Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε όλα τα gadget σας

Είτε θέλετε να προστατεύσετε από τον COVID-19 είτε απλά να καθαρίσετε όλα τα gadget σας όσο είστε κολλημένοι στο σπίτι, τώρα είναι η ιδανική στιγμή! Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια τα τεχνολογικά σας gadget, χωρίς να καταστρέψετε τίποτα.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Πριν από τον κορονοϊό, εταιρείες όπως η Apple συμβούλευαν τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τίποτα πιο σκληρό από ένα υγρό πανί και λίγο γράσο αγκώνων για να καθαρίσουν τα gadget τους. Δυστυχώς, αυτό δεν θα σκοτώσει βακτήρια ή ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19.

Υπό το φως της πρόσφατης επιδημίας, η Apple έχει άλλαξε τη μελωδία του όταν πρόκειται για την απολύμανση του iPhone σας:

«Χρησιμοποιώντας ένα μαντηλάκι 70 τοις εκατό ισοπροπυλικής αλκοόλης ή μαντηλάκια απολύμανσης Clorox, μπορείτε να σκουπίσετε απαλά τις εξωτερικές επιφάνειες του iPhone σας. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Αποφύγετε την υγρασία σε τυχόν ανοίγματα και μην βυθίζετε το iPhone σας σε καθαριστικά.»

Ωστόσο, πολλές από τις οδηγίες για τον καθαρισμό των gadget πριν από αυτήν την ανακοίνωση εξακολουθούν να ισχύουν. Τα βρεγμένα πανιά, το σαπούνι και το λίπος αγκώνων εξακολουθούν να είναι υπέροχα εάν πρέπει να αφαιρέσετε τη βρωμιά ή τη βρωμιά που έχουν κολλήσει. Για να απολυμάνετε, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που περιέχει αρκετό αλκοόλ για να σκοτώσει δυνητικά επιβλαβή μικρόβια.

Όταν πρόκειται για απολυμαντικό χεριών, το ενημέρωσε το CDC:

«Εργαστηριακά δεδομένα καταδεικνύουν ότι 60 τοις εκατό αιθανόλη και 70 τοις εκατό ισοπροπανόλη, τα ενεργά συστατικά των απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ που συνιστά το CDC, αδρανοποιεί ιούς που σχετίζονται γενετικά και με παρόμοιες φυσικές ιδιότητες με τον 2019-nCoV».

Ανεξάρτητα από τις οδηγίες του κατασκευαστή, εάν θέλετε να απολυμάνετε αποτελεσματικά, χρειάζεστε ένα σπρέι καθαρισμού τουλάχιστον 60 τοις εκατό αιθανόλης (όπως το Dettol) ή οινόπνευμα εντριβής με συγκέντρωση 70 τοις εκατό ή περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να βλάψει το υλικό σας. θα πρέπει να αποφασίσετε αν αξίζει τον κόπο.

Smartphone και tablet

Μπορείτε να καθαρίσετε το smartphone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια ή να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα για να απολυμάνετε την οθόνη και το σασί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι θα επιταχύνετε τη φθορά της ελαιοφοβικής (ελαιοαπωθητικής) επίστρωσης της οθόνης.

Αυτή η επίστρωση φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, ούτως ή άλλως – αν έχετε τη συσκευή σας για λίγο, πιθανότατα μεγάλο μέρος της έχει ήδη φύγει. Ευτυχώς, μπορεί να εφαρμοστεί ξανά με εκπληκτικά καλά αποτελέσματα, εάν θέλετε να επαναφέρετε αυτή τη λαμπερή εμφάνιση του «νέου τηλεφώνου».

  Πώς να δημιουργήσετε τα δικά σας highlights στο Instagram

Εάν κρατάτε το τηλέφωνό σας σε θήκη, μπορείτε να το αφαιρέσετε και να πλύνετε καλά τη θήκη με ζεστό νερό και σαπούνι. Ενώ το κάνετε αυτό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ στο υπόλοιπο τηλέφωνο. Δεν πρέπει ποτέ να βυθίζετε το τηλέφωνό σας σε νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό, παρά το αδιάβροχο χαρακτηρισμό του.

Για να προστατεύσετε το τηλέφωνο ή το tablet σας (ιδιαίτερα την οθόνη), θα πρέπει να αποφεύγετε σκληρά καθαριστικά, όπως χλωρίνη, καθαριστικά τζαμιών, καθαριστικά κρέμας ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα με βάση το απορρυπαντικό. Αυτά σίγουρα θα καταστρέψουν την ελαιοφοβική επίστρωση και μπορεί ακόμη και να αφήσουν την οθόνη σας ραβδωτή ή ομιχλώδη.

Η ίδια συμβουλή ισχύει και για τα tablet, καθώς στην ουσία είναι απλά μεγάλα smartphone.

Φορητοί υπολογιστές και υβρίδια

Μπορείτε να καθαρίσετε ένα φορητό υπολογιστή μέσα και έξω εάν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε τη σκόνη. Η ισοπροπυλική αλκοόλη ή η αιθανόλη θα απολυμάνουν το πληκτρολόγιο και άλλες επιφάνειες υψηλής αφής. Ίσως θέλετε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με την οθόνη, ιδιαίτερα αν είναι πλαστική, καθώς το αλκοόλ και άλλες χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψουν το φινίρισμα.

ΕΝΑ ποικιλία προϊόντων καθαρισμού (συμπεριλαμβανομένων των ειδικά κατασκευασμένων βουρτσών) θα διευκολύνει αυτή τη δουλειά. Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τη διάχυση της θερμότητας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη σκόνη μέσα στο πλαίσιο είτε ανοίγοντάς το είτε ανατινάζοντάς το. Εάν καθαρίζετε ένα MacBook, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για το μοναδικό σύστημα ψύξης της Apple.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των σύγχρονων οθονών αφής είναι γυάλινες, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθαριστικό με βάση το αλκοόλ σε υβριδικό ή μετατρέψιμο φορητό υπολογιστή.

Πληκτρολόγια

Τα πληκτρολόγια είναι αρκετά ανθεκτικά, επομένως οι περισσότεροι από εμάς δεν τα αντικαθιστούμε συχνά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι συνήθως καλυμμένα με μικρόβια, στριμωγμένα με βρωμιά και γεμάτα με χνούδι και τρίχες. Μπορείτε να καθαρίσετε τα περισσότερα πληκτρολόγια κομμάτι-κομμάτι.

Για να ξεκινήσετε, αφαιρέστε τα κλειδιά και καθαρίστε τα με ένα πανί ή βούρτσα. Χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να εκτινάξετε τυχόν σκόνη ή ψίχουλα από το σασί.

Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά κατασκευασμένες βούρτσες και ηλεκτρικές σκούπες χειρός, αλλά αυτά δεν είναι απαραίτητα εάν αφαιρέσετε τα καλύμματα των πλήκτρων για βαθύ καθαρισμό.

Η ισοπροπυλική αλκοόλη και η αιθανόλη θα βοηθήσουν στην εξόντωση δυνητικά μολυσματικών μικροβίων. Μερικοί άνθρωποι πέφτουν πυρηνικά και βάζουν τα (ενσύρματα) πληκτρολόγιά τους στο πλυντήριο πιάτων. Εφόσον το στεγνώσετε καλά πριν το συνδέσετε ξανά, αυτό θα λειτουργήσει. Ωστόσο, μπορεί να καταστρέψετε το φινίρισμα ή τα πλήκτρα, επομένως δεν το συνιστούμε σε όλους.

Προειδοποίηση: Μην βάζετε ποτέ ασύρματο πληκτρολόγιο με ενσωματωμένη μπαταρία στο πλυντήριο πιάτων!

  Πώς να αποκτήσετε νέα έργα τέχνης για την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας σας καθημερινά

Ο καθαρισμός του πληκτρολογίου σας δεν είναι μόνο καλός για την υγιεινή, αλλά μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την εμπειρία πληκτρολόγησης. Δεδομένου ότι η βρωμιά συσσωρεύεται στους διακόπτες, η αφαίρεση ό,τι κάνει τα πλήκτρα σας να αισθάνονται “μαλά” θα κάνει το πληκτρολόγιό σας να αισθάνεται ξανά καινούργιο.

Ποντίκια

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε πολλές από τις ίδιες διαδικασίες καθαρισμού που θα χρησιμοποιούσατε για ένα πληκτρολόγιο για να απολυμάνετε το ποντίκι του υπολογιστή σας. Επειδή το ποντίκι σας έρχεται συχνά σε επαφή με το χέρι σας, τα καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα είναι ιδανικά για να σκοτώνουν βακτήρια και άλλα αόρατα κακόβουλα.

Για εκείνα τα δύσκολα προσβάσιμα μέρη, βουτήξτε ένα Q-tip σε λίγο αλκοόλ και ξεκινήστε τη δουλειά. Μια ξύλινη οδοντογλυφίδα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τρίψετε τυχόν βρωμιά από τις γωνίες και τις σχισμές. Το κλειδί είναι να καθαρίζετε ελαφρά το ποντίκι σας συχνά για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βρωμιάς και τον αποχρωματισμό του πλαστικού.

Ακουστικά και ακουστικά

Τα ακουστικά in-ear, όπως τα Apple AirPods, μπορούν να γίνουν ακαθάριστα και γρήγορα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υπέροχα κόλπα για τον καθαρισμό τους, όπως ένα υγρό πανί, Blu Tack και βαμβακερές μπάλες. Όπως πάντα, η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι η ιδανική λύση εάν θέλετε να απολυμάνετε πλήρως.

Τα ακουστικά είναι διαφορετικά, καθώς δεν κάθονται μέσα στα αυτιά σας. Το πώς θα τα καθαρίσετε εξαρτάται τελικά από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα ακουστικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τις συγκεκριμένες οδηγίες του κατασκευαστή για να αποφύγετε την καταστροφή των ακουστικών σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα γρήγορο σκούπισμα γύρω από τα αυτιά με ένα βρεγμένο πανί θα πρέπει να είναι αρκετό για να ανανεώσει τα πράγματα. Εάν θέλετε να τα απολυμάνετε, χρησιμοποιήστε ισοπροπυλική αλκοόλη στις στερεές επιφάνειες, τα κουμπιά και το βύσμα (αν είναι ενσύρματα).

Ελεγκτές παιχνιδιών

Εάν δεν έχετε καθαρίσει ποτέ τα χειριστήρια των παιχνιδιών σας, θα πάθετε σοκ. Μπορούν να γίνουν πολύ βρώμικα και η βρωμιά και η βρωμιά μπορούν να κρυφτούν σε όλα τα μέρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ και Q-tips για να καθαρίσετε σε βάθος τα χειριστήρια του παιχνιδιού σας. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη.

Εάν έχετε χυθεί σόδα σε κάποιο από τα χειριστήρια σας, είναι πιθανό να κολλάνε. Μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό καλαμάκι και λίγο οινόπνευμα για να στερεώσετε τα σφουγγαρά κουμπιά χωρίς να ανοίξετε το κέλυφος. Απλώς κορεστείτε τα κουμπιά με οινόπνευμα και στη συνέχεια ανακινήστε με το καλαμάκι.

Θήκες Η/Υ

Η θήκη του υπολογιστή σας χρειάζεται επίσης τακτικό καθαρισμό, αλλά για διαφορετικούς λόγους από το smartphone ή τα χειριστήρια παιχνιδιών σας. Οι υπολογιστές είναι μαγνήτες σκόνης και η σκόνη εμποδίζει τη διάχυση θερμότητας. Επειδή η θερμότητα σκοτώνει τα εξαρτήματα του υπολογιστή, είναι καλή ιδέα να αφαιρείτε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη από τη θήκη του υπολογιστή σας σε τακτική βάση.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα ταχύτητας ανεμιστήρα CPU

Αυτό δεν είναι μικρό εγχείρημα και πρέπει να φροντίσετε να μην καταστρέψετε κανένα στοιχείο κατά τη διαδικασία. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είστε γειωμένοι για να αποφύγετε στατική εκκένωση.

Προειδοποίηση: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε μια θήκη υπολογιστή.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καθαρίστε μεμονωμένα εξαρτήματα (όπως η κάρτα γραφικών) έξω από τη θήκη. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να εκτελέσετε οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη συντήρηση, όπως αντικατάσταση της θερμικής πάστας ή εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων, μνήμης RAM ή αποθήκευσης.

Αφού καθαρίσει η θήκη, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε πού βρίσκεται. Εάν είναι στο πάτωμα, μπορεί να ρουφάει περισσότερη σκόνη από ό,τι σε ένα ράφι ή ένα γραφείο.

Οθόνες και τηλεοράσεις

Οι περισσότερες οθόνες και οθόνες τηλεόρασης δεν έχουν σχεδιαστεί για να αγγίζονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπάνια κατασκευάζονται από γυαλί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικά από ένα smartphone ή tablet.

Για να αποφύγετε τη μόνιμη ζημιά στην οθόνη σας, θα πρέπει να την καθαρίζετε μόνο με ένα υγρό πανί. Αποφύγετε τα σκληρά σπρέι καθαρισμού, όπως το Windex, ή οτιδήποτε περιέχει απορρυπαντικό. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν (και θα) καταστρέψουν την επιφάνεια της οθόνης, αφήνουν ραβδώσεις ή ακόμα και κάνουν την οθόνη ομιχλώδη και δυσδιάκριτη. Επιπλέον, μόλις καταστρέψετε την επιφάνεια, δεν υπάρχει επιστροφή.

Ορισμένες οθόνες και τηλεοράσεις έχουν ανεμιστήρες ψύξης μέσα. Ανάλογα με την τεχνολογία του, το ξεσκόνισμα του πίσω μέρους, των πλευρών ή του πάνω μέρους της οθόνης σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απαγωγή της θερμότητας. Δεδομένου ότι η θερμότητα είναι ο εχθρός όλων των ηλεκτρονικών πραγμάτων, η αφαίρεση της συσσώρευσης σκόνης θα συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής της οθόνης.

Μπόνους: «Κιτρινισμένοι» ρετρό υπολογιστές και κονσόλες

Μια φορά κι έναν καιρό, οι περισσότεροι υπολογιστές και οι κονσόλες παιχνιδιών ήταν κατασκευασμένοι από υπόλευκο πλαστικό. Με τα χρόνια, αυτά τα μηχανήματα έχουν αποχρωματιστεί τρομερά λόγω του βρωμίου στο πλαστικό ABS. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λύση που ονομάζεται “Retr0bright” για να επαναφέρετε τις ρετρό κονσόλες και τους οικιακούς υπολογιστές σε μια σαν καινούργια εμφάνιση.

Χρησιμοποιεί περίπου 10 τοις εκατό υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη λεύκανση του πλαστικού και πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το μηχάνημα. Θα χρειαστείτε επίσης εξοπλισμό ασφαλείας, όπως γάντια και γυαλιά, και έναν καλά αεριζόμενο χώρο για να εργαστείτε.

Καθαρίστε συχνά για καλύτερα αποτελέσματα

Θα αφιερώσετε λιγότερο χρόνο για να καθαρίσετε τα gadget σας, αν δεν περιμένετε μέχρι να γεμίσουν τη βρωμιά για να το κάνετε. Είναι επίσης πολύ πιο υγιεινό να τα καθαρίζετε τακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για gadget όπως smartphone, tablet και φορητούς υπολογιστές, καθώς εκτίθενται τακτικά στα χέρια σας.

Αν ανησυχούσατε αρκετά για να διαβάσετε μέχρι εδώ, ίσως να θέλετε επίσης σταματήστε να απαντάτε στις τηλεφωνικές κλήσεις με τον παλιομοδίτικο τρόπο.