Πώς να κάνετε σάρωση με το Microsoft Defender Antivirus στα Windows 10

Το κακόβουλο λογισμικό των Windows εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό η Microsoft στέλνει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς που ονομάζεται Microsoft Defender με τα Windows 10. Σαρώνει για κακόβουλο λογισμικό στο παρασκήνιο, αλλά μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε σάρωση πλήρους συστήματος με το Defender.

Αρχικά, ανοίξτε το μενού Έναρξη και πληκτρολογήστε “Windows Security”. Κάντε κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής “Windows Security” που εμφανίζεται.

Στην πλαϊνή γραμμή, κάντε κλικ στην «Προστασία από ιούς και απειλές».

Μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη σάρωση από εδώ κάνοντας κλικ στο κουμπί “Γρήγορη σάρωση”. Εάν δεν έχετε σαρώσει πρόσφατα, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε μια βαθύτερη σάρωση. Στην περιοχή κάτω από την επικεφαλίδα “Τρέχουσες απειλές”, κάντε κλικ στο “Επιλογές σάρωσης”.

  Μπορείτε να αποκτήσετε πολλούς λογαριασμούς χρηστών σε ένα iPad;

Στο μενού “Επιλογές σάρωσης”, θα δείτε μια λίστα με τέσσερις διαφορετικούς τύπους σαρώσεων που μπορείτε να εκτελέσετε στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Microsoft Defender.

Γρήγορη σάρωση: Σαρώνει φακέλους στο σύστημά σας όπου εντοπίζονται συνήθως απειλές, όπως οι φάκελοι Λήψεις και Windows. Αυτό συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.
Πλήρης σάρωση: Σαρώνει κάθε αρχείο στον υπολογιστή σας καθώς και όλα τα προγράμματα που εκτελούνται. Η σάρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί.
Προσαρμοσμένη σάρωση: Εάν κάνετε αυτήν την επιλογή, η Ασφάλεια των Windows θα σας ζητήσει μια συγκεκριμένη τοποθεσία αρχείου ή φακέλου που θέλετε να σαρώσετε.
Microsoft Defender Offline Scan: Αυτή η επιλογή επανεκκινεί το μηχάνημά σας και σαρώνει τα αρχεία και τα προγράμματα του συστήματος ενώ δεν εκτελούνται, κάτι που είναι χρήσιμο εάν ένα κομμάτι κακόβουλου λογισμικού εκτελείται αυτήν τη στιγμή και ενδέχεται να παρεμβαίνει στη σάρωση.

  Πώς να επαναφέρετε το Face ID στο iPhone

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει το Defender στο παρελθόν ή εάν ο υπολογιστής σας είναι αστείος και ανησυχείτε για μια προφανή απειλή, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μια πλήρη σάρωση. Επιλέξτε το κουμπί επιλογής δίπλα στο “Full Scan” και κάντε κλικ στο κουμπί “Scan Now”.

Θα ξεκινήσει μια σάρωση πλήρους συστήματος και η Ασφάλεια των Windows θα εμφανίσει μια γραμμή ένδειξης προόδου.

Όταν ολοκληρωθεί η σάρωση, θα δείτε τα αποτελέσματα. Εάν όλα ήταν εντάξει, θα δείτε ένα μήνυμα που λέει “Δεν υπάρχουν τρέχουσες απειλές”.

Ωστόσο, εάν η σάρωση βρήκε κάποιο κακόβουλο λογισμικό, θα δείτε ένα μήνυμα που λέει “Βρέθηκαν απειλές” και μια λίστα με τα μολυσμένα αρχεία ακριβώς από κάτω.

  Πώς να οργανώσετε τους σελιδοδείκτες σας με λίγο γράσο αγκώνων

Για να αφαιρέσετε τις απειλές, κάντε κλικ στο κουμπί “Έναρξη ενεργειών”.

Αφού κάνετε κλικ στο “Έναρξη ενεργειών”, το Microsoft Defender θα αφαιρέσει αυτόματα τις απειλές. Εάν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με τις απειλές που καταργήθηκαν, κοιτάξτε κάτω από τα αποτελέσματα σάρωσης και κάντε κλικ στο “Ιστορικό προστασίας”.

Επίσης, εάν το Defender βρήκε μια απειλή κατά τη διάρκεια μιας Γρήγορης ή Πλήρους σάρωσης, ίσως είναι συνετό να επιλέξετε «Microsoft Defender Offline Scan» στην οθόνη Επιλογές σάρωσης και να το εκτελέσετε αμέσως μετά για κάθε περίπτωση. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα βγουν κανονικά. Καλή τύχη και μείνετε ασφαλείς!