Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP από υπολογιστή ή φορητή συσκευή

Με τη σημερινή υψηλή ζήτηση για εύρος ζώνης Διαδικτύου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν η σύνδεσή σας στο δίκτυο λειτουργεί σωστά ή όχι. Αν ποτέ αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη σύνδεσή σας, ο ασφαλέστερος τρόπος για να τη δοκιμάσετε είναι να χρησιμοποιήσετε την εντολή “ping”.

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, μπορείτε να μάθετε γρήγορα εάν είναι από την πλευρά τους ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης. Για παράδειγμα, μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε σωστή ροή μιας ταινίας Netflix, αλλά μπορείτε να συνδεθείτε και να περιηγηθείτε μια χαρά. Αυτό είναι ακριβώς το σενάριο όταν ένα ping μπορεί να είναι χρήσιμο, επιτρέποντάς σας να προσδιορίσετε την πηγή του προβλήματος.

Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP στα Windows

Το να κάνετε ένα τεστ ping στα Windows είναι σχετικά εύκολο, ανεξάρτητα από την έκδοση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε τη Γραμμή εντολών ή το Windows PowerShell και να πληκτρολογήσετε την κατάλληλη εντολή. Δείτε πώς γίνεται:

  • Πατήστε το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιό σας και, στη συνέχεια, ξεκινήστε να πληκτρολογείτε “γραμμή εντολών” και επιλέξτε Γραμμή εντολών.
  • Τώρα, πληκτρολογήστε “ping google.com” και πατήστε Enter.
  • Για να ελέγξετε τη σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή σας και του οικιακού δρομολογητή, εισαγάγετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο δρομολογητής σας θα έχει την προεπιλεγμένη διεύθυνση 192.168.1.1. Για να κάνετε ping, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε “ping 192.168.1.1” και να πατήσετε Enter.
  • Μόλις ξεκινήσετε το ping, ο υπολογιστής σας θα στείλει ένα δοκιμαστικό πακέτο δεδομένων στον επιθυμητό κεντρικό υπολογιστή και θα περιμένει για απάντηση. Για να βεβαιωθεί ότι η δοκιμή είναι σχετική, ο υπολογιστής θα στείλει τέσσερα ping. Μόλις φτάσει η απάντηση, θα δείτε τα αποτελέσματα της δοκιμής στο παράθυρο της γραμμής εντολών.

    • Ακριβώς κάτω από την εντολή ping, θα δείτε την απάντηση από τον διακομιστή που έχετε κάνει ping. Αυτό δείχνει πόσα byte είχε κάθε πακέτο και πόσο γρήγορη ήταν η απόκριση σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
    • Κάτω από αυτήν την ενότητα, θα δείτε τα στατιστικά του τεστ. Αυτά δείχνουν πόσα πακέτα είχε στείλει ο υπολογιστής σας, πόσα έλαβε πίσω και τον αριθμό των πακέτων που χάθηκαν λόγω κακής σύνδεσης. Η καλή δοκιμή θα έχει τέσσερα πακέτα και σταλμένα και παραληφθέντα, με μηδενικά χαμένα πακέτα.
    • Στο κάτω μέρος, η ενότητα στατιστικών χρόνου σάς δείχνει πόσο γρήγορα τα δεδομένα πήγαν εμπρός και πίσω, επίσης σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Θα λάβετε τον ελάχιστο και τον μέγιστο χρόνο μετ’ επιστροφής, καθώς και τον μέσο χρόνο.
      Πώς να ενημερώσετε ένα αρχείο Dropbox χωρίς να σπάσει ο σύνδεσμος

    Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP από Mac

    Παρόμοια με τα Windows, το Mac χρησιμοποιεί την εφαρμογή Terminal για την επεξεργασία εντολών κειμένου.

  • Ανοίξτε το Finder στο Mac σας.
  • Κάντε κλικ στις Εφαρμογές από το μενού στα αριστερά. Εάν δεν το βλέπετε, πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Command + A στο πληκτρολόγιό σας.
  • Στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στο Utilities και ξεκινήστε την εφαρμογή Terminal.
  • Τώρα, πληκτρολογήστε την εντολή ping: ping 192.168.1.1 και πατήστε Enter στο πληκτρολόγιό σας.
  • Αυτό θα ξεκινήσει τη δοκιμή ping μεταξύ του υπολογιστή σας και του οικιακού δρομολογητή σας.
  • Για να τερματίσετε τη δοκιμή, πατήστε ταυτόχρονα τα κουμπιά Command + C στο πληκτρολόγιό σας.
  • Αντί για διεύθυνση IP, μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε το όνομα τομέα, όπως “instagram.com”, “google.com” ή οποιονδήποτε άλλο έγκυρο τομέα. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική διεύθυνση IP για να δοκιμάσετε τη σύνδεσή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους διακομιστές DNS της Google, όπως ο 8.8.8.8.

      Πώς συγκρίνεται το iPad Pro 2020 της Apple με το Trackpad Mac του 1994

    Μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή, θα δείτε τα αποτελέσματα. Αυτά σας δείχνουν πόσα πακέτα έστειλε ο υπολογιστής σας και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να λάβετε μια απάντηση από τον διακομιστή που έχετε κάνει ping. Κάτω από αυτά, θα δείτε τα στατιστικά ping που σας δείχνουν πόσα πακέτα έχετε στείλει, πόσα λάβατε και αν χάθηκαν πακέτα στο δρόμο της επιστροφής. Μια καλή σύνδεση δεν θα έχει χαμένα πακέτα.

    Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP από ένα Chromebook

    Στο Chrome OS δεν θα βρείτε μια ειδική εφαρμογή για δοκιμή ping ούτε μπορείτε να βρείτε μια τέτοια υπηρεσία σε κανένα από τα μενού. Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Chromebook διαθέτουν ενσωματωμένη υπηρεσία ping. Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το αρχικοποιήσετε:

  • Πατήστε τα πλήκτρα Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιό σας ταυτόχρονα. Αυτό θα ανοίξει τη γραμμή εντολών.
  • Πληκτρολογήστε “ping google.com” ή “ping 8.8.8.8” για να δοκιμάσετε τη σύνδεσή σας με την Google.
  • Πατήστε Enter στο πληκτρολόγιό σας. Το Chromebook σας θα ξεκινήσει τώρα μια σειρά δοκιμών σύνδεσης.
  • Ακριβώς όπως με τα Windows 10 και Mac, θα λάβετε τα αποτελέσματα που θα σας δείχνουν εάν η σύνδεση λειτουργεί σωστά ή όχι. Εάν χάσετε κάποια πακέτα, δοκιμάστε ξανά τη δοκιμή. Εάν εξακολουθεί να έχει κάποια χαμένα πακέτα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεσή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να καλέσετε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του παρόχου διαδικτύου σας. Εάν εργάζεστε σε ένα επιχειρηματικό δίκτυο, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του δικτύου ή του συστήματός σας.

    Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP από ένα iPhone

    Δυστυχώς, το iOS δεν διαθέτει ενσωματωμένη εφαρμογή που θα σας επιτρέψει να κάνετε μια δοκιμή ping. Αντίθετα, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή που είναι αφιερωμένη στη δοκιμή συνδέσεων δικτύου. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς τέτοιες εφαρμογές είναι οι “Ping – βοηθητικό πρόγραμμα δικτύου”, “Pingify” και “Network Ping Lite”.

      Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε το PS4 Save Data

    Φυσικά, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεσή σας Wi-Fi, είναι καλύτερο να αποσυνδεθείτε και να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σας για να εγκαταστήσετε μία από τις εφαρμογές. Αυτό ισχύει και για προβλήματα με την κινητή σύνδεση σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε ένα δίκτυο Wi-Fi που λειτουργεί για να αποκτήσετε πρόσβαση στο App Store.

    Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP από μια συσκευή Android

    Όπως το iOS, το λειτουργικό σύστημα Android δεν διαθέτει έναν τρόπο για να κάνετε ping σε άλλους δρομολογητές ή διακομιστές από προεπιλογή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές στο Google Play Store που θα σας επιτρέψουν να το κάνετε αυτό. Μερικές από τις εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν τα “Ping”, “Ping & Net” και “PingTools Network Utilities”.

    Ενώ το “Ping” και το “Ping & Net” παρέχουν μια βασική επιλογή ping, το “PingTools Network Utilities” είναι μια πολύ πιο προηγμένη εφαρμογή. Συνοδεύεται από πολλά χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία δικτύου που μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη χρήση δικτύου για κάθε εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, να σαρώσετε τις θύρες δικτύου, να ελέγξετε τους κατόχους τομέα και πολλά άλλα.

    Πώς να κάνετε Ping μια διεύθυνση IP χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή υπηρεσία Web

    Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να κάνετε ένα δοκιμαστικό ping, υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που θα σας επιτρέψουν να το κάνετε. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι υπηρεσίες σάς επιτρέπουν να κάνετε ping μόνο σε δημόσιους διακομιστές και δεν θα μπορείτε να κάνετε ping στον δρομολογητή του οικιακού σας δικτύου. Όχι εκτός αν έχει στατική διεύθυνση IP.

    Ορισμένες από τις διαδικτυακές υπηρεσίες που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν τις «Site24x7», «IPAddressGuide», «Ping.EU», «Network Tools» και «Wormly». Όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν για χρήση.

    Δοκιμή της σύνδεσής σας

    Ας ελπίσουμε ότι έχετε μάθει πώς να χρησιμοποιείτε την εντολή “ping” στη συσκευή σας. Το να γνωρίζετε πώς να δοκιμάσετε τη σύνδεσή σας είναι πολύ χρήσιμο πράγμα, ειδικά όταν έχετε αργή κίνηση στο Διαδίκτυο στον υπολογιστή σας. Και αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε άλλη εφαρμογή στην κινητή συσκευή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις διαδικτυακές υπηρεσίες ping.

    Καταφέρατε να χρησιμοποιήσετε την εντολή ping; Χάσατε τα «μηδενικά πακέτα» ή όχι; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.