Πώς να καταχωρίσετε τις συσκευές του υπολογιστή σας από το τερματικό Linux

Μάθετε ποιες ακριβώς συσκευές βρίσκονται μέσα στον υπολογιστή σας Linux ή συνδεδεμένες σε αυτόν. Θα καλύψουμε 12 εντολές για την καταχώριση των συνδεδεμένων συσκευών σας.

Γιατί 12 εντολές;

Όσοι κι αν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το δέρμα μιας γάτας, θα ήμουν πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να απαριθμήσετε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες ή βρίσκονται μέσα στον υπολογιστή σας Linux. Θα σας δείξουμε 12 από αυτά. Και δεν είναι όλα αυτά!

Αναπόφευκτα, υπάρχει πολλή επικάλυψη στις πληροφορίες που μπορείτε να λάβετε από αυτές τις εντολές, οπότε γιατί να μπείτε στον κόπο να περιγράψετε τόσες πολλές από αυτές;

Λοιπόν, για ένα πράγμα, οι παραλλαγές στο περιεχόμενο και τη λεπτομέρεια τα κάνουν αρκετά διαφορετικά ώστε μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη μια μέθοδο έναντι της άλλης. Η μορφή εξόδου μιας εντολής μπορεί να προσφέρεται ιδιαίτερα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης. Η μορφή μιας άλλης εντολής μπορεί να είναι ιδανικά κατάλληλη για τη διοχέτευσή της μέσω grep ή άλλη μέθοδο περαιτέρω επεξεργασίας.

Πρωτίστως όμως, είναι να γίνει το άρθρο όσο το δυνατόν γενικότερο. Αντί να αποφασίσουμε ποιες εντολές θα ενδιαφέρουν ή θα χρησιμοποιήσουν το αναγνωστικό κοινό μας, θα προτιμούσαμε να παρέχουμε ένα ευρύ δείγμα των εντολών που είναι διαθέσιμες και να επιλέγουν οι αναγνώστες μας ποιες θα χρησιμοποιήσουν και ποιες θα αφήσουν ανέγγιχτες.

Απαιτείται κάποια εγκατάσταση

Οι περισσότερες από αυτές τις εντολές περιλαμβάνονται στη διανομή Linux από προεπιλογή. Τα Ubuntu, Fedora και Manjaro χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα διανομών από τους κύριους κλάδους των οικογενειών Debian, Red Hat και Arch.

Και οι τρεις διανομές χρειάζονται για την εγκατάσταση του procinfo, το οποίο παρέχει την εντολή lsdev. Η εντολή lsscsi έπρεπε επίσης να εγκατασταθεί και στα τρία.

Για να εγκαταστήσετε τα lsdev και lsscsi, χρησιμοποιήστε αυτές τις εντολές.

Ubuntu:

sudo apt-get install procinf
sudo apt-get install lsscsi

Μαλακό καπέλλο:

sudo dnf install procinfo
sudo dnf install lsscsi

Manjaro

sudo pacman -Syu procinfo
sudo pacman -Syu lsscsi

Παραδόξως, το Manjaro – διάσημο για τον τύπο διανομής χωρίς κόκαλα – ήταν η διανομή που είχε προεγκατεστημένες τις περισσότερες από τις εντολές που θα εξετάσουμε.

Το Ubuntu και το Fedora χρειάζονταν εγκατάσταση του hwinfo και το Fedora απαιτούσε επίσης εγκατάσταση lshw και hdparm.

Ubuntu:

sudo apt-get install hwinfo

Μαλακό καπέλλο:

sudo dnf install hwinfo
sudo dnf install lshw
sudo dnf install hdparm

1. Το mount Command

Η εντολή mount χρησιμοποιείται για να προσάρτηση συστημάτων αρχείων.

Αλλά η έκδοση της εντολής χωρίς παραμέτρους αναγκάζει τη λίστα με όλα τα προσαρτημένα συστήματα αρχείων, καθώς και τις συσκευές στις οποίες βρίσκονται. Μπορούμε λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο για να ανακαλύψουμε αυτές τις συσκευές.

mount

Η έξοδος από τη βάση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που περιμένατε, ειδικά εάν έχετε χρησιμοποιήσει τη μέθοδο snap για να εγκαταστήσετε λογισμικό. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το snap αποκτάτε ένα άλλο ψευδο-αρχειοσύστημα και αυτά παρατίθενται ανά προσάρτηση. Φυσικά, αυτά δεν έχουν φυσικές συσκευές που σχετίζονται με αυτά, επομένως απλώς συσκοτίζουν την πραγματική εικόνα.

  7 βασικές εφαρμογές Linux που κάθε χρήστης πρέπει να εγκαταστήσει

Εάν εντοπίσετε ένα πραγματικό σύστημα αρχείων στην καταχώριση σε έναν σκληρό δίσκο, μπορούμε να το απομονώσουμε με το grep.

Οι σκληροί δίσκοι προσδιορίζονται με το όνομα, που συνήθως ονομάζονται “sd” ακολουθούμενο από ένα γράμμα που ξεκινά από “a” για την πρώτη μονάδα δίσκου, “b” για τη δεύτερη μονάδα δίσκου και ούτω καθεξής. Τα διαμερίσματα προσδιορίζονται προσθέτοντας ένα 1 για το πρώτο διαμέρισμα και 2 για το δεύτερο διαμέρισμα, και ούτω καθεξής.

Έτσι, ο πρώτος σκληρός δίσκος θα ήταν sda και το πρώτο διαμέρισμα σε αυτόν τον δίσκο θα ονομαζόταν sda1. Οι σκληροί δίσκοι διασυνδέονται μέσω ειδικών αρχείων συσκευής (που ονομάζονται αρχεία μπλοκ) στο /dev και στη συνέχεια τοποθετούνται κάπου στο δέντρο του συστήματος αρχείων.

Αυτή η εντολή χρησιμοποίησε το grep για να φιλτράρει τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε μονάδας δίσκου που αρχίζει με “sd”.

mount | grep /dev/sd

Η έξοδος περιέχει τη μοναδική μονάδα σκληρού δίσκου στο μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα αυτού του άρθρου.

Η απάντηση από το mount μας λέει ότι η μονάδα /dev/sda είναι προσαρτημένη στο / (η ρίζα του δέντρου συστήματος αρχείων) και έχει ένα σύστημα αρχείων ext4. Το “rw” υποδεικνύει ότι έχει τοποθετηθεί σε λειτουργία ανάγνωσης-εγγραφής

Το Relatime είναι το σχήμα που χρησιμοποιείται από τις ρουτίνες ενημέρωσης χρονικής σήμανσης αρχείου. Ο χρόνος πρόσβασης δεν εγγράφεται στο δίσκο εκτός εάν είτε ο τροποποιημένος χρόνος (mtime) είτε ο χρόνος αλλαγής (ctime) ενός αρχείου είναι πιο πρόσφατος από τον τελευταίο χρόνο πρόσβασης ή ο χρόνος πρόσβασης (atime) είναι παλαιότερος από ένα όριο που καθορίζεται από το σύστημα . Αυτό μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ενημερώσεων δίσκου που πρέπει να πραγματοποιηθούν για αρχεία με συχνή πρόσβαση.

Το “errors=remount-ro” υποδεικνύει ότι εάν υπάρχουν αρκετά σοβαρά σφάλματα, το σύστημα αρχείων θα επανατοποθετηθεί σε λειτουργία μόνο για ανάγνωση.

Για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε κύλιση στην έξοδο από τη βάση και να εντοπίσετε πιο εύκολα τα συστήματα αρχείων που είναι τοποθετημένα σε συσκευές, διοχετεύστε την έξοδο από την προσάρτηση σε λιγότερο .

mount | less

Κάντε κύλιση στην έξοδο μέχρι να δείτε συστήματα αρχείων που είναι συνδεδεμένα με ειδικά αρχεία /dev.

2. Η εντολή lsblk

Η εντολή lsblk παραθέτει τις συσκευές μπλοκ, το σημείο στερέωσής τους και άλλες πληροφορίες. Πληκτρολογήστε lsblk σε μια γραμμή εντολών:

lsblk

Η έξοδος δείχνει:

Όνομα: το όνομα της συσκευής μπλοκ
Maj:Min: Ο κύριος αριθμός δείχνει τον τύπο της συσκευής. Ο ελάχιστος αριθμός είναι ο αριθμός της τρέχουσας συσκευής από τη λίστα συσκευών αυτού του τύπου. 7:4, για παράδειγμα, σημαίνει βρόχο συσκευής αριθμός 4.
RM: Είτε η συσκευή είναι αφαιρούμενη ή όχι. Το 0 σημαίνει όχι, το 1 σημαίνει ναι.
Το μέγεθος είναι η χωρητικότητα της συσκευής.
RM: Είτε η συσκευή είναι μόνο για ανάγνωση ή όχι. Το 0 σημαίνει όχι, το 1 σημαίνει ναι.
Τύπος: Ο τύπος της συσκευής, για παράδειγμα, βρόχος, dir (κατάλογος), δίσκος, rom (CD ROM) και ούτω καθεξής.
Σημείο προσάρτησης: Όπου είναι τοποθετημένο το σύστημα αρχείων της συσκευής.

  Πώς να βρείτε στίχους τραγουδιών στο Linux με το Lyrics Finder

Για να αποσυμφορήσουμε την έξοδο και να αφαιρέσουμε τις συσκευές βρόχου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή -e (exclude) και να δώσουμε τον αριθμό του τύπου συσκευών που θέλουμε να αγνοήσουμε.

Αυτή η εντολή θα κάνει το lsblk να αγνοήσει τις συσκευές βρόχου (7) και δωματίου cd (11).

lsblk -e 7,11

Τα αποτελέσματα τώρα περιέχουν μόνο τον σκληρό δίσκο sda.

3. Η εντολή df

Η εντολή df αναφέρει τις χωρητικότητες της μονάδας και μεταχειρισμένο και ελεύθερο χώρο.

Πληκτρολογήστε df στη γραμμή εντολών και πατήστε Enter.

df

Ο πίνακας εξόδου δείχνει:

Fileystem: Το όνομα αυτού του συστήματος αρχείων.
1K-Blocks: Ο αριθμός των μπλοκ 1K που είναι διαθέσιμα σε αυτό το σύστημα αρχείων.
Χρησιμοποιείται: Ο αριθμός των μπλοκ 1K που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το σύστημα αρχείων.
Διαθέσιμο: Ο αριθμός των μπλοκ 1K που δεν χρησιμοποιούνται σε αυτό το σύστημα αρχείων.
Χρήση%: Η ποσότητα χώρου που χρησιμοποιείται σε αυτό το σύστημα αρχείων δίνεται ως ποσοστό.
Αρχείο: Το όνομα του συστήματος αρχείων, εάν καθορίζεται στη γραμμή εντολών.
Mounted on: Το σημείο προσάρτησης του συστήματος αρχείων.

Για να αφαιρέσετε ανεπιθύμητες καταχωρήσεις από την έξοδο, χρησιμοποιήστε την επιλογή -x (exclude). Αυτή η εντολή θα αποτρέψει τη λίστα των καταχωρήσεων συσκευής βρόχου.

df -x squashfs

Η συμπαγής έξοδος είναι πολύ πιο εύκολο να αναλυθεί για σημαντικές πληροφορίες.

4. Η εντολή fdisk

Η εντολή fdisk είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τον πίνακα διαμερισμάτων δίσκου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί προβολή πληροφοριών επισης. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας όταν ερευνούμε τις συσκευές σε έναν υπολογιστή.

Θα χρησιμοποιήσουμε την επιλογή -l (list) για να παραθέσουμε τους πίνακες κατατμήσεων. Επειδή η έξοδος μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, θα διοχετεύσουμε την έξοδο από το fdisk σε λιγότερα. Επειδή το fdisk έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους πίνακες διαμερισμάτων δίσκου, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε sudo.

sudo fdisk -l

Με λιγότερη κύλιση θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τις συσκευές υλικού. Εδώ είναι η καταχώρηση για σκληρό δίσκο sda. Αυτός είναι ένας φυσικός σκληρός δίσκος 10 GB.

Τώρα που γνωρίζουμε την ταυτότητα μιας από τις συσκευές υλικού, μπορούμε να ζητήσουμε από το fdisk να αναφέρει μόνο αυτό το στοιχείο.

sudo fdisk -l /dev/sda

Λαμβάνουμε έξοδο σημαντικά μειωμένου μήκους.

5. Τα αρχεία /proc

Τα ψευδο-αρχεία στο /proc μπορούν να προβληθούν για τη λήψη ορισμένων πληροφοριών συστήματος. Το αρχείο που θα δούμε είναι το /proc/mounts, το οποίο θα μας δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα προσαρτημένα συστήματα αρχείων. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τίποτα μεγαλύτερο από το cat για να προβάλουμε το αρχείο.

cat /proc/mounts

Η λίστα εμφανίζει το ειδικό αρχείο συσκευής στο /dev που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση με τη συσκευή και το σημείο προσάρτησης στο δέντρο του συστήματος αρχείων.

Μπορούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένη την καταχώριση χρησιμοποιώντας το grep για να αναζητήσουμε καταχωρήσεις με /dev/sd σε αυτές. Αυτό θα φιλτράρει τις φυσικές μονάδες δίσκου.

cat /proc/mounts | grep /dev/sd

Αυτό μας δίνει μια πολύ πιο διαχειρίσιμη αναφορά.

Μπορούμε να είμαστε λίγο πιο περιεκτικοί χρησιμοποιώντας το grep για να αναζητήσουμε συσκευές που έχουν ειδικά αρχεία συσκευής /dev/sd και /dev/sr. Αυτό θα περιλαμβάνει σκληρούς δίσκους και το CD ROM για αυτό το μηχάνημα.

cat /proc/partitions | grep s[rd]

Υπάρχουν τώρα δύο συσκευές και ένα διαμέρισμα που περιλαμβάνονται στην έξοδο.

  Πώς να εγκαταστήσετε λογισμικό από το αποθετήριο χρηστών του Arch Linux

6. Η Εντολή lspci

Οι εντολές lspci παρατίθενται όλες τις συσκευές PCI στον υπολογιστή σας.

lspci

Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι:

Υποδοχή: Η υποδοχή στην οποία έχει τοποθετηθεί η συσκευή PCi
Κλάση: Η κλάση της συσκευής.
Όνομα προμηθευτή: Το όνομα του κατασκευαστή.
Όνομα συσκευής: Το όνομα της συσκευής.
Υποσύστημα: Όνομα προμηθευτή υποσυστήματος (εάν η συσκευή διαθέτει υποσύστημα).
Όνομα υποσυστήματος: Εάν η συσκευή διαθέτει υποσύστημα.
Αριθμός αναθεώρησης: Ο αριθμός έκδοσης της συσκευής
Διεπαφή προγραμματισμού: Η διεπαφή προγραμματισμού, εάν η συσκευή παρέχει.

7. Η Εντολή lsusb

Η εντολή lsusb θα εμφανίσει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένο σε θύρες USB στον υπολογιστή σας καθώς και σε συσκευές με δυνατότητα USB που είναι ενσωματωμένες στον υπολογιστή σας.

lsusb

Αυτός ο δοκιμαστικός υπολογιστής έχει έναν σαρωτή Canon συνδεδεμένο σε αυτόν ως συσκευή USB 5 και μια εξωτερική μονάδα USB ως συσκευή USB 4. Οι συσκευές 3 και 1 είναι εσωτερικοί χειριστές διασύνδεσης USB.

Μπορείτε να λάβετε μια πιο αναλυτική καταχώριση χρησιμοποιώντας την επιλογή -v (verbose) και ακόμα πιο αναλυτική έκδοση χρησιμοποιώντας -vv.

8. Η εντολή lsdev

Η εντολή lsdev εμφανίζει πληροφορίες για όλες τις εγκατεστημένες συσκευές.

Αυτή η εντολή παράγει πολύ έξοδο, επομένως θα τη διοχετεύσουμε λιγότερα.

lsdev | less

Υπάρχουν πολλές συσκευές υλικού που αναφέρονται στην έξοδο.

9. Η εντολή lshw

Η εντολή lshw παραθέτει τις συσκευές συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας. Αυτή είναι μια άλλη εντολή με μεγάλη έξοδο. Στον δοκιμαστικό υπολογιστή, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 260 γραμμές πληροφοριών. Θα το διώξουμε λιγότερο για άλλη μια φορά.

Σημειώστε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε sudo με lshw για να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Εάν δεν το κάνετε, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις συσκευές.

sudo lshw | less

Εδώ είναι η καταχώρηση για το CD ROM με διεπαφή SCSI. Όπως μπορείτε να δείτε οι πληροφορίες που παρέχονται για κάθε συσκευή είναι πολύ λεπτομερείς. Το lshw διαβάζει τις περισσότερες πληροφορίες του από τα διάφορα αρχεία στο /proc.

Εάν θέλετε μια πιο σύντομη, λιγότερο λεπτομερή έξοδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή –short.

10. Η εντολή lsscsi

Όπως θα φανταζόσασταν μέχρι τώρα, η εντολή lsscsi παραθέτει τις συσκευές SCSI συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας.

lsscsi

Εδώ είναι οι συσκευές SCSI που είναι συνδεδεμένες σε αυτό το μηχάνημα δοκιμής.

11. Η Εντολή dmidecode

Οι εντολές dmidecode αποκωδικοποιεί το Πίνακες διεπαφής διαχείρισης επιφάνειας εργασίας (DMI).και εξάγει πληροφορίες που σχετίζονται με το υλικό που είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή και μέσα στον υπολογιστή.

Το DMI αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως SMBIOS (το σύστημα διαχείρισης βασικού συστήματος εισόδου/εξόδου), αν και είναι πραγματικά δύο διαφορετικά πρότυπα.

Και πάλι, θα το διεκπεραιώσουμε λιγότερο.

dmidecode | less

Η εντολή dmidecode μπορεί να αναφέρει πάνω από 40 διαφορετικούς τύπους υλικού.

12. Η εντολή hwinfo

Η εντολή hwinfo είναι η πιο αναλυτική από όλες. Όταν λέμε ότι πρέπει να περάσετε κάτι λιγότερο, αυτή τη φορά δεν είναι προαιρετικό. Στον δοκιμαστικό υπολογιστή, δημιούργησε 5850 γραμμές εξόδου!

Μπορείτε να ξεκινήσετε τα πράγματα απαλά συμπεριλαμβάνοντας την επιλογή –short.

hwinfo --short

Εάν θέλετε πραγματικά να δείτε την πιο λεπτομερή λεπτομέρεια, επαναλάβετε αυτό και παραλείψτε την επιλογή –σύντομη.

Τύλιξέ το

Λοιπόν, εδώ είναι οι δώδεκα τρόποι μας για να διερευνήσουμε τις συσκευές μέσα ή συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας.

Όποιο και αν είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την αναζήτηση αυτού του υλικού, θα υπάρχει μια μέθοδος σε αυτήν τη λίστα που θα σας επιτρέψει να βρείτε αυτό που χρειάζεστε.