Πώς να παίξετε το Quake 1 σε Linux

Οι προγραμματιστές πίσω από το Quake έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με το Linux. Στο παρελθόν, κατέστησαν δυνατή τη χρήση των παιχνιδιών τους στην πλατφόρμα, απελευθερώνοντας τον κώδικα (και τα αρχεία παιχνιδιού Quake 1) για Linux. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες Linux μπορούν να παίξουν το παιχνίδι στην αγαπημένη τους πλατφόρμα. Σε αυτό το σεμινάριο, θα σας δείξουμε ακριβώς πώς μπορείτε να απολαύσετε το πρώτο παιχνίδι Quake, το Quake 1 σε Linux!

Σεισμός 1 – Σεισμός

Το πρώτο παιχνίδι Quake είναι εύκολο να τρέξει σε Linux, μέσω της μηχανής Quakespasm. Ακόμα καλύτερα, το Quake 1 είναι δωρεάν λογισμικό, επομένως δεν χρειάζεται καν να το αγοράσετε για να παίξετε. Για να λειτουργήσει το αντίγραφο του Quake 1 σε Linux, ανοίξτε ένα τερματικό και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα.

Βήμα 1: Χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων, εγκαταστήστε το πρόγραμμα Quakespasm. Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσετε το Quakespasm γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε αυτό το παιχνίδι να λειτουργεί σε Linux.

Σημείωση: Εάν είστε κάτοχος της έκδοσης των Windows του Quake 1, παραλείψτε το βήμα του οδηγού που ακολουθεί τη λήψη του FreeQuake και, αντί αυτού, αποκτήστε τα δικά σας αρχεία Quake 1 Pak και ρυθμίστε τα στον υποφάκελο id1 στο Quakespasm.

  Original Sin 2 σε Linux

Ubuntu

sudo apt install quakespasm

Debian

sudo apt-get install quakespasm

Arch Linux

sudo pacman -S git base-devel
git clone https://aur.archlinux.org/quakespasm.git

cd quakespasm
makepkg -sri

Μαλακό καπέλλο

Δεν υπάρχει διαθέσιμο αρχείο Fedora RPM για το Quakespasm και φαίνεται ότι το έργο δεν θέλει να δημιουργήσει ένα σύντομα. Αντ ‘αυτού, αρπάξτε το γενικό.

wget https://sourceforge.net/projects/quakespasm/files/Linux/quakespasm-0.93.1_amd64.tar.gz/download -O quakespasm.tar.gz

tar zvxf quakespasm.tar.gz

OpenSUSE

zypper addrepo https://widehat.opensuse.org/opensuse/repositories/games/openSUSE_Leap_15.0/ games

ή, για το Tumbleweed, κάντε:

zypper addrepo https://widehat.opensuse.org/opensuse/repositories/games/openSUSE_Tumbleweed/ games

Εγκατάσταση με:

sudo zypper install quakespasm

Γενικό Linux

Χρησιμοποιείτε μια λιγότερο γνωστή διανομή; Αποκτήστε την αυτόνομη έκδοση Linux.

wget https://sourceforge.net/projects/quakespasm/files/Linux/quakespasm-0.93.1_amd64.tar.gz/download -O quakespasm.tar.gz

tar zvxf quakespasm.tar.gz

Βήμα 2: Τώρα που η εφαρμογή Quakespasm λειτουργεί στον υπολογιστή σας Linux, ήρθε η ώρα να κάνετε λήψη των αρχείων του παιχνιδιού. Ο μόνος νόμιμος τρόπος για να λάβετε τα αρχεία Quake 1 είναι με το FreeQuake. Δυστυχώς, είναι ένα αρχείο των Windows.

Μεταβείτε στο σεμινάριο μας και ρυθμίστε το Wine. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το wget για να κατεβάσετε το αρχείο FreeQuake.

wget https://www.quakeone.com/q1files/downloads/quake-shareware-setup-beta099a.exe -O quake.exe

Βήμα 3: Εκτελέστε και εγκαταστήστε το παιχνίδι Windows FreeQuake. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Είναι μόνο για να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία του παιχνιδιού για το Quakespasm.

wine quake.exe

Βήμα 4: Αντιγράψτε τα αρχεία Pak από τον κατάλογο Wine και τοποθετήστε τα στον σωστό κατάλογο. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι κατάλογοι αλλάζουν, ανάλογα με τη διανομή που χρησιμοποιείτε.

  Πώς να δημιουργήσετε κρυπτογραφημένους φακέλους στην επιφάνεια εργασίας Linux του KDE με θησαυροφυλάκια

Ubuntu/Debian

mkdir -p ~/id1
cp ~/.wine/drive_c/quake/id1/pak0.pak ~/id1

Arch Linux

mkdir -p /usr/local/games/id1
sudo cp ~/.wine/drive_c/quake/id1/pak0.pak /usr/local/games/id1

Fedora/Generic Linux

mkdir -p ~/quakespasm-*_amd64/id1

cp ~/.wine/drive_c/quake/id1/pak0.pak ~/quakespasm-*_amd64/id1

OpenSUSE

Εκτελέστε την εντολή quakespasm σε ένα τερματικό και διαβάστε την έξοδο. Θα πρέπει να σας λέει τον κατάλογο στον οποίο χρειάζεστε για να τοποθετήσετε τον υποκατάλογο id1.

mkdir -p /location/of/quakespasm/folder/id1
cp ~/.wine/drive_c/quake/id1/pak0.pak /location/of/quakespasm/folder/id1

Βήμα 5: Παίξτε Quake 1 με την εντολή quakespasm στο τερματικό. Εναλλακτικά, ξεκινήστε την εφαρμογή μέσω του μενού της εφαρμογής σας.

Σεισμός 1 – ΓΟΓ

Ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσετε το Quake 1 σε Linux είναι μέσω της πλατφόρμας gaming GOG. Ο κύριος λόγος είναι ότι περιέχει όλα τα αρχεία του παιχνιδιού (όχι μόνο τα ελεύθερα διαθέσιμα αρχεία FreeQuake).

Για να εγκαταστήσετε την έκδοση GOG του Quake 1 σε Linux, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα.

Βήμα 1: Μεταβείτε στο σεμινάριο μας και μάθετε πώς να ρυθμίσετε το επίπεδο συμβατότητας του προγράμματος Wine Windows για Linux.

Βήμα 2: Κατεβάστε το αυτόνομο αρχείο εγκατάστασης Quake 1 από τη βιβλιοθήκη GOG.com ή αγοράστε το εδώ αν δεν το κατέχετε ήδη.

Βήμα 3: Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων και κάντε κλικ στο φάκελο “Λήψεις”.

  Πώς να μετατρέψετε προγράμματα Debian σε Redhat στο Linux

Βήμα 4: Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο EXE και επιλέξτε «Open with Wine Program loader». Κάνοντας κλικ σε αυτήν την επιλογή θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης.

Βήμα 5: Πραγματοποιήστε την εγκατάσταση του GUI και ρυθμίστε το Quake 1. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα μπορείτε να το παίξετε κάνοντας κλικ στο “Wine”, μετά στο “Applications” και μετά στο “GOG.com” στο μενού της εφαρμογής σας.

Quake 1 – SteamPlay

Έχετε ήδη το Quake 1 στο Steam; Καλα ΝΕΑ! Χάρη στο SteamPlay της Valve, εκτελείται εύκολα στις περισσότερες διανομές Linux χωρίς να χρειάζεται πρόσθετο λογισμικό. Για να το θέσετε σε λειτουργία, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα.

Βήμα 1: Μεταβείτε στο σεμινάριο μας σχετικά με το SteamPlay για Linux. Ακολουθήστε το και φροντίστε να ενεργοποιήσετε την τεχνολογία για όλα τα παιχνίδια και όχι μόνο για αυτά που υποστηρίζονται επίσημα.

Βήμα 2: Κάντε αναζήτηση στη βιβλιοθήκη Steam και εγκαταστήστε το Quake 1 στον υπολογιστή σας Linux.

Βήμα 3: Κάντε κλικ στο κουμπί «Αναπαραγωγή» και εκκινήστε το Quake στον υπολογιστή σας Linux μέσω SteamPlay και ξεκινήστε το!

Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την αναπαραγωγή της έκδοσης Steam του Quake 1 σε Linux με το SteamPlay; Φροντίστε να διαβάσετε τη δημοσίευση του ProtonDB σε αυτόκαθώς θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση του παιχνιδιού σε Linux με αυτόν τον τρόπο.