασίας στα Windows


Οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο ισχυροί όσο περνάει ο καιρός και επειδή μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από τους πρώτους προκατόχους τους, διαπιστώνουμε ότι τα προγράμματα είναι πλέον πιο πεινασμένα σε πόρους από ό,τι παλιά. Είναι αναμενόμενο αφού ένας ισχυρός υπολογιστής χάνεται αν δεν έχετε προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές του. Τούτου λεχθέντος, μερικές φορές ένα πρόγραμμα ή μια διαδικασία καταναλώνει πάρα πολύ από τους πόρους του συστήματος και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να υπαγορεύσετε πόσοι πόροι διατίθενται σε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το BES, το Battle Encoder Shirase είναι ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα των Windows που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιορίσετε και να παρακολουθήσετε τη χρήση της CPU οποιασδήποτε διαδικασίας.

  Πώς να αποκτήσετε τη νυχτερινή λειτουργία στο Microsoft Edge στα Windows 10

Το BES δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί. Απλώς αποσυμπιέστε το αρχείο και εκτελέστε το EXE μέσα. Για να μπορέσετε να αρχίσετε να περιορίζετε τη χρήση της CPU για μια διαδικασία, πρέπει πρώτα να την «Στοχεύσετε». Κάντε κλικ στο κουμπί Στόχος στην κύρια οθόνη της εφαρμογής.

Το BES φορτώνει μια λίστα με τις τρέχουσες ενεργές διεργασίες. Επιλέξτε αυτό που θέλετε να περιορίσετε και κάντε κλικ στο κουμπί ‘Limit this’. Η εφαρμογή θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε εάν θέλετε ή όχι να περιορίσετε την επιλεγμένη διαδικασία. Αφού επιλέξετε τις διαδικασίες που θέλετε να περιορίσετε, κάντε κλικ στο κουμπί «Έλεγχος» στην αρχική οθόνη της εφαρμογής.

  Πώς να διορθώσετε το χρώμα της γραμμής τίτλου στο Chrome 67 στα Windows 10

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε πόσες από τις δυνατότητες της CPU θέλετε να εκχωρήσετε στη διαδικασία που επιλέξατε να περιορίσετε. Το όριο ορίζεται ως αρνητική τιμή. Ο αρνητικός αριθμός δείχνει πόσο από την υπολειπόμενη CPU θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει η επιλεγμένη διεργασία.

-33% σημαίνει ότι η επιλεγμένη διεργασία θα χρησιμοποιήσει το 67% του επεξεργαστή (100-33=67). Ομοίως, -95% σημαίνει ότι επιτρέπετε σε μια διεργασία να χρησιμοποιεί μόνο το 5% της CPU (100-95=5). Σίγουρα θα επιβραδύνει την εφαρμογή, αλλά αυτό είναι μια ισορροπία και ανταλλαγή των πόρων του συστήματός σας, επομένως είναι αναμενόμενο.

Το BES λειτουργεί αρκετά καλά, αν και μπορείτε να περιορίσετε μόνο έως τρεις διαδικασίες με αυτό. Εξακολουθεί να είναι χρήσιμο με την έννοια ότι μπορείτε να περιορίσετε τις πιο επιβαρυντικές διαδικασίες και να επιτρέψετε στις άλλες να εκτελούνται καλύτερα. Η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε μια σταθερή έκδοση των Windows 10.

  Πώς να αποκτήσετε το Microsoft Movie Maker στα Windows 10

Κατεβάστε το BES, Battle Encoder Shirase για Windows