Πώς να κάνετε στιγμιότυπο οθόνης σε υπολογιστή (Windows 10)

Δεν έχουμε πραγματικά στατιστικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό, αλλά μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών πρέπει να τραβούν στιγμιότυπα οθόνης στα Windows 10 τους κάθε τόσο.

Είτε θέλετε να δείξετε κάτι αστείο που συμβαίνει στον υπολογιστή σας σε έναν φίλο σας, είτε να θυμηθείτε μια σημαντική πληροφορία ή ακόμα και να δημιουργήσετε μαθήματα εικόνων για διαδικτυακές δημοσιεύσεις, χρειάζεστε ένα εργαλείο στιγμιότυπων οθόνης για να σας βοηθήσει.

Μπορείτε ακόμη και να εξαγάγετε κείμενο από στιγμιότυπα οθόνης εάν διαθέτετε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που υποστηρίζει την τεχνολογία OCR.

Στιγμιότυπο οθόνης Windows 10

Ευτυχώς, τα Windows 10 έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για στιγμιότυπα εικόνων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πιάσετε την οθόνη του υπολογιστή σας στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft και θα σας δείξουμε πώς.

Ορισμένοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τη γραμμή εντολών για να καταγράψουν την οθόνη, αλλά θα ακολουθήσουμε μια πιο πρακτική προσέγγιση και θα επικεντρωθούμε σε ευκολότερες μεθόδους που συνοδεύουν μια γραφική διεπαφή.

Πώς να κάνετε λήψη οθόνης στα Windows 10

1. Χρησιμοποιήστε το πλήκτρο Print Screen

Ρίξτε μια ματιά στο πληκτρολόγιό σας και αναζητήστε ένα πλήκτρο Print Screen. Συνήθως βρίσκεται στην επάνω σειρά, ανάμεσα στα λειτουργικά πλήκτρα. Αλλά θα μπορούσατε επίσης να το εντοπίσετε κοντά στο κουμπί Home ή ακόμα και στο numpad σας, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο του πληκτρολογίου σας.

  Τι είναι οι Crushed Shadows και Blown Highlights;

Πού πηγαίνουν τα στιγμιότυπα οθόνης;

Πατήστε Print Screen για να τραβήξετε ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας. Τα Windows 10 δεν σας δίνουν κανένα σημάδι ότι αντέγραψε κάτι. Ωστόσο, μπορείτε να ανοίξετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως το Paint ή το Paint 3D για να επικολλήσετε την εικόνα.

Εάν κρατήσετε πατημένο το Alt ενώ πατάτε το Print Screen, θα λάβετε ένα στιγμιότυπο οθόνης του ενεργού παραθύρου του παραθύρου αντί για την πλήρη οθόνη.

Είναι ένας εξαιρετικός και απλός τρόπος για να εστιάσετε σε μια εφαρμογή αντί να χάνετε χρόνο σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών προσπαθώντας να κόψετε ανεπιθύμητα μέρη μιας εικόνας πλήρους οθόνης.

2. Χρησιμοποιήστε το συνδυασμό πλήκτρων Win + Print Screen

Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Win και πατώντας το πλήκτρο Print Screen επιτυγχάνονται παρόμοια αποτελέσματα όπως στην προηγούμενη μέθοδο, με δύο σημαντικές διαφορές.

Πρώτον, μπορείτε πραγματικά να πείτε ότι τραβάτε ένα στιγμιότυπο επειδή ολόκληρη η οθόνη μειώνεται προσωρινά.

Πού αποθηκεύονται τα στιγμιότυπα οθόνης;

Δεύτερον, οι εικόνες πλήρους οθόνης αποθηκεύονται αυτόματα στο δίσκο. Μπορείτε να τα βρείτε στις Εικόνες > Στιγμιότυπα οθόνης. Μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη τοποθεσία από την ενότητα Ιδιότητες > Τοποθεσία.

  Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το iMessage σε Mac

Αλλά η εικόνα που τραβήχτηκε αντιγράφεται επίσης στο πρόχειρο, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας, να επικολλήσετε την εικόνα και να προχωρήσετε στην επεξεργασία της εάν είναι απαραίτητο.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη λειτουργία, η χρήση του συνδυασμού πλήκτρων Win + Print Screen είναι ιδανική όταν πρέπει να τραβήξετε πολλά στιγμιότυπα οθόνης βιαστικά και δεν έχετε χρόνο να αποθηκεύσετε χειροκίνητα το καθένα στο αρχείο.

3. Χρησιμοποιήστε το Snipping Tool

Το Snipping Tool είναι ένα ειδικό βοηθητικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στα Windows 7 για να σας βοηθήσει να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης. Και είναι ακόμα διαθέσιμο στα Windows 10. Εκτός από τη λήψη της πλήρους οθόνης και του ενεργού παραθύρου, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα απόσπασμα ελεύθερης μορφής ή ορθογώνιο.

Επιλέξτε τη λειτουργία λήψης, κάντε κλικ στο Νέο και τραβήξτε τη λήψη. Είναι επίσης δυνατό να ορίσετε χρόνο καθυστέρησης (έως 5 δευτερόλεπτα).

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το απόσπασμα ως αρχείο PNG, GIF ή JPG, να το αντιγράψετε ή να το στείλετε σε συνημμένο email. Πριν το κάνετε αυτό, μπορείτε να σχεδιάσετε την εικόνα με ένα στυλό ή ένα highlighter για να επισημάνετε σημαντικά σημεία στα οποία θέλετε να στρέψετε την προσοχή του θεατή.

4. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή παιχνιδιών Xbox

Το Xbox Game Bar είναι μια άλλη δυνατότητα ενσωματωμένη στα Windows 10. Είναι ειδικά κατασκευασμένη για να σας βοηθά να τραβάτε στιγμιότυπα οθόνης και να εγγράφετε βίντεο ενώ παίζετε παιχνίδια ή εργάζεστε με εφαρμογές πλήρους οθόνης. Μπορείτε να το καλέσετε γρήγορα πατώντας το πλήκτρο πρόσβασης Win + G.

  Πώς να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή και του μόντεμ σας

Ή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας τον συνδυασμό πλήκτρων Win + Alt + Print Screen για να τραβήξετε ολόκληρη την οθόνη. Θα αντιγραφεί στο πρόχειρο, επομένως πρέπει απλώς να ανοίξετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας, να επικολλήσετε την εικόνα και να την αποθηκεύσετε στο αρχείο.

5. Χρησιμοποιήστε το GreenShot

Εάν θέλετε περισσότερο έλεγχο, όπως ο προγραμματισμός στιγμιότυπων οθόνης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εργαλεία λογισμικού τρίτων κατασκευαστών. Υπάρχουν πολλές επιλογές στο διαδίκτυο, αλλά πιστεύουμε ότι το Greenshot είναι ένα από τα καλύτερα στην επιχείρηση.

Greenshot είναι εντελώς δωρεάν λογισμικό. Διαθέτει πολλαπλές λειτουργίες λήψης, όπως πλήρη οθόνη, ενεργό παράθυρο, προσαρμοσμένη περιοχή ή τελευταία περιοχή.

Μπορείτε να διαμορφώσετε πλήκτρα πρόσβασης, να αποθηκεύσετε στιγμιότυπα οθόνης ως τοπικά αρχεία, καθώς και να τα ανεβάσετε σε υπηρεσίες φιλοξενίας εικόνων όπως το Imgur, το Photobucker, το Flickr ή το Dropbox.

Επιπλέον, μπορείτε να συμπεριλάβετε ή να εξαιρέσετε τον κέρσορα του ποντικιού σας από τις εικόνες, να διατηρήσετε τη διαφάνεια του παραθύρου και ακόμη και να εκτυπώσετε τις εικόνες σε ασπρόμαυρο ή με ανεστραμμένα χρώματα.

συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, μπορείτε εύκολα να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης στον υπολογιστή σας Windows 10 χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Print Screen ή ενεργοποιώντας το Print Screen ενώ κρατάτε πατημένο το Alt. Είναι ακόμη δυνατό να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης εφαρμογών που αποκλείουν αυτήν τη λειτουργία.

Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Windows 10 Snipping Tool ή το Xbox Game Bar. Αν, ωστόσο, αναζητάτε περισσότερο έλεγχο στα στιγμιότυπα οθόνης σας, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε μια αξιόπιστη εφαρμογή τρίτων, όπως το GreenShot.

Χάσαμε κάτι σημαντικό; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος για να τραβάτε στιγμιότυπα στα Windows 10; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.