Πώς να επιταχύνετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο

Οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο θα μπορούσαν πάντα να είναι πιο γρήγορες. Είτε οι λήψεις σας ανιχνεύονται, είτε η ροή μοιάζει με παρουσίαση, είτε θέλετε απλώς να μεγιστοποιήσετε τις ταχύτητες σας, δείτε πώς μπορείτε να επιταχύνετε αυτήν τη σύνδεση.

Ανάλογα με τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), μπορείτε συχνά να έχετε μεγαλύτερες ταχύτητες καλώντας τον (ή επισκεπτόμενοι τον ιστότοπό του) και κάνοντας αναβάθμιση σε πιο ακριβό πρόγραμμα. Ο μηνιαίος λογαριασμός σας θα αυξηθεί, αλλά και η ταχύτητά σας. Ωστόσο, πριν το κάνετε αυτό, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να επιταχύνουν τη σύνδεσή σας δωρεάν.

Βελτιστοποιήστε το Wi-Fi και το τοπικό σας δίκτυο

Πολλά προβλήματα με τα τοπικά δίκτυα, ιδιαίτερα αυτά που χρησιμοποιούν Wi-Fi, ευθύνονται για τις κακές ταχύτητες Διαδικτύου. Πριν εξετάσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο, αξίζει να βεβαιωθείτε ότι το τοπικό σας δίκτυο είναι στο ίδιο επίπεδο.

Η πιο βασική λύση για την κακή απόδοση του δικτύου είναι να απενεργοποιήσετε το δρομολογητή (και το μόντεμ, αν είναι ξεχωριστό), να μετρήσετε μέχρι το δέκα και μετά να το ενεργοποιήσετε ξανά. Αυτό ονομάζεται “power-cycling” του δρομολογητή σας και συχνά μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα.

Εάν χρησιμοποιείτε Wi-Fi αντί για ενσύρματο Ethernet, είναι καλή ιδέα να ελαχιστοποιήσετε τις παρεμβολές από κοντινά δίκτυα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν πτώση της ταχύτητας και διακοπή του δικτύου. Εάν βλέπετε πολλά άλλα δίκτυα στις συσκευές σας όταν συνδέεστε στο οικιακό σας Wi-Fi, πιθανότατα θα επωφεληθείτε από την επιλογή ενός καναλιού Wi-Fi που προσφέρει τις λιγότερες παρεμβολές.

  Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι

Εάν διαθέτετε έναν σύγχρονο δρομολογητή που υποστηρίζει τη ζώνη των 5 GHz, θα πρέπει να τον χρησιμοποιείτε όπου είναι δυνατόν. Η χρήση της ζώνης των 5 GHz έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ταχύτητες και λιγότερες παρεμβολές. Εάν διαθέτετε δρομολογητή διπλής ζώνης συμβατό με το 802.11ac, θα δείτε δύο δίκτυα να εμφανίζονται κατά τη σύνδεση. Μπορείτε να τα ονομάσετε ανάλογα με τη ρύθμιση του δρομολογητή σας. Οι περισσότεροι δρομολογητές έχουν οδηγίες πρόσβασης σε αυτή τη διεπαφή τυπωμένες στο πλάι της συσκευής.

Ενώ είστε συνδεδεμένοι, αξίζει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε νέο υλικολογισμικό που είναι διαθέσιμο για τον δρομολογητή σας. Το πού μπορείτε να το βρείτε αυτό διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο που χρησιμοποιείτε, οπότε αναζητήστε την “Ενημέρωση λογισμικού” ή κάτι παρόμοιο.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μη ασφαλές ασύρματο δίκτυο. Εάν το δίκτυό σας είναι ανοιχτό, οποιοσδήποτε μπορεί να μεταβεί σε αυτό και να μειώσει το εύρος ζώνης σας. Βεβαιωθείτε ότι το δίκτυό σας είναι ασφαλές με WPA2 (AES) όποτε είναι δυνατόν. Με αυτό το ενεργοποιημένο, όλες οι συσκευές απαιτούν κωδικό πρόσβασης για σύνδεση.

Η πλήρης παράκαμψη της ασύρματης σύνδεσης και η χρήση ενσύρματης σύνδεσης Ethernet προσφέρει την καλύτερη απόδοση τοπικού δικτύου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μετακινήσετε τον δρομολογητή σας σε καλύτερη τοποθεσία, πιο κοντά στην περιοχή όπου χρησιμοποιείτε συχνότερα τις ασύρματες συσκευές σας.

  Πώς να συνδέσετε δεδομένα από πολλαπλά κελιά στα Φύλλα Google

Τέλος, εάν ο δρομολογητής σας είναι παλιός (οπουδήποτε από δύο έως πέντε χρόνια) σκεφτείτε να αγοράσετε ένα νέο. Ο εξοπλισμός δικτύου σπάνια διακόπτεται και μπορεί να προκύψουν προβλήματα ανάλογα με το πόσο σκληρά τον χρησιμοποιείτε. Οι νεότεροι δρομολογητές υποστηρίζουν ταχύτερα πρότυπα Wi-Fi, όπως το 802.11ac. Για την καλύτερη κάλυψη, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε ένα σύστημα Wi-Fi mesh.

Ένα παλιό μόντεμ μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα ταχύτητας. Εάν δεν λαμβάνετε τις ταχύτητες που πληρώνετε και αγοράσατε το μόντεμ σας πριν από πολύ καιρό, ίσως είναι καιρός να αναβαθμίσετε.

Δοκιμάστε την ταχύτητά σας

Με τη βέλτιστη λειτουργία του τοπικού σας δικτύου, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την ταχύτητα του Διαδικτύου σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία όπως Speedtest.net, Fast.com, ή ακόμη και Google. Εάν είναι δυνατόν, εκτελέστε τη δοκιμή από φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας μια ενσύρματη σύνδεση Ethernet ή μετακινήστε τη συσκευή που δοκιμάζετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δρομολογητή.

Φροντίστε να εκτελέσετε τη δοκιμή ταχύτητας ενώ δεν χρησιμοποιείτε ενεργά τη σύνδεσή σας. Εάν κάνετε streaming ή λήψη ταυτόχρονα, πιθανότατα θα έχετε χαμηλότερο αποτέλεσμα.

Μπορείτε να εκτελέσετε τη δοκιμή μερικές φορές για να λάβετε το πιο αξιόπιστο σύνολο αποτελεσμάτων. Τώρα, συγκρίνετε την ταχύτητα που παίρνετε με την ταχύτητα που θα έπρεπε να έχετε. Είναι ασυνήθιστο οι πραγματικές ταχύτητες Διαδικτύου να ταιριάζουν με αυτές που διαφημίζει ο πάροχος υπηρεσιών σας, αλλά θα πρέπει να πλησιάζετε κάπου κατά τις ώρες εκτός αιχμής.

  Ενεργοποιήστε ενέργειες σε πολλές εφαρμογές για να αυτοματοποιήσετε τη ροή εργασίας σας με το Zapier

Μερικές φορές, οι χαμηλές ταχύτητες μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο από τον πάροχο υπηρεσιών σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση καλωδίων ή την εγκατάσταση νέων σημείων πρόσβασης. Ωστόσο, πριν σηκώσετε το τηλέφωνο, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε τις διαδικασίες που αναφέρονται παρακάτω. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πείτε στον πάροχο υπηρεσιών σας ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Περιορίστε το εύρος ζώνης που χρησιμοποιείτε

Η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο σάς παρέχει περιορισμένο εύρος ζώνης, το οποίο πρέπει να μοιράζεται μεταξύ όλων των συσκευών του δικτύου σας. Όσο περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ταυτόχρονα, τόσο λιγότερο εύρος ζώνης υπάρχει. Ο περιορισμός του πόσο κάνετε ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητά σας στο Διαδίκτυο.

Ορισμένες δραστηριότητες καταναλώνουν πολύ εύρος ζώνης, για παράδειγμα:

Μεγάλες λήψεις
Ροή περιεχομένου, ιδιαίτερα βίντεο 4K ή 1080p
Κάμερες Wi-Fi και κουδούνια
Μεταφορές BitTorrent, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας ανάντη σε ορισμένες συνδέσεις (ADSL, για παράδειγμα)

Προσπαθήστε να απομονώσετε οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερο από το εύρος ζώνης που διαθέτει. Ρωτήστε άλλα μέλη της οικογένειας ή τους συγκατοίκους εάν μεταδίδουν πολλά βίντεο ή κάνουν λήψη αρχείων μέσω BitTorrent. Θα μπορούσε να είναι ότι παίρνετε την ταχύτητα Διαδικτύου για την οποία πληρώνετε, αλλά προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα στο τρέχον σχέδιό σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, μπορείτε να αλλάξετε μερικές συμπεριφορές για να προσπαθήσετε να βοηθήσετε. Αφήστε τις μεγάλες λήψεις μέχρι αργά το βράδυ όταν όχι