Πώς να κλειδώσετε κελιά με βάση το χρώμα στο Microsoft Excel

Το Microsoft Excel σάς επιτρέπει να εφαρμόζετε μορφοποίηση υπό όρους σε κελιά. Εάν η τιμή σε ένα κελί πληροί ορισμένους κανόνες που έχετε ορίσει, η δυνατότητα μορφοποίησης υπό όρους θα αλλάξει το χρώμα του κειμένου στο κελί ή το χρώμα πλήρωσης ή και τα δύο. Αυτή είναι μια βασική δυνατότητα που λειτουργεί αμέσως, ωστόσο, εάν θέλετε να κλειδώσετε κελιά με βάση το χρώμα, χρειάζεστε ένα μικρό σενάριο VBA για να το κάνετε αυτό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μορφοποίηση υπό όρους για να αλλάξετε το χρώμα ενός κελιού ή μπορείτε να αλλάξετε με μη αυτόματο τρόπο το χρώμα σε οτιδήποτε θέλετε. Η δέσμη ενεργειών VBS δεν εξαρτάται από τη μορφοποίηση υπό όρους για το κλείδωμα των κελιών. Χρειάζεται απλώς ένα κελί για να χρωματιστεί.

  Πώς να διαμορφώσετε το μεσαίο κλικ στην επιφάνεια αφής σας

Κλείδωμα κελιών με βάση το χρώμα

Προτού μπορέσετε να δημιουργήσετε μια δέσμη ενεργειών VBA, πρέπει να γνωρίζετε το χρώμα του κελιού στο οποίο αναφέρεστε. Το VBA δεν βλέπει τα χρώματα όπως είναι. τα αναφέρει μέσω των χρωματικών τους κωδικών.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε ένα χρώμα στο κύτταρο σας. Έχουμε πάει με το βασικό κίτρινο που είναι αρκετά εύκολο να το αναφέρουμε. Αν πας με διαφορετικό χρώμα, χρησιμοποιήστε αυτόν τον ιστότοπο για να βρείτε ποιον κωδικό χρώματος θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Ο χρωματικός κώδικας που χρησιμοποιούμε για το κίτρινο είναι #FFFF00.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των επισημάνσεων και των σημειώσεων του Kindle

Στο Excel, ενεργοποιήστε την καρτέλα Προγραμματιστής και, στη συνέχεια, μεταβείτε σε αυτήν. Κάντε κλικ στο κουμπί της Visual Basic και επικολλήστε τα παρακάτω στο “Αυτό το φύλλο εργασίας”. Αυτό το σενάριο γράφτηκε από τον χρήστη Superuser Dave.

Sub WalkThePlank()

dim colorIndex as Integer
colorIndex = FFFF00

Dim rng As Range

For Each rng In ActiveSheet.UsedRange.Cells

Dim color As Long
color = rng.Interior.ColorIndex
If (color = colorIndex) Then 
rng.Locked = True
else
rng.Locked = false 
End If

Next rng

End Sub

Εκτελέστε το σενάριο και θα κλειδώσει όλα τα κελιά που έχουν το χρώμα που έχετε ορίσει. Ο κωδικός χρώματος που βρήκατε για το χρώμα σας θα οριστεί σε αυτήν τη γραμμή στο σενάριο.

colorIndex = FFFF00

Το FFFF00 αντιπροσωπεύει το κίτρινο χρώμα και αυτό πρέπει να αντικαταστήσετε με όποιον κωδικό χρώματος ισχύει για το χρώμα που χρησιμοποιείτε. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι καλύτερο να πάτε με ένα βασικό χρώμα. Μόλις το προσθέσετε, θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε το αρχείο Excel ως αρχείο με δυνατότητα μακροεντολής, διαφορετικά η δέσμη ενεργειών VBA δεν θα αποθηκευτεί.

  Virtually Forgotten: Το Virtual Boy της Nintendo, 25 χρόνια αργότερα

Τα κλειδωμένα κελιά μπορούν εύκολα να ξεκλειδωθούν. Η κλειδαριά δεν είναι κλειδαριά που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης, αλλά αποτρέπει άλλα άτομα από το να αλλάξουν την τιμή ενός κελιού εάν θέλουν. Είναι μια συνηθισμένη κλειδαριά που αποτρέπει τυχαίες αλλαγές στο αρχείο.