Πώς να μην αφαιρέσετε ποτέ ξανά μια μονάδα USB με ασφάλεια στα Windows 10

Πάντα «βγάζετε» τις μονάδες USB πριν τις αποσυνδέσετε; Μπορείτε να εξοικονομήσετε μερικά κλικ —και λίγο χρόνο— με αυτές τις απλές συμβουλές, γιατί δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αφαιρέσετε μια μονάδα flash.

Πάντα βεβαιωθείτε ότι μια μονάδα δίσκου δεν χρησιμοποιείται πριν την αποσυνδέσετε

Γενικά, η μεγαλύτερη απειλή για τα δεδομένα κατά την αφαίρεση μιας μονάδας USB (όπως αντίχειρα, σκληρός δίσκος κ.λπ.) είναι η αποσύνδεσή της κατά την εγγραφή δεδομένων σε αυτήν. Αυτό διακόπτει τη λειτουργία εγγραφής και το αρχείο που γράφτηκε ή αντιγράφηκε θα είναι ημιτελές ή θα μπορούσε να παραμείνει ως κατεστραμμένο αρχείο.

Επομένως, προτού αποσυνδέσετε ποτέ οποιαδήποτε μονάδα USB από τον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία έχουν ολοκληρώσει την αντιγραφή ή την αποθήκευση σε αυτήν.

  Πώς να βελτιώσετε την ορατότητα του δείκτη του ποντικιού στα Windows 10

Φυσικά, μερικές φορές, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ο υπολογιστής σας εγγράφει σε μια μονάδα δίσκου. Μια διαδικασία παρασκηνίου θα μπορούσε να είναι η εγγραφή σε αυτό ή ένα πρόγραμμα θα μπορούσε να γίνεται αυτόματη αποθήκευση σε αυτό. Εάν αποσυνδέσετε τη μονάδα δίσκου και διακόψετε αυτές τις διαδικασίες, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα.

Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να αφαιρέσετε «ασφαλώς» τη μονάδα δίσκου. Ωστόσο, Η Microsoft επιμένει ότι εφόσον είναι επιλεγμένη η πολιτική συστήματος “Γρήγορη κατάργηση” και δεν εγγράφετε δεδομένα σε μια μονάδα δίσκου, δεν χρειάζεται να τα εξαγάγετε.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η προσωρινή αποθήκευση εγγραφής δεν είναι ενεργοποιημένη για τη μονάδα δίσκου, αλλά περισσότερα σε αυτό σε λίγο.

Αποκτήστε μια μονάδα δίσκου με LED

Είναι εύκολο να δείτε πότε χρησιμοποιούνται ορισμένες μονάδες USB, επειδή διαθέτουν ενσωματωμένη λυχνία LED που αναβοσβήνει κατά την ανάγνωση ή την εγγραφή δεδομένων. Όσο η λυχνία LED δεν αναβοσβήνει, μπορείτε να αποσυνδέσετε τη μονάδα με ασφάλεια.

  Πώς να αφαιρέσετε το PIN και άλλες επιλογές εισόδου από τα Windows 10

Εάν η μονάδα δίσκου σας δεν διαθέτει LED, απλώς κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν εκτελείται λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή αντιγραφής στο παρασκήνιο προτού την αφαιρέσετε.

Υποχρεωτικό: Ενεργοποιήστε τη λειτουργία γρήγορης αφαίρεσης στη Διαχείριση συσκευών

Από προεπιλογή, τα Windows 10 βελτιστοποιούν τις μονάδες USB, ώστε να μπορείτε να τις αφαιρέσετε γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο ειδοποίησης «Ασφαλής κατάργηση υλικού». Αυτό το κάνει απενεργοποιώντας την προσωρινή αποθήκευση εγγραφής.

Η αποθήκευση εγγραφής στην κρυφή μνήμη μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση των εγγραφών σε δίσκο USB, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να πιστεύετε ότι μια διαδικασία εγγραφής έχει ολοκληρωθεί όταν πραγματικά εκτελείται ακόμα στο παρασκήνιο. (Αυτή έγινε η προεπιλεγμένη πολιτική στην ενημέρωση Οκτωβρίου 2018 των Windows 10, γνωστή και ως έκδοση 1809.)

  Πώς να αλλάξετε την προστασία του Windows Defender σε πραγματικό χρόνο στα Windows 10

Δεδομένου ότι είναι δυνατό να ενεργοποιήσετε ξανά την προσωρινή αποθήκευση εγγραφής στη Διαχείριση Συσκευών, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένη εάν θέλετε να αφαιρέσετε γρήγορα τη μονάδα USB χωρίς να την εξάγετε στο μέλλον.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, πληκτρολογήστε «Διαχείριση Συσκευών» στο πλαίσιο Αναζήτηση και, στη συνέχεια, πατήστε Enter.

Τύπος

Κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στην επιλογή “Disk Drives”, κάντε δεξί κλικ στην εξωτερική μονάδα USB και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Properties”.

Κάντε κλικ στο βέλος δίπλα

Στην καρτέλα “Πολιτικές”, επιλέξτε το κουμπί επιλογής δίπλα στο “Γρήγορη κατάργηση” (εάν είναι ήδη επιλεγμένο, απλώς αφήστε το έτσι) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “OK”.

Επιλέγω

Κλείστε το “Device Manager” και είστε έτοιμοι! Στο μέλλον, μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια τη συγκεκριμένη μονάδα USB χωρίς να την εξάγετε όποτε δεν βρίσκεται σε εξέλιξη μια λειτουργία εγγραφής.