Πώς να παρακολουθήσετε τα Twitch Streams χωρίς πρόγραμμα περιήγησης στο Linux

Το Twitch είναι μια φοβερή πλατφόρμα, αλλά μερικές φορές βουλιάζει το πρόγραμμα περιήγησης, ειδικά σε υπολογιστές Linux που δεν έχουν πολλούς πόρους. Για να λύσετε αυτό το ζήτημα, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε ροές Twitch χωρίς πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Εάν χρησιμοποιείτε το Chrome, ίσως θέλετε να βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να παρακολουθείτε ροές Twitch ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι το πρόγραμμα περιήγησης έχει γίνει σημαντικότερος πόρος με τα χρόνια.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε τις ροές του Twitch χωρίς πρόγραμμα περιήγησης είναι χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται Gnome Twitch. Είναι ένα αυτόνομο εργαλείο που χρησιμοποιεί το Twitch API και μερικά άλλα πράγματα για να το κάνει έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να ανοίξουν το Chrome ή το Firefox σε Linux για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ροές. Το καλύτερο από όλα, επειδή το βαρύ πρόγραμμα περιήγησης έχει αφαιρεθεί από την εξίσωση, η απόδοση αποθηκεύεται.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκατάσταση

Ubuntu

Το Gnome Twitch μπορεί να εγκατασταθεί στο Ubuntu, εφόσον πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις. Το πρώτο είναι το πακέτο «περιορισμένη-έξτρα». Το πακέτο περιορισμένων πρόσθετων θα δώσει στο Ubuntu τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο λογισμικό αποκωδικοποίησης βίντεο h.264. Για να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Με τον αποκωδικοποιητή h.264 εγκατεστημένο στο σύστημα, το μόνο που απομένει είναι να εγκαταστήσετε το Gnome Twitch. Αυτό γίνεται μέσω ενός PPA, καθώς το Gnome Twitch δεν είναι από προεπιλογή σε πηγές λογισμικού Ubuntu.

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8

Αφού προσθέσετε την πηγή λογισμικού που θα παρέχει στο Ubuntu το λογισμικό Gnome Twitch, ενημερώστε το Ubuntu ώστε να αντικατοπτρίζει αυτές τις αλλαγές.

sudo apt update

Τέλος, εγκαταστήστε το λογισμικό με:

sudo apt install gnome-twitch gnome-twitch-player-backend-gstreamer-opengl

Debian

sudo apt install gnome-twitch gnome-twitch-player-backend-gstreamer-opengl

Σημείωση: πιθανότατα θα χρειαστεί να έχετε ενεργοποιημένες αποθήκες μη ελεύθερου λογισμικού στο σύστημά σας για να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο. Μια εναλλακτική θα ήταν να κατεβάσετε αυτό το πακέτο.

  8 φοβερά δωρεάν παιχνίδια Linux που πρέπει να δοκιμάσετε

Arch Linux

Για να εγκαταστήσετε το Gnome Twitch στο Arch Linux, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα πακέτο AUR. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στη σελίδα AUR και επιλέξτε “λήψη στιγμιότυπου”. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να εισέλθετε στο φάκελο “Λήψεις”.

Σημείωση: για τη δημιουργία αυτού του πακέτου, βεβαιωθείτε ότι έχετε το πακέτο git. Εάν όχι, κάντε το sudo pacman -S git στο τερματικό πριν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

cd ~/Downloads

Χρησιμοποιώντας την εντολή untar, εξαγάγετε το στιγμιότυπο από το αρχείο tar.gz.

tar -xvzf gnome-twitch.tar.gz

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το CD για άλλη μια φορά για να εισέλθετε στον εξαγόμενο φάκελο.

cd gnome-twitch

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε τις απαιτούμενες εξαρτήσεις για τη δημιουργία του πακέτου:

sudo pacman -S gobject-introspection webkit2gtk libsoup libpeas json-glib gtk3

Όταν είστε έτοιμοι, ξεκινήστε τη διαδικασία κατασκευής:

makepkg

Η κατασκευή μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, ανάλογα με το πόσο γρήγορη (και ισχυρή) είναι η CPU σας. Με την ολοκλήρωση, το makepkg θα δημιουργήσει ένα πακέτο pacman με δυνατότητα εγκατάστασης. Εγκαταστήστε το με:

sudo pacman -U sudo pacman -U *.pkg.tar.xz

Μαζί με την εγκατάσταση του ίδιου του προγράμματος, θα χρειαστεί επίσης να δημιουργήσετε και να εγκαταστήσετε ένα Gnome Twitch Back-end. Πιάσε το από εδώκατασκευάστε και εγκαταστήστε το.

  Πώς να παίξετε το Baldur's Gate 3 στο Linux

Μαλακό καπέλλο

Η εγκατάσταση του Gnome Twitch στο Fedora απαιτεί ορισμένα πακέτα που δεν περιλαμβάνονται στο λειτουργικό σύστημα. Για να διορθωθεί αυτό, οι χρήστες του Fedora θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία ενεργοποίησης του RPM Fusion. Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε τη διαχείριση πακέτων dnf για να ενεργοποιήσετε το αποθετήριο Free RPM Fusion.

sudo dnf https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-27.noarch.rpm -y

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε τη βιβλιοθήκη που λείπει με:

sudo dnf install gstreamer1-libav -y

Τέλος, εγκαταστήστε το Gnome Twitch:

dnf copr enable ippytraxx/gnome-twitch

dnf install gnome-twitch

Άλλα Linux μέσω FlatPak

Ψάχνετε να δουλέψετε το Gnome Twitch στη διανομή Linux σας, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε ένα πακέτο για εγκατάσταση; Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το Flatpak. Πριν επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο Flatpak, βεβαιωθείτε ότι έχετε ήδη ρυθμίσει το Flatpak. Όταν είναι, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εισαγάγετε αυτές τις εντολές για να εγκαταστήσετε το Gnome Twitch.

flatpak remote-add flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub com.vinszent.GnomeTwitch

Χρήση του Gnome Twitch

Για να χρησιμοποιήσετε το Gnome Twitch, ανοίξτε την εφαρμογή. Εάν το πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί σωστά, θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε ροή που εμφανίζεται και να το παρακολουθήσετε μια χαρά. Εκκινήστε μια ροή είτε κάνοντας κλικ στην “αναζήτηση” και αναζητώντας κάτι συγκεκριμένο, είτε κάνοντας κλικ σε μία από τις ροές που εμφανίζονται κατά την εκκίνηση. Μπορείτε να ελέγξετε την ένταση της ροής κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ηχείου.

  Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή Resilio Sync σε Linux

Σημείωση: Όταν επιλέγετε μια ροή στο Gnome Twitch, θα πρέπει να ξεκινήσει αυτόματα η αναπαραγωγή. Εάν δεν το κάνει, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα backend. Ως επί το πλείστον, αυτά ρυθμίζονται κατά την εγκατάσταση του προγράμματος. Εάν για κάποιο λόγο αυτό το λογισμικό δεν εγκαταστάθηκε, εξετάστε το ενδεχόμενο να το εγκαταστήσετε ξανά ή να το ελέγξετε επίσημη τεκμηρίωση.

Μόλις μπείτε σε μια ροή, θα μπορείτε να δοκιμάσετε το Twitch όπως στην επιφάνεια εργασίας, από την άνεση μιας εγγενούς εφαρμογής Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές. Για να συμμετάσχετε σε ροές μέσω της ενότητας συνομιλίας, θα πρέπει να συνδεθείτε. Για να συνδεθείτε, κάντε κλικ στο εικονίδιο Twitch στην επάνω αριστερή γωνία και επιλέξτε «σύνδεση».

Κάνοντας κλικ στο login, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα Twitch web. Εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας και θα είστε έτοιμοι.

Αλλαγή ποιότητας ροής

Η αλλαγή της ποιότητας ροής είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την καθυστέρηση όταν παρακολουθείτε μια ροή Twitch. Με το Gnome Twitch, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αλλάξετε. Για να αλλάξετε την ποιότητα της ροής σε εξέλιξη, επιλέξτε το μενού κουκκίδων και κάντε κλικ στην «ποιότητα ροής». Από εδώ, θα μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο αναπαραγωγής της ροής. Οι επιλογές περιλαμβάνουν: πηγή, 720p, 480p κ.λπ.

Θέλετε να ελέγχετε πάντα την ποιότητα του βίντεο αντί να χρειάζεται πάντα να την αλλάζετε με μη αυτόματο τρόπο; Κάντε κλικ στο εικονίδιο Twitch και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “προτιμήσεις”. Βρείτε τη ρύθμιση που λέει “προεπιλεγμένη” ποιότητα βίντεο, μεταβείτε στο μενού και επιλέξτε μια προεπιλεγμένη ρύθμιση ποιότητας βίντεο. Από εδώ και πέρα, το Gnome Twitch θα διασφαλίσει ότι όλες οι μελλοντικές ροές σέβονται αυτές τις ρυθμίσεις.