Πώς να λαμβάνετε πάντα τη φωτογραφία που θέλετε

Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ενοχλητικά από το να γυρίσεις σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα φωτογραφίζοντας, εισάγοντας τις φωτογραφίες σου και μετά να δεις ότι δεν πήρες τη φωτογραφία που ήθελες. Ίσως το εκθέσατε υπερβολικά ή χάσατε την εστίαση ή δεν κάνατε καρφί στη σύνθεση. Δείτε πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί ξανά.

Σε αυτό το άρθρο, θα χρησιμοποιήσω τη φωτογραφία τοπίου ως παράδειγμα, επειδή όλα γίνονται όμορφα και αργά. ή τουλάχιστον το κάνει τις περισσότερες φορές. Τα βήματα είναι τα ίδια για άλλα είδη φωτογραφίας, αν και μπορεί να χρειαστεί να παραλείψετε τις δοκιμαστικές λήψεις — η διαφορά είναι ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα πολύ πιο γρήγορα.

Οπτικοποιήστε την Εικόνα

Το πρώτο βήμα για τη λήψη μιας φωτογραφίας που θέλετε είναι να αποφασίσετε ποια φωτογραφία θέλετε να τραβήξετε. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο σαν αληθοφάνεια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη σκέψη. Είναι εύκολο να φτάσετε σε μια όμορφη τοποθεσία, να αρχίσετε να απομακρύνεστε και να υποθέσετε ότι έχετε μια καλή φωτογραφία γιατί όλα είναι όμορφα. Όταν γυρίσετε σπίτι, θα απογοητευτείτε. Με την εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή σας, θα παρατηρήσετε τα καλώδια τηλεφώνου και τους τουρίστες που δεν είδατε όταν ήσασταν εκεί.

Αντίθετα, επιβραδύνετε, κοιτάξτε γύρω σας και αρχίστε να σκέφτεστε τι είδους φωτογραφία θέλετε να τραβήξετε. Θέλετε να απαθανατίσετε τα κύματα που σκάνε στην παραλία ή τον ωραίο βράχο; Γενικά θα υπάρχουν μερικές διαφορετικές λήψεις σε προσφορά. Για παράδειγμα, τράβηξα αυτή τη φωτογραφία:

  Τι σας λέει κάθε καρτέλα στη Διαχείριση εργασιών των Windows 7

Και αυτή η φωτογραφία:

Με διαφορά περίπου 20 λεπτών. Όταν ο ήλιος ήταν κάτω από τον ορίζοντα, είδα ότι είχα την ευκαιρία να απαθανατίσω μια ζεν, γλυκιά ασπρόμαυρη εικόνα. Μόλις ο ήλιος ήταν αρκετά ψηλά, ήθελα όλα τα χρώματα. Και οι δύο φωτογραφίες ήταν σκόπιμες επιλογές με βάση αυτό που ήταν διαθέσιμο εκείνη την εποχή.

Τώρα, δεν λέω ότι πρέπει να αφιερώνετε ώρες στο να συλλογίζεστε κάθε δυνατή λήψη. Απλώς πρέπει να επιβραδύνετε και να σκεφτείτε για λίγα λεπτά τι ψάχνετε. Είναι ένας από τους λίγους σίγουρους τρόπους για να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες.

Σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε

Μόλις οραματιστείτε την εικόνα που θέλετε στο κεφάλι σας, ήρθε η ώρα να την κάνετε πραγματικότητα. Πρέπει να μάθετε πώς να μεταφέρετε αυτό που έχετε στη φαντασία σας στην κάρτα μνήμης της φωτογραφικής σας μηχανής.

Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσετε εάν μπορείτε να πετύχετε τη λήψη που θέλετε. Εάν δεν έχετε τηλεφακό, δεν θα μπορείτε να τραβήξετε μια κοντινή φωτογραφία μερικών θαλάσσιων πτηνών. Εάν δεν έχετε τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας ή το τρίποδο, είναι απίθανο να μπορέσετε να εξομαλύνετε οποιοδήποτε νερό με μια λήψη μακράς έκθεσης.

Υποθέτοντας ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε, το επόμενο βήμα είναι να παίξετε με τη σύνθεσή σας. Περιπλανηθείτε, περιστασιακά κοιτάζοντας την κάμερά σας και δοκιμάζοντας διαφορετικές εστιακές αποστάσεις μέχρι να βρείτε μια δυνατή εικόνα. Θυμηθείτε να δοκιμάσετε και να συμπεριλάβετε στοιχεία προσκηνίου και φόντου. Εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο, τώρα είναι η ώρα να το ρυθμίσετε και να κλειδώσετε τα πάντα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Home Hub σας ως ψηφιακή κορνίζα

Με την ταξινόμηση της σύνθεσης, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε ποιος συνδυασμός ρυθμίσεων έκθεσης θα χρησιμοποιήσετε. Έχουμε οδηγούς για την επιλογή της σωστής ταχύτητας κλείστρου, την επιλογή του κατάλληλου διαφράγματος και πώς να αποφασίσετε ποιο ISO θα χρησιμοποιήσετε, γι’ αυτό ελέγξτε τους εάν έχετε κολλήσει.

Επιτέλους, πλησιάζει η ώρα να πατήσετε το κουμπί κλείστρου. Το τελευταίο βήμα είναι να εστιάσετε στο θέμα σας, ώστε να έχετε μια ωραία ευκρινή εικόνα. Οι δύο επιλογές σας είναι είτε να εργαστείτε με την αυτόματη εστίαση της φωτογραφικής μηχανής σας είτε, αν η σκηνή είναι λίγο δύσκολη, να εστιάσετε χειροκίνητα τον φακό σας.

Πάρτε μερικές δοκιμαστικές λήψεις

Με όλα τα ρυθμισμένα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη λήψη φωτογραφιών. Μην ανησυχείτε για τα πάντα αμέσως. θα πρέπει να δείτε τις πρώτες φωτογραφίες σας ως δοκιμαστικές λήψεις. Συχνά θα παρατηρήσετε πράγματα στην οθόνη στο πίσω μέρος της κάμεράς σας που δεν είδατε από το σκόπευτρο. Οι ρυθμίσεις έκθεσης ή η εστίασή σας μπορεί επίσης να χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις.

Μόλις τραβήξετε ένα ή δύο καρέ, δείτε τα στο πίσω μέρος της φωτογραφικής σας μηχανής. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ζουμ για να βεβαιωθείτε ότι οι περιοχές που θέλετε να είναι ευκρινείς και εστιασμένες είναι. Εάν δεν είναι, τότε πρέπει είτε να προσαρμόσετε την εστίασή σας είτε το διάφραγμα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Xubuntu στο Raspberry Pi 4

Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο ιστόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν συνθλίβετε σκιές ή σβήνετε τυχόν τονισμένα σημεία. Το ιστόγραμμα—και οι αναλαμπές—θα σας δώσουν μια πολύ πιο ακριβή ιδέα από το να κοιτάτε απλώς τη φωτογραφία. Εάν χάνετε τις λεπτομέρειες επισήμανσης ή σκιάς, τότε πρέπει είτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης είτε να τραβήξετε μερικά καρέ με αγκύλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια σύνθετη εικόνα HDR.

Πάρτε την τελική εικόνα

Τώρα που είστε αρκετά σίγουροι ότι όλα έχουν καλυφθεί, ήρθε η ώρα να τραβήξετε την τελική εικόνα. Πατήστε το κουμπί κλείστρου —ή καλύτερα, χρησιμοποιήστε ένα τηλεχειριστήριο λήψης— και ελέγξτε τη φωτογραφία. Αν όλα σου φαίνονται όπως τα θέλεις, υπέροχο!

Προσωπικά, ακόμα και αφού έχω τη λήψη που νομίζω ότι θέλω, κάνω μερικές λήψεις ασφαλείας. Τραβάω μερικές εσκεμμένες φωτογραφίες με υποέκθεση και υπερέκθεση για την περίπτωση που θέλω την επιπλέον λεπτομέρεια. Γυρίζω και μερικές εναλλακτικές συνθέσεις μόνο και μόνο επειδή μπορώ. Τις περισσότερες φορές, πηγαίνω με την κύρια φωτογραφία μου, αλλά μερικές φορές, όταν κοιτάζω τα πάντα σε μεγαλύτερη οθόνη, συνειδητοποιώ ότι μια από τις εναλλακτικές μου ήταν η καλύτερη λήψη.

Και εκεί το έχετε.

Συνοψίζοντας: επιβραδύνετε, σκεφτείτε και επαναξιολογήστε. Κάντε το όταν τραβάτε φωτογραφίες και θα είστε σχεδόν σίγουροι ότι θα επιστρέψετε στο σπίτι με τις λήψεις που θέλετε. Καθώς βελτιώνεστε στη φωτογραφία, κάθε βήμα θα γίνει δεύτερη φύση και θα μπορείτε να κάνετε τα πάντα σχεδόν αμέσως.