Πώς να μοιράζεστε αρχεία χωρίς οικιακή ομάδα στα Windows 10

Στην Ενημέρωση του παραθύρου 10 Απριλίου, οι οικιακές ομάδες έχουν καταργηθεί. Οι οικιακές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν για την κοινή χρήση αρχείων μέσω του δικτύου. Σε πολλούς τελικούς χρήστες, η οικιακή ομάδα φαινόταν σαν μια δυνατότητα των Windows, ενώ στην πραγματικότητα ήταν απλή η κοινή χρήση δικτύου. Εξακολουθεί να είναι απίστευτα εύκολο να μοιράζεστε αρχεία χωρίς οικιακή ομάδα. Δείτε πώς το κάνετε.

Κοινή χρήση αρχείων χωρίς οικιακή ομάδα

Για να κάνετε κοινή χρήση αρχείων χωρίς οικιακή ομάδα, πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την κοινή χρήση αρχείων μέσω του δικτύου. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε κλικ στο Δίκτυο στη γραμμή πλοήγησης στον Εξερεύνηση αρχείων. Εάν η κοινή χρήση δικτύου είναι απενεργοποιημένη, θα δείτε μια κίτρινη γραμμή στο επάνω μέρος που μπορείτε να κάνετε κλικ για να ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση.

  Πώς να αυτοματοποιήσετε τα κλικ του ποντικιού στα Windows 10

Η εναλλακτική είναι να ανοίξετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και να μεταβείτε στο Δίκτυο και Διαδίκτυο. Εκεί, μεταβείτε στην καρτέλα Κατάσταση και κάντε κλικ στο «Επιλογές κοινής χρήσης». Αυτό θα ανοίξει τον Πίνακα Ελέγχου με μια ενότητα που έχει ήδη αναπτυχθεί. Σε αυτήν την ενότητα, ενεργοποιήστε την ανακάλυψη δικτύου.

Η ανακάλυψη δικτύου επιτρέπει σε άλλους υπολογιστές στο δίκτυο να βλέπουν το σύστημά σας.

Μπορείτε να μοιραστείτε ένα αρχείο ή έναν ολόκληρο φάκελο με οποιονδήποτε στο δίκτυο. Στην Εξερεύνηση αρχείων, μεταβείτε στο αρχείο ή στο φάκελο που θέλετε να μοιραστείτε. Κάντε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέξτε «Δώστε πρόσβαση σε». Θα δείτε ορισμένες επιλογές οικιακής ομάδας, αλλά υπάρχουν μόνο επειδή η Microsoft δεν έκανε QA τόσο καλά. Πρέπει να επιλέξετε την επιλογή Ειδικά άτομα.

  10 εκπληκτικές συμβουλές και κόλπα για την επιφάνεια εργασίας των Windows 10

Στην επόμενη οθόνη, μπορείτε να εισαγάγετε το όνομα του υπολογιστή με τον οποίο θέλετε να κάνετε κοινή χρήση αρχείων ή μπορείτε να επιλέξετε “Όλοι” και να επιτρέψετε σε όλους στο δίκτυο να έχουν πρόσβαση στο εν λόγω στοιχείο.

Μόλις γίνει κοινή χρήση του αρχείου, θα λάβετε έναν σύνδεσμο προς το αρχείο στο σύστημά σας που πρέπει να στείλετε σε όποιον θέλει να έχει πρόσβαση στο αρχείο.

Οι επιλογές Give Access To είναι διαθέσιμες μόνο για αρχεία και φακέλους στη μονάδα δίσκου των Windows που είναι συνήθως η μονάδα δίσκου C. Σε άλλες μονάδες δίσκου, η επιλογή δεν θα εμφανίζεται όταν κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο ή φάκελο.

  Πώς να ορίσετε τη μικρογραφία για ένα βίντεο στα Windows 10

Κοινή χρήση σε κοντινή απόσταση

Εάν όλα αυτά φαίνονται πολύ περίπλοκα, μπορείτε απλώς να επιλέξετε την Κοινή χρήση κοντά, η οποία είναι πολύ, πολύ πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να παραχωρήσετε πρόσβαση σε ένα αρχείο, ούτε να πειράζετε τα δικαιώματα. Εάν το σύστημα στο οποίο θέλετε να κάνετε κοινή χρήση αρχείων βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο με εσάς, τότε μπορείτε να το μοιραστείτε από το μενού περιβάλλοντος.

Η Microsoft προτείνει επίσης τη χρήση μιας μονάδας cloud όπως το OneDrive για κοινή χρήση αρχείων στην επίσημη σελίδα βοήθειας, η οποία λειτουργεί, αλλά είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να προωθήσετε το προϊόν στους χρήστες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Dropbox ή το Google Drive για τον ίδιο σκοπό.