Πώς να επιταχύνετε το τηλέφωνό σας Android: 11 τρόποι

Ένα αργό τηλέφωνο Android μπορεί να είναι ενοχλητικό. Μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά σας και να σας απογοητεύσει όταν προσπαθείτε απεγνωσμένα να απαντήσετε σε ένα επείγον email.

Φήμες για την Apple σκόπιμα επιβραδύνοντας τα παλιά iPhone κάνει και έναν χρήστη Android να μην έχει εμπιστοσύνη.

Οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο της νωθρότητας του τηλεφώνου τους Android, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Πολλοί λόγοι συμβάλλουν στη βραδύτητα των συσκευών Android. Ωστόσο, μπορεί κανείς να λύσει γρήγορα αυτά τα προβλήματα με απλά κόλπα που επιταχύνουν το τηλέφωνο android.

Πολλοί χρήστες τηλεφώνων Android δεν προτιμούν να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους καθώς βλέπουν ένα νέο μοντέλο στην αγορά. Οι παλιές συσκευές Android φαίνεται συχνά να λειτουργούν αργά.

Πριν προχωρήσουμε στα κόλπα για την επιτάχυνση των τηλεφώνων Android, ας καταλάβουμε γιατί τα τηλέφωνα Android αργούν.

Γιατί τα smartphone Android αργούν;

Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε γιατί τα τηλέφωνα Android χάνουν την ταχύτητα και την ομαλότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Είναι απλώς μια φυσική φθορά του τηλεφώνου ή είναι ένα ελαττωματικό ακουστικό που παγώνει χωρίς λόγο;

Μην ανησυχείς! Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάθε smartphone γίνεται αργό με την πάροδο του χρόνου και παρατίθενται παρακάτω με την κατάλληλη εξήγηση.

Πλήρης αποθήκευση

Το “γεμάτος χώρος αποθήκευσης συσκευής” είναι ένα μήνυμα που όλοι φοβούνται και κανείς δεν θέλει να δει. Ωστόσο, ένα τηλέφωνο Android φτάνει σε αυτό το σημείο αργά ή γρήγορα λόγω της συνεχούς επιθυμίας των χρηστών να δοκιμάσουν και να εγκαταστήσουν νέες εφαρμογές.

Αυτές οι εφαρμογές είναι ο λόγος που καθιστά τη συσκευή Android αργή με την πάροδο του χρόνου και επίσης προκαλεί συχνό πάγωμα. Οι χρήστες αγνοούν επίσης τη διαγραφή των φωτογραφιών και των βίντεο που έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας από τον εσωτερικό τους αποθηκευτικό χώρο, καθώς χρησιμοποιούν πολύ χώρο από το συνολικό αποθηκευτικό χώρο.

Ενημέρωση λειτουργικού συστήματος

Τα τηλέφωνα Android είναι ευρέως αναγνωρισμένα για έγκαιρες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις. Παρόλο που κάποιος απολαμβάνει τις νέες προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτό, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε συσκευή. Ένα παλιό τηλέφωνο μπορεί να γίνει ακόμα πιο αργό μετά την εγκατάσταση αυτών των νέων αναβαθμίσεων.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να ρυθμίσετε τα επίπεδα ελέγχου ειδοποίησης ενέργειας για εφαρμογές στο Android 7.0

Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν την τακτική για να επιβραδύνουν τα παλιά τηλέφωνα των χρηστών τους, προωθώντας μια ενημερωμένη έκδοση με σφάλματα OTA. Αυτές οι ενημερώσεις κάνουν αυτά τα τηλέφωνα τόσο καθυστερημένα που κανείς δεν μπορεί να τολμήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το τηλέφωνο. Έτσι, λίγοι από αυτούς προσπαθούν να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα επισκευάζοντας τη συσκευή τους, ενώ οι περισσότεροι πελάτες καταλήγουν να αγοράζουν το πιο πρόσφατο smartphone της ίδιας εταιρείας καθώς είναι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον εργασίας χρήστη (UI).

Αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών

Με τον καιρό, τα τηλέφωνα Android γίνονται σκουπίδια για περιττές εφαρμογές. Αυτές οι αχρησιμοποίητες εφαρμογές καταλαμβάνουν χώρο αποθήκευσης και συνεχίζουν να ενημερώνονται αυτόματα χωρίς λόγο. Ορισμένοι προγραμματιστές εφαρμογών κυκλοφορούν συχνές ενημερώσεις που καταναλώνουν περισσότερο χώρο CPU και RAM, γεγονός που επιβραδύνει τελικά το τηλέφωνο.

Ανάγκες Υλικού

Το υλικό του τηλεφώνου Android χρειάζεται τη βέλτιστη θερμοκρασία και καθαρίζεται τακτικά για καλύτερη απόδοση. Η αναπαραγωγή παιχνιδιών συνήθως υπερθερμαίνει ένα τηλέφωνο και οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας επηρεάζουν επίσης την ισχύ του επεξεργαστή μακροπρόθεσμα. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αργή ταχύτητα ενός τηλεφώνου Android είναι η συγκέντρωση σκόνης στις μικροπεριοχές του τηλεφώνου, η συμπύκνωση ή ακόμα και οι ελεύθερες πτώσεις του τηλεφώνου.

Εφαρμογές φόντου

Ένα τηλέφωνο Android έχει εγκατεστημένες πολλές εφαρμογές και οι χρήστες χρησιμοποιούν μόνο ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές. Εφαρμογές όπως τοπικά SMS, email, ζωντανές ταπετσαρίες κ.λπ., παραμένουν ενεργές όλη την ημέρα και καταναλώνουν πολύ μπαταρία και χώρο. Αυτό το φαινόμενο κάνει κάθε smartphone Android με καλή απόδοση λίγο πιο αργό. Οι εφαρμογές παρασκηνίου απορροφούν όλη τη μνήμη cache, η οποία είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί επιβράδυνση των τηλεφώνων Android.

Υποβάθμιση μνήμης τηλεφώνου

Το smartphone Android χρησιμοποιεί μνήμη flash NAND επειδή είναι γρήγορη και φθηνή. Ωστόσο, επιβραδύνεται σταδιακά εάν γεμίσει επικίνδυνα τη συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης. Ακόμη και όταν εκτελούνται πολλές εργασίες στο τηλέφωνο ταυτόχρονα, αυτό πρέπει να εκτελεί όλες τις λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής σε υψηλή ένταση από τη μνήμη. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει υποβάθμιση της μνήμης του τηλεφώνου. Η ποιότητα της μνήμης που είναι εγκατεστημένη στο τηλέφωνο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά μακροπρόθεσμα.

Πάρα πολλές εφαρμογές

Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών στο τηλέφωνο Android μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα απόδοσης. Η εναλλαγή από μια εφαρμογή σε άλλη χρησιμοποιεί συχνά πολλή μνήμη και, επομένως, μπορεί να προκαλέσει μια αργή εμπειρία εάν άλλες εφαρμογές εκτελούνται σε κατάσταση αναμονής. Οι βαριές εφαρμογές επιβραδύνουν επίσης το τηλέφωνο εάν δεν υπάρχει επαρκής μνήμη RAM. Μερικά από τα διάσημα παραδείγματα τέτοιων βαρέων εφαρμογών είναι το Call of Duty, το Facebook και πολλά άλλα.

Συμβουλές για να επιταχύνετε το τηλέφωνό σας Android

Αφού καταλάβαμε γιατί το τηλέφωνο Android δυνητικά αρχίζει να επιβραδύνεται, τώρα είναι ώρα να συζητήσουμε λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιταχύνετε τα τηλέφωνα Android.

  Πώς να αλλάξετε την προφύλαξη οθόνης στο Android TV

Ελευθερώστε χώρο

Για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της συσκευής Android, η εσωτερική χωρητικότητα αποθήκευσης του τηλεφώνου δεν πρέπει ποτέ να γεμίζει στο χείλος. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις για να μάθετε πόσος αποθηκευτικός χώρος έχει ήδη καταναλωθεί. Εγκαταστήστε εφαρμογές καθαρισμού ανεπιθύμητων όπως CCleaner και Avast για να ελευθερώσετε χώρο εάν το τηλέφωνο Android δεν έχει καμία ενσωματωμένη εφαρμογή όπως αυτή.

Μόνο με λίγα αγγίγματα μπορεί το CCleaner να ελευθερώσει μερικά MB του χώρου, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει το smartphone να ενισχύσει την απόδοσή του.

Χρησιμοποιήστε μια lite έκδοση εφαρμογών

Οι προγραμματιστές εφαρμογών κατανοούν το φλέγον ζήτημα του χώρου των σύγχρονων χρηστών Android. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι διάσημες και βασικές εφαρμογές όπως το Google, το Facebook, το Instagram και το Twitter προσφέρουν εκδόσεις lite. Οι εκδόσεις Lite λειτουργούν γρήγορα και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Έτσι, η χρήση εκδόσεων lite των διαθέσιμων εφαρμογών είναι η καλύτερη λύση για την επιτάχυνση των τηλεφώνων Android για χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαστήματος.

Απεγκαταστήστε αχρησιμοποίητες εφαρμογές

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε περιοδικά το τηλέφωνο και να απαλλαγείτε από όλες τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί μόνες τους εν αγνοία των χρηστών και τις εφαρμογές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ή δεν εξυπηρετούν πλέον κανένα σκοπό.

Οι κατασκευαστές εγκαθιστούν σκόπιμα ορισμένες εφαρμογές με τη μορφή ενημερώσεων OTA. Αυτές οι εφαρμογές είναι γνωστές ως εφαρμογές bloatware. Η απεγκατάσταση των περιττών εφαρμογών θα ελευθερώσει χώρο και τελικά θα επιταχύνει το τηλέφωνο Android.

Ενημερώστε το λογισμικό

Οι κατασκευαστές Android βελτιώνουν συνεχώς την εμπειρία χρήστη μέσω τακτικών ενημερώσεων και αναβαθμίσεων. Αυτές οι ενημερώσεις λογισμικού λειτουργούν μαγικά για λίγο μετά την αγορά και μετά από αυτό, πάντα καθυστερούν. Προσφέρουν νέα χαρακτηριστικά, προδιαγραφές, ομαλότητα και καλύτερη απόδοση. Βοηθά στην απελευθέρωση πόρων που, με τη σειρά τους, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Αυτό προτείνεται μόνο κατά τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του smartphone επειδή, μετά από 2-3 χρόνια, οι εταιρείες προωθούν σκόπιμα ενημερώσεις OTA που επιβραδύνουν το τηλέφωνο. Επομένως, ενημερώστε τα τηλέφωνά σας προσεκτικά αφού διαβάσετε σωστά την περιγραφή της ενημέρωσης.

Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης

Οι εφαρμογές αποθηκεύουν δεδομένα συνεχώς και βελτιστοποιούν τις προτάσεις σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα. Δεδομένα όπως βίντεο που παρακολουθήσατε προηγουμένως αποθηκευμένοι ιστότοποι, ξενοδοχεία που έγιναν κρατήσεις, προϊόντα που αναζητήθηκαν και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται, γεγονός που κάνει μερικές φορές τη φόρτωση της εφαρμογής αργή. Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης μπορεί να ελευθερώσει τόνους χώρου που θα βελτιώσει την ταχύτητα της συσκευής Android.

  Πώς να προσαρτήσετε το κρυπτογραφημένο VeraCrypt στο Android

Απενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις

Είναι πιθανό ο χρήστης Android να μην έχει απενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις των εφαρμογών που μπορούν να γεμίσουν τον χώρο πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, μεταβείτε στο play store > ρυθμίσεις > Αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών > επιλέξτε “μόνο μέσω wi-fi ή μην ενημερώσετε εφαρμογές”. Αυτή η διαδικασία βοηθά στον έλεγχο του χώρου και στην επιλογή μη αυτόματα ποιες εφαρμογές χρειάζονται ενημερώσεις.

Αποθήκευση στο σύννεφο

Η αποθήκευση στο cloud παρέχει επιπλέον χώρο αποθήκευσης από 1 GB έως 1 TB. Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση του εσωτερικού χώρου αποθήκευσης της συσκευής Android. Το Cloud δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας, προστατεύει τα δεδομένα και επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τα αρχεία. Με αυτόν τον τρόπο, η εσωτερική αποθήκευση δεν γεμίζει και συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά.

Επιλογές ανάπτυξης

Αυτό το κόλπο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα της συσκευής Android. Οι επιλογές προγραμματιστή μπορούν να αλλάξουν τις κινούμενες εικόνες μετάβασης και παραθύρων. Πλοηγηθείτε στις ρυθμίσεις > σχετικά με το τηλέφωνο > πατήστε διαδοχικά πέντε φορές στον αριθμό έκδοσης για να ενεργοποιήσετε την επιλογή προγραμματιστή. Τώρα, οι επιλογές προγραμματιστή θα εμφανιστούν στις ρυθμίσεις, οι οποίες παρέχουν πρόσθετες ρυθμίσεις στους χρήστες, όπως η διάρκεια της κίνησης διαφανειών > η κλίμακα κίνησης μετάβασης > η ενεργοποίηση της κλίμακας κινούμενων εικόνων των Windows σε απενεργοποίηση.

Μην ενημερώσετε το τηλέφωνο

Για παλιά τηλέφωνα Android, η εγκατάσταση ενημερώσεων μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα παλιά τηλέφωνα έχουν γενικά χαμηλό αποθηκευτικό χώρο, ενώ οι νέες αναβαθμίσεις απαιτούν περισσότερο χώρο για να λειτουργούν ομαλά. Αυτή η κατάσταση οποιουδήποτε τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, να καθυστερήσει το τηλέφωνο και να χαλάσει την καθημερινή λειτουργία των βασικών εφαρμογών.

Επανεκκινήστε το τηλέφωνο

Είναι καλή ιδέα να κάνετε επανεκκίνηση του τηλεφώνου Android μία φορά κάθε λίγες μέρες όπως κάθε άλλο μηχάνημα, όπως φορητός υπολογιστής και επιτραπέζιος υπολογιστής. Η επανεκκίνηση μπορεί επίσης να επιταχύνει τη συσκευή Android, αν και όχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η επανεκκίνηση βοηθά επίσης στη διαγραφή προσωρινών αρχείων και στην απελευθέρωση πόρων στο παρασκήνιο. Επωφελείται ρητά συσκευές Android χαμηλού επιπέδου με χαμηλή μνήμη RAM, όπως 4 GB ή 6 GB.

Επαναφορά συσκευής

Όταν καμία επιλογή δεν λειτουργεί, το κουμπί επαναφοράς έρχεται στη διάσωση. Εάν η συσκευή Android έχει επιβραδυνθεί πάρα πολύ, μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την ομαλότητα και να σας δώσει υψηλή ταχύτητα. Ωστόσο, πριν επαναφέρετε τη συσκευή, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των κρίσιμων δεδομένων και αρχείων. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις και επιλέξτε την επιλογή επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων που σημαίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε οποιοδήποτε smartphone Android.

Περίληψη

Η χρήση του τηλεφώνου Android έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Αν και ορισμένες συμβουλές και κόλπα βοηθούν να διατηρείται το τηλέφωνο καθαρό και να λειτουργεί ομαλά, είναι επίσης προφανές ότι θα γίνει αργό με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το άρθρο παρέχει διάφορους τρόπους για να επιταχύνουν τις συσκευές τους Android και να απολαμβάνουν μια καλύτερη συνολική εμπειρία.

Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά σε ορισμένες από τις εφαρμογές προστασίας από ιούς Android για να απαλλαγείτε από κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να επιβραδύνει το τηλέφωνό σας.