Πώς να θολώσετε μια φωτογραφία στο iPhone

Ενώ οι φωτογραφικές μηχανές DSLR εξακολουθούν να είναι η κορυφαία επιλογή για επαγγελματίες φωτογράφους, το iPhone και οι περισσότερες συσκευές Android είναι κάτι παραπάνω από ικανές να τραβήξουν όμορφες λήψεις με εφέ bokeh σαν επαγγελματίας. Τις φορές που θέλετε να βάλετε ολόκληρο το επίκεντρο στο θέμα, κρατώντας την προσοχή μακριά από το φόντο, το εφέ θολώματος στις φωτογραφίες πορτρέτου παίζει σημαντικό ρόλο. Αν και τα περισσότερα σύγχρονα iPhone περιλαμβάνουν ισχυρό υλικό και λογισμικό κάμερας για να σας βοηθήσουν να κάνετε κλικ σε εκπληκτικές εικόνες πορτρέτου, μπορείτε να θολώσετε μια φωτογραφία και σε παλαιότερα μοντέλα iPhone. Έτσι, εάν είστε έτοιμοι να ενισχύσετε το παιχνίδι φωτογραφίας σας και να κάνετε τα θέματα να ξεχωρίζουν, δείτε τους 5 καλύτερους τρόπους για να θολώσετε το φόντο μιας φωτογραφίας στο iPhone σας.

5 τρόποι για να θολώσετε μια φωτογραφία στο iPhone σας (2022)

1. Θολώστε το φόντο στο iPhone σας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Πορτραίτου

Για να θολώσετε μια εικόνα στο iPhone σας, δεν χρειάζεται να ψάξετε πουθενά αλλού, αλλά η λειτουργία Πορτραίτου ενσωματωμένη απευθείας στην εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής. Για τους μη μυημένους, η λειτουργία Πορτραίτο επιτρέπει στην κάμερα να δημιουργεί ένα εφέ βάθους πεδίου, επιτρέποντάς σας έτσι να τραβάτε φωτογραφίες με ευκρινή εστίαση στο θέμα και θολό φόντο.

Τα ακόλουθα μοντέλα iPhone υποστηρίζουν τη λειτουργία Πορτραίτου:

  • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max,
  • iPhone SE και iPhone SE 3
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XR, iPhone XS και iPhone XS Max
  • iPhone X και iPhone 8 Plus
  • iPhone 7 Plus

1. Για να ξεκινήσετε, εκκινήστε την εφαρμογή Κάμερα στο iPhone σας και σύρετε το δάχτυλό σας από δεξιά προς τα αριστερά για να επιλέξετε τη λειτουργία «Πορτραίτο» στο κάτω μέρος.

2. Τώρα, ευθυγραμμίστε τη λήψη σας, βεβαιωθείτε ότι το θέμα βρίσκεται μεταξύ δύο και οκτώ πόδια μακριά από την κάμερα. Λάβετε υπόψη ότι το όνομα του εφέ φωτισμού πορτρέτου, όπως το Natural Light, θα γίνει κίτρινο όταν το θέμα ευθυγραμμιστεί με ακρίβεια. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί κλείστρου και τραβήξατε με επιτυχία μια φωτογραφία πορτραίτου με θόλωση φόντου στο iPhone σας.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία πορτρέτου στο iPhone σας:

  • Για να σας βοηθήσει να τραβήξετε καλύτερες λήψεις πορτρέτου, η εφαρμογή κάμερας σας ειδοποιεί όταν είστε πολύ κοντά, πολύ μακριά ή εάν η περιοχή είναι πολύ σκοτεινή.
  • Τα μοντέλα iPhone Pro (11 Pro και νεότερα) προσφέρουν πολλαπλές επιλογές ζουμ για κατακόρυφο τρόπο, όπως 1x ή 2x. Μπορείτε να πατήσετε το εικονίδιο 1x ή 2x για εναλλαγή μεταξύ των επιλογών. Ωστόσο, η σειρά iPhone 13 Pro σάς επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ μεγέθυνσης 1x και 3x. Δεν υπάρχει επιλογή ζουμ 2x στις πιο πρόσφατες παραλλαγές iPhone 13 Pro και 13 Pro Max.
  • Το iPhone XR και το iPhone SE 2 πρέπει να ανιχνεύουν το πρόσωπο ενός ατόμου για να τραβήξουν μια φωτογραφία σε λειτουργία πορτρέτου. Δεν εργάζονται σε άψυχα αντικείμενα.
  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά το κουμπί Bixby στο Samsung Galaxy S8/S8+ [No Root]

2. Αλλάξτε το Θάμπωμα φόντου στις Φωτογραφίες Πορτραίτου στο iPhone

Στα iPhone, μπορείτε να αλλάξετε το θάμπωμα φόντου ακόμα και αφού τραβήξετε μια λήψη πορτραίτου. Έτσι, είτε θέλετε οι λήψεις πορτρέτων σας να φαίνονται ακόμα πιο ελκυστικές είτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό εφέ φωτισμού, η εφαρμογή Φωτογραφίες μπορεί να σας επιτρέψει να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας με ευκολία.

1. Αρχικά, ανοίξτε την εφαρμογή Φωτογραφίες στο iPhone σας και κατευθυνθείτε στη φωτογραφία πορτραίτου που θέλετε να επεξεργαστείτε. Μετά από αυτό, πατήστε «Επεξεργασία» στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

2. Τώρα, πατήστε το εικονίδιο f/number επάνω αριστερά και χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό «Έλεγχος βάθους» που εμφανίζεται κάτω από τη φωτογραφία σας για να προσαρμόσετε την ένταση του θαμπώματος. Ενώ ένας χαμηλός αριθμός ενισχύει το φαινόμενο θαμπώματος, ένας υψηλός αριθμός μειώνει το εφέ θολώματος φόντου στο iPhone.

3. Ο Φωτισμός Πορτραίτου, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπει να προσθέσετε διαφορετικά εφέ φωτισμού στούντιο (υποστηρίζονται σε iPhone 8 Plus, iPhone X και νεότερα) στις φωτογραφίες πορτρέτου σας. Πατήστε το εικονίδιο «Φωτισμός Πορτραίτου» (μοιάζει με εξάγωνο) στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης και, στη συνέχεια, επιλέξτε το επιθυμητό εφέ φωτισμού.

  • Φυσικό φως: Όπως υποδηλώνει το όνομα, σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εφέ φυσικού φωτός για τις φωτογραφίες πορτρέτου σας. Επιλέξτε το εάν δεν θέλετε η κάμερα να τροποποιήσει το εφέ φωτισμού και να σας παρουσιάσει μια γνήσια φωτογραφία.

  • Studio Light: Σας επιτρέπει να φωτίσετε το πρόσωπο του θέματός σας.

  • Contour Light: Χρησιμοποιήστε το για να προσθέσετε σκιές για πιο καθορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου.

  • Φως σκηνής: Μαυρίζει εντελώς το φόντο, ενώ διατηρεί όλη την εστίαση στο θέμα.

  • Stage Light Mono: Αν και είναι ουσιαστικά το ίδιο με το Stage Light, προσθέτει ένα ασπρόμαυρο εφέ στις φωτογραφίες πορτρέτου σας.

  • High-Key Mono: Δημιουργεί μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με λευκό φόντο, ιδανική για κρατικά έγγραφα και ταυτότητες.

4. Αφού προσαρμόσετε ιδανικά το εφέ θολώματος πορτρέτου, πατήστε το κουμπί «Τέλος» στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης για να αποθηκεύσετε όλες αυτές τις αλλαγές. Αργότερα, εάν θέλετε να επαναφέρετε τις αλλαγές, μεταβείτε στην εικόνα -> Επεξεργασία -> Επαναφορά -> Επαναφορά στην αρχική.

Σημείωση:

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα πιο πρόσφατα μοντέλα iPhone υποστηρίζουν Έλεγχο Βάθους. Επί του παρόντος, iPhone SE 2 και 3, iPhone XR, iPhone XS/ XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max υποστηρίζουν Έλεγχο Βάθους.
  • Λάβετε υπόψη ότι η πίσω κάμερα του iPhone XR υποστηρίζει μόνο λειτουργίες πορτραίτου Φυσικού Φωτός, Φωτός στούντιο και Φωτισμού περιγράμματος.

3. Θολώστε το φόντο Πλησιάζοντας το θέμα σας

Τι γίνεται αν δεν έχετε ένα σύγχρονο iPhone, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να θολώσετε μια φωτογραφία στο iPhone σας; Μην ενοχλείτε, υπάρχει μια παλιά αλλά αποτελεσματική συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει να θολώσετε το φόντο μιας εικόνας στο iPhone σας.

  Πώς να συνδέσετε το Google Drive στο Slack

Απλώς πλησιάστε το θέμα σας για να θολώσετε το φόντο. Ναι, καλά διαβάσατε! Όταν φωτογραφίζετε με την κάμερα κοντά στο θέμα, η ενσωματωμένη κάμερα δημιουργεί ένα μικρό βάθος πεδίου. Για τους άγνωστους, ένα μικρό βάθος πεδίου επιτρέπει μόνο σε ένα μικροσκοπικό τμήμα μιας εικόνας να εστιάζεται και θολώνει την υπόλοιπη εικόνα. Με λίγα λόγια, όσο πιο κοντά πλησιάζετε την κάμερα του iPhone στο θέμα σας, τόσο πιο ρηχό γίνεται το βάθος πεδίου. Σας προτείνουμε να σηκώσετε ένα από τα καλύτερα τρίποδα για το iPhone για να μειώσετε το νευρικό άγχος και να κάνετε κλικ σε πιο σταθερές φωτογραφίες/βίντεο.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι εάν πλησιάσετε πολύ την κάμερα στο θέμα, η κάμερα δεν θα εστιάσει τελείως. Το θέμα θα φαίνεται εντελώς θολό. Επομένως, φροντίστε να παρακολουθείτε το θέμα διασφαλίζοντας ότι είναι σε ευκρινή εστίαση ενώ πλησιάζετε στο θέμα. Φροντίστε να διατηρείτε το θέμα του προσκηνίου ευκρινές και το φόντο θολό. Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να ρυθμίσετε την εστίαση της κάμερας του iPhone σας.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα και πατήστε στο σημείο όπου θέλετε να εστιάσετε στο θέμα. Τώρα, ένα κίτρινο πλαίσιο θα εμφανιστεί στην οθόνη για να υποδείξει το σημείο εστίασης.

  • Για κάθε περίπτωση, το φόντο δεν φαίνεται θολό, πλησιάστε λίγο πιο κοντά και πατήστε για να ρυθμίσετε ξανά την εστίαση.

Σημείωση:

  • Η Apple εισήγαγε τη λειτουργία Macro στα iPhone 13 Pro και 13 Pro Max για να σας επιτρέπει να τραβάτε εξαιρετικά κοντινές λήψεις. Αυτό που το καθιστά μια άξια προσθήκης είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο θεμάτων που βρίσκονται έως και 2 εκατοστά από τον φακό της κάμερας του iPhone σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία κάμερας για να τραβήξετε λήψεις με υφές, λουλούδια, έντομα ή, εν προκειμένω, οτιδήποτε μικρό ή σε κοντινή απόσταση με βελτιωμένη εστίαση και πλούσιες λεπτομέρειες.
  • Για να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφία macro, ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα, βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία Φωτογραφίας είναι ενεργή και, στη συνέχεια, ευθυγραμμίστε τη λήψη με το θέμα σας. Στη συνέχεια, πλησιάστε το θέμα σας, το οποίο μπορεί να απέχει έως και 2 cm από το φακό. Πρέπει να ενεργοποιήσετε τη νέα επιλογή “Macro Control” για να κάνετε κλικ στις κοντινές φωτογραφίες. Μόλις ο φακός εστιάσει στο θέμα, πατήστε το κουμπί κλείστρου για να τραβήξετε τη λήψη.

4. Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή τρίτου μέρους για να θολώσετε το φόντο φωτογραφιών στο iPhone

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές τρίτων που μπορούν να σας επιτρέψουν να θολώσετε το φόντο μιας φωτογραφίας σε ένα iPhone. Ωστόσο, το Focos είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές εφαρμογές, χάρη στην ικανότητά του να παράγει εφέ bokeh υψηλής ποιότητας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε οποιαδήποτε εικόνα σε μια εικόνα στυλ κατακόρυφης λειτουργίας με ρυθμιζόμενο βάθος πεδίου. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν και απαιτεί iOS 11.2 ή νεότερη έκδοση.

1. Εκκινήστε την εφαρμογή Focos στο iPhone σας. Μετά από αυτό, πατήστε στο εικονίδιο της φωτογραφίας και επιλέξτε την εικόνα που θέλετε να επεξεργαστείτε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό εφέ θαμπώματος για να προσαρμόσετε το θάμπωμα φόντου της φωτογραφίας του iPhone.

  Πώς να διορθώσετε ζητήματα σύνδεσης Wi-Fi τηλεόρασης Samsung

2. Όταν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, πατήστε το κουμπί εξαγωγής επάνω δεξιά και αποθηκεύστε ή μοιραστείτε τη φωτογραφία σας, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

5. Χρησιμοποιήστε το εφέ θολής βινιέτας για να φέρετε τα θέματά σας σε εστίαση

Αν και το θολό εφέ βινιέτας δεν μπορεί να σας επιτρέψει να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα με τις μεθόδους που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε για να δείτε αν σας αρέσει. Αναρωτιέστε πώς λειτουργεί το εφέ βινιέτας; Λοιπόν, αντί να θολώσει ολόκληρο το φόντο μιας φωτογραφίας, δημιουργεί ένα θολό βινιέτα γύρω από τις άκρες της οθόνης. Ως αποτέλεσμα, οι θολές άκρες κατευθύνουν την εστίασή σας προς το θέμα.

Και το Snapseed από την Google (Δωρεάν) θεωρείται από καιρό ένα αξιόπιστο εργαλείο για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι περίεργο που θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για iPhone και iPad. Ας δούμε πώς λειτουργεί:

1. Εκκινήστε την εφαρμογή Snapseed στο iPhone σας και πατήστε το εικονίδιο “συν” για να εμφανιστεί η βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας. Τώρα, μπορείτε είτε να ανοίξετε μια εικόνα από τη συσκευή σας, να τραβήξετε μια εικόνα ή να ανοίξετε την τελευταία εικόνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κύλιση στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας για να επιλέξετε την εικόνα που θέλετε να επεξεργαστείτε.

2. Στη συνέχεια, μεταβείτε στην καρτέλα “Εργαλεία” στο κάτω μέρος και επιλέξτε το εργαλείο “Θάμπωμα φακού”.

3. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δείτε μερικούς λευκούς κύκλους στην εικόνα σας. Ενώ το τμήμα μέσα στον εσωτερικό κύκλο θα είναι στην ευκρινή εστίαση, το εξωτερικό τμήμα θα είναι θολό. Η εικόνα σας θα μεταβεί από ευκρινή σε θαμπή στις περιοχές μεταξύ των δύο κύκλων. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να σύρετε τον κύκλο σε μια περιοχή που προτιμάτε ή ακόμα και να αλλάξετε το μέγεθός του τσιμπώντας με τα δάχτυλά σας.

  • Εάν θέλετε να προσαρμόσετε την ισχύ θαμπώματος, σύρετε το δάχτυλό σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω και επιλέξτε «Ισχύς θολώματος». Μετά από αυτό, σύρετε προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά για να ρυθμίσετε με ακρίβεια την ένταση του θαμπώματος.

  • Έχετε επίσης την επιλογή να προσαρμόσετε το “Transition” και το “Vignette Strength” με τον ίδιο τρόπο. Ενώ η Μετάβαση σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο μετάβασης της εστιασμένης περιοχής στο θάμπωμα, το Vignette Strength σάς επιτρέπει να ελέγχετε πόσο σκούρες εμφανίζονται οι άκρες της εικόνας.

4. Αφού επεξεργαστείτε τέλεια την εικόνα σας, πατήστε το σημάδι επιλογής στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης.

5. Τώρα, πατήστε «Εξαγωγή» και επιλέξτε την επιλογή Αποθήκευση αντιγράφου, Αποθήκευση ή Εξαγωγή στο μενού και τελειώσατε!

Θολώστε το φόντο των φωτογραφιών στο iPhone σας

Ναι, λοιπόν, αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να θολώσετε το φόντο στις φωτογραφίες στο iOS. Με τη λειτουργία πορτρέτου που είναι πλέον διαθέσιμη στα περισσότερα σύγχρονα iPhone, είναι η καλύτερη μέθοδος για να έχετε φυσικό θάμπωμα φόντου στις φωτογραφίες. Επίσης, έχετε μερικές ικανές εφαρμογές τρίτων, όπως το Snapseed και το Focos στο App Store για να αξιοποιήσετε στο έπακρο, ακόμη και σε παλαιότερα μοντέλα iPhone. Τούτου λεχθέντος, ποια είναι η προτιμώμενη μέθοδος για να κάνετε κλικ σε φωτογραφίες πορτραίτου με θολό φόντο στο iPhone σας. Και αν θέλετε να ενισχύσετε περαιτέρω τις δεξιότητές σας στη φωτογραφία, θα συνιστούσα να εξερευνήσετε τη συλλογή των καλύτερων εφαρμογών νυχτερινής λειτουργίας και συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Apple ProRaw.