Πώς να καταλάβετε εάν τα Windows 10 είναι μια νέα εγκατάσταση ή μια αναβάθμιση

Τα Windows 10 ήταν δωρεάν για χρήστες Windows 7 και Windows 8. Για ένα χρόνο, η Microsoft έδωσε στους χρήστες την επιλογή να αναβαθμίσουν την παλιά τους έκδοση των Windows στην νεότερη. Η δωρεάν προσφορά ακυρώθηκε όταν η Microsoft κυκλοφόρησε το Anniversary Update. Μετά από αυτό, οι χρήστες που εκτελούσαν Windows 7/8 έπρεπε να αγοράσουν τα Windows 10. Πήραν έναν νέο αριθμό-κλειδί προϊόντος για την άδεια χρήσης που αγόρασαν. Οι χρήστες που έκαναν αναβάθμιση από μια παλαιότερη έκδοση των Windows χρησιμοποίησαν την παλιά άδεια χρήσης των Windows 7/8. Εάν χρειαστεί ποτέ να ελέγξετε αν μια εγκατάσταση των Windows 10 είναι αναβάθμιση ή νέα εγκατάσταση, δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να το καταλάβετε. Ενδέχεται να έχετε έναν φάκελο Windows.old στη μονάδα δίσκου C, εάν κάνατε αναβάθμιση, αλλά και αυτός εξαφανίζεται ένα μήνα μετά την αναβάθμιση. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν τα Windows 10 είναι νέα εγκατάσταση ή αναβάθμιση.

  Αποτρέψτε την κατάσταση αδράνειας των Windows κατά τη λήψη αρχείων από το Chrome

Νέα εγκατάσταση ή αναβάθμιση

Το μητρώο των Windows μπορεί να σας ενημερώσει για την κατάσταση εγκατάστασης των Windows 10. Δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στο μητρώο των Windows, επομένως δεν χρειάζεστε δικαιώματα διαχειριστή για αυτό.

Ανοίξτε το μητρώο των Windows. Πληκτρολογήστε ‘regedit’ στη γραμμή αναζήτησης ή στο παράθυρο διαλόγου εκτέλεσης και πατήστε enter. Στο μητρώο των Windows, μεταβείτε στην ακόλουθη τοποθεσία.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetup

Ελέγξτε εάν υπάρχει ένα κλειδί “Αναβάθμιση” στο “Setup”, τότε η τρέχουσα εγκατάσταση των Windows 10 ήταν μια αναβάθμιση από μια παλαιότερη έκδοση των Windows. Εάν το κλειδί «Αναβάθμιση» απουσιάζει, τα Windows 10 εγκαταστάθηκαν εκ νέου.

  10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αποκτήσετε έναν νέο υπολογιστή με Windows

Από ποια έκδοση έγινε αναβάθμιση των Windows 10;

Αφού μάθετε εάν τα Windows 10 είναι νέα εγκατάσταση ή αναβάθμιση, ίσως θέλετε να μάθετε από ποια έκδοση έγινε η αναβάθμιση. Για να το μάθετε, δείτε αυτό το ίδιο κλειδί στο Μητρώο.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetup

Αυτή η έκδοση των Windows 10 ήταν μια αναβάθμιση. Θα παρατηρήσετε ότι έχει τρεις φακέλους που ονομάζονται «Source OS» ο καθένας με διαφορετική ημερομηνία. Αυτά τα κλειδιά είναι για κάθε σημαντική ενημέρωση του τρέχοντος λειτουργικού συστήματος. Θα δείτε πιθανώς ένα κλειδί για την αρχική αναβάθμιση και ένα για την ενημέρωση σταθερότητας Νοεμβρίου 2015 και την Επετειακή ενημέρωση Αυγούστου 2016. Μπορεί να μην έχουν τις ίδιες ημερομηνίες, π.χ. Νοέμβριο 2015 και Αύγουστο 2016. Η ημερομηνία θα αντιστοιχεί στο πότε λάβατε πραγματικά την ενημέρωση. Είναι εντάξει αν δεν βλέπετε τρία διαφορετικά πλήκτρα.

  Καλύτεροι αναλυτές Wi-Fi για Windows: Αξιολογήθηκαν 5 λύσεις λογισμικού

Το παλαιότερο χρονολογημένο κλειδί Source OS είναι αυτό που πρέπει να βρείτε εδώ. Αναζητήστε μια καταχώριση DWORD που ονομάζεται “ProductName” και η τιμή της σας λέει από ποια έκδοση των Windows αναβαθμίστηκε τα τρέχοντα Windows 10.

Οι πληροφορίες είναι χρήσιμες εάν, για παράδειγμα, αναζητάτε έναν αριθμό-κλειδί προϊόντος και δεν γνωρίζετε αν πρόκειται για κλειδί Windows 7, 8 ή 10 που πρέπει να αναζητήσετε.

Θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να παραποιηθούν. Ωστόσο, είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε την εγκατάσταση των Windows 10 ενός συστήματος.