Πώς να μοιραστείτε αρχεία σε μια μηχανή VirtualBox σε Linux

Η εγκατάσταση μιας εικονικής μηχανής στο Oracle VM VirtualBox είναι εύκολη, αλλά η κοινή χρήση αρχείων με αυτήν; Οχι τόσο πολύ. Εξαιτίας του πόσο ενοχλητική και δύσκολη είναι η κοινή χρήση αρχείων μεταξύ επισκέπτη και κεντρικών μηχανών (ειδικά στο Linux) θα το καλύψουμε σήμερα. Θα εξετάσουμε τον τρόπο κοινής χρήσης αρχείων στο VirtualBox από ένα κεντρικό μηχάνημα σε ένα μηχάνημα επισκέπτη μέσω USB, το δίκτυο και απευθείας από τον κεντρικό υπολογιστή στον υπολογιστή επισκέπτη, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τις Προσθήκες επισκέπτη.

Προσθήκες επισκεπτών

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ήδη εγκατεστημένη και ρυθμισμένη μια Εικονική μηχανή στο Linux. Δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αυτό; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας σχετικά με τη χρήση του VirtualBox στο Linux. Μόλις θέσετε ένα μηχάνημα σε λειτουργία, αναζητήστε το μενού «Συσκευή» και κάντε κλικ σε αυτό. Μέσα στο μενού εισαγωγής, βρείτε την “εισαγωγή προσθηκών επισκέπτη”. Αυτό θα πει στο VirtualBox να βγει, να κατεβάσει και να εισαγάγει την πιο πρόσφατη έκδοση των “προσθηκών επισκεπτών”, κάτι που επιτρέπει στις μηχανές υποδοχής να αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με τις μηχανές επισκέπτη.

Ακολουθήστε το παράθυρο διαλόγου αυτόματης εκτέλεσης και εγκαταστήστε τα Guest Additions στην Εικονική σας μηχανή. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί χωρίς τις προσθήκες επισκέπτη, η αλληλεπίδραση μεταξύ της μηχανής υποδοχής και της μηχανής επισκέπτη γίνεται πολύ δύσκολη.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές συνδέσεις SSH σε Linux με Pssh

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επανεκκινήστε την εικονική μηχανή.

Κοινή χρήση αρχείων στο VirtualBox

Ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος για να μοιραστείτε αρχεία από τον υπολογιστή που φιλοξενεί το VM στο ίδιο το VM είναι απλώς να εκθέσετε το VM στο σύστημα αρχείων από το οποίο εκτελείται. Για να το κάνετε αυτό, πρώτα βεβαιωθείτε ότι το VM είναι απενεργοποιημένο. Αυτό δεν απαιτείται, αλλά με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η τροποποίηση των ρυθμίσεων.

Στο κύριο παράθυρο του VirtualBox, κάντε δεξί κλικ στο VM και επιλέξτε «Ρυθμίσεις». Κοιτάξτε στο κάτω μέρος του παραθύρου ρυθμίσεων του VBox για “Κοινόχρηστους φακέλους” και επιλέξτε το. Κάτω από το παράθυρο κοινόχρηστων φακέλων, μπορείτε να δημιουργήσετε κοινόχρηστους φακέλους για ανάγνωση από το Guest VM. Κάντε κλικ στον μπλε φάκελο με το πράσινο εικονίδιο + για να δημιουργήσετε μια νέα κοινή χρήση.

Πρώτα, μεταβείτε στο “Διαδρομή φακέλου” και κάντε κλικ στο βέλος. Αυτό εκθέτει ένα αναπτυσσόμενο μενού, με “Άλλο”. Επιλέξτε το για να εμφανιστεί ένα πρόγραμμα περιήγησης αρχείων και χρησιμοποιήστε το για να πλοηγηθείτε στη θέση του φακέλου στον υπολογιστή σας Linux που θέλετε να μοιραστείτε.

Επιλέξτε το κουμπί “Auto-mount” για να βάλετε το VM να προσαρτήσει αυτόματα το κοινόχρηστο στοιχείο κατά την εκκίνηση. Επιπλέον, επιλέξτε το πλαίσιο “Μόνο για ανάγνωση” εάν θέλετε να αποτρέψετε την αλλαγή της εικονικής μηχανής επισκέπτη σε αρχεία ή φακέλους στο κοινόχρηστο στοιχείο.

  Πώς να αποκτήσετε σύνθεση παραθύρων σε ελαφρούς επιτραπέζιους υπολογιστές Linux με το Compton

Για πρόσβαση στον κοινόχρηστο φάκελο στη διαχείριση αρχείων, μεταβείτε στο /media/sharename

Για παράδειγμα, για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Personal, θα πρέπει να κάνετε: /media/Personal και κ.λπ.

Θέλετε να έχετε πρόσβαση στο τερματικό; Χρησιμοποιήστε το CD και μεταβείτε στο /media/sharename.

Παρόλο που το VirtualBox προσαρτά αυτόματα κοινόχρηστους φακέλους κατά την εκκίνηση, τα αρχεία σας ενδέχεται να μην βρίσκονται εκεί. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είναι είναι να τρέξετε:

sudo mount -t vboxsf -o uid=$UID,gid=$(id -g) share-name /home/username/vbox/desired/share/mount/folder

Κοινή χρήση αρχείων μέσω USB

Εκτός από την απευθείας κοινή χρήση αρχείων από τον κεντρικό υπολογιστή στον εικονικό υπολογιστή επισκέπτη, είναι δυνατή η μεταφορά αρχείων μέσω συνδεδεμένων συσκευών USB. Για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη αυτής της δυνατότητας, μεταβείτε πρώτα στον επίσημο ιστότοπο του VirtualBox και πραγματοποιήστε λήψη του πακέτου επέκτασης. Αυτό το πακέτο, όταν εγκατασταθεί, προσθέτει υποστήριξη για συσκευές USB, καθώς και RDP, κρυπτογράφηση δίσκου, υποστήριξη για NVMe SSD κ.λπ.

Στη σελίδα λήψεων, κάντε κύλιση προς τα κάτω και αναζητήστε το “Oracle VM VirtualBox Extension Pack”. Το VirtualBox δεν διανέμει αυτό το πακέτο επέκτασης ειδικά για ένα λειτουργικό σύστημα, επομένως μπορεί να εγκατασταθεί σε Linux, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα στο οποίο μπορεί να εκτελεστεί το VirtualBox.

Για να εγκαταστήσετε το πακέτο, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει αμέσως ένα παράθυρο διαλόγου εγκατάστασης μέσα στο VirtualBox. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του πακέτου. Όταν τελειώσετε, κάντε δεξί κλικ στο VM στο οποίο θέλετε να προσθέσετε συσκευές USB και επιλέξτε το κουμπί «Ρυθμίσεις».

  Τα 5 καλύτερα NVMe SSD για χρήση με Linux (Έκδοση 2021)

Κάτω από το παράθυρο ρυθμίσεων, επιλέξτε το εικονίδιο “USB”, για να μετακινηθείτε στις ρυθμίσεις του ελεγκτή USB. Στην περιοχή ρυθμίσεων USB, μπορείτε να δώσετε στην εικονική μηχανή άμεση πρόσβαση στον ελεγκτή USB. Επιλέξτε “USB 1.0, 2.0 ή 3.0” ανάλογα με τον διανομέα USB στον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, προχωρήστε στο μπλε εικονίδιο USB με το πράσινο σύμβολο + για να προσθέσετε μη αυτόματα μια συσκευή USB.

Προσθήκη συσκευών On The Fly

Συχνά, είναι πιο γρήγορο να συνδέσετε συσκευές USB και, στη συνέχεια, να προσθέσετε με μη αυτόματο τρόπο καθεμία από αυτές στο σύστημα. Διευκολύνει την άμεση πρόσβαση σε αυτά. Ωστόσο, εάν αλλάζετε συνεχώς συσκευές αποθήκευσης USB με την εικονική μηχανή επισκέπτη, ίσως είναι καλύτερο να προσθέσετε συσκευές με άλλο τρόπο.

Αρχικά, εκκινήστε την εικονική μηχανή επισκέπτη και εκκινήστε την κανονικά. Από εδώ, συνδέστε όλες τις συσκευές USB που θέλετε να συνδέσετε στο σύστημα. Στη συνέχεια, κοιτάξτε κάτω δεξιά στο παράθυρο VM για ένα εικονίδιο USB. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο για να εμφανιστούν τυχόν συνδεδεμένες συσκευές USB. Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε συσκευή εμφανίζεται στο μενού για να τη συνδέσετε στο μηχάνημα.

Όταν η συσκευή είναι απευθείας συνδεδεμένη στο μηχάνημα Guest, όλα θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πρόσβαση σε αρχεία μέσω της διαχείρισης αρχείων (ή του παραθύρου του Explorer, εάν εκτελείτε μια έκδοση των Windows).