Πώς να παίξετε παιχνίδια Sega στο Linux χρησιμοποιώντας το Gens

Το Sega Genesis είναι παλιό, αλλά μια αγαπημένη κονσόλα με πολλά υπέροχα παιχνίδια. Δυστυχώς, αν δεν έχετε μια ωραία τηλεόραση CRT, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τα κλασικά σύντομα. Ευτυχώς, χάρη στην τεχνολογία εξομοίωσης, είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ να παίζετε παιχνίδια Sega σε κανονικούς φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Όταν πρόκειται για εξομοίωση του Sega Genesis, το εργαλείο εξομοίωσης Gens είναι το καλύτερο. Υποστηρίζει πολλαπλές επιλογές γραφικών, ρυθμίσεις τοπικής προσαρμογής, ακόμη και επιλογές που επιτρέπουν στο χρήστη να βελτιώσει τα γραφικά των παιχνιδιών. Δείτε πώς να το εγκαταστήσετε.

Σημείωση: Το wdzwdz με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνει ή συγχωρεί την παράνομη λήψη ή διανομή αρχείων ROM για το Gens. Εάν θέλετε να παίξετε παιχνίδια Sega Genesis με το Gens, χρησιμοποιήστε τα δικά σας αρχεία ROM παιχνιδιών για τα οποία έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας, νόμιμα.

Το Gens μπορεί να παίξει Sega Genesis, Sega CD και 32X.

Ubuntu

Ο εξομοιωτής Gens δεν αποτελεί μέρος των αποθετηρίων λογισμικού του Ubuntu και η Canonical δεν τον υποστηρίζει επίσημα. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθεί να είναι δυνατή η εγκατάσταση και η χρήση του εργαλείου εξομοίωσης. Για να το αποκτήσετε, κατευθυνθείτε πρώτα στο UbuntuUpdates.orgκαι πάρτε το πιο πρόσφατο πακέτο Deb. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στο ~/Downloads

cd ~/Downloads

Εγκαταστήστε το Gens χρησιμοποιώντας το εργαλείο dpkg:

sudo dpkg -i gens_*.deb

Εάν το πακέτο παρουσιάσει σφάλματα ή το τερματικό αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα κατά την εγκατάσταση του λογισμικού, αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα εξαρτήσεων που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Αυτό το ζήτημα μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Για να το κάνετε, απλώς εκτελέστε το apt install -f.

sudo apt install -f

Debian

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημα υποστηριζόμενο πακέτο για τον εξομοιωτή Gens που διανέμεται στο Debian. Έχοντας αυτό κατά νου, το Ubuntu και το Debian μοιάζουν πολύ. Οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν να ακολουθήσουν τις παραπάνω οδηγίες για το Ubuntu, για να δοκιμάσουν να εγκαταστήσουν το λογισμικό. Εναλλακτικά, εάν αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί, ίσως είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε απλώς τις οδηγίες για τη δημιουργία της από την πηγή κ.λπ.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το DNSCrypt για να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία DNS στο Linux

Arch Linux

sudo pacman -S gens

Μαλακό καπέλλο

Οι χρήστες του Fedora μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξομοιωτή Gens, μόλις το αποθετήριο μη ελεύθερου λογισμικού RPM Fusion είναι ενεργό και λειτουργεί στον υπολογιστή τους. Για να το αποκτήσετε, εγκαταστήστε πρώτα το πακέτο RPM Fusion.

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-27.noarch.rpm -y

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου DNF για να εγκαταστήσετε τον εξομοιωτή Gens στο Fedora.

sudo dnf install gens

OpenSUSE

Αποκτήστε τον εξομοιωτή Gens Sega Genesis για το Open SUSE από το Ανοίξτε τη σελίδα λογισμικού SUSE. Για εγκατάσταση, αναζητήστε την έκδοση του SUSE στη σελίδα και κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης.

  Πώς να παίξετε παιχνίδια Sony PSP στο Retro Arch στο Linux

Άλλα Linux

Το Gens είναι ένας από τους μοναδικούς εξομοιωτές της Sega που είναι διαθέσιμοι στην πλατφόρμα Linux. Δυστυχώς, το λογισμικό δεν έχει παραληφθεί από πολλές μεγάλες διανομές. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι απαραίτητο να μεταγλωττίσετε και να δημιουργήσετε το εργαλείο από την πηγή. Πάρτε την πιο πρόσφατη έκδοση του κώδικα από εδώ.

Διαμόρφωση Gens

Το Gens είναι ένας από τους λίγους εξομοιωτές κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών που δεν απαιτούν ξεχωριστό αρχείο BIOS για την εκτέλεση. Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να φορτώσει ένα ψηφιακό αντίγραφο ασφαλείας του αγαπημένου του παιχνιδιού σε έναν υπολογιστή Linux, να κάνει κλικ στο κουμπί «Αρχείο» στο μενού και, στη συνέχεια, να επιλέξει την επιλογή «Άνοιγμα ROM». Από εδώ, αναζητήστε το παιχνίδι στο πρόγραμμα περιήγησης αρχείων και επιλέξτε το. Μόλις επιλεγεί, το παιχνίδι θα φορτώσει αμέσως.

Ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να βγει από το παιχνίδι που εκτελείται αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιώντας το συνδυασμό κουμπιών Ctrl + C.

Διαμόρφωση γραφικών

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τον εξομοιωτή Gens λειτουργούν ως επί το πλείστον. Τούτου λεχθέντος, λόγω του τρόπου λειτουργίας του Linux, ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες γραφικών. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ρυθμίσεις γραφικών στο Gens, βρείτε το “Graphic” στο κύριο μενού στο επάνω μέρος και επιλέξτε το. Το άνοιγμα αυτού του μενού επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιούν πράγματα όπως το “Vsync”, το “stretch”, την ανάλυση του OpenGL, ακόμη και την πυκνότητα των pixel.

  Πώς να παίξετε το Portal 2 στο Linux

Μεταβείτε στο μενού “Γραφικά” και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις. Λόγω της φύσης του πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι κάθε υπολογιστής (και κάρτα γραφικών), δεν υπάρχει σωστή απάντηση για την επίλυση τυχόν γραφικών δυσλειτουργιών που μπορεί να εμφανιστούν. Για καλύτερα αποτελέσματα, πειραματιστείτε και μάθετε ποιες ρυθμίσεις λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Σημείωση: επιλέγοντας το πλαίσιο δίπλα στο Vsync συνήθως διορθώνονται τα περισσότερα προβλήματα ρήξης.

Αποθήκευση και φόρτωση

Η αποθήκευση και η φόρτωση παιχνιδιών μέσω του εξομοιωτή Gens είναι πολύ εύκολη και δυνατή χωρίς να ανοίξετε κανένα μενού. Για να αποθηκεύσετε γρήγορα μια ROM, πατήστε Shift + F5 στο πληκτρολόγιο. Θέλετε να φορτώσετε ένα παιχνίδι από κατάσταση αποθήκευσης; Εάν ναι, πατήστε Shift + F8. Επιπλέον, ο εξομοιωτής Gens μπορεί να κάνει γρήγορη αποθήκευση και φόρτωση. Για γρήγορη φόρτωση μιας αποθήκευσης, πατήστε F8. Η γρήγορη εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με το F5.

Διαμόρφωση του ελεγκτή

Για να ρυθμίσετε ένα gamepad με το Gens, μεταβείτε στην επάνω γραμμή μενού και επιλέξτε “Επιλογή”. Κάτω από αυτό το μενού, βρείτε το “Joypads” και κάντε κλικ σε αυτό. Συνδέστε το/τα gamepad που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, μέσα στο μενού, κάντε κλικ στο κουμπί «Επαναπροσδιορισμός πλήκτρων» δίπλα στη συσκευή αναπαραγωγής για την οποία θέλετε να ρυθμίσετε ένα χειριστήριο.

Ένας προς έναν, ο εξομοιωτής θα ζητήσει από τον χρήστη να πατήσει κουμπιά στον ελεγκτή για να ορίσει πλήκτρα. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο “OK”.