Πώς να μετατρέψετε προγράμματα Debian σε Redhat στο Linux

Όταν πρόκειται για τις μορφές δυαδικών πακέτων, το Debian είναι ο βασιλιάς. Από όλο το λογισμικό που υπάρχει, η μορφή αρχείου DEB απολαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή από τους προγραμματιστές. Ως αποτέλεσμα, τα λειτουργικά συστήματα Linux που βασίζονται στο Debian συνήθως λαμβάνουν νέα πράγματα πριν από οποιονδήποτε άλλο. Steam, Spotify, Google Chrome, Skype και η λίστα συνεχίζεται. Τα λειτουργικά συστήματα Linux που βασίζονται στο Redhat απολαμβάνουν παρόμοιας προσοχής από τους προγραμματιστές, αλλά όχι τόσο όσο τα Debian. Εξαιτίας αυτού, πολλοί στρέφονται στην εύρεση τρόπων για την απο-μεταγλώττιση και την αντίστροφη μηχανική των προγραμμάτων Debian. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό, αλλά μακράν ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα πρόγραμμα Debian σε Redhat στο Linux είναι χρησιμοποιώντας τον μετατροπέα πακέτων Alien.

Προαπαιτούμενα

Το Alien είναι ένα πρόγραμμα που είναι γραμμένο με γλώσσα προγραμματισμού Perl. Για να εκτελέσετε αυτήν την εφαρμογή τερματικού στον υπολογιστή σας, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε διάφορα πακέτα Perl. Σε ορισμένες διανομές Linux, το Pearl μπορεί να είναι ήδη εγκατεστημένο. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να μετατρέψετε πακέτα Debian στη μορφή πακέτου Redhat. Εξαιτίας αυτού, θα εξετάσουμε μόνο πώς να αποκτήσετε το Pearl στο Fedora και στο Open SUSE.

  Πώς να παρακολουθείτε την πρόοδο των εντολών Linux (με pv και πρόοδο)

Για να ελέγξετε και να δείτε εάν έχετε ήδη τα εργαλεία στην εγκατάσταση του Linux για εκτέλεση του Alien, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και κάντε τα εξής:

perl --help

Η εκτέλεση αυτής της εντολής σε υπολογιστή Linux που έχει ήδη εγκατεστημένα τα εργαλεία Pearl και είναι έτοιμα για χρήση, θα εμφανιστεί μια προτροπή βοήθειας. Αυτή η προτροπή περιγράφει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο χρήστης σχετικά με τη γλώσσα, τον τρόπο χρήσης της κ.λπ. Εάν δεν συμβεί τίποτα όταν εκτελείτε αυτήν την εντολή, τα εργαλεία Pearl δεν είναι εγκατεστημένα.

Εγκαταστήστε το Perl για το Fedora

sudo dnf install perl-core

Εγκαταστήστε το Perl για το OpenSUSE

Το Perl είναι διαθέσιμο στο OBS. Πήγαινε εδώκαι κάντε κλικ στο κουμπί «Άμεση εγκατάσταση» για να λειτουργήσει.

Building Alien

Η δημιουργία αυτού του προγράμματος είναι αρκετά απλή και απαιτεί μόνο τρία βήματα. Για να ξεκινήσετε, πάρτε τον πηγαίο κώδικα από την επίσημη σελίδα του Source Forge. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Σε αυτό το τερματικό, κάντε τις ακόλουθες ενέργειες.

Αρχικά, μεταβείτε στον κατάλογο λήψης όπου βρίσκεται ο πηγαίος κώδικας Alien.

cd ~/Downloads

Στη συνέχεια, εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου, με την εντολή tar.

tar xvfJ alien_8.95.tar.xz

Όταν τελειώσει η αρχειοθέτηση tar, εισαγάγετε τον κατάλογο κωδικών χρησιμοποιώντας την εντολή cd.

cd alien_8.95

Αρχικά, χρησιμοποιήστε την Perl για να δημιουργήσετε ένα MakeFile. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί χωρίς αυτό το αρχείο, ο υπολογιστής σας δεν θα έχει ιδέα πώς να δημιουργήσει το λογισμικό.

perl Makefile.PL

Τώρα, χρησιμοποιήστε το νέο αρχείο make για να «φτιάξετε» το λογισμικό.

make

Το Alien είναι κατασκευασμένο και έτοιμο για χρήση. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να μετακινήσετε το λογισμικό από τον κατάλογο πηγαίου κώδικα στη σωστή θέση στον υπολογιστή σας. Αυτό γίνεται με την εντολή «make install». Σε αντίθεση με τις άλλες δύο εντολές, κάντε την εγκατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να εκτελείται με δικαιώματα sudo. Αυτό συμβαίνει επειδή θα μεταφέρει λογισμικό σε σημαντικούς καταλόγους συστήματος.

sudo make install

Όταν ολοκληρωθεί η εντολή make install, εκτελέστε το Alien μέσω του τερματικού με: alien

  Πώς να εκτελέσετε ευκολότερα το λογισμικό Windows σε Linux με τα Bottles

Μετατροπή πακέτων από το Debian σε Redhat

Για να μετατρέψετε ένα πακέτο από τη μορφή Debian στη μορφή Redhat, κατεβάστε πρώτα ένα πακέτο. Καθώς τα DEB είναι η πιο δημοφιλής δυαδική μορφή Linux, δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε; Δείτε τη λίστα μας σχετικά με τον τρόπο εύρεσης λογισμικού που λείπει στο Ubuntu.

Όταν έχετε ένα αρχείο πακέτου Debian, ανοίξτε ένα τερματικό. Στη συνέχεια, cd στον φάκελο λήψεων.

cd ~/Downloads

Μετατρέψτε το πρόγραμμα από DEB σε RPM με το διακόπτη -r.

sudo alien -r *.deb

Η εκτέλεση αυτής της εντολής πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το Alien να δημιουργήσει ένα πακέτο RPM. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτό μπορεί να μην λειτουργεί πάντα. Ορισμένα πακέτα Debian έχουν πολλά εξειδικευμένα αρχεία και ως αποτέλεσμα ενδέχεται να αρνηθούν τη μετατροπή.

  Πώς να αποθηκεύσετε τις ροές του Twitch για αργότερα στο Linux

Άλλα χαρακτηριστικά εξωγήινων

Ο μετατροπέας πακέτων Alien μπορεί να κάνει περισσότερα από τη μετατροπή από Debian σε RPM. Δείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

RPM Προς DEB

Με τον διακόπτη -d, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν ένα RPM σε αρχείο Debian.

sudo alien -d file.rpm

Μετατροπή σε πακέτο Slackware

Χρησιμοποιώντας το διακόπτη -t, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε πακέτο σε πακέτο Slackware Linux.

sudo alien -t file

Μετατροπή σε πακέτο Solaris

Μετατρέψτε εύκολα οποιαδήποτε μορφή πακέτου με το Alien στη μορφή πακέτου Solaris, χρησιμοποιώντας το διακόπτη -p.

sudo alien -p file

Διορθώστε τα δικαιώματα

Μερικές φορές η μετατροπή από μια μορφή δυαδικού πακέτου σε μια άλλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μεμονωμένα δικαιώματα. Εξαιτίας αυτού, το Alien έχει μια δυνατότητα που μπορεί να διορθώσει διαφορετικά ζητήματα αδειών. Χρησιμοποιήστε τη σημαία –fixperms για να εξαλείψετε σφάλματα.

sudo alien file --fixperms

Δοκιμασμένα πακέτα

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε νέα πακέτα που δημιουργούνται με το Alien. Για να δοκιμάσετε ένα πακέτο που δημιουργήθηκε, χρησιμοποιήστε τη σημαία –test.

sudo alien file --test