Πώς να κάνετε στιγμιότυπο οθόνης μιας συγκεκριμένης περιοχής στην οθόνη σας στα Windows 10

Τα Windows 10 είναι η πρώτη έκδοση των Windows που έχει ενσωματωμένη λειτουργία στιγμιότυπου οθόνης. Οι χρήστες σε παλαιότερες εκδόσεις έπρεπε να βασίζονται στο εργαλείο Snipping το οποίο δεν ήταν πολύ βολικό στη χρήση. Αυτό το χαρακτηριστικό που λείπει αντισταθμίστηκε μέσω εφαρμογών τρίτων. Τα Windows 10, προς το παρόν, διαθέτουν μια πολύ βασική δυνατότητα στιγμιότυπου οθόνης. Εάν πατήσετε Win+PrntScr, τα Windows 10 θα καταγράψουν ολόκληρη την οθόνη σας. Αν το συγκρίνετε με το macOS, η δυνατότητα εξακολουθεί να λείπει. Με την τρέχουσα λειτουργία, δεν μπορείτε να κάνετε λήψη οθόνης μιας συγκεκριμένης περιοχής στην οθόνη σας. Έρχεται το Creators Update τον Απρίλιο, τα πράγματα θα αλλάξουν ελαφρώς. Τα Windows 10 θα μπορούν να τραβούν στιγμιότυπο οθόνης μιας συγκεκριμένης περιοχής στην οθόνη σας χωρίς να εμπλέκονται επιπλέον εφαρμογές.

  Πώς να αλλάξετε τα σχέδια παροχής ενέργειας στο σύστημα σε αδράνεια στα Windows 10

Αυτή η νέα δυνατότητα είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις των Windows 10 Insider. Για να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας συγκεκριμένης περιοχής στην οθόνη σας, πατήστε Win+Shift+S.

Αυτό θα προσθέσει μια λευκή ημιδιαφανή μάσκα στην οθόνη σας. Ο κέρσορας θα αλλάξει από το βέλος του δείκτη σε σταυρό.

Όταν εμφανιστεί το σταυρό, κάντε κλικ και σύρετέ το πάνω από την οθόνη σας για να επιλέξετε την περιοχή που θέλετε να τραβήξετε. Η λευκή μάσκα θα αρχίσει να εξαφανίζεται από την περιοχή που έχετε επιλέξει. Αφήστε το κουμπί του ποντικιού σας για να τραβήξετε το στιγμιότυπο οθόνης.

Όπως και άλλα στιγμιότυπα οθόνης που λαμβάνονται με το ενσωματωμένο εργαλείο στιγμιότυπων οθόνης, αυτό θα αποθηκεύσει την εικόνα στη βιβλιοθήκη εικόνων μέσα στο φάκελο Στιγμιότυπα οθόνης.

  Πώς να διορθώσετε το BSOD όταν απενεργοποιείτε το Bluetooth στα Windows 10

Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή OneNote για επιτραπέζιους υπολογιστές στην τρέχουσα έκδοση των Windows 10 ή σε οποιαδήποτε παλαιότερη έκδοση, αυτή η νέα δυνατότητα θα σας φανεί πολύ οικεία. Η εφαρμογή για επιτραπέζιους υπολογιστές OneNote σάς επιτρέπει να κάνετε λήψη οθόνης μιας συγκεκριμένης περιοχής στην οθόνη σας μέσω του γραφικού στοιχείου του δίσκου συστήματος. Χρησιμοποιεί επίσης την ίδια ακριβώς συντόμευση. Η μόνη διαφορά είναι ότι το OneNote για επιφάνεια εργασίας δεν είναι μια δωρεάν εφαρμογή και δεν συνοδεύεται από την εγκατάσταση των Windows.

Παρά αυτή τη νέα δυνατότητα, τα Windows 10 εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με το macOS. Το macOS σάς επιτρέπει να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας συγκεκριμένης περιοχής, οποιουδήποτε παραθύρου ή ολόκληρης της οθόνης. Καταγράφει στιγμιότυπα οθόνης HD χωρίς να χρειάζονται επιπλέον εφαρμογές και το macOS έχει αυτή τη δυνατότητα για πάνω από μια δεκαετία.

  Πώς να παραλείψετε τα Windows 10 Insider Builds

Για να προχωρήσει η Microsoft, θα πρέπει να βελτιώσει τη δυνατότητα εκθετικά. Είναι, αν μη τι άλλο, μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που με έκανε να εγκαταλείψω την προεπιλεγμένη εφαρμογή στιγμιότυπου οθόνης. Οι τομείς στους οποίους μπορεί να βελτιωθεί, για να ξεπεράσει την Apple, είναι να προσθέσει λήψη δρομέα. Προς το παρόν, ούτε τα Windows 10 ούτε το macOS καταγράφουν τον κέρσορα του ποντικιού σε ένα στιγμιότυπο οθόνης.

Οι χρήστες των Windows 10 που πρέπει να εμφανίσουν τον κέρσορα σε ένα στιγμιότυπο οθόνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο τρίτου κατασκευαστή. Η Microsoft κάνει μικρά βήματα, αλλά αυτό δεν είναι πολύ περίπλοκο χαρακτηριστικό και μπορεί να αντέξει οικονομικά να κάνει μεγαλύτερα βήματα.