Πώς να καταλάβετε αν κάποιος σας παρακολουθεί στο Instagram

Τα social media είναι ακριβώς αυτό, social. Εάν είστε συνδεδεμένοι, είστε στη δημοσιότητα και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσάς είναι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει διαφορά μεταξύ της ενεργητικής ενασχόλησης μαζί σας, της περιέργειας και του ελέγχου σας και της καταδίωξης.

Νομίζεις ότι κάποιος σε καταδιώκει στο Instagram; Σκέφτεστε ότι κάποιος μπορεί να σας ερωτεύεται κρυφά και σας ακολουθεί στο διαδίκτυο; Θέλετε να μάθετε αν κάποιος ενδιαφέρεται λίγο υπερβολικά για αυτό που κάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αυτό το σεμινάριο θα σας δείξει πώς να καταλάβετε εάν κάποιος είτε παρακολουθεί αλλά δεν ασχολείται είτε απλώς κρύβεται στο Instagram σας.

Δυστυχώς, οι επιλογές σας είναι περιορισμένες για να μάθετε αν είναι κάποιος βλέποντας συνεχώς το προφίλ σας στο Instagram. Δεν υπάρχουν πολλά σχόλια από το κοινωνικό δίκτυο σχετικά με το τι συμβαίνει, ποιος είδε τι ή πότε κάποιος βλέπει το προφίλ σας. Η μόνη σας επιλογή είναι το Instagram Stories, το οποίο, όπως και ο πρόγονός του στο Snapchat, σας λέει ποιος το είδε.

Πίστωση: Instagram.com

Ιστορίες Instagram: Ο μόνος τρόπος για να μάθετε ποιος παρακολουθεί

Τα Instagram Stories είναι ουσιαστικά ένα αντίγραφο των Snapchat Stories και λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Δημιουργείτε μια ανάρτηση, την ορίζετε ως ιστορία και στη συνέχεια γίνεται δημόσια για 24 ώρες πριν εξαφανιστεί.

Επιλέγετε το προφίλ κάποιου στην εφαρμογή για να δείτε τις ιστορίες του και κάνει το ίδιο για να δει το δικό σας. Όπως το Snapchat, έτσι και τα Instagram Stories σάς λένε ποιος έχει δει το Story σας.

Μπορείτε να σύρετε προς τα πάνω από ένα από τα δικά σας Stories στο Instagram για να δείτε ποιος το έχει δει. Στην οθόνη εμφανίζεται το όνομα χρήστη κάθε ατόμου που είδε την ιστορία. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε, ορισμένοι πιστεύουν ότι η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα ονόματα δείχνει πόσο συχνά το έχουν δει. Φυσικά, το Instagram δεν το επιβεβαίωσε ποτέ, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία.

  Hyperlapse Record Time Lapse Video & Share στο Facebook και το Instagram

Ουσιαστικά, η πρώτη σας στάση θα πρέπει να είναι τα Instagram Stories σας. Εάν έχετε δημοσιεύσει ένα από τα σύντομα κλιπ, μπορείτε να δείτε ποιος ελέγχει το περιεχόμενό σας.

Πιάνοντας το Instagram Stalker

Τα Instagram Stories είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε ποιος ασχολείται με το περιεχόμενό σας. Το Instagram Analytics ενημερώνει τους επαγγελματίες κατόχους λογαριασμών πόσα άτομα παρακολούθησαν, αλλά δεν αποκαλύπτουν τον λογαριασμό που βλέπει τις αναρτήσεις σας. Λοιπόν, υπάρχει μια μέθοδος λύσης που έχουμε βρει για να σβήσουμε το Stalker σας.

Όταν δημοσιεύετε ένα Instagram Story, έχετε την επιλογή να το κρύψετε από άλλους. Αυτή η κατάσταση είναι διαφορετική από τη λίστα “Στενοί φίλοι” που ειδοποιεί τους χρήστες ότι την έχετε μοιραστεί με συγκεκριμένα άτομα.

Υποθέτοντας ότι έχετε την υποψία ότι κάποιος παρακολουθεί το περιεχόμενό σας, δημοσιεύστε μια ιστορία και αποκρύψτε την από όλους τους άλλους στη λίστα σας. Πριν δημοσιεύσετε την Ιστορία σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις Ιστορίας Instagram και επιλέξτε την επιλογή “Απόκρυψη ιστορίας από”. Επιλέξτε όλους εκτός από το άτομο που σας ενδιαφέρει. Κάνοντας αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξέρουν ότι είναι το μόνο άτομο που μπορεί να δει την ιστορία.

Όχι μόνο θα δείτε ότι το είδαν, αλλά αν χρησιμοποιείτε το Instagram Analytics, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τον αριθμό προβολών να αυξάνεται κάθε φορά που το κάνουν. Εάν παρακολουθήσουν το Story πολλές φορές, θα ξέρετε ότι ήταν αυτοί επειδή είναι το μόνο άτομο που έχει πρόσβαση σε αυτό.

Δυστυχώς, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος που γνωρίζουμε πώς να δούμε εάν κάποιος αναζητά ενεργά ή όχι το περιεχόμενό σας για παρακολούθηση ξανά και ξανά. Εάν δεν έχετε ρυθμίσεις του Analytics του Instagram, αυτό θα σας πει μόνο αν το παρακολούθησαν.

Άλλοι τρόποι για να ελέγξετε εάν κάποιος σας παρακολουθεί στο Instagram

Εκτός από το να δείξετε ποιος έχει δει το Instagram Story σας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πείτε τι συμβαίνει μέσα στην εφαρμογή. Το Snapchat προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες για το ποιος κάνει τι, αλλά το Instagram όχι.

Έτσι, αν κανείς δεν αφήσει ένα σχόλιο ή δεν ασχοληθεί μαζί σας με άλλο τρόπο, είστε στο σκοτάδι, ή μήπως;

Χρήση εφαρμογών τρίτων για να εντοπίσετε έναν Stalker του Instagram

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές τρίτων, επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης και ιστότοποι που υπόσχονται να σας δείξουν ποιος βλέπει το προφίλ σας. Πολλά από αυτά δεν λειτουργούν, ενώ άλλα απαιτούν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες για κακόβουλους σκοπούς.

  Πώς να προσθέσετε λεζάντες στις ιστορίες Instagram

Αν και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι νόμιμοι πόροι εκεί έξω, οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν τους κινδύνους από τη χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας. Διαβάστε τις κριτικές και κάντε την έρευνά σας για τον προγραμματιστή προτού εγγραφείτε για οτιδήποτε.

Χειρισμός του Stalking στο Instagram

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά αν νομίζετε ότι κάποιος σας καταδιώκει στο Instagram. Εφόσον δεν σας απειλούν ή δεν σας ενοχλούν σοβαρά με οποιονδήποτε τρόπο, δεν κάνουν τίποτα νομικά λάθος. Αυτό το γεγονός είναι το τίμημα των social media. Είστε εκεί έξω για να το δουν όλοι και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο.

Αλλαγή ρυθμίσεων απορρήτου Instagram

Εάν η υποψία σας επικρατεί, μπορείτε να αλλάξετε ορισμένες ρυθμίσεις απορρήτου στο Instagram για να σταματήσετε το άτομο να σας ακολουθεί στο δίκτυο.

  • Εκκινήστε την «Εφαρμογή Instagram».
  • Πατήστε στο “εικονίδιο προφίλ” (ρυθμίσεις) για να ανοίξετε τη σελίδα του προφίλ σας.
  • Αγγίξτε το “εικονίδιο χάμπουργκερ” (μενού) στην επάνω δεξιά ενότητα.
  • Επιλέξτε «Ρυθμίσεις» από το μενού.
  • Επιλέξτε “Απόρρητο”.
  • Στην ενότητα “Απόρρητο λογαριασμού” προς την κορυφή, κάντε εναλλαγή στο “Ιδιωτικός λογαριασμός”.

Ένας ιδιωτικός λογαριασμός είναι ορατός μόνο σε άτομα που σας ακολουθούν. Τα άτομα που θέλουν να σας ακολουθήσουν θα στείλουν ένα αίτημα, το οποίο μπορείτε να αποδεχτείτε ή να απορρίψετε κατά την κρίση σας. Αυτή η ρύθμιση σας κάνει πολύ λιγότερο ορατούς στο Instagram, επιτρέποντάς σας να αποφασίσετε ποιος θα βλέπει το προφίλ και τις αναρτήσεις σας.

Αλλαγή της κατάστασης δραστηριότητάς σας στο Instagram

Εκτός από την προσαρμογή των ρυθμίσεων απορρήτου, μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε την κατάσταση της δραστηριότητάς σας για να αποτρέψετε τον “stalker” να δει τη δραστηριότητά σας.

  • Ανοίξτε τις «Ρυθμίσεις» και μετά το «Απόρρητο» στο Instagram.
  • Επιλέξτε “Κατάσταση δραστηριότητας” και απενεργοποιήστε την επιλογή “Εμφάνιση κατάστασης δραστηριότητας”.

Τα παραπάνω βήματα εμποδίζουν οποιονδήποτε να δει τι κάνετε στο Instagram, αλλά σας εμποδίζει επίσης να δείτε την κατάσταση δραστηριότητας άλλων ατόμων. Είναι αμφίδρομος.

Αφαίρεση κάποιου από τους ακόλουθούς σας στο Instagram

Εάν έχετε ιδέα για το ποιος σας καταδιώκει, μπορείτε να τους αφαιρέσετε ως ακόλουθο.

  • Επιλέξτε το “Προφίλ” σας στο Instagram.
  • Πατήστε “Ακόλουθοι” στο επάνω μέρος.
  • Επιλέξτε το κουμπί “Κατάργηση” δίπλα στον ακόλουθο που θέλετε να αφαιρέσετε.

Εάν έχετε ορίσει το προφίλ σας στο Instagram σε ιδιωτικό, αυτό το άτομο δεν θα βλέπει πλέον οτιδήποτε κάνετε στον λογαριασμό σας, εφόσον δεν είναι ακόλουθος. Μπορεί να εξακολουθούν να βλέπουν τα σχόλιά σας ή τις επισημάνσεις “μου αρέσει” σε αναρτήσεις άλλων ατόμων, αλλά δεν θα βλέπουν οτιδήποτε δημοσιεύετε μόνοι σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τα εφέ Instagram σε iPhone και Android

Αλλαγή του λογαριασμού σας Instagram σε ιδιωτικό

Ένας ιδιωτικός λογαριασμός Instagram μειώνει τον παράγοντα αφοσίωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά προσφέρει και λίγη προστασία. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μετατρέψετε τον λογαριασμό σας ιδιωτικό για έναν ή δύο μήνες και μετά να τον κάνετε ξανά δημόσιο. Το πιθανότερο είναι, όποιος σε καταδίωκε να βαριόταν μέχρι τότε και να προχωρήσει — ίσως.

Συχνές ερωτήσεις απορρήτου Instagram

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας σχετικά με την ανάκτηση του ελέγχου του απορρήτου σας στο Instagram.

Τι μπορώ να κάνω εάν κάποιος εκτελεί απειλές στο Instagram;

Εάν κάποιος σας έχει απειλήσει μέσω ενός σχολίου ή ενός άμεσου μηνύματος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης. Πολλοί επαγγελματίες συνιστούν να αποφεύγετε να απαντάτε σε κάποιον εχθρικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η λήψη μιας εικόνας του περιεχομένου με το όνομα χρήστη του θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε.

Μπορείτε να αναφέρετε τον χρήστη στο Instagram κάνοντας κλικ στο μενού με τις τρεις κουκκίδες στο προφίλ του ή επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο υποστήριξης του Instagram (εδώ εμφανίζεται το στιγμιότυπο οθόνης. Εάν η απειλή είναι αρκετά σοβαρή ή πιστεύετε ότι είναι έγκυρη, πιθανότατα είναι καλή ιδέα είναι να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.

Υπάρχει τρόπος να καταλάβω αν με ακολουθεί ένας ψεύτικος λογαριασμός;

Ορισμένοι χρήστες θέλουν να παρακολουθήσουν τον λογαριασμό σας ανώνυμα. Ίσως έχετε αποκλείσει κάποιον ή δεν έχετε αποδεχτεί αίτημα παρακολούθησης από ένα άτομο που γνωρίζετε. Δυστυχώς, το Instagram δεν θα σας πει ότι ένας λογαριασμός είναι ψεύτικος ή ποιος τον δημιούργησε. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επαγωγικό συλλογισμό για να εντοπίσετε καλύτερα έναν παράνομο λογαριασμό Instagram.

Το πρώτο σημάδι ότι ένα προφίλ στο Instagram είναι ψεύτικο είναι το όνομα χρήστη. Τα άτομα που κάνουν ψεύτικα προφίλ με σκοπό την καταδίωξη μπορεί να αφήσουν στοιχεία για το ποιοι είναι στο όνομα χρήστη ή δεν θα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Κάντε κύλιση στη λίστα των ακολούθων σας για να δείτε ποια ονόματα χρηστών δεν αθροίζονται.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ότι ένα προφίλ στο Instagram δεν είναι ανερχόμενο είναι η έλλειψη δημοσιευμένων αναρτήσεων. Ενώ ορισμένοι χρήστες δεν αλληλεπιδρούν πολύ, οι περισσότεροι ακολουθούν άλλα άτομα, έχουν οπαδούς ή δημοσιεύουν περιεχόμενο. Ένας γυμνός λογαριασμός στο Instagram είναι αναμφίβολα ύποπτος.

Τέλος, ορισμένοι stalkers του Instagram θα δημιουργήσουν λογαριασμούς που μιμούνται τα προφίλ των φίλων σας. Ανατρέξτε στη λίστα των ακολούθων σας για τυχόν επαναλαμβανόμενους λογαριασμούς. Εάν έχετε περισσότερους από έναν ακόλουθους που φαίνεται να είναι το ίδιο άτομο, ένας λογαριασμός μπορεί να είναι αυτός ενός stalker.

Τελικές σκέψεις

Το Instagram μπορεί να είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για την κοινή χρήση φωτογραφιών και βίντεο με τους φίλους, την οικογένεια και τους ακόλουθούς σας, αλλά δεν είναι η καλύτερη εφαρμογή για όσους ενδιαφέρονται για το απόρρητό τους στο διαδίκτυο.

Ως έχει, δεν υπάρχει γνήσιος τρόπος να μάθετε αν κάποιος σας καταδιώκει στο Instagram. Έτσι, όπως θα έπρεπε όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να προσέχετε πάντα τι δημοσιεύετε.