Πώς να καθαρίσετε σωστά τον ακαθάριστο φορητό υπολογιστή σας

Όπως κάθε υπολογιστής, οι φορητοί υπολογιστές είναι μαγνήτες σκόνης και βρωμιάς. Αλλά ένας βρώμικος φορητός υπολογιστής δεν είναι απλώς ένας καλλυντικός εφιάλτης — μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή απόδοση και υπερθέρμανση. Λοιπόν, πώς μπορείτε να καθαρίσετε σωστά το φορητό υπολογιστή σας;

Ο καθαρισμός ενός φορητού υπολογιστή είναι αναμφισβήτητα πιο κουραστικός από τον καθαρισμό ενός επιτραπέζιου υπολογιστή. Πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο, τα εσωτερικά, την οθόνη και την ίδια τη θήκη. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να ανανεώσετε τον φορητό υπολογιστή σας σε λιγότερο από μία ώρα, αρκεί να το κάνετε κονσερβοποιημένος αέρας, μερικοί 90%-100% ισοπροπυλική αλκοόλη, μπατονέτες, και ένα πανί μικροϊνών.

Ξεκινήστε από το εσωτερικό

Το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς και της βρωμιάς που βλέπετε στον φορητό υπολογιστή σας είναι καθαρά αισθητικό ζήτημα. Ενώ όλοι θέλουν το laptop τους να είναι όμορφο εξωτερικά, είναι πραγματικά το εσωτερικό που μετράει. Αλλά η σκόνη, η κρούστα και τα ψίχουλα που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να φράξουν τους ανεμιστήρες, τις οπές εξαερισμού και τις ψύκτρες, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και την κακή απόδοση.

Θα ξεκινήσουμε καθαρίζοντας τα εσωτερικά του φορητού υπολογιστή σας. Αυτό θα είναι ευκολότερο σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές από ό,τι σε άλλους, αλλά είναι συνήθως η ίδια διαδικασία σε όλους τους τομείς. Πάρτε το φορητό υπολογιστή σας σε ένα μέρος φιλικό προς τη σκόνη (γκαράζ ή έξω), προετοιμάστε το συμπιεσμένος αέρας ή φιλικό προς το περιβάλλον αέρας χωρίς κανάτα (μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα) και πιάστε δουλειά!

Εάν ο φορητός σας υπολογιστής ανοίξει: Απενεργοποιήστε τον, αφαιρέστε την μπαταρία (αν μπορείτε) και, στη συνέχεια, ξεβιδώστε το πίσω πλαίσιο. Αυτό μπορεί να ακυρώσει την εγγύησή σας, αλλά αυτό είναι το τίμημα που πληρώνετε για την ομορφιά. Χρησιμοποιήστε σύντομες εκρήξεις πεπιεσμένου αέρα για να σπρώξετε τη σκόνη από το κέντρο του φορητού υπολογιστή σας προς τις οπές εξαερισμού του. Στη συνέχεια, σπρώξτε όλη αυτή τη σκόνη έξω από τις οπές εξαερισμού με απαλές εκρήξεις (αν οι ανεμιστήρες περιστρέφονται πολύ γρήγορα, μπορεί να σπάσουν). Αυτό είναι! Τελείωσες. Βιδώστε ξανά το φορητό υπολογιστή σας.
Εάν ο φορητός σας υπολογιστής δεν ανοίγει: Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές δεν μπορούν να ανοίξουν, γεγονός που καθιστά τον καθαρισμό λιγότερο επιστήμη και περισσότερο παιχνίδι εικασιών. Απενεργοποιήστε τον φορητό υπολογιστή σας και σπρώξτε μερικές γρήγορες εκρήξεις πεπιεσμένου αέρα στις οπές εξαερισμού του. Να είστε υπομονετικοί και μην σπρώχνετε τη ράβδο πεπιεσμένου αέρα στους αεραγωγούς. Θα μπορούσατε να χτυπήσετε ένα σύρμα ή να σπρώξετε τη συμπύκνωση κονσερβοποιημένου αέρα ακριβώς πάνω στην σανίδα.

  Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Mac σας με ένα iPad το 2020;

Είναι σπάνιο να βρείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από σκόνη, τρίχες και ψίχουλα στο εσωτερικό του φορητού υπολογιστή σας. Αν τύχει να δείτε κάποιους λεκέδες πάνω ή γύρω από τον πίνακα, καθαρίστε τους με 90%-100% ισοπροπυλική αλκοόλη και ένα βαμβάκι. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το οινόπνευμα στη μπατονέτα, όχι στη σανίδα και ποτέ μην χρησιμοποιείτε οικιακά καθαριστικά στον φορητό υπολογιστή σας (ή σε άλλα ηλεκτρονικά είδη).

Χτυπήστε το άσχημο πληκτρολόγιο

Μόλις ο φορητός υπολογιστής σας είναι όμορφος εσωτερικά, ήρθε η ώρα για μια αναμόρφωση του Princess Diaries. Θα ξεκινήσουμε με το πληκτρολόγιο μιας και πιθανότατα καλύπτεται από χρόνια μικρών λεκέδων και λίπους στα δάχτυλα.

Ο καθαρισμός ενός πληκτρολογίου φορητού υπολογιστή είναι μια περίεργη διαδικασία. Σε αντίθεση με ένα πληκτρολόγιο επιτραπέζιου υπολογιστή, το οποίο συνήθως μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, τα πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών είναι μια λειτουργία αρκετά σε επίπεδο επιφάνειας. Θα χρειαστείτε ένα πανί από μικροΐνες, μπατονέτες, περίπου 90%-100% ισοπροπυλική αλκοόλη και πεπιεσμένο αέρα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε οικιακά καθαριστικά για να καθαρίσετε ηλεκτρονικά είδη και μη χρησιμοποιείτε ξύδι αντί για οινόπνευμα—θα μπορούσε να εισχωρήσει στο πληκτρολόγιο και να διαβρώσει τα εξαρτήματά του.

Ξεκινήστε με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες: Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε το πληκτρολόγιό σας πριν ξεκινήσετε την πιο λεπτομερή εργασία. Θα μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στη βρωμιά.
Χτυπήστε το με πεπιεσμένο αέρα: Όπως το πανί από μικροΐνες, ο πεπιεσμένος αέρας μπορεί να αφαιρέσει λίγη σκόνη από το πληκτρολόγιό σας πριν ξεκινήσετε τη λεπτομερή εργασία. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε σύντομες εκρήξεις ή μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση κάτω από τα πλήκτρα.
Αφαιρέστε το οινόπνευμα: Απλώστε 90%-100% ισοπροπυλική αλκοόλη σε μια μπατονέτα (μην το αδειάζετε στο φορητό υπολογιστή σας) και αρχίστε να τρίβετε το πληκτρολόγιό σας. Μπείτε ανάμεσα σε αυτά τα κλειδιά και μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή (κατά προτίμηση αχρησιμοποίητη) οδοντόβουρτσα για να αντιμετωπίσετε τα στενά σημεία.
Εάν υπάρχουν ψίχουλα κάτω από τα πλήκτρα σας: Τα πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών είναι δύσκολο να αποσυναρμολογηθούν. Κάντε μια αναζήτηση στο Google για να δείτε αν τα κλειδιά είναι αφαιρούμενα. Εάν ναι, αφαιρέστε τα με ένα μικρό, επίπεδο εργαλείο (μια λαβή κιθάρας λειτουργεί καλά) και μετά χτυπήστε το προβληματικό σημείο με μια μπατονέτα με οινόπνευμα ή μια σύντομη έκρηξη πεπιεσμένου αέρα. Εάν τα πλήκτρα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν, βάλτε μια γρήγορη έκρηξη κονσερβοποιημένου αέρα κάτω από τα προβληματικά κλειδιά σας και προσευχηθείτε για το καλύτερο. Μην υπερβάλλετε, διαφορετικά θα καταλήξετε με συμπύκνωση κάτω από τα πλήκτρα.

  Η Apple παρακολουθεί κάθε εφαρμογή Mac που εκτελείτε; Επεξήγηση OCSP

Εάν δυσκολεύεστε να βγάλετε το ακατέργαστο από κάτω από το πληκτρολόγιό σας, σκεφτείτε να το στείλετε στον κατασκευαστή για επισκευή ή να το μεταφέρετε σε τοπικό σέρβις. Δεν έχει νόημα να σκίσετε το φορητό υπολογιστή σας όταν κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει για εσάς.

Κάντε αυτή την οθόνη ξανά όμορφη

Ο ακατάλληλος καθαρισμός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να καταλήξετε με σπασμένη οθόνη φορητού υπολογιστή. Η οθόνη LCD του φορητού υπολογιστή σας είναι απίστευτα λεπτή. Πρέπει να καθαρίζεται σωστά και ημι-τακτικά.

Θα το κρατήσουμε αυτό απλό. Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες ή κουρέλια για να καθαρίσετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή σας. Αφήνουν σκόνη πίσω τους και μπορεί να γρατσουνίσουν την οθόνη σας. Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, ξύδι, καθαριστικό γυαλιού (ή ποτηριών), Windex ή οποιαδήποτε χημικά καθαριστικά. Και αν δείτε ένα προϊόν να κυκλοφορεί ως καθαριστικό οθόνης, μην το χρησιμοποιείτε στην οθόνη του φορητού υπολογιστή σας. Αυτό το πράγμα είναι λάδι φιδιού!

Το μόνο πράγμα που πρέπει να αγγίζει την οθόνη του φορητού υπολογιστή σας είναι α πανί μικροϊνών. Είναι φθηνά, οπότε μην τα αντικαταστήσετε. Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο κονσερβοποιημένο αέρα, αλλά δεν είναι απαραίτητο, εκτός εάν η οθόνη είναι ιδιαίτερα σκονισμένη.

Προετοιμάστε την οθόνη: Απενεργοποιήστε τον φορητό υπολογιστή σας και περιμένετε να φτάσει η οθόνη σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν είναι πολύ σκονισμένο, δώστε του μερικές σύντομες, πλάγιες εκρήξεις πεπιεσμένου αέρα. Εάν δεν είναι αισθητά σκονισμένο (οι περισσότερες οθόνες των φορητών υπολογιστών είναι απλώς μουντζούρες), τότε παραλείψτε τον αέρα από κονσέρβα.
Σκουπίστε ελαφρά την οθόνη: Πάρτε το καθαρό πανί από μικροΐνες και περάστε το στην οθόνη με απαλή οριζόντια ή κάθετη κίνηση. Μην πιέζετε και μην κάνετε κυκλικές κινήσεις. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να αφήσετε κυκλικές μουντζούρες ή γρατσουνιές. Η ελαφριά πίεση και οι ευρείες κινήσεις είναι ιδανικές.
Για σκληρές, λιπαρές οθόνες: Εάν η οθόνη σας είναι ιδιαίτερα άσχημη, βρέξτε ελαφρά το πανί από μικροΐνες με νερό και χρησιμοποιήστε τις ίδιες κινήσεις σκουπίσματος και ελαφριά πίεση που μόλις συζητήσαμε. Εάν η οθόνη σας είναι πολύ υγρή, στεγνώστε την απαλά με ένα καθαρό πανί από μικροΐνες.
Για αδύνατους λεκέδες: Είπαμε νωρίτερα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι για να καθαρίσετε την οθόνη του laptop σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ξύδι ως απόλυτη τελευταία λύση. Εάν υπάρχουν κάποια δυσάρεστα κολλώδη χάλια στην οθόνη σας, ετοιμάστε ένα διάλυμα από 50% νερό και 50% λευκό ξύδι, βρέξτε το πανί από μικροΐνες και σκουπίστε απαλά την οθόνη με ευρείες κινήσεις σάρωσης.

  Πώς να κατεβάσετε τα παιχνίδια Steam σε έναν προσαρμοσμένο κατάλογο

Τώρα που η οθόνη, το πληκτρολόγιο και τα εσωτερικά του φορητού υπολογιστή σας είναι όλα καθαρά, ήρθε η ώρα να φροντίσετε τη θήκη του. Αυτό είναι μακράν το πιο εύκολο μέρος του καθαρισμού ενός φορητού υπολογιστή, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει συσσωρευτεί υπολείμματα αυτοκόλλητων.

Καθαρισμός θήκης φορητού υπολογιστή

Σε αντίθεση με το ευαίσθητο πληκτρολόγιο και την οθόνη του φορητού υπολογιστή σας, η θήκη του μπορεί να αντέξει κάποια σκληρή αγάπη. Φροντίστε απλώς να αποφύγετε τις σκληρές χημικές ουσίες και να μην εφαρμόζετε ποτέ υγρά απευθείας στον φορητό υπολογιστή σας. Όλα τα διαλύματα καθαρισμού πηγαίνουν στο πανί από μικροΐνες, όχι στον ίδιο τον φορητό υπολογιστή.

Για γρήγορο καθάρισμα: Μπορείτε να καθαρίσετε τη θήκη ενός φορητού υπολογιστή με μια σειρά λύσεων, αλλά συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροΐνες (οι χαρτοπετσέτες αφήνουν σκόνη) με λευκό ξύδι ή ισοπροπυλική αλκοόλη ή νερό (μην τα ανακατεύετε). Εφαρμόστε ελαφρά το υγρό καθαρισμού στο πανί και σκουπίστε τη θήκη του φορητού υπολογιστή. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε λίγο γράσο αγκώνων σε προβληματικές περιοχές και φροντίστε να στεγνώσετε τον φορητό υπολογιστή σας με ένα καθαρό πανί όταν τελειώσετε.
Καθαρισμός υπολειμμάτων αυτοκόλλητων: Εάν ο φορητός υπολογιστής σας καλύπτεται από άσχημα υπολείμματα αυτοκόλλητων, τώρα είναι η ώρα να το καθαρίσετε. Απλώς εφαρμόστε 90%-100% ισοπροπυλική αλκοόλη σε ένα πανί από μικροΐνες και ξεκινήστε το τρίψιμο. Αν δεν ξεκολλήσει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λίγο Goo Gone. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών για να ζεστάνετε την κόλλα καθώς η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει το φορητό υπολογιστή σας.

Και αυτό είναι αυτό! Τώρα ο φορητός υπολογιστής σας είναι καθαρός από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Εάν κάνατε καλή δουλειά, τότε οι οπαδοί του θα πρέπει να είναι λίγο πιο ήσυχοι και ίσως παρατηρήσετε ακόμη και μια ελαφρά αύξηση της απόδοσης. Φροντίστε να καθαρίζετε σχολαστικά τον φορητό υπολογιστή σας κάθε λίγους μήνες για να διατηρήσετε την απόδοση και την εμφάνισή του.