Πώς να καθαρίσετε τα ακουστικά και τα ακουστικά σας

Λοιπόν, έχετε καθαρίσει το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας, αλλά τι γίνεται με τα ακουστικά σας; Ο καθαρισμός τυχόν κεριού αυτιών και η απολύμανση των ακουστικών σας δεν είναι μόνο καλό για την υγιεινή σας, αλλά μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα του ήχου.

Γιατί να καθαρίσετε τα ακουστικά σας;

Είτε έχετε ακουστικά πάνω από το αυτί είτε μέσα στο αυτί, θα πρέπει να τα καθαρίζετε τακτικά τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για λόγους συντήρησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας ενώ ασκείστε, όπως πολλοί από εμάς.

Ο ιδρώτας μπορεί να συσσωρευτεί και να κάνει τα αυτιά να μυρίζουν άσχημα. Το κερί αυτιών μπορεί να φράξει τους οδηγούς και να μειώσει όχι μόνο την ένταση, αλλά και τη διαύγεια του ήχου. Μετά, υπάρχει όλη η βρωμιά που δεν μπορείτε να δείτε, όπως βακτήρια και άλλα μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Τα καθαρά ακουστικά είναι απλώς πιο υγιεινά.

Εάν προσαρμόσετε τα ακουστικά σας ενώ είστε στο γυμναστήριο, μπορείτε να τους μεταφέρετε οτιδήποτε έχετε αγγίξει. Οι ιοί, όπως ο SARS-Cov-2, που προκαλεί το COVID-19, έχει αποδειχθεί ότι ζουν έως και τρεις ημέρες σε πλαστικές και άλλες σκληρές επιφάνειες. Εάν αγγίξετε ένα μολυσμένο ακουστικό, μπορεί να μεταδώσετε τον ιό σε άλλες επιφάνειες ή να μολυνθείτε από αυτόν εάν αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας.

Σπουδές έχουν δείξει ότι τα ακουστικά αυξάνουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό του αυτιού και μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο εάν τα ακουστικά είναι κοινά. Ακόμα κι αν δεν μοιράζεστε το δικό σας, σκεφτείτε τι έχουν αγγίξει τα ακουστικά σας και αν θέλετε να το βάλετε μέσα στο αυτί σας.

ΕΝΑ ποικιλία σταφυλόκοκκου είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που μπορούν να μεταφερθούν από το αυτί σας στα ακουστικά σας. Μια υπερανάπτυξη αυτού του είδους βακτηρίων θα μπορούσε επίσης προκαλέσει μόλυνση του αυτιού. Ο καθαρισμός των ακουστικών σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Καθαρισμός ακουστικών πάνω από το αυτί

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να καθαρίσετε τα ακουστικά πάνω από το αυτί ποικίλλει. Πολλές μάρκες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τον εύκολο καθαρισμό και διαθέτουν αφαιρούμενα ακουστικά και καλώδια που μπορείτε να αποσυνδέσετε και στις δύο άκρες.

Άλλες μάρκες δεν καθαρίζονται τόσο εύκολα, επομένως θα πρέπει να προσέχετε να μην τις βλάψετε όσο το κάνετε. Εάν είναι δυνατόν, συμβουλευτείτε τις οδηγίες καθαρισμού του κατασκευαστή. μήλο, Beats, και Bose είναι μερικές μόνο από τις μάρκες που προσφέρουν βασικές οδηγίες καθαρισμού.

  Χρησιμοποιήστε το μονοφωνικό κανάλι ήχου για καλύτερο ήχο όταν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό

Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα ακουστικά σας, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα αναλώσιμα:

Ένα μαλακό υγρό πανί
Ισοπροπυλική αλκοόλη (τριβής) που περιέχει 70 τοις εκατό αλκοόλ ή μεγαλύτερη
Βαμβακερές μπάλες ή Q-tips
Μια χαρτοπετσέτα, χαρτομάντιλο ή καθαρό πανί

Εάν ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε οποιοδήποτε ύφασμα στα ακουστικά σας, κάντε πρώτα μια δοκιμή σε μια δυσδιάκριτη περιοχή. Το οινόπνευμα είναι απίθανο να βλάψει μόνιμα το δέρμα ή το PVC (ψεύτικο δέρμα) στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν τα ακουστικά σας είναι αποκλειστικά πλαστικά ή μεταλλικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε τα ακουστικά πάνω από το αυτί:

Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τα ακουστικά από τα ακουστικά για να έχετε πιο εύκολη πρόσβαση στο πλέγμα παρακάτω.
Με το μαλακό υγρό πανί σας, σκουπίστε τυχόν κολλημένη βρωμιά ή βρωμιά τόσο από τα ακουστικά όσο και από την κύρια μονάδα ακουστικών. Απομακρυνθείτε όσο περισσότερο μπορείτε καθώς τα βακτήρια και οι άλλες αηδίες θα κολλήσουν στη βρωμιά.
Βρέξτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα καθαρό πανί με οινόπνευμα εντριβής. Καθαρίστε όλη την επιφάνεια των ακουστικών και τα υπόλοιπα ακουστικά.
Βρέξτε ένα βαμβάκι ή μια άκρη Q με οινόπνευμα εντριβής και καθαρίστε τυχόν γωνίες και σχισμές. Κάνετε αυτό τόσο στα ωτοασπίδες (σε περιοχές όπως πτυχές υφάσματος) όσο και στην κύρια μονάδα ακουστικών.
Επεκτείνετε τα ακουστικά στο μέγιστο μέγεθός τους και στη συνέχεια καθαρίστε τα καλά με μια πετσέτα ή πανί και λίγο οινόπνευμα. Καθαρίστε τυχόν κουμπιά, επιλογείς έντασης ήχου ή τηλεχειριστήρια που μπορεί να χρησιμοποιήσετε. Αφιερώστε λίγο επιπλέον χρόνο στην περιοχή όπου πιάνετε τα ακουστικά όταν τα φοράτε και τα βγάζετε.
Βάλτε μια χαρτοπετσέτα ή Q-tip με λίγο οινόπνευμα και σκουπίστε το πλέγμα στα κύρια ηχεία. Φροντίστε να μην χάσετε κανένα σημείο.
Εάν τα ακουστικά σας έχουν μικρόφωνο (όπως τα ακουστικά για παιχνίδια, για παράδειγμα), μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το πλέγμα και τον ρυθμιζόμενο βραχίονα με οινόπνευμα.
Τέλος, σκουπίστε όλα τα καλώδια, συμπεριλαμβανομένης της λαστιχένιας λαβής κοντά στην υποδοχή, με μια χαρτοπετσέτα και λίγο οινόπνευμα.

Αφήστε το αλκοόλ να στεγνώσει τελείως (θα πρέπει να εξατμιστεί γρήγορα) προτού επανασυναρμολογήσετε και χρησιμοποιήσετε ξανά τα ακουστικά σας. Εάν αφήσετε την ισοπροπυλική αλκοόλη να εξατμιστεί, δεν θα πρέπει να αφήσει ραβδώσεις ή υπολείμματα.

Καθαρισμός ακουστικών στο αυτί

Τα ακουστικά για το αυτί είναι, αναμφισβήτητα, λιγότερο υγιεινά από τα ακουστικά πάνω από το αυτί, επειδή τα βάζετε πραγματικά μέσα στο αυτί σας. Μερικά ακουστικά κάθονται αρκετά βαθιά στον ακουστικό πόρο σας και σχηματίζουν μια σφράγιση, χάρη στις άκρες πυριτίου. Ενώ ο ήχος είναι ασυναγώνιστος, ο κίνδυνος μόλυνσης του αυτιού είναι μεγαλύτερος.

  Πώς να μοιραστείτε το έγγραφο του Microsoft Word χρησιμοποιώντας το OneDrive

Έχουμε καλύψει τον τρόπο καθαρισμού των AirPods στο παρελθόν και αυτή η συμβουλή ισχύει και για τα περισσότερα άλλα μοντέλα εντός του αυτιού.

Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα ακουστικά στο αυτί, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα αναλώσιμα:

Ένα μαλακό υγρό πανί
Ισοπροπυλική αλκοόλη (τριβής) που περιέχει 70 τοις εκατό ή μεγαλύτερη αλκοόλη
Μια χαρτοπετσέτα, χαρτομάντιλο ή καθαρό πανί
Βαμβακερές μπάλες ή Q-tips
Μια ξύλινη οδοντογλυφίδα
Blu-Tack ή παρόμοια κόλλα (προαιρετικά)
Ζεστό νερό και σαπούνι (για άκρες πυριτίου)

Εάν τα ακουστικά σας στο αυτί έχουν αφαιρούμενα άκρα αυτιών σιλικόνης, αφαιρέστε τα και καθαρίστε τα ξεχωριστά. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι. Προσέξτε να μην σκίσετε το πυρίτιο όσο το κάνετε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε ασφαλές μέρος όπου στεγνώνουν στον αέρα ενώ καθαρίζετε τους οδηγούς.

Εάν τα ακουστικά σας έχουν καλύμματα αφρού, μπορείτε επίσης να τα αφαιρέσετε και να τα καθαρίσετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, εφαρμόστε λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη στον αφρό και αφήστε τον να εξατμιστεί. Αυτό θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια ή μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε τα ακουστικά στο αυτί σας:

Σκουπίστε το σύνολο των οδηγών με ένα μαλακό υγρό πανί. Αφαιρέστε τυχόν κολλημένη βρωμιά, κερί ή βρωμιά.
Αφαιρέστε απαλά τυχόν κερί αυτιού ή άλλη βρωμιά από το πλέγμα των ηχείων με την ξύλινη οδοντογλυφίδα σας. Προσέξτε να μην καταστρέψετε το πλέγμα ενώ το κάνετε.
Ζεστάνετε λίγο Blu-Tack (ή παρόμοια κόλλα) στα χέρια σας και, στη συνέχεια, πιέστε το απαλά στο πλέγμα των ηχείων. Τραβήξτε το γρήγορα προς τα έξω για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή κερί και, στη συνέχεια, επαναλάβετε μέχρι να καθαρίσει το πλέγμα των ηχείων. Το καθαρό πλέγμα ηχείων θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα του ήχου!
Βρέξτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα καθαρό πανί με οινόπνευμα εντριβής. Καθαρίστε ολόκληρο το πρόγραμμα οδήγησης και φροντίστε επίσης να καθαρίσετε τυχόν αισθητήρες (όπως τους αισθητήρες ανίχνευσης αυτιών στα Apple AirPods).
Βουτήξτε ένα Q-tip σε λίγο οινόπνευμα και χρησιμοποιήστε το για να απολυμάνετε καλά το πλέγμα των ηχείων. Αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσετε τυχόν εναπομείνασα επίμονη βρωμιά.
Βρέξτε ξανά μια χαρτοπετσέτα ή ένα καθαρό πανί με οινόπνευμα και σκουπίστε όλα τα καλώδια, τα εν σειρά τηλεχειριστήρια ή τη λαστιχένια λαβή κοντά στην υποδοχή.
Αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί τελείως πριν βάλετε τα ακουστικά στα αυτιά σας ή στη θήκη τους.

Καθαρισμός της θήκης

Ορισμένα ασύρματα ακουστικά για το αυτί συνοδεύονται από θήκες φόρτισης. Είναι σημαντικό να τα καθαρίζετε καλά, επίσης. Διαφορετικά, τα πεντακάθαρα πια ακουστικά σας θα λερωθούν ξανά μόλις τα αφήσετε.

  Πώς να μάθετε ποιος είναι ιδιοκτήτης ιστότοπου ή τομέα

Για AirPods ή παρόμοια, μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τυχόν συσσωρευμένη βρωμιά γύρω από τον μεντεσέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα και μια χαρτοπετσέτα για να απολυμάνετε το εσωτερικό της θήκης. Χρησιμοποιήστε ένα άκρο Q με βρεγμένο οινόπνευμα για να καθαρίσετε τυχόν δυσπρόσιτες θέσεις φόρτισης.

Απλώς θυμηθείτε να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τη βρωμιά πριν την απολυμάνετε. Τα βακτήρια και άλλα επιβλαβή μικρόβια μπορεί να κολλήσουν στη βρωμιά, ακόμη και αφού καθαρίσετε τη θήκη με οινόπνευμα.

Για θήκες ακουστικών πάνω από το αυτί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο σαπούνι και ζεστό νερό για να καθαρίσετε τα σημεία χωρίς να τα κορεστείτε εντελώς. Το τρίψιμο με οινόπνευμα θα απολυμάνει το ύφασμα, αλλά ίσως θελήσετε να κάνετε ένα δειγματοληπτικό τεστ πριν το κάνετε, απλώς για να βεβαιωθείτε ότι το αλκοόλ δεν θα το καταστρέψει.

Τέλος, κάποιοι συνιστούν αφήνοντας silica gel στη θήκη των ακουστικών σας για να το διατηρήσουμε φρέσκο. Η θεωρία είναι ότι η μείωση του επιπέδου υγρασίας στη θήκη επιτρέπει την ανάπτυξη λιγότερων βακτηρίων. Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα εάν συχνά βάζετε τα ακουστικά σας αμέσως μετά από μια ιδρωμένη συνεδρία στο γυμναστήριο.

Συμβουλές υγιεινής που πρέπει να ακούσετε

Για να διατηρήσετε τα ακουστικά σας σε κορυφαία κατάσταση, καθαρίστε τα τακτικά. Μην αφήνετε να συσσωρευτεί κερί αυτιού ή άλλη βρωμιά. Εάν είναι δυνατόν, σκουπίστε τους με απολυμαντικά μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα μετά από κάθε χρήση.

Το να μοιράζεστε ακουστικά (ειδικά τα ακουστικά μέσα στο αυτί) μπορεί να εισάγει νέα βακτήρια στα αυτιά σας και να διαταράξει τη φυσική τους ισορροπία. Η υπερανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει επώδυνη μόλυνση του αυτιού. Επομένως, εάν είναι δυνατόν, μην μοιράζεστε τα ακουστικά ή τα ακουστικά σας με άλλους.

Τέλος, σκεφτείτε να καθαρίσετε και τα αυτιά σας. Οι επαγγελματίες του ιατρού σας το συνιστούν μη χρησιμοποιείτε άκρες Q ή μικρά, αιχμηρά αντικείμενα να το κάνετε, καθώς αυτά μπορεί να τραυματίσουν το τύμπανο του αυτιού σας. Εάν είναι μικρότερο από τον αγκώνα σας, μην το βάζετε στο αυτί σας.

Αντίθετα, μπορείτε να σκουπίσετε το εξωτερικό του ακουστικού πόρου σας με ένα καθαρό υγρό πανί. Για τη συσσώρευση κεριού από το αυτί, μπορείτε να αγοράσετε σταγόνες αυτιού χωρίς συνταγή για να το μαλακώσετε. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κιτ σύριγγας αυτιού χωρίς συνταγή, τα οποία χρησιμοποιούν ζεστό φυσιολογικό ορό για την έκπλυση του ακουστικού πόρου.

Τώρα που έχετε καθαρίσει τα ακουστικά σας (και τα αυτιά σας), γιατί να μην απολυμάνετε τα υπόλοιπα gadget σας;