Πώς να μετρήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας με το Apple Watch σας

Στο Apple Watch Series 6 και νεότερο, μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας απευθείας από τον καρπό σας. Θα σας καθοδηγήσουμε!

Πώς λειτουργεί η παρακολούθηση οξυγόνου αίματος στο Apple Watch

Η Apple δηλώνει ότι η λειτουργία παρακολούθησης οξυγόνου αίματος δεν προορίζεται για ιατρική χρήση. Αντιθέτως, σχεδιάστηκε για «γενικούς σκοπούς φυσικής κατάστασης και ευεξίας». Σε αντίθεση με τη δυνατότητα EKG, η συσκευή παρακολούθησης οξυγόνου αίματος δεν πέρασε από αυστηρές δοκιμές και πιστοποίηση FDA.

Υπάρχει λόγος για τον οποίο η Apple προβάλλει αυτήν την προειδοποίηση. Η εφαρμογή Blood Oxygen στο Apple Watch δεν είναι απολύτως αξιόπιστη. Σε σύγκριση με ένα απλό οθόνη οξυγόνου αίματος με βάση τα δάχτυλα, δεν παρέχει τα πιο ακριβή αποτελέσματα.

Η ανακρίβεια οφείλεται στο γεγονός ότι το Apple Watch μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας μέσω του καρπού σας. Το wearable διαθέτει τέσσερα LED και φωτοδίοδοι στο πίσω μέρος του ρολογιού. Ανάβει πράσινα, κόκκινα και υπέρυθρα LED στα αιμοφόρα αγγεία στον καρπό σας. Στη συνέχεια, οι φωτοδίοδοι μετρούν την ποσότητα του φωτός που ανακλάται πίσω.

  Πώς να φιλτράρετε τα προσβλητικά σχόλια στο Instagram

Η Apple έχει κατασκευάσει έναν ειδικό κινητήρα αλγορίθμου που συλλέγει όλα αυτά τα δεδομένα για να καταλάβει πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα σας με βάση το χρώμα.

Το Apple Watch μπορεί να μετρήσει μεταξύ 70-100% επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Γενικά, το 95-100% θεωρείται το φυσιολογικό εύρος. Εάν λαμβάνετε σταθερά χαμηλές μετρήσεις (κάτω από 90%), αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης. Μόνο ένας εξουσιοδοτημένος γιατρός μπορεί να σας πει με βεβαιότητα εάν κάτι δεν πάει καλά.

Πώς να ενεργοποιήσετε την παρακολούθηση οξυγόνου αίματος στο Apple Watch

Η εφαρμογή Blood Oxygen λειτουργεί σε Apple Watch Series 6 και νεότερη έκδοση, με λειτουργία watchOS 7 ή νεότερη έκδοση. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα iPhone 6s ή νεότερο, με iOS 14 ή νεότερο, για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Αυτή η δυνατότητα δεν λειτουργεί σε Apple Watches που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Family Setup ή για άτομα κάτω των 18 ετών.

Η δυνατότητα πρέπει να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα, κατά τη διαδικασία εγκατάστασης του Apple Watch. Εάν δεν λάβατε το μήνυμα προτροπής, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε από την εφαρμογή Watch.

Ανοίξτε την εφαρμογή Watch στο iPhone σας. Στην καρτέλα “Το ρολόι μου”, επιλέξτε “Οξυγόνο αίματος”.

Εδώ, ενεργοποιήστε την επιλογή “Μετρήσεις οξυγόνου αίματος”.

Αυτή η δυνατότητα ενεργοποιεί αυτόματα τις μετρήσεις φόντου σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Μπορείτε επίσης να το ενεργοποιήσετε “In Theater (ή Cinema) Mode” στην ενότητα “Allow Background Measurements”.

  Τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων Bluetooth σε Mac

Πώς να μετρήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας

Μόλις ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, η λήψη μέτρησης οξυγόνου στο αίμα από το Apple Watch είναι αρκετά απλή.

Πατήστε το Digital Crown στη δεξιά πλευρά του Apple Watch για να ανοίξετε την οθόνη του γαλαξία της εφαρμογής. Εδώ, επιλέξτε την εφαρμογή Blood Oxygen.

Πατήστε «Έναρξη» για να ξεκινήσει η μέτρηση. Η διαδικασία διαρκεί 15 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακουμπήστε τον καρπό σας σε ένα τραπέζι ή άλλη επίπεδη επιφάνεια.

Μετά από 15 δευτερόλεπτα, θα δείτε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας. Πατήστε «Τέλος» για να αποθηκεύσετε την ανάγνωση. Οι μετρήσεις αποθηκεύονται επίσης αυτόματα στην εφαρμογή Health στο iPhone σας.

Πώς να λάβετε ακριβείς μετρήσεις οξυγόνου αίματος στο Apple Watch

Οι μετρήσεις του οξυγόνου στο αίμα του Apple Watch μπορεί να είναι ξεφλουδισμένες και ασυνεπείς. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε πιο ακριβείς και συνεπείς μετρήσεις:

Το Apple Watch σας πρέπει να έχει άνετη εφαρμογή. όχι πολύ χαλαρό ή πολύ σφιχτό.
Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch σας είναι ακουμπισμένο στον καρπό σας, αλλά όχι στο κόκκαλο.
Όταν μετράτε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας, κρατήστε τον καρπό σας επίπεδο και με την όψη προς τα επάνω.
Ακουμπήστε τον καρπό σας σε ένα τραπέζι ή επίπεδη επιφάνεια για ολόκληρα 15 δευτερόλεπτα.
Κρατήστε τα δάχτυλά σας ανοιχτά χωρίς να τα μετακινείτε ή να τα χτυπάτε.
Μείνετε όσο το δυνατόν ακίνητοι κατά τη διάρκεια αυτών των 15 δευτερολέπτων. Μην χρησιμοποιείτε αυτήν τη λειτουργία όταν κινείστε ή βρίσκεστε σε αυτοκίνητο.
Μην αγγίζετε το Apple Watch και μην αλληλεπιδράτε μαζί του όταν κάνετε μια μέτρηση.

  Χρειάζονται πραγματικά 60 δευτερόλεπτα για να παρακολουθήσετε μια τηλεφωνική κλήση;

Αυτό θα πρέπει να φροντίσει για τα ζητήματα αξιοπιστίας. Η Apple λέει επίσης ότι η παρακολούθηση του οξυγόνου του αίματος μπορεί να επηρεαστεί από άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, δεν θα λειτουργήσει εάν έχετε σκούρα τατουάζ στον καρπό σας, σε περιοχές με αιμάτωση του δέρματος, όταν κινείστε, σε κρύο καιρό ή εάν ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας είναι υψηλότερος από 150 bpm.

Πώς να δείτε δεδομένα οξυγόνου αίματος στο iPhone

Μόλις ενεργοποιηθεί η δυνατότητα παρακολούθησης οξυγόνου αίματος, θα καταγράφει δεδομένα στο παρασκήνιο. Αυτή η παρακολούθηση στο παρασκήνιο είναι αυτό που ξεχωρίζει το Apple Watch από μια κανονική συσκευή παρακολούθησης οξυγόνου αίματος.

Για να δείτε όλα τα δεδομένα οξυγόνου αίματος, ανοίξτε την εφαρμογή “Υγεία” στο iPhone σας. Πατήστε «Σύνοψη» και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Εμφάνιση όλων των δεδομένων υγείας».

Πατήστε “Οξυγόνο αίματος”.

Θα δείτε ένα γράφημα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των ημερήσιων, εβδομαδιαίων, μηνιαίων ή ετήσιων προβολών στο επάνω μέρος.

Για να προβάλετε όλα τα δεδομένα, σύρετε προς τα κάτω και, στη συνέχεια, πατήστε “Εμφάνιση όλων των δεδομένων”.

Εδώ, θα δείτε μια αντίστροφη χρονολογική λίστα αναγνώσεων. πατήστε ένα για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν θέλετε να παρακολουθείτε τακτικά το οξυγόνο στο αίμα σας από την εφαρμογή Health, μπορείτε να το προσθέσετε στην ενότητα Αγαπημένα.

Νέος στο Apple Watch; Δείτε αυτές τις συμβουλές και κόλπα για το Apple Watch.