Πώς να κάνετε το KDE Plasma 5 να μοιάζει με το Ubuntu Unity

Εάν δεν είστε λάτρης του Gnome Shell αλλά θέλετε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που μοιάζει με Unity, σκεφτείτε να τροποποιήσετε την επιφάνεια εργασίας σας στο KDE Plasma. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα διάφορα βήματα που χρειάζονται για να κάνουμε το KDE Plasma 5 να μοιάζει με το Ubuntu Unity.

Για να λειτουργήσει αυτό το σεμινάριο, είναι καλύτερο να εκτελείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του KDE Plasma 5. Οι περισσότερες διανομές Linux θα πρέπει να έχουν μια αρκετά νέα έκδοση του Plasma 5. Για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση, ελέγξτε τα λειτουργικά σας συστήματα για ενημερώσεις και εγκαταστήστε τα.

Σημείωση: εάν η διανομή Linux σας δεν έχει τουλάχιστον την έκδοση 5.9 του KDE Plasma, σκεφτείτε να μεταβείτε σε διαφορετική διανομή Linux.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη για να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Plasma, αλλά μακράν η καλύτερη επιλογή είναι το KDE Neon. Εάν χρησιμοποιείτε μια παλιά διανομή Linux, σκεφτείτε να μεταβείτε στο Neon. Να αλλάξω, κατεβάστε την πιο πρόσφατη εικόνα ISO και χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Etcher USB για να φτιάξετε ένα stick εγκατάστασης. Μόλις βάλετε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία Neon, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να τον τροποποιήσετε ώστε να φαίνεται και να συμπεριφέρεται παρόμοια με το Ubuntu Unity!

Εγκατάσταση της United

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνετε το KDE Plasma 5 να μοιάζει με το Ubuntu Unity είναι να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα “εμφάνιση και αίσθηση”. Η εμφάνιση και η αίσθηση είναι ένα μοναδικό μέρος της επιφάνειας εργασίας που επιτρέπει στους προγραμματιστές θεμάτων τη δυνατότητα να προδιαμορφώσουν τον τρόπο εμφάνισης της επιφάνειας εργασίας Plasma. Μπορούν να ορίσουν την ταπετσαρία, τη διάταξη του πίνακα, το θέμα εικονιδίων, το θέμα διαχείρισης παραθύρων και οτιδήποτε άλλο.

  Πώς να απολυμάνετε τα χειριστήρια Xbox σας

Για να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα εμφάνισης και αίσθησης, πατήστε το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιο και αναζητήστε το “look and feel”, όχι το “look and feel explorer” κ.λπ.

Μέσα στην εφαρμογή “look and feel”, θα παρατηρήσετε μερικά προεγκατεστημένα “looks”. Αυτές είναι οι προεπιλογές, επομένως αγνοήστε τις. Αντίθετα, βρείτε το κουμπί “Λήψη νέας εμφάνισης” για να ανοίξετε το εργαλείο λήψης. Στο πρόγραμμα λήψης, αναζητήστε το θέμα εμφάνισης και αίσθησης “United”. Εγκαταστήστε το United κάνοντας κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση” δίπλα του.

Μόλις εγκατασταθεί η United, κάντε κλικ στο «κλείσιμο» στο κάτω μέρος του εργαλείου λήψης και επιστρέψτε στον εξερευνητή εμφάνισης και αίσθησης. Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Χρήση διάταξης επιφάνειας εργασίας από το θέμα”. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα!

Με επιλεγμένο το πλαίσιο, βρείτε το θέμα εμφάνισης και αίσθησης “Ενωμένη”, επιλέξτε το και κάντε κλικ στο “Εφαρμογή” για να πείτε στο KDE να το χρησιμοποιήσει. Η εφαρμογή του θέματος United look and feel θα πρέπει να μετατρέψει αμέσως το KDE Plasma 5 σε κάτι παρόμοιο με το Ubuntu Unity.

  Τα CD που γράψατε πάνε άσχημα: Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Εικονίδια Ubuntu

Το προεπιλεγμένο σύνολο εικονιδίων του KDE πραγματικά δεν ταιριάζει με τη συνολική εμφάνιση του Unity, επομένως χρειάζεται αλλαγή. Υπάρχουν πολλές επιλογές για εικονίδια, αλλά μια καλή επιλογή για αυτήν την κατάσταση είναι το Ubuntu Flat Remix. Κατεβάστε το από τον σύνδεσμο εδώκαι, στη συνέχεια, ακολουθήστε τον οδηγό μας για να μάθετε πώς να το εγκαταστήσετε στο σύστημα.

Όταν εγκαταστήσετε το νέο θέμα εικονιδίων, ακολουθήστε τον οδηγό μας για να μάθετε πώς να το εφαρμόσετε στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του KDE.

Θέμα Ubuntu Kwin

Το θέμα KDE United λειτουργεί αρκετά καλά με το θέμα Plasma/Unity, αλλά για όσους αναζητούν μια πιο «όπως το Ubuntu» εμπειρία, μπορεί να μην είναι αρκετό. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το θέμα είναι να εγκαταστήσετε ένα θέμα Ambiance Kwin. Υπάρχουν πολλά θέματα όπως αυτό για να διαλέξετε, αλλά μακράν το καλύτερο για χρήση είναι το Blender Ambiance. Για να εγκαταστήσετε αυτό το θέμα, πατήστε το πλήκτρο Windows και αναζητήστε “διακοσμήσεις παραθύρων”.

Μέσα σε αυτήν την περιοχή, θα δείτε μια λίστα με θέματα διακόσμησης παραθύρων Kwin. Αγνοήστε τα και αναζητήστε το “Get New Decorations” για να ανοίξετε το εργαλείο λήψης KDE KWin. Βρείτε το πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε “Blender Ambiance” και πατήστε το πλήκτρο enter. Κοιτάξτε τη λίστα και κάντε κλικ στο «Install» δίπλα στο θέμα Blender Ambiance για να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

  Πώς να αφαιρέσετε εξουσιοδοτημένες εφαρμογές από το Instagram

Μόλις εγκατασταθεί το θέμα, κάντε κλικ στο κουμπί «κλείσιμο» για έξοδο από το εργαλείο λήψης και επιστροφή στην περιοχή «Διακοσμήσεις παραθύρων». Κοιτάξτε τη λίστα των θεμάτων, επιλέξτε “Blender Ambiance” και κάντε κλικ στο “εφαρμογή” για να μεταβείτε στο νέο θέμα.

Κουμπιά Kwin

Το Unity είναι γνωστό για την τοποθέτηση των χειριστηρίων του παραθύρου στα αριστερά και όχι στο παραδοσιακό σημείο. Για να το κάνετε αυτό στο KDE Plasma, κάντε κλικ στην καρτέλα “κουμπιά” μέσα στην καρτέλα “Διακοσμήσεις παραθύρων”. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, κάντε κλικ και σύρετε τα κουμπιά κλεισίματος, ελαχιστοποίησης και μεγιστοποίησης από τη δεξιά πλευρά προς τα αριστερά. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του KDE, αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο.

Σημείωση: είναι δυνατό να επαναφέρετε τα κουμπιά δράσης Kwin στις προεπιλογές επιλέγοντας το κουμπί «Προεπιλογές» και μετά «εφαρμογή».

Όταν όλα τα κουμπιά έχουν μετακινηθεί προς τα αριστερά, κάντε κλικ στο «Εφαρμογή». Φροντίστε επίσης να σύρετε το κουμπί KDE, το κουμπί καρφίτσας και το κουμπί ερώτησης έξω από τη γραμμή τίτλου.