Πώς να ξεπλύνετε το DNS σας στα Windows 10

Η κρυφή μνήμη επίλυσης DNS είναι μια προσωρινή βάση δεδομένων στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας, που περιέχει αρχεία όλων των πρόσφατων και απόπειρων επισκέψεών σας σε διάφορους ιστότοπους και τομείς. Με άλλα λόγια, είναι ένας χώρος αποθήκευσης που λειτουργεί ως ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς για το πώς ο υπολογιστής σας φορτώνει τους ιστότοπους που έχετε επισκεφτεί.

Όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο μέσω ονόματος τομέα, όπως ας πούμε, για παράδειγμα, techjunkie.com, το πρόγραμμα περιήγησής σας στην πραγματικότητα δεν κατευθύνεται πρώτα εκεί. Αντίθετα, θα κατευθυνθεί σε έναν διακομιστή DNS όπου μαθαίνει και διατηρεί τη διεύθυνση IP για τον ιστότοπο και στη συνέχεια θα σας κατευθύνει στον ίδιο τον ιστότοπο. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνει την επόμενη επίσκεψή σας πολύ πιο γρήγορη. Φυσικά, εάν κάτι πάει στραβά με τα δεδομένα του διακομιστή DNS σας, μπορεί να αξίζει να ξεπλύνετε το DNS σας για να επιταχύνετε τα Windows 10 και κάντε την καθημερινή σας περιήγηση στο διαδίκτυο πολύ πιο γρήγορη. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να ξεπλύνετε το DNS σας.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα DNS;

Μπορείτε να σκεφτείτε τη μνήμη cache του προγράμματος επίλυσης DNS σαν κάτι σαν τηλεφωνικός κατάλογος. Καταγράφει τους αριθμούς (διευθύνσεις IP) για κάθε δημόσιο ιστότοπο, ώστε να μην χρειάζεται να τους θυμόμαστε όλους. Το σύστημα DNS ή Domain Name, μας επιτρέπει να κάνουμε αναζήτηση στο διαδίκτυο με πραγματικά ονόματα ιστοτόπων αντί να πληκτρολογούμε τη διεύθυνση IP κάθε φορά που θέλουμε να επισκεφτούμε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Αυτό είναι θεϊκό δώρο για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς πιθανότατα θα τρελαίνονταν αν αναγκάζονταν να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση IP 69.63.181.15 ή 69.63.187.19 όποτε επιθυμούσαν να επισκεφτούν το Facebook.

  Πώς να κατεβάσετε το επίσημο Windows 10 ISO από τη Microsoft

Πώς λειτουργούν όλα;

Αφού πληκτρολογήσετε μια διεύθυνση URL, το πρόγραμμα περιήγησής σας θα ζητήσει τη διεύθυνση IP από τον δρομολογητή σας. Εάν ο δρομολογητής έχει αποθηκευμένη μια διεύθυνση διακομιστή DNS, θα ζητήσει από τον διακομιστή DNS τη διεύθυνση IP αυτού του ονόματος κεντρικού υπολογιστή. Στη συνέχεια, το DNS θα αναζητήσει και θα ανακτήσει τη διεύθυνση IP που ανήκει στη διεύθυνση URL που προσπαθείτε να προσεγγίσετε. Μόλις βρεθεί, το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί στη συνέχεια να φορτώσει την κατάλληλη σελίδα που ζητήθηκε.

Κάθε ιστότοπος που θέλετε να επισκεφτείτε περνάει από την ίδια διαδικασία. Εάν ένας ιστότοπος δεν μετατραπεί σε διεύθυνση IP για να προσεγγίσετε, τότε δεν είναι δυνατή η φόρτωση μιας σελίδας. Η κρυφή μνήμη DNS είναι όπου αποθηκεύονται όλες οι διευθύνσεις IP στο λειτουργικό σας σύστημα, το οποίο επιχειρεί να επισπεύσει τη διαδικασία επιλύοντας το πρόβλημα μετατροπής ονόματος σε IP πριν χρειαστεί να στείλετε ένα αίτημα.

Μπορώ να προβάλω τα δεδομένα στη μνήμη cache του DNS Resolver;

Για να δείτε τα περιεχόμενα μιας τοπικής προσωρινής μνήμης DNS στα Windows, θα πρέπει να μεταβείτε στη “Γραμμή εντολών”. Για να προβάλετε τα δεδομένα DNS σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την έκδοση των Windows που διαθέτετε.

  Τρόπος πλευρικής φόρτωσης εφαρμογών στα Windows 10

Windows Vista, 7 και 8

  • Κάντε κλικ στο Start (το εικονίδιο κάτω αριστερά στην οθόνη) και επιλέξτε Run. Πληκτρολογήστε “Command” ή “cmd” στο πλαίσιο. Ξεκινήστε από το δεύτερο βήμα παρακάτω.
  • Windows 10

  • Πληκτρολογήστε “Command” στο πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών σας.
  • Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο για τη γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
  • Μόλις ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε “ipconfig /displaydns” και πατήστε Enter.
  • Εάν γίνει σωστά, κάθε τομέας που έχει αποθηκευτεί στην προσωρινή μνήμη θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

    www.youtube.com
    ——————————————-
    Όνομα εγγραφής. . . . . : www.youtube.com
    Τύπος εγγραφής. . . . . : 5
    Ωρα να ζήσω . . . . : 35
    Μήκος δεδομένων . . . . . : 8
    Ενότητα . . . . . . . : Απάντηση
    Εγγραφή CNAME . . . . : youtube-ui.l.google.com

    Όνομα εγγραφής. . . . . : youtube-ui.l.google.com
    Τύπος εγγραφής. . . . . : 1
    Ωρα να ζήσω . . . . : 35
    Μήκος δεδομένων . . . . . : 4
    Ενότητα . . . . . . . : Απάντηση
    Εγγραφή (Host) . . . : 216.58.199.14

    Το A (Host) Record είναι αυτό που περιέχει τη διεύθυνση IP για το συγκεκριμένο όνομα κεντρικού υπολογιστή. Οι πληροφορίες που εμφανίζονται για την καταχώριση DNS κεντρικού υπολογιστή είναι η διεύθυνση IP (216.58.199.14), το ζητούμενο όνομα ιστότοπου (www.youtube.com) και μερικές άλλες παράμετροι. Η τοπική κρυφή μνήμη DNS θα φιλοξενήσει όλες αυτές τις πληροφορίες για περαιτέρω χρήση έως ότου προκύψει η ανάγκη για flush DNS.

    Γιατί και πώς ξεπλένω το DNS των Windows;

    Εάν ένα μη εξουσιοδοτημένο όνομα τομέα ή διεύθυνση IP καταφέρει να διεισδύσει σε αυτόν, η κρυφή μνήμη DNS μπορεί να “δηλητηριαστεί” και να προκαλέσει την ανακατεύθυνση των αιτημάτων πελατών σε λανθασμένους προορισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η διαφθορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα διοικητικών ατυχημάτων ή τεχνικών σφαλμάτων. Ωστόσο, συχνά σχετίζεται με ιούς υπολογιστών ή άλλες μορφές επιθέσεων δικτύου που μπορεί να σας οδηγήσουν σε κακόβουλους ή διαφημιστικούς ιστότοπους, με αποτέλεσμα πιθανές επιπλοκές ηλεκτρονικού ψαρέματος και κακόβουλου λογισμικού. Αυτό είναι συνήθως ένα σημαντικό ζήτημα για μεγαλύτερους, πιο δημοφιλείς ιστότοπους.

      Τι είναι το SD Express και πόσο πιο γρήγορο είναι;

    Πώς λοιπόν επιλύουμε τα ζητήματα που προκαλεί η δηλητηρίαση της προσωρινής μνήμης DNS ή άλλα προβλήματα συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο; Ξεπλένουμε το DNS.

    Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης DNS θα καταργήσει όλες τις αποθηκευμένες εγγραφές και με αυτόν τον τρόπο, θα διαγράψει τυχόν μη εξουσιοδοτημένες εγγραφές από το λειτουργικό σας σύστημα. Αυτό θα αναγκάσει τον υπολογιστή σας να συμπληρώσει ξανά τη μνήμη cache συγκεντρώνοντας ξανά διευθύνσεις IP από μελλοντικούς ιστότοπους που έχετε επισκεφτεί.

    Για να ξεπλύνετε το DNS σας, επιστρέψτε στη γραμμή εντολών και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την έκδοση των Windows που διαθέτετε.

    Windows Vista, 7 και 8

  • Και πάλι, κάντε κλικ στο Έναρξη, επιλέξτε Εκτέλεση και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε “Command” ή “cmd” στο πλαίσιο. Ξεκινήστε από το δεύτερο βήμα παρακάτω.
  • Windows 10

  • Πληκτρολογήστε “Command” στο πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών σας.
  • Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο για τη γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
  • Μόλις ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε “ipconfig /flushdns” και πατήστε Enter.
  • Πρέπει να δεις:

    Διαμόρφωση IP των Windows
    Έγινε επιτυχής έκπλυση της κρυφής μνήμης επίλυσης DNS.

    Αυτό θα υποδείξει ότι η έκπλυση ήταν επιτυχής και στη συνέχεια μπορείτε να πληκτρολογήσετε “ipconfig /displaydns” για να ελέγξετε ξανά ή απλά να βγείτε από το παράθυρο της γραμμής εντολών.

    ***

    Με αυτό, το DNS σας έχει ξεπλυθεί και οι ταχύτητες περιήγησής σας θα πρέπει να επανέλθουν στην ταχύτητα. Έχετε ερωτήσεις σχετικά με το DNS; Ακούγεται στα σχόλια παρακάτω!