Πώς να κάνετε αναβάθμιση στο Fedora 34

Το Fedora 34 είναι εδώ! Μαζί του έρχεται ένα ολοκαίνουργιο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας: Gnome 40! Αν περιμένατε υπομονετικά να δοκιμάσετε αυτή τη νέα έκδοση, αυτό το άρθρο είναι για εσάς! Ακολουθήστε καθώς εξετάζουμε τον τρόπο αναβάθμισης στο Fedora 34!

αναβάθμιση σε Fedora 34

Κατεβάστε το Fedora 34 για να το δοκιμάσετε φρέσκο

Εάν δεν έχετε εγκατεστημένο το Fedora 33 και δεν μπορείτε να κάνετε απευθείας αναβάθμιση στο 34 ή εάν χρησιμοποιείτε διαφορετική διανομή και θέλετε να το ελέγξετε, θα πρέπει να κάνετε λήψη του Fedora 34.

Για να πάρετε τα χέρια σας στο Fedora 34 για να το δοκιμάσετε φρέσκο, ξεκινήστε πηγαίνοντας στο Επίσημος ιστότοπος Fedora. Μόλις μπείτε στον ιστότοπο, εντοπίστε το “Fedora Workstation” και κάντε κλικ στο κουμπί “Λήψη τώρα”.

Κάνοντας κλικ στο «Λήψη τώρα» με το ποντίκι, θα μεταφερθείτε στη σελίδα λήψης. Από εδώ, εντοπίστε το “Σε Linux ή θέλετε απλώς ένα αρχείο ISO;” επιλογή. Στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί “Λήψη” δίπλα στο “Fedora 34: x86_64 DVD ISO” για να πάρετε το πιο πρόσφατο Fedora. Εναλλακτικά, κατεβάστε το Fedora Media Writer εάν χρησιμοποιείτε Windows ή Mac OS.

Αναβάθμιση σε Fedora 34 – Λογισμικό Gnome

Η αναβάθμιση στο Fedora 34 γίνεται καλύτερα με το λογισμικό Gnome, κυρίως εάν χρησιμοποιείτε την έκδοση Gnome του λειτουργικού συστήματος. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης, βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, εκκινήστε την εφαρμογή «Λογισμικό».

  προγραμματίστε μια συνάντηση και στείλτε προσκλήσεις

Αφήστε την εφαρμογή Gnome Software να φορτώσει και ελέγξτε για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και εφαρμογές. Μόλις είναι έτοιμο για χρήση, κάντε κλικ στο κουμπί “Ενημερώσεις” στην εφαρμογή. Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί, θα δείτε ενημερώσεις λογισμικού, καθώς και ένα banner στο επάνω μέρος της σελίδας.

Αυτό το banner λέει, “Fedora 34 τώρα διαθέσιμο. Αναβάθμιση για τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά, βελτιώσεις απόδοσης και σταθερότητας.” Εντοπίστε το κουμπί “Λήψη” και κάντε κλικ σε αυτό. Εναλλακτικά, επιλέξτε “Μάθετε περισσότερα” για να μάθετε για τη νέα έκδοση.

Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί “Λήψη” με το ποντίκι, το Gnome Software θα αρχίσει να κατεβάζει όλο το λογισμικό που χρειάζεστε για να αναβαθμίσετε στο Fedora 34. Κατανοήστε ότι αυτή η λήψη πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί εάν έχετε αργή σύνδεση στο διαδίκτυο. Κάνε υπομονή.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης, το Gnome Software θα έχει όλες τις ενημερώσεις κώδικα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του συστήματος Fedora 33 στο νέο Fedora 34. Από εδώ, εντοπίστε το κουμπί “Επανεκκίνηση & Εγκατάσταση” στην εφαρμογή Λογισμικού και κάντε κλικ σε αυτό.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll που λείπει κατά την αναβάθμιση των Windows 10

Όταν επιλέξετε το κουμπί “Επανεκκίνηση & Εγκατάσταση”, το Fedora θα επανεκκινήσει τον υπολογιστή σας σε μια ειδική λειτουργία. Σε αυτήν τη λειτουργία, το Fedora θα ξεκινήσει την εγκατάσταση και τη μετάβαση του συστήματός σας από το Fedora 33 στο Fedora 34. Για άλλη μια φορά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε την αναβάθμιση να γίνει.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισης, το Fedora θα εκκινήσει ξανά και θα φορτώσει στο Fedora 34. Από εδώ, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε για να χρησιμοποιήσετε τη νέα έκδοση είναι να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Αναβάθμιση σε Fedora 34 – Τερματικό

Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό Gnome για αναβάθμιση στο Fedora 34, καθώς το λογισμικό Gnome δεν έρχεται σε κάθε περιστροφή του Fedora (όπως το KDE ή το Cinnamon). Επιπλέον, ορισμένοι χρήστες του Fedora προτιμούν να χρησιμοποιούν τη γραμμή εντολών για την αναβάθμιση.

Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε το σύστημα Fedora 33 σε Fedora 34 μέσω της γραμμής εντολών, το πρώτο βήμα είναι να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Fedora. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε “τερματικό” στο μενού της εφαρμογής και κάντε το με αυτόν τον τρόπο.

Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού και είναι έτοιμο για χρήση, χρησιμοποιήστε την εντολή ενημέρωσης dnf για να αναβαθμίσετε το σύστημα Fedora 33 στο τρέχον. Πρέπει να εγκαταστήσετε τα πιο πρόσφατα πακέτα ή να έχετε μια δύσκολη περίοδο μετάβασης στο Fedora 34.

sudo dnf update 

Αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πακέτο «dnf-plugin-system-upgrade». Αυτό το πακέτο θα διευκολύνει την αναβάθμιση μέσω της γραμμής εντολών, επομένως πρέπει να εγκατασταθεί.

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

Αφού ρυθμίσετε το πιο πρόσφατο εργαλείο αναβάθμισης του Fedora, ήρθε η ώρα να κάνετε λήψη όλων των πιο πρόσφατων 34 πακέτων μέσα στο DNF. Καθώς βρίσκεστε στο Fedora 33 αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να πείτε στο Fedora να κατεβάσει την έκδοση 34.

  Τι είναι το Mirai Botnet και πώς μπορώ να προστατέψω τις συσκευές μου;

Για να πραγματοποιήσετε λήψη των πακέτων αναβάθμισης, χρησιμοποιήστε την εντολή λήψης αναβάθμισης συστήματος. Θυμήσου; αυτή την εντολή Μάρτιος αφιερώστε λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το Fedora είναι ένα μεγάλο λειτουργικό σύστημα και υπάρχουν πολλά πράγματα για λήψη.

sudo dnf system-upgrade download --releasever=34

Όταν ολοκληρωθεί τελικά η λήψη και όλα τα πακέτα Fedora 34 ολοκληρωθούν και είναι έτοιμα για εγκατάσταση, χρησιμοποιήστε την εντολή επανεκκίνησης αναβάθμισης συστήματος. Αυτή η εντολή θα επανεκκινήσει τον υπολογιστή Fedora, όπως το λογισμικό Gnome, και θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναβάθμισης.

sudo dnf system-upgrade reboot

Η διαδικασία αναβάθμισης διαρκεί αρκετά λεπτά, όπως αναμενόταν. Όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, το Fedora θα εκκινήσει το αντίγραφο ασφαλείας και θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε. Μόλις συνδεθείτε ξανά, θα χρησιμοποιείτε το Fedora 34!