Πώς να παίξετε παιχνίδια Sony PSP στο Retro Arch στο Linux

Εάν χρησιμοποιείτε το Retro Arch σε Linux και αγαπάτε το Sony PSP, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε να παίξετε παιχνίδια PSP στην πλατφόρμα Linux, χάρη στον πυρήνα PSP Retro Arch.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να εγκαταστήσετε το Retro Arch, να κατεβάσετε τον πυρήνα PSP της Sony και να τον χρησιμοποιήσετε για να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια PSP. Για να ξεκινήσετε, πάρτε τα αγαπημένα σας αρχεία PSP ROM και ακολουθήστε τα.

Εγκατάσταση Retro Arch σε Linux

Για να παίξετε παιχνίδια Sony PSP στο Retro Arch, πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Το Retro Arch είναι διαθέσιμο σε μεγάλη ποικιλία λειτουργικών συστημάτων Linux. Για να λειτουργήσει, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να λειτουργήσει η εφαρμογή.

Σημείωση: χρειάζεστε έναν πιο αναλυτικό οδηγό για το πώς να κάνετε το Retro Arch να λειτουργεί στον υπολογιστή σας Linux; Ακολουθήστε τον οδηγό εγκατάστασης σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του Retro Arch στο Linux.

  Πώς να εγκαταστήσετε την Java στο Linux

Ubuntu

sudo apt install retroarch

Debian

sudo apt-get install retroarch

Arch Linux

sudo pacman -S retroarch

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install retroarch

OpenSUSE

sudo zypper install retroarch

Πακέτο Snap

sudo snap install retroarch

Flatpak

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

sudo flatpak install org.libretro.RetroArch 

Μετά την εγκατάσταση του Retro Arch στο Linux, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να εκκινήσετε την εφαρμογή και να μεταβείτε στο “Online Updater”. Μόλις μπείτε στο διαδικτυακό πρόγραμμα ενημέρωσης Retro Arch, χρησιμοποιήστε το για να ενημερώσετε τα στοιχεία Retro Arch.

Εάν δεν ενημερώσετε τα στοιχεία, το Retro Arch ενδέχεται να λείπουν γραμματοσειρές και διάφορα εικονίδια και να μην φαίνεται σωστά. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε μαύρα τετράγωνα και άλλα δυσάρεστα προβλήματα διεπαφής χρήστη.

Ενεργοποίηση Core Downloader

Από προεπιλογή, όταν εγκαθιστάτε το Retro Arch σε οποιαδήποτε διανομή Linux, το “Core Downloader” είναι απενεργοποιημένο. Η απενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας από προεπιλογή είναι ενοχλητική, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου κάνοντας τα ακόλουθα βήματα.

Βήμα 1: Διαγράψτε τα υπάρχοντα αρχεία διαμόρφωσης Retro Arch στον υπολογιστή σας μέσω του τερματικού.

sudo rm /etc/retroarch.cfg

rm ~/.config/retroarch/retroarch.cfg

Βήμα 2: Κάντε λήψη του νέου αρχείου διαμόρφωσης με ενεργοποιημένο το Core Downloader.

cd ~/Downloads
wget https://archive.org/download/retroarch_202104/retroarch.cfg

Βήμα 3: Τοποθετήστε το αρχείο διαμόρφωσης στον υπολογιστή σας Linux.

cd ~/Downloads

sudo cp retroarch.cfg /etc/

cp retroarch.cfg ~/.config/retroarch/

Εάν το Core Downloader εξακολουθεί να μην λειτουργεί, δοκιμάστε την κυκλοφορία Flatpak ή Snap του Retro Arch.

  Πώς να εγγράψετε την έξοδο ηχείων στο Linux

Εγκατάσταση του πυρήνα Sony PSP στο Retro Arch

Η εξομοίωση στο Retro Arch είναι δυνατή χάρη στους “πυρήνες”. Οι πυρήνες είναι αρχεία βιβλιοθήκης που παρέχουν όλες τις λειτουργίες που απαιτούνται για την αναπαραγωγή παιχνιδιών σε διάφορα συστήματα. Για να μπορέσουμε να παίξουμε παιχνίδια PSP στο Retro Arch, θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τον πυρήνα PSP της Sony.

Ο πυρήνας PSP της Sony μπορεί να εγκατασταθεί μέσω του διαδικτυακού εργαλείου ενημέρωσης. Για να το κάνετε, ξεκινήστε την εφαρμογή Retro Arch και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα.

Βήμα 1: Μεταβείτε στο κύριο μενού Retro Arch στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας το ποντίκι ή τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιο (με το Enter για επιλογή). Μόλις μπείτε στο μενού, βρείτε το “Online Updater” και επιλέξτε το με το ποντίκι για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Retro Arch Online Updater.

Βήμα 2: Βρείτε την ενότητα «Βασική λήψη» και επιλέξτε την με το ποντίκι ή τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιο (και πατήστε Enter για πρόσβαση σε αυτήν).

Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή “Βασικό πρόγραμμα λήψης”, θα δείτε μια μεγάλη λίστα με διαθέσιμες κονσόλες παιχνιδιών, καθώς και εξειδικευμένα βιντεοπαιχνίδια (DOOM, QUAKE, κ.λπ.). Κάντε κύλιση στη λίστα μέχρι να βρείτε το “Sony – PlayStation Portable”.

  6 καλύτερες προσθήκες VLC για βελτίωση της αναπαραγωγής βίντεο σε Linux

Βήμα 3: Αφού τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το “Sony – PlayStation Portable”, κάντε κλικ ή πατήστε Enter στο πληκτρολόγιο για πρόσβαση στον πυρήνα στο Retro Arch. Στη συνέχεια, κάντε κλικ (ή επιλέξτε με το πληκτρολόγιο) και επιλέξτε «Sony – PlayStation Portable (PPSSPP)» για να εγκαταστήσετε τον πυρήνα του PSP.

Πώς να παίξετε παιχνίδια Sony PSP στο Retro Arch στο Linux

Για να παίξετε παιχνίδια Sony PSP στο Retro Arch, κάντε τα εξής. Πρώτα, βρείτε το κουμπί “Εισαγωγή περιεχομένου” στο Retro Arch και κάντε κλικ σε αυτό. Κάνοντας αυτήν την επιλογή, μπορείτε να προσθέσετε τις Sony PSP ROM στο σύστημα.

Εάν προσθέσετε τα PSP ROM σας στο Retro Arch, θα εμφανιστούν στην εφαρμογή με το όνομα της κονσόλας που σχεδιάστηκε για αναπαραγωγή. Τα PSP ROM σας θα πρέπει να εμφανίζονται στην πλαϊνή γραμμή κάτω από τα “Sony PlayStation Portable”, “PSP” ή κάτι παρόμοιο.

Σημείωση: εάν τα αρχεία ROM σας δεν εμφανίζονται μετά από σάρωση, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να κάνετε μια μη αυτόματη σάρωση όπου προσδιορίζετε το σύστημα, την επέκταση αρχείου ROM κ.λπ. Αυτή η δυνατότητα βρίσκεται στην ενότητα “Εισαγωγή περιεχομένου”.

Μεταβείτε στην πλαϊνή γραμμή, επιλέξτε την επιλογή Sony PlayStation Portable και κάντε κλικ στη ROM που θέλετε να παίξετε στο Retro Arch. Αφού επιλέξετε τη ROM σας, αναζητήστε το “Set Core Association”.

Στην ενότητα “Core Association”, ορίστε το σε “Sony – PlayStation Portable (PPSSPP).” Στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί “Εκτέλεση” για να ξεκινήσετε το παιχνίδι PSP στο Retro Arch!