Πώς να παίξετε παιχνίδια Playstation σε Linux

Το Linux διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εξομοιωτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαφορετικών για το Sony PlayStation. Υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε, αλλά μακράν ο πιο προηγμένος και χρήσιμος εξομοιωτής για την αναπαραγωγή παιχνιδιών Playstation σε Linux είναι ο εξομοιωτής PCSXR PlayStation. Είναι μια αναβίωση του παλιού εξομοιωτή PCSX. Οι προγραμματιστές πήραν αυτόν τον παλιό εξομοιωτή και τον «φόρτωσαν ξανά» για να τον βελτιώσουν. Έχουν προσθέσει πολλές βελτιώσεις στον εξομοιωτή καθώς και διόρθωση σφαλμάτων. Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εξομοιωτή PlayStation και να λειτουργεί στο αγαπημένο σας λειτουργικό σύστημα Linux.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σημείωση: Το wdzwdz με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνει ή συγχωρεί την παράνομη λήψη ή διανομή αρχείων ROM για το PlayStation. Εάν επιλέξετε να εγκαταστήσετε το PCSXR, χρησιμοποιήστε τις δικές σας ROM παιχνιδιών για τις οποίες έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας, νόμιμα.

Ubuntu

Το Ubuntu διανέμει τον εξομοιωτή PCSXR Playstation μέσω του αποθετηρίου Universe. Για τους περισσότερους χρήστες, η πηγή λογισμικού Universe θα πρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα. Εάν για κάποιο λόγο διαπιστώσετε ότι αυτή η πηγή λογισμικού δεν λειτουργεί στο σύστημα, θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το Unity Dash (ή Δραστηριότητες Gnome κ.λπ.) και αναζητήστε “λογισμικό και ενημερώσεις”.

  Πώς να κάνετε αναβάθμιση από Windows 7 σε Linux

Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο «Ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που διατηρείται στην κοινότητα» και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κλείσιμο.

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε τον εξομοιωτή PlayStation με αυτήν την εντολή στο τερματικό:

sudo apt install pcsxr

Debian

sudo apt-get install pcsxr

Arch Linux

sudo pacman -S pcsxr

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install pcsxr

OpenSUSE

Αποκτήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του μεγάλου εξομοιωτή PlayStation για το OpenSUSE απευθείας από την υπηρεσία OpenSUSE Build. Διαθέτει υποστήριξη για όλες τις τρέχουσες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό, βρείτε την έκδοση του SUSE που διαθέτετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «1-κλικ εγκατάσταση» για να λειτουργήσει το λογισμικό.

Άλλα Linux

Το έργο PCSXR έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το λογισμικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να καταφέρνει να συσκευάζεται για σύγχρονες διανομές Linux με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από μέλη της κοινότητας. Τούτου λεχθέντος, επειδή το έργο δεν αναπτύσσει πλέον το λογισμικό, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να το συσκευάσουμε για κάθε διανομή Linux εκεί έξω. Εάν χρησιμοποιείτε ένα λειτουργικό σύστημα που δεν είναι ένα από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να κατεβάστε τον πηγαίο κώδικα και συντάξτε το μόνοι σας.

Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με τους προγραμματιστές που είναι υπεύθυνοι για το λογισμικό συσκευασίας για το λειτουργικό σύστημα Linux που χρησιμοποιείτε και ρωτήστε τους αν θα το συσκευάσουν για εσάς. Δεν βλάπτει να ρωτήσω!

  Πώς να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης από το τερματικό Linux με το Scrot

Χρήση PCSXR

Για να παίξετε ένα παιχνίδι με τον εξομοιωτή, ανοίξτε το και κάντε κλικ στο “Αρχείο”. Η πρώτη επιλογή επιτρέπει στον χρήστη να μιμηθεί οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι Sony PS1 απευθείας από μια μονάδα CD. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το παιχνίδι στη μονάδα δίσκου σας και κάντε κλικ στο «Εκτέλεση CD». Ο εξομοιωτής PCSXR θα φορτώσει το παιχνίδι σε λίγα δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, τοποθετήστε μια εικόνα δίσκου (ISO) για αναπαραγωγή. Για να φορτώσετε μια εικόνα δίσκου, κάντε κλικ στο «Αρχείο» και μετά στο «Εκτέλεση ISO».

Ρύθμιση του BIOS

Το PCSXR απαιτεί PlayStation BIOS για την εξομοίωση παιχνιδιών. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο εξομοιωτής έχει ένα γυμνό BIOS, δεν είναι αρκετό για πλήρη εξομοίωση. Δυστυχώς, το ίδιο το λογισμικό δεν συνοδεύεται από αρχεία BIOS της Sony, καθώς είναι παράνομη η διανομή και θεωρούνται πειρατεία. Εάν θέλετε να μιμηθείτε τα παιχνίδια σας PS1 στο Linux, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον κόπο να απορρίψετε το BIOS του PS1 σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό να το κάνετε αυτό, αρκεί να μην το διανείμετε σε άλλους.

Αφού έχετε ένα BIOS για χρήση, κάντε κλικ στο «Διαμόρφωση». Αυτό θα ανοίξει την περιοχή ρυθμίσεων του εξομοιωτή. Αναζητήστε το “BIOS”, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και, στη συνέχεια, επιλέξτε “άλλο”. Χρησιμοποιήστε το αναδυόμενο μενού για να προσθέσετε τα αρχεία BIOS στον εξομοιωτή.

  Πώς να διαβάσετε τη Wikipedia από την επιφάνεια εργασίας Linux

Διαμόρφωση ενός ελεγκτή

Για να προσθέσετε ένα gamepad στον εξομοιωτή PCSXR, κάντε πρώτα κλικ στο «configuration» και μετά επιλέξτε «Controllers». Βρείτε “συσκευή”, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε το gamepad σας. Στη συνέχεια, επισημάνετε ένα στοιχείο ελέγχου με το ποντίκι και κάντε κλικ στο “αλλαγή” για να το αντιστοιχίσετε. Πατήστε ένα κουμπί στο χειριστήριο για να το αντιστοιχίσετε σε ένα συγκεκριμένο κουμπί. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε στοιχείο ελέγχου.

Για να επαναφέρετε τα χειριστήρια, κάντε κλικ ανά πάσα στιγμή στο “reset”. Επιπλέον, ενεργοποιήστε τη δόνηση (αν το υποστηρίζει ο ελεγκτής σας) επιλέγοντας “οπτική δόνηση”.

Οικονομία

Ο εξομοιωτής PCSXR PlayStation υποστηρίζει την αποθήκευση μέσω καταστάσεων αποθήκευσης. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στον παίκτη να μεταπηδά εύκολα μέσα και έξω από ένα παιχνίδι και να κυκλοφορεί περιμένοντας να φορτώσει η ROM τα πάντα χειροκίνητα. Για να αποθηκεύσετε ένα παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι είστε εκτός λειτουργίας πλήρους οθόνης. Από εδώ, κάντε κλικ στο “Emulator” και μετά στο “Save State”. Κοιτάξτε μέσα από το μενού αποθήκευσης και βρείτε μια υποδοχή για αποθήκευση. Αφού επιλέξετε μια υποδοχή, το PCSXR θα αποθηκεύσει αμέσως.

Σημείωση: Ο εξομοιωτής έχει πολλές διαφορετικές υποδοχές για αποθήκευση (και φόρτωση) έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε διαφορετικές αποθηκευμένες θέσεις.

Ανά πάσα στιγμή, εάν θέλετε να φορτώσετε μια κατάσταση αποθήκευσης, κάντε ξανά κλικ στο “Εξομοιωτής”, αλλά αντί να επιλέξετε “κατάσταση αποθήκευσης” επιλέξτε “κατάσταση φόρτωσης”. Επιλέξτε μια υποδοχή για φόρτωση στη λίστα. Από εδώ, το PCSXR θα μεταβεί αυτόματα στην τελευταία σας αποθήκευση.