Πώς να μεταβείτε από το Bash στο Korn Shell στο Linux

Το Korn Shell είναι μια δημοφιλής εναλλακτική του Bash Shell που χρησιμοποιείται συνήθως ως το προεπιλεγμένο σύστημα γραμμής εντολών στο Linux. Το κέλυφος είναι συμβατό προς τα πίσω με το Bash και δανείζεται πολλές χρήσιμες λειτουργίες που βρίσκονται στο C Shell. Το Korn λέει για συντομία Ksh και είναι πολύ δημοφιλές στην κοινότητα. Με λίγη τεχνογνωσία, είναι εύκολο να λειτουργήσει ως το προεπιλεγμένο κέλυφος στο Linux! Ακολουθήστε το παρακάτω σεμινάριο και μάθετε πώς!

Σημείωση: για να χρησιμοποιήσετε το Ksh σε Linux, πρέπει να εκτελείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora ή OpenSUSE. Εάν όχι, ενδέχεται να απαιτείται δημιουργία Ksh από τον πηγαίο κώδικα.

Εγκαταστήστε το Ksh

Το Korn Shell είναι άμεσα διαθέσιμο για εγκατάσταση σε όλες τις μεγάλες διανομές Linux. Σε αυτόν τον οδηγό, θα επικεντρωθούμε στην έκδοση MirBSD του Ksh στο Linux. Ο λόγος που μιλάμε για αυτήν την έκδοση του Ksh είναι ότι η έκδοση AT&T του Korn Shell δεν απολαμβάνει υποστήριξη σε όλες τις διανομές Linux (λειτουργικά συστήματα όπως το Arch Linux και άλλα). Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την έκδοση AT&T του Korn Shell, κατεβάστε το εδώ.

  5 καλύτερα παράγωγα Gentoo Linux για να δοκιμάσετε

Για να εγκαταστήσετε το Korn Shell εναλλακτικό του Bash στο Linux, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις οδηγίες που αντιστοιχούν στο λειτουργικό σας σύστημα.

Ubuntu

sudo apt install mksh

Debian

sudo apt-get install mksh

Arch Linux

sudo pacman -S mksh

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install mksh

OpenSUSE

sudo zypper install mksh

Γενικό Linux

Θέλετε να αποκτήσετε την έκδοση MirBSD του Korn Shell στον υπολογιστή σας Linux; Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εύρεση του στη διαχείριση πακέτων του λειτουργικού σας συστήματος, θα πρέπει να κάνετε λήψη του πηγαίο κώδικα του κελύφους και να τον μεταγλωττίσετε με μη αυτόματο τρόπο. Για πληροφορίες σχετικά με το MirBSD Korn Shell, vείναι η σελίδα λήψης του επίσημου ιστότοπου.

Δεν είστε σίγουροι πώς να δημιουργήσετε τον πηγαίο κώδικα; Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία του Ksh του MirBSD από την πηγή εδώ.

Πρόσβαση στο Korn Shell

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Korn Shell στον υπολογιστή σας Linux χωρίς να το κάνετε το προεπιλεγμένο σύστημα εντολών; Είναι αλήθεια! Εκτελώντας την εντολή ksh σε ένα παράθυρο τερματικού, είναι δυνατό να μεταπηδήσετε από το προεπιλεγμένο κέλυφος του Bash αμέσως.

ksh

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Korn Shell του MirBSD ως βασικό χρήστη; Να πώς! Πρώτα, μεταβείτε στο τερματικό και αποκτήστε πρόσβαση στον λογαριασμό root. Ο καλύτερος τρόπος πρόσβασης στον λογαριασμό root (για αυτήν την περίπτωση) είναι να χρησιμοποιήσετε την εντολή su. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να εκτελέσετε το su, το sudo -s λειτουργεί επίσης.

su -

ή

sudo -s

Αφού συνδεθείτε στον χρήστη root, είναι ασφαλές να μεταβείτε από το Bash στο Korn Shell. Εκτελέστε την εντολή run the ksh για πρόσβαση στο κέλυφος.

  Πώς να δημιουργήσετε θέμα Hyper Terminal στο Linux

ksh

Καταγράψτε τα διαθέσιμα κοχύλια

Προτού καταστεί δυνατό να ορίσετε το Korn Shell ως το προεπιλεγμένο σύστημα γραμμής εντολών στο Linux, θα πρέπει να υπολογίσετε τη θέση του. Ο ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε την ακριβή θέση του δυαδικού αρχείου Korn Shell είναι να ρίξετε μια ματιά στο αρχείο /etc/shells.

Για να προβάλετε το αρχείο /etc/shells, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή cat.

cat /etc/shells

Κοιτάξτε μέσα από την έξοδο του /etc/shells, βρείτε τη θέση του Korn Shell και τονίστε το. Εναλλακτικά, διοχετεύστε την έξοδο σε ένα αρχείο κειμένου για εύκολη πρόσβαση με την παρακάτω εντολή.

Σημείωση: υπάρχουν πολλές διαφορετικές εγγραφές για το Korn Shell στο αρχείο shells. Αγνοήστε όλες τις εγγραφές με “στατικό” σε αυτές.

cat /etc/shells  >> /home/username/Documents/location-of-ksh.txt

Εναλλακτικά, εάν θέλετε να διοχετεύσετε μόνο τις καταχωρήσεις του κελύφους Korn σε ένα αρχείο κειμένου, παραλείψτε την παραπάνω εντολή και εκτελέστε αυτήν την εντολή:

cat /etc/shells | grep mksh >> /home/username/Documents/location-of-ksh.txt

Ορίστε το Korn Shell ως προεπιλογή

Θέλετε να ανοίγει το Korn Shell όταν εκκινείτε ένα τερματικό αντί για το Bash; Ανοίξτε ένα παράθυρο γραμμής εντολών στην επιφάνεια εργασίας του Linux και, στη συνέχεια, εκτελέστε την εντολή chsh.

  Πώς να συγχρονίσετε το Todoist με την εφαρμογή Gnome To Do σε Linux

Σημείωση: κατανοήστε ότι το chsh προορίζεται για την εναλλαγή του προεπιλεγμένου κελύφους εντολών για τον τρέχοντα χρήστη. Μην το τρέχετε ως root! Θα μπορούσατε κατά λάθος να αλλάξετε το βασικό κέλυφος του υπολογιστή σας Linux!

chsh

Η εκτέλεση του chsh θα εκτυπώσει μια έξοδο που λέει “Εισαγάγετε τη νέα τιμή ή πατήστε ENTER για την προεπιλογή”. Ρίξτε μια ματιά στο αρχείο κειμένου location-of-ksh.txt στο αγαπημένο σας πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και αντιγράψτε τη θέση του Korn Shell στο πρόχειρό σας. Μπορείτε επίσης να προβάλετε το αρχείο κειμένου στο τερματικό με:

cat /home/username/Documents/location-of-ksh.txt

Μόλις γραφτεί η θέση Korn Shell στο παράθυρο προτροπής chsh, πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας. Στη συνέχεια, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη σας για να εφαρμόσετε την αλλαγή.

Αφού εκτελέσετε την εντολή chsh, κλείστε την περίοδο λειτουργίας του τερματικού και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας Linux. Όταν ολοκληρώσει την επανεκκίνηση, συνδεθείτε ξανά και ξεκινήστε ένα τερματικό. Το Korn Shell θα πρέπει τώρα να είναι η προεπιλεγμένη διεπαφή γραμμής εντολών.