Πώς να ερευνήσετε ένα θέμα στο Διαδίκτυο

Η διαδικτυακή έρευνα είναι μια κρίσιμη δεξιότητα, είτε εργάζεστε σε μια ακαδημαϊκή εργασία, γράφετε μια ανάρτηση ιστολογίου ή απλά προσπαθείτε να μάθετε κάτι νέο για τα φυτά εσωτερικού χώρου σας. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο όταν αντιμετωπίζετε ένα περίπλοκο ή εξειδικευμένο θέμα.

Οργανώστε τις πληροφορίες σας από νωρίς

Η οργάνωση των πληροφοριών σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και μπορεί να σας γλιτώσει από το να ξεχάσετε ή να θυμηθείτε λάθος οτιδήποτε έχετε μάθει από την έρευνά σας. Θα πρέπει να διατηρείτε έναν σύνδεσμο για κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεστε από την αρχή έως το τέλος της έρευνάς σας. Είναι καλύτερο να γράψετε μερικές πληροφορίες για κάθε σύνδεσμο, ώστε να θυμάστε γιατί τις αποθηκεύσατε και τι είδους πληροφορίες θα μπορούσατε να πάρετε από αυτούς. Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύσετε τυχόν PDF ή εικόνες που σχετίζονται με την έρευνά σας, επειδή μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως πολύτιμες πρωτογενείς πηγές.

Εάν χρειάζεται να οργανώσετε πολλά δεδομένα σε πολλές συσκευές, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή λήψης σημειώσεων όπως Evernote, Μια σημείωση, ή Google Keep. Είναι όλα εξαιρετικά για να παρακολουθείτε ιστοσελίδες, PDF, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε για το μεγάλο σας έργο.

Αν απλώς προσπαθείτε να αποκλείσετε ένα σύντομο δοκίμιο ή να μάθετε κάτι για την ξυλουργική DIY, τότε πιθανότατα δεν χρειάζεται να πάρετε μια αποκλειστική εφαρμογή λήψης σημειώσεων εκτός και αν χρησιμοποιείτε ήδη μια. Ίσως σας είναι πιο εύκολο να αποκόψετε και να επικολλήσετε ιστοσελίδες σε ένα αρχείο Word ή Google Doc και να αποθηκεύσετε τυχόν PDF ή εικόνες στην τοπική μονάδα αποθήκευσης ή τη μονάδα αποθήκευσης cloud. Απλώς βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα αρχεία σας οργανωμένα και κρατάτε σημειώσεις για όλες τις πηγές σας.

Στο τέλος, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε μόνο μια χούφτα από τους συνδέσμους που αποθηκεύετε. Αλλά αν δημοσιεύετε μια ανάρτηση ιστολογίου ή γράφετε ένα δοκίμιο, πρέπει να μπορείτε να ελέγξετε ξανά και να αναφέρετε όλες τις πηγές σας. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να δημιουργήσετε πολλές επιπλέον εργασίες για τον εαυτό σας αργότερα.

  Αυτόματη απόκρυψη της γραμμής σελιδοδεικτών του Firefox όπως η γραμμή εργασιών στα Windows

Ξεκινήστε το Broad και συλλέξτε πολλές πληροφορίες

Όταν κάνετε έρευνα, είναι δελεαστικό να βουτήξετε κατευθείαν στο πρώτο συναρπαστικό πράγμα που θα βρείτε. Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν ευρύτερα. Διαφορετικά, μπορεί να χάσετε μερικές συναρπαστικές πληροφορίες και να καταλήξετε σε κακή κατανόηση του θέματός σας.

Γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε πολλές πληροφορίες για το θέμα σας, περισσότερες από όσες νομίζετε ότι θα χρειαστείτε. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε ευρεία είναι να κάνετε αναζήτηση στο Google για γενικούς όρους που σχετίζονται με το θέμα σας. Εάν ερευνάτε τη διαφορά μεταξύ ηλίανθων και τουλίπες, τότε θα πρέπει να μάθετε μερικές πληροφορίες για κάθε λουλούδι πριν προχωρήσετε πιο βαθιά.

Φυσικά, Βικιπαίδεια είναι επίσης ένα φανταστικό μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Wikipedia για να βρείτε πολλές γενικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα σας και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βρείτε σχετικά θέματα ή πρωτεύουσες πηγές που μπορεί να είναι χρήσιμες καθώς εμβαθύνετε στην έρευνά σας.

Αποφασίστε τι είναι σημαντικό και περιορίστε τα πράγματα

Αφού συλλέξετε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, πρέπει να αναθεωρήσετε τα πάντα και να αποφασίσετε σε τι θα εστιάσετε. Μην ασχολείστε μόνο με το πρώτο πράγμα που σας φαίνεται ενδιαφέρον. Προσπαθήστε να βρείτε τυχόν νέες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών πληροφοριών που έχετε συγκεντρώσει.

Ας πούμε ότι ερευνάτε έναν συγγραφέα, όπως ο Mark Twain. Βρήκατε στην ευρεία έρευνά σας ότι βρισκόταν στον Εμφύλιο Πόλεμο και ότι ορισμένες από τις ιστορίες του διαδραματίζονται στον προπολεμικό νότο. Από μόνες τους, αυτές οι δύο πληροφορίες είναι βαρετές και δύσκολα νοιάζονται. Αλλά όταν τα συνδυάζετε, είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχει μια δελεαστική σχέση που αξίζει μια εις βάθος έρευνα.

Είναι εντάξει να ερευνήσετε μια σχέση που φαίνεται προφανής ή γνωστή, ειδικά εάν γράφετε ένα blog, κάνετε προσωπική έρευνα ή κάνετε μια στοιχειώδη ιστορία ιστορίας. Αλλά αν θέλετε να βρείτε κάτι μοναδικό, τότε πρέπει να σκεφτείτε πώς να περιορίσετε την έρευνά σας.

Βελτιστοποιήστε την Αναζήτηση Google

Εντάξει, είστε έτοιμοι να κάνετε μια πιο εις βάθος έρευνα. Και τώρα τι? Αν ψάχνετε για κάτι που είναι κάπως μοναδικό, τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα να βρείτε κάποια καλά αποτελέσματα αναζήτησης στο Google.

Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε ορισμένους χειριστές Αναζήτησης Google για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αναζητήσεις σας στο Google. Υπάρχουν πολλοί τελεστές αναζήτησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και είναι όλοι αρκετά απλοί. Αλλά υπάρχουν μερικά που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την έρευνα στο διαδίκτυο.

  Χρησιμοποιήστε το Excel για να υπολογίσετε πόσες ημέρες μέχρι ένα συμβάν

Εάν πρέπει να αναζητήσετε ακριβείς φράσεις ή ονόματα στο Google, τότε μπορείτε να τα βάλετε σε εισαγωγικά. Για παράδειγμα, αν αναζητήσετε τη φράση “mole people” στο Google, τότε θα βρείτε μόνο σελίδες που περιέχουν τη λέξη “mole” ακολουθούμενη από τη λέξη “people”.

"Mole people"

Η ιδέα να ξεκινήσετε ευρεία και στη συνέχεια να περιορίσετε την αναζήτησή σας ισχύει και για την αναζήτηση στον ιστό.

Για παράδειγμα, εάν η αναζήτησή σας για “άνθρωποι με τυφλοπόντικα” περιλαμβάνει πάρα πολλά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη Νέα Υόρκη, τότε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα σύμβολο μείον για να εξαιρέσετε αυτά τα αποτελέσματα. Έτσι θα έμοιαζε:

"Mole people" -"New York"

Σημειώστε ότι χρησιμοποιήσαμε επίσης εισαγωγικά γύρω από τη “Νέα Υόρκη” σε αυτήν την αναζήτηση επειδή θέλουμε να εξαιρεθεί ολόκληρη η φράση.

Εάν φτάσετε σε ένα σημείο στην έρευνά σας όπου δεν μπορείτε να βρείτε νέους ιστότοπους για επίσκεψη, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε την αναζήτησή σας στο Google. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε παραλλαγές για τους ίδιους όρους αναζήτησης και αλλάξτε τους χειριστές αναζήτησης που χρησιμοποιείτε. Μερικές φορές η παραμικρή αλλαγή στην αναζήτησή σας θα σας δώσει εξαιρετικά διαφορετικά αποτελέσματα.

Πηγαίνετε Μακρύτερα από την Google

Μερικές φορές η τεχνογνωσία της Google δεν θα είναι αρκετή για εσάς. Εάν εργάζεστε σε μια πλήρη ακαδημαϊκή εργασία ή γράφετε μια δημοσίευση ιστολογίου με βαθιά κατάδυση, τότε ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε μερικά περιοδικά, ακαδημαϊκές εργασίες ή παλιά βιβλία. Ξέρετε, «πρωτογενείς πηγές».

Ορισμένοι ιστότοποι, όπως Project Muse και JSTOR, είναι μια εξαιρετική πηγή για περιοδικά, ακαδημαϊκές εργασίες και άλλες πρωτογενείς πηγές. Μπορείτε συνήθως να έχετε πρόσβαση σε αυτά μέσω του Πανεπιστημίου ή της δημόσιας βιβλιοθήκης σας. Υπάρχουν επίσης μερικές δωρεάν εναλλακτικές σε αυτούς τους ιστότοπους, όπως Μελετητής Google και SSRN.

Αλλά αν γράφετε μια βαθιά βουτιά στις διαφημίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, τότε θα χρειαστεί να βρείτε μερικούς παλιούς καταλόγους, περιοδικά, περιοδικά και αφίσες. Βιβλία Google είναι μια εξαιρετική πηγή για αυτού του είδους το υλικό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Βικιπαίδεια για να βρείτε κάποιες πρωτογενείς πηγές. Στο τέλος κάθε άρθρου της Wikipedia, υπάρχει ένας πίνακας “Αναφορές”. Αυτός ο πίνακας σας λέει τις πηγές για όλες τις πληροφορίες του άρθρου. Αν συναντήσετε μερικές χυμώδεις πληροφορίες κατά την ανάγνωση ενός άρθρου της Wikipedia, τότε συνήθως υπάρχει ένας μικρός αριθμός που συνδέεται με τον πίνακα αναφοράς.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις του Microsoft Teams

Είναι καλό να εξετάσετε όλους αυτούς τους πόρους, επειδή συνήθως καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα για την ίδια αναζήτηση. Τείνουν επίσης να έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες σύνθετης αναζήτησης, οι οποίες είναι χρήσιμες για θέματα που είναι μοναδικά ή εξειδικευμένα.

Ελέγξτε ξανά την έρευνά σας

Αφού ολοκληρώσετε την έρευνά σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλες οι πληροφορίες σας είναι ακριβείς. Μπορείτε να γλιτώσετε τον εαυτό σας από μεγάλη θλίψη ελέγχοντας ξανά όλη την έρευνά σας πριν κάνετε οποιαδήποτε γραφή.

Πήγαινε και ξαναδιάβασε όλες τις πηγές σου, γιατί υπάρχει περίπτωση να παρερμηνεύσεις αυτά που λένε. Φυσικά, δεν είστε το μόνο άτομο που μπορεί να διαβάσει λάθος μια πηγή, επομένως είναι καλό να ελέγχετε τυχόν παραπομπές που βρίσκετε σε έναν ιστότοπο.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πώς χρησιμοποιήσατε το Google για να ερευνήσετε το θέμα σας. Εάν συμπεριλάβατε οποιαδήποτε προκατάληψη στους όρους αναζήτησής σας, τότε υπάρχει πιθανότητα οι πληροφορίες που συγκεντρώσατε να αντικατοπτρίζουν αυτήν την προκατάληψη. Δοκιμάστε να κάνετε αναζήτηση στο Google με μια ποικιλία όρων αναζήτησης και χειριστές Αναζήτησης Google.

Υπάρχουν επίσης ιστότοποι ελέγχου δεδομένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες σας είναι ακριβείς. Ιστοσελίδες όπως Factcheck.org ή Snopes είναι αρκετά φανταστικά? απλώς μην τα χρησιμοποιείτε ως τον μοναδικό σας πόρο ελέγχου δεδομένων.

Τι γίνεται αν βρείτε αντικρουόμενες πληροφορίες;

Μερικές φορές θα αφιερώσετε πολύ χρόνο για να ελέγξετε ξανά όλη την έρευνά σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζονται. Σε αυτήν την κατάσταση, είναι δελεαστικό να στέκεστε πίσω από κάποιες πληροφορίες που μπορεί να μην είναι απολύτως πραγματικές. Σε τελική ανάλυση, είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσετε ανακριβείς πληροφορίες από το να επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία έρευνας.

Αλλά δεν πρέπει ποτέ να γράψετε ή να δημοσιεύσετε οποιαδήποτε πληροφορία, εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι είναι ακριβείς. Εάν συναντήσετε αντικρουόμενες πληροφορίες κατά την έρευνα ενός θέματος, επιστρέψτε στον πίνακα σχεδίασης ή προσπαθήστε να περιστρέψετε τα κομμάτια των αντιφατικών πληροφοριών υπέρ σας.

Για παράδειγμα, αν βρείτε πολλές αντικρουόμενες μαρτυρίες κατά την έρευνα για τον Τιτανικό, τότε μπορείτε γρήγορα να μετατρέψετε αυτές τις αντικρουόμενες αναφορές σε μια συναρπαστική πληροφορία. Θα μπορούσατε ακόμη να επιστρέψετε και να κάνετε μια εις βάθος έρευνα για το ποιος έκανε αυτές τις μαρτυρίες και πώς διαμόρφωσαν τη γνώμη του κοινού για τη βύθιση του Τιτανικού. Γεια, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο.

Συντελεστές εικόνας: 13_Phunkod/Shutterstock, fizkes/Shutterstock