Πώς να παίξετε παιχνίδια Nintendo 64 σε Linux

Θέλετε να ξαναζήσετε την εποχή του Nintendo 64 στο Linux; Με εξομοιωτές, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια Nintendo 64 σε Linux. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς να εκτελείτε εύκολα τα N64ROM απευθείας στην επιφάνεια εργασίας του Linux. Από όλες τις ρετρό κονσόλες, το N64 έχει τη μικρότερη ανάπτυξη γύρω του, επομένως η μέθοδος που καλύπτουμε σε αυτό το άρθρο μπορεί να έχει πρόβλημα στην εκτέλεση, ανάλογα με τη διανομή Linux.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σημείωση: Το wdzwdz με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνει ή συγχωρεί την παράνομη λήψη ή διανομή αρχείων ROM για το N64. Εάν θέλετε να παίξετε παιχνίδια Nintendo 64 με αυτούς τους εξομοιωτές, χρησιμοποιήστε τα δικά σας αρχεία ROM παιχνιδιών για τα οποία έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας, νόμιμα.

Εγκαταστήστε το M64Py

Ubuntu/Debian

Πάρτε το πιο πρόσφατο πακέτο DEB του M64Py μέσω αυτού του συνδέσμου και, στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό. Στο τερματικό, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στον κατάλογο ~/Downloads.

Σημείωση: Οι χρήστες του Debian μπορεί να χρειαστεί να ανταλλάξουν το apt με το apt-get ανάλογα με την έκδοση.

cd ~/Downloads

Εγκαταστήστε το πακέτο με dpkg:

sudo dpkg -i *.deb

Διορθώστε τυχόν προβλήματα εξάρτησης που προκύπτουν με:

sudo apt install -f

Arch Linux

Εγκαταστήστε εκ των προτέρων το Python-pysdl2. Λάβετε υπόψη ότι το python-pysdl2 Η εξάρτηση μπορεί να αποτύχει να μεταγλωττιστεί λόγω λανθασμένων ποσών Md5. Για να το διορθώσετε, εκτελέστε το με τη σημαία –skipinteg κατά τη διάρκεια του makepkg. Λάβετε υπόψη ότι αγνοώντας το MD5sum, παρακάμπτετε τα μέτρα ασφαλείας. Κάντε αυτό με δική σας ευθύνη!

  Πώς να εγγράψετε Screencast GIF σε Linux

Μόλις το Python-pysdl2 είναι σε λειτουργία και λειτουργεί:

git clone https://aur.archlinux.org/m64py.git

cd m64py

makepkg

sudo pacman -U *.pkg.tar.xz

Μαλακό καπέλλο

Ακολουθήστε αυτό Σύνδεσμος SourceForge για λήψη του πιο πρόσφατου RPM του M64py. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να εισέλθετε στον κατάλογο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

εγκαταστήστε το RPM με:

sudo dnf install *.rpm

OpenSUSE

Για τους χρήστες του Tumbleweed, το M64Py μπορεί να εγκατασταθεί μέσω αποθετηρίου:

sudo zypper addrepo https://ftp.gwdg.de/pub/opensuse/repositories/Emulators/openSUSE_Tumbleweed/ opensuse-emulators

sudo zypper install m64py

Άλλες εκδόσεις, μεταβείτε στο OBSεπιλέξτε την έκδοση του SUSE και επιλέξτε το κουμπί 1 κλικ για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Χρησιμοποιώντας το M64Py

Για να φορτώσετε μια Nintendo 64 ROM, φορτώστε το M64Py και κάντε κλικ στο κουμπί “Αρχείο” στο μενού. Από εδώ, επιλέξτε «Άνοιγμα ROM». Ο ίδιος ο εξομοιωτής μπορεί να χειριστεί αρχεία ROM με δύο διαφορετικούς τρόπους: ανοίγοντάς τα απευθείας ή φορτώνοντας μια ROM από μια λίστα. Επιλέξτε «Μη αυτόματα…» και αναζητήστε το αρχείο για να ανοίξει στον εξομοιωτή.

  Πώς να ενσωματώσετε το Thunderbird με το Tor στο Linux

Θέλετε να επιλέξετε από μια λίστα ROM; Κάντε κλικ στο «Αρχείο», μετά στο «Άνοιγμα ROM», μετά στο «Από λίστα…». Από προεπιλογή, δεν υπάρχει καθορισμένος κατάλογος για τον εξομοιωτή για αναζήτηση, οπότε όταν επιλέγετε «Από λίστα…», το πρόγραμμα θα εμφανίσει την έξοδο «Ο κατάλογος ROM δεν βρέθηκε» και θα σας ζητήσει να ορίσετε έναν νέο κατάλογο.

Τοποθετήστε τον εξομοιωτή στον κατάλογο του υπολογιστή σας Linux όπου θέλετε να φορτώσει όλες τις N64 ROM σας. Αφού το ρυθμίσετε, επιστρέψτε στο «Αρχείο», επιλέξτε «Άνοιγμα ROM» και μετά «Από λίστα…». Παίξτε ένα παιχνίδι κάνοντας κλικ σε ένα από τα στοιχεία της λίστας. Θα πρέπει να φορτώσει αμέσως.

Διαμόρφωση γραφικών

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή η επεξεργασία των ρυθμίσεων γραφικών για το M64Py ενώ εκτελείται μια ROM. Βεβαιωθείτε ότι δεν εκτελείται τίποτα και επιλέξτε “Ρυθμίσεις”. Στις ρυθμίσεις, επιλέξτε “Γραφικά” για να εμφανίσετε τις ρυθμίσεις γραφικών για το M64Py.

Το εργαλείο εξομοίωσης M64Py έχει πολύ λίγες ρυθμίσεις γραφικών και ο μέσος χρήστης δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα. Ωστόσο, εάν θέλετε να λάβετε περισσότερες βελτιώσεις γραφικών από την εξομοίωση N64, αυτή είναι η περιοχή για να το κάνετε.

Θέλετε να σταματήσετε το σκίσιμο οθόνης στα παιχνίδια; Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Κάθετος συγχρονισμός” για να ενεργοποιήσετε το Vsync. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις γραφικών που μπορεί να αλλάξει ο χρήστης, όπως “εμφάνιση στην οθόνη” κ.λπ.

  8 φοβερά δωρεάν παιχνίδια Linux που πρέπει να δοκιμάσετε

Διαμόρφωση ελεγκτών

Η μετάβαση στις ρυθμίσεις διαμόρφωσης του ελεγκτή για το M64Py ξεκινά από το μενού “Ρυθμίσεις”. Μέσα στις “Ρυθμίσεις”, επιλέξτε “Προσθήκες”. Το μενού προσθηκών φιλοξενεί πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις για τον εξομοιωτή. Για να ρυθμίσετε έναν ελεγκτή, αναζητήστε την περιοχή “Εισαγωγή” και κάντε κλικ στο “Διαμόρφωση”.

Συνδέστε ένα gamepad και αναζητήστε το αναπτυσσόμενο μενού «Συσκευή». Χρησιμοποιήστε το μενού για να επιλέξετε το gamepad σας. Μετά από αυτό, απλώς περάστε και αντιστοιχίστε όλα τα μεμονωμένα κουμπιά στο gamepad. Το διάγραμμα εξηγεί πολύ όμορφα τον χάρτη κουμπιών N64.

Θέλετε να αντιστοιχίσετε περισσότερους από έναν ελεγκτές; Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού κοντά στο “Input-SDL-Control” και αλλάξτε το από “Controller 1” σε όποιον άλλο ελεγκτή θέλετε να αντιστοιχίσετε. Όπως και πριν, μεταβείτε στις ρυθμίσεις και αντιστοιχίστε όλα τα κουμπιά στα gamepad που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Αποθήκευση και φόρτωση

Θέλετε να αποθηκεύσετε ένα παιχνίδι; Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου F5 για να αποθηκεύσετε γρήγορα το παιχνίδι σας σε μια υποδοχή αποθήκευσης. Επιπλέον, ανά πάσα στιγμή είναι δυνατή η φόρτωση μιας κατάστασης αποθήκευσης με το F7. Λάβετε υπόψη ότι το M64Py υποστηρίζει πολλαπλές θέσεις αποθήκευσης, στις οποίες οι χρήστες μπορούν να μεταβούν ανά πάσα στιγμή.

Αποκτήστε πρόσβαση σε υποδοχές αποθήκευσης στο “Μενού Αρχείο”. Κάντε κλικ στο «Change State Slot» για να αλλάξετε την υποδοχή στην οποία θα σωθεί το παιχνίδι πατώντας το F5. Αυτό είναι καλό εάν χρειάζεται να έχετε πολλαπλές αποθηκευμένες αποθηκευμένες επιλογές παιχνιδιών (για οποιονδήποτε λόγο).