Πώς να κάνετε τις εφαρμογές των Windows να λειτουργούν σε Linux με CrossOver

Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες όπως το Wine, η χρήση προγραμμάτων Windows σε Linux λειτουργεί αρκετά καλά. Ωστόσο, το Wine δεν είναι ακριβώς φιλικό προς τον χρήστη και συχνά οι χρήστες δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς να κάνουν τις εφαρμογές των Windows να λειτουργούν σε Linux.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να λύσετε αυτό το πρόβλημα είναι να αποφύγετε τη χρήση του παραδοσιακού κρασιού υπέρ του CrossOver. Είναι ένα εργαλείο που παίρνει όλα τα καλύτερα μέρη του Wine και προσθέτει ένα εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη επίπεδο που μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα δεκάδες προγράμματα Windows, παιχνίδια και πολλούς τύπους εφαρμογών με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εγκαταστήστε το CrossOver

Το CrossOver Office δεν είναι δωρεάν λογισμικό. Ως αποτέλεσμα, η εγκατάστασή του δεν είναι τόσο εύκολη όσο το άνοιγμα του Κέντρου Λογισμικού Ubuntu, η αναζήτηση για “CrossOver” και το κλικ στο κουμπί εγκατάστασης. Αντίθετα, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό, θα πρέπει να αγοράσετε μια άδεια χρήσης.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το CrossOver Office δωρεάν, υπάρχει μια δοκιμή 14 ημερών. Για να εγκαταστήσετε τη δοκιμαστική έκδοση, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες που αντιστοιχούν στη διανομή Linux σας.

Ubuntu και Debian

Το λογισμικό CrossOver έχει εξαιρετική υποστήριξη για διανομές Ubuntu, Debian και Linux που είναι παράγωγά τους.

  Ενσωμάτωση OneDrive στα Windows 10. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση στον υπολογιστή σας Ubuntu ή Debian, μεταβείτε στην επίσημη σελίδα λήψης Linux. Επί τη σελίδα λήψηςκάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού «Linux Distribution» και επιλέξτε «Ubuntu, Mint or Other Debian».

Αφού επιλέξετε τη διανομή σας, εισαγάγετε το όνομά σας, τη διεύθυνση email σας και κάντε κλικ στο πλαίσιο δίπλα στο “Δεν είμαι ρομπότ” για να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης DEB.

Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στο φάκελο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

Στο φάκελο ~/Downloads, εγκαταστήστε το CrossOver με την εντολή dpkg.

sudo dpkg -i crossover_*.deb

Η εγκατάσταση του πακέτου CrossOver DEB στο τερματικό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σφάλματα εξάρτησης. Εάν εμφανιστεί ένα σφάλμα εξάρτησης για εσάς, διορθώστε το με την εντολή apt install.

sudo apt install -f

Arch Linux

Αν και δεν υπάρχει επίσημη σελίδα λήψης, οι χρήστες του Arch Linux μπορούν να έχουν πρόσβαση στο CrossOver Office μέσω του AUR χάρη στην κοινότητα του Arch. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του AUR, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές.

Σημείωση: η εγκατάσταση του CrossOver στο AUR μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς δεν έχει επίσημη υποστήριξη από τους προγραμματιστές. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη λειτουργία του πακέτου, ίσως είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε τις οδηγίες “Generic Linux”.

sudo pacman -S base-devel git

git clone https://aur.archlinux.org/crossover.git

cd crossover

makepkg -si

Fedora και OpenSUSE

Οι διανομές Fedora, OpenSUSE και άλλες διανομές Redhat Linux μπορούν να εγκαταστήσουν το CrossOver Office μεταβαίνοντας στο επίσημο Linux σελίδα λήψηςεπιλέγοντας «Red Hat, Fedora ή άλλο Linux που βασίζεται σε RPM».

  Πώς να δείτε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί όλη την CPU σας στα Windows

Συμπληρώστε τις πληροφορίες στη σελίδα και κάντε κλικ στο κουμπί λήψης. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου CrossOver RPM στον υπολογιστή σας Linux, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στο φάκελο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

Εγκαταστήστε το CrossOver χρησιμοποιώντας είτε το Fedora DNF είτε το OpenSUSE Zypper.

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install crossover-17.5.1-1.rpm

OpenSUSE

sudo zypper install crossover-17.5.1-1.rpm

Γενικό Linux

Θέλετε να εγκαταστήσετε το CrossOver Office και να χρησιμοποιήσετε μια διανομή Linux που δεν χρησιμοποιεί ως βάση το Arch, το Debian ή το Redhat; Εάν ναι, θα πρέπει να κάνετε λήψη του γενικού αρχείου BIN για να λειτουργήσει το CrossOver Office. Για λήψη, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα λήψηςσυμπληρώστε τις πληροφορίες που ζητά και κάντε κλικ στο κουμπί «λήψη».

Τώρα που ολοκληρώθηκε η λήψη του αρχείου BIN στον υπολογιστή σας Linux, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να εργάζεστε με τη γραμμή εντολών. Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το για να μετακινηθείτε στον φάκελο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

Στο φάκελο ~/Downloads, ενημερώστε τα δικαιώματα του αρχείου CrossOver BIN, ώστε να εκτελείται ως πρόγραμμα.

sudo chmod +x install-crossover-*.bin

Ξεκινήστε το παράθυρο διαλόγου εγκατάστασης με:

./install-crossover-*.bin

Η εκτέλεση της παραπάνω εντολής θα εκκινήσει έναν οδηγό εγκατάστασης CrossOver. Ακολουθήστε τις οδηγίες και διαβάστε τα πάντα προσεκτικά, καθώς αυτός ο οδηγός εγκατάστασης θα σας καθοδηγήσει στον τρόπο εγκατάστασης του λογισμικού στον υπολογιστή σας Linux.

  Πώς να προσθέσετε μια εφαρμογή σε όλες τις εφαρμογές στο μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Χρησιμοποιήστε CrossOver

Ανοίξτε το κέντρο εφαρμογών στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux, αναζητήστε το “CrossOver” και εκκινήστε το. Όταν ανοίξει η εφαρμογή, κάντε κλικ στο κουμπί “εγκατάσταση λογισμικού Windows” για να ξεκινήσετε.

Η εγκατάσταση λογισμικού των Windows στο CrossOver δεν σημαίνει τη λήψη οποιουδήποτε παλιού αρχείου EXE και τη φόρτωσή του. Αντίθετα, οι χρήστες χρησιμοποιούν τη φανταστική βάση δεδομένων των αρχείων διαμόρφωσης του CrossOver για να βοηθήσουν στη φόρτωση προγραμμάτων.

Για να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα Windows στο CrossOver, πληκτρολογήστε το όνομα του προγράμματος στο πλαίσιο αναζήτησης. Όταν δείτε το πρόγραμμα που θέλετε, κάντε κλικ στο αποτέλεσμα.

Ξεκινήστε την εγκατάσταση κάνοντας κλικ στο “continue”, μετά στο “install”, το CrossOver στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει αυτόματη λήψη, διαμόρφωση και ρύθμιση του προγράμματος Windows για εκτέλεση σε Linux.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εφαρμογή σας CrossOver μπορεί να ξεκινήσει μέσω των “Εφαρμογών Windows” στο μενού του προγράμματός σας.