Πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με τα Windows XP

Έχετε έναν παλιό υπολογιστή με Windows XP, αλλά δεν είστε σίγουροι τι να τον κάνετε; Σκεφτείτε να το ξεφορτωθείτε, καθώς η Microsoft δεν ενημερώνει πλέον το λειτουργικό σύστημα και είναι πολύ ανασφαλές σε αυτό το σημείο. Αντίθετα, εγκαταστήστε το Linux. Εάν είστε νοσταλγοί για την εμφάνιση και την αίσθηση των Windows XP, μπορείτε να κάνετε το Linux να μοιάζει με τα Windows XP για να διευκολύνετε τη μετάβαση.

Με την εναλλαγή αυτού του παλιού υπολογιστή με Windows XP σε Linux, θα λαμβάνετε ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης για παλιό υλικό, αυξημένη ταχύτητα, πιο ασφαλή επιφάνεια εργασίας και νέες δυνατότητες!

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Επιλογή περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας

Το πρώτο βήμα για να κάνετε το Linux να μοιάζει με τα Windows XP είναι να επιλέξετε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στην πλατφόρμα Linux και κάθε επιφάνεια εργασίας έχει τα δικά της μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Τούτου λεχθέντος, τα Windows XP είναι/ήταν ένα πολύ ελαφρύ λειτουργικό σύστημα και γι’ αυτό, σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανώς καλύτερο να αγνοήσετε τα μοντέρνα, high-end περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Αντίθετα, εστιάστε σε αυτά όπως το Mate, το XFCE4 και το LXDE.

  Πώς να επεξεργαστείτε το αρχείο Hosts στο Linux

Οποιοδήποτε από αυτά τα τρία περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας μπορεί εύκολα να αντιγράψει την εμφάνιση των Windows XP με λίγη δουλειά, επομένως το καθένα είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Όσοι αναζητούν την πλησιέστερη δυνατή σύγκριση με τα XP θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το XFCE4. Για αρχή, τα Windows XP έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν τα εικονίδια στη γραμμή εργασιών σε ένα δίσκο. Από όλα τα ελαφριά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Linux, το XFCE4 παραμένει το μόνο που υποστηρίζει αυτήν τη δυνατότητα.

Όσοι θέλουν να αντιγράψουν το ακριβές αποτύπωμα μνήμης των XP θα πρέπει να επιλέξουν το LXDE ως σημείο εκκίνησης. Αυτό το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας μπορεί να τρέξει με 128 MB μνήμης RAM (όπως και το XP).

Εγκατάσταση θεμάτων XP GTK

Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε διανομής Linux είναι το θέμα. Για να εγκαταστήσετε αυτά τα θέματα, πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το εργαλείο git στον υπολογιστή σας Linux. Αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο καθώς κάνει τη λήψη κώδικα απευθείας από το Github πολύ πιο γρήγορη. Το πακέτο git βρίσκεται σχεδόν σε οποιαδήποτε διανομή Linux. Ανοίξτε τη διαχείριση πακέτων, αναζητήστε το “git” και εγκαταστήστε το.

Ubuntu (και παράγωγα)

sudo apt install git

Debian

sudo apt-get install git

Arch Linux

sudo pacman -S git

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install git

OpenSUSE

sudo zypper install git

Με το εργαλείο git στο σύστημα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε τον κώδικα.

git clone https://github.com/Elbullazul/Longhorn-Collaboration.git

Υπάρχουν τρία διαφορετικά θέματα XP για να διαλέξετε σε αυτό το πακέτο: Longhorn Plex, Longhorn Slate και Longhorn Jade.

  Πώς να αποκτήσετε αρχεία κατ' απαίτηση στο OneDrive στα Windows 10

Εγκαταστήστε το Longhorn Plex

Για να λειτουργήσει το θέμα Longhorn Plex, θα πρέπει να το μετακινήσετε στον φάκελο θεμάτων. Για να εγκαταστήσετε το θέμα σε επίπεδο συστήματος (ώστε να έχει πρόσβαση κάθε χρήστης), κάντε τα εξής:

sudo mv ~/Longhorn-Collaboration/Windows Longhorn Plex /usr/share/themes/

Για να κάνετε το θέμα διαθέσιμο για έναν χρήστη, κάντε τα εξής:

mkdir ~/.themes

mv ~/Longhorn-Collaboration/Windows Longhorn Plex ~/.themes

Εγκαταστήστε το Longhorn Slate

sudo mv ~/Longhorn-Collaboration/Windows Longhorn Slate /usr/share/themes/

ή

mkdir ~/.themes

mv ~/Longhorn-Collaboration/Windows Longhorn Plex  ~/.themes

Εγκαταστήστε το Longhorn Jade

sudo mv ~/Longhorn-Collaboration/Windows Longhorn Jade /usr/share/themes/

ή

mkdir ~/.themes

mv ~/Longhorn-Collaboration/Windows Longhorn Jade ~/.themes

Εγκατάσταση θεμάτων εικονιδίων

Το επόμενο βήμα για τη μετατροπή του Linux σε Windows XP είναι να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισης των εικονιδίων. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε το θέμα του εικονιδίου B00merang XP. Έρχεται ως μέρος του πακέτου μετατροπών XP από το οποίο έχουμε πάρει τα θέματα XP GTK και θα ταιριάζει όμορφα. Για να το αποκτήσετε, πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε και το πακέτο wget και το πακέτο αποσυμπίεσης στον υπολογιστή σας. Αυτά τα εργαλεία είναι ζωτικής σημασίας για τη γρήγορη λήψη και εξαγωγή του θέματος του εικονιδίου.

  Πώς να εγγράψετε μεγαλύτερα κλιπ με DVR παιχνιδιών στα Windows 10

Τα Wget και Unzip ενδέχεται να είναι ήδη εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας Linux. Αν όχι, ανατρέξτε στον διαχειριστή πακέτων του λειτουργικού συστήματος και κάντε μια αναζήτηση για “wget” και “unzip”.

Ubuntu

sudo apt install wget unzip

Debian

sudo apt-get install wget unzip

Arch Linux

sudo pacman -S wget unzip

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install wget unzip

OpenSUSE

sudo zypper install wget unzip

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο wget, πραγματοποιήστε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του θέματος εικονιδίου B00merang XP στον υπολογιστή σας:

wget https://github.com/Elbullazul/WinXP-Icons/archive/master.zip

Το θέμα του εικονιδίου δεν θα γίνει λήψη με ετικέτα XP. Αντίθετα, θα ονομάζεται “master.zip”. Για να εξαγάγετε τα περιεχόμενα του master.zip, χρησιμοποιήστε την εντολή unzip.

unzip master.zip

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που το αρχείο zip φέρει την ετικέτα “master.zip”, τα εξαγόμενα περιεχόμενα δεν θα είναι. Αντίθετα, ο φάκελος που θα εξαχθεί θα φέρει την ετικέτα “WinXP-Icons-master”. Εγκαταστήστε τα εικονίδια στον κατάλογο εικονιδίων συστήματος χρησιμοποιώντας είτε CP είτε MV. Χρησιμοποιήστε την εντολή αντιγραφής εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα αντίγραφο του θέματος του εικονιδίου στον αρχικό σας φάκελο (για λόγους τροποποίησης). Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε MV.

Εγκατάσταση στο σύστημα με:

sudo cp WinXP-Icons-master /usr/share/icons/

ή

sudo mv WinXP-Icons-master /usr/share/icons/

Εγκατάσταση για έναν χρήστη με:

cp WinXP-Icons-master ~/.icons
or 
mv WinXP-Icons-master ~/.icons

Πρόσθετες Τροποποιήσεις

Τα θέματα και τα εικονίδια για αυτόν τον οδηγό προέρχονται από το συνολικό πακέτο μετατροπών XP που δημιουργεί το B00merang. Αν θέλετε να μετατρέψετε περαιτέρω το Linux σε Windows XP, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπό τους. Έχουν οδηγούς, έργα τέχνης και πληροφορίες για το πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με τα Windows XP και πολλά πιο εκτεταμένα θέματα περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας Linux.